ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Οι 24 παίκτες σε 50 μέρες και η αξιοποίηση όλου του ρόστερ από τον Ρουί Βιτόρια

Παναθηναϊκός: Οι 24 παίκτες σε 50 μέρες και η αξιοποίηση όλου του ρόστερ από τον Ρουί Βιτόρια
INTIME

Πώς ο Ρουί Βιτόρια διαχειρίστηκε εξαιρετικά όλο το δυναμικό του στις πρώτες 7 εβδομάδες του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, δείχνοντας δικαιοσύνη κι εμπιστοσύνη σ’ όλους τους παίκτες του

Το "υπολογίζω σε όλους τους παίκτες μου κι άπαντες θα πάρουν τις ευκαιρίες τους" είναι εύκολο να ειπωθεί από κάθε προπονητή, όμως είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί πάντα και παντού.

Ιδίως εάν ένας προπονητής, έρχεται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και ψάχνει να βρει πρωτίστως ένα γκρουπ με καλή "χημεία" για να μπορέσει να περάσει σταδιακά τις δικές του ποδοσφαιρικές ιδέες. Ο Ρουί Βιτόρια, σ’ αυτό το πρώτο δίμηνο που έχει τις προπονητικές τύχες του Παναθηναϊκού, έκανε κάτι που έμοιαζε σχεδόν ουτοπικό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Έκανε όντως... πράξη το "υπολογίζω όλο το ρόστερ μου", χωρίς να κάνει... skip ή εκπτώσεις στη δημιουργία μίας ομάδας η οποία έχει πλέον πολύ υψηλότερους δείκτες ομοιογένειας στο χορτάρι, δείχνει ξανά συμπαγής (όπως ήταν μέχρι πριν από ένα χρόνο, ασχέτως τι γνώμη μπορεί να έχει ο καθένας) και σιγά-σιγά αρχίζει να καταθέτει στο γήπεδο και να εξελίσσει τις ιδέες του Πορτογάλου προπονητή.

Σε 50 μέρες (ήτοι 7 εβδομάδες και μία μέρα) ο Βιτόρια χρησιμοποίησε σχεδόν όλο το δυναμικό του. Όχι με... πασαλείμματα, αλλά σχεδόν ολοκληρωτικά, καθότι μέσα σε 12 αγώνες (8 στη Super League, 1 στο Κύπελλο, 3 στο Conference League) χρησιμοποίησε συνολικά 24 ποδοσφαιριστές.

Απ’ τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Τάσο Μπακασέτα που είναι κι ο μοναδικός που μετράει 12 στα 12 σε συμμετοχές στην εποχή Βιτόρια, μέχρι τον πιτσιρικά Αντριάνο Μπρέγκου που πήρε το... βάπτισμα του πυρός, μπαίνοντας για 7 λεπτά ως αλλαγή στον αγώνα με την Ντινάμο Μινσκ, δεχόμενος το παραδοσιακό "φατούρο".

Μέσα σε ένα "βαρύ" και συμπιεσμένο πρόγραμμα

Ο 54χρονος τεχνικός αξιοποίησε, στο μέτρο του δυνατού και μέσα από ένα πολύ "βαρύ" και συμπιεσμένο πρόγραμμα με σερί αγώνες κάθε 3-4 μέρες, κάθε δυναμική και δυνατότητα που του προσέφερε το ρόστερ του. Χωρίς "εκλεκτούς" και "παραπεταμένους", αλλά με δικαιοσύνη στις επιλογές του με βάση αυτά που έβλεπε και στο λιγοστό χρόνο των "καθαρών" προπονήσεων, που επί ένα μήνα και βάλε ήταν μικρότερος απ’ το χρόνο των ταξιδιών και της παραμονής στα ξενοδοχεία.

Κι αυτό τα αποδυτήρια το σέβονται πάντα και είναι κι ο γρηγορότερος δρόμος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών σου. Η δικαιοσύνη και η αποδεδειγμένη διάθεση να ποντάρεις σε όλους...

Το παράδειγμα με την επανεμφάνιση του Λημνιού

Τρανότερο παράδειγμα απ’ τον Δημήτρη Λημνιό σ’ αυτό τον μήνα δεν υπάρχει. Από "ξεχασμένος" και σχεδόν... εξαφανισμένος, ο 27χρονος μεσοεπιθετικός άρχισε να δείχνει πράγματα στον Βιτόρια, μπήκε στο rotation και σε αγώνες όπως π.χ. αυτός με τον Αστέρα στην Τρίπολη ήταν πάρα πολύ σημαντικός ως αλλαγή.

Ο χρόνος, ο χώρος και οι ρόλοι μοιράστηκαν εξαιρετικά στο πρώτο δίμηνο του Πορτογάλου στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, τόσο ώστε σχεδόν να μην φανούν οι απουσίες από αγώνα σε αγώνα, αλλά και για να διατηρεί όλη η ομάδα (στην πλειοψηφία των παιχνιδιών της) τη "φρεσκάδα" της και τις εντάσεις της σε υψηλό επίπεδο ως το φινάλε. Κι αυτό ήταν εντέλει που της έδωσε ματς σαν αυτό στο Αγρίνιο ή στην Τρίπολη ή ακόμη και με την Athens Kallithea.

Δεν είναι εύκολο όλο αυτό και γι’ αυτό κι ο ίδιος ο Βιτόρια τουλάχιστον 3-4 φορές τις τελευταίες εβδομάδες σε κάθε ευκαιρία επαινούσε την στάση, την προσαρμογή, αλλά και τον επαγγελματικό τρόπο προσέγγισης των ποδοσφαιριστών του μέσα σ’ αυτό το πρόγραμμα χωρίς... ανάσα.

Ο χρόνος που "δείχνει" την ενδεκάδα και το rotation

Ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκαν οι συμμετοχές κι ο χρόνος στο πρώτο δίμηνο του Πορτογάλου στον Παναθηναϊκό που παρουσιάζει ο παρακάτω πίνακας, "δείχνει" σε μεγάλο βαθμό τη "βασική" ενδεκάδα, αλλά και τη δεύτερη και τρίτη γραμμή του rotation του "τριφυλλιού".

Θα μπορούσε στη συγκεκριμένη λίστα να βρίσκεται πιο ψηλά π.χ. ο Άνταμ Τσέριν εάν δεν ταλαιπωριόταν απ’ την ίωση που τον κράτησε off στους τελευταίους 4 αγώνες του 2024. Η κεντρική ιδέα, ωστόσο, δεν αλλάζει και σίγουρα ο Βιτόρια διαχειρίστηκε εξαιρετικά όλο το δυναμικό του σε μία πολύ απαιτητική περίοδο, όπου έπρεπε να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα κ έπρεπε να γίνουν σωστά. Κι έγιναν...

Και πάνω σ’ αυτή τη λογική θα πορευτεί ο Πορτογάλος και το πρώτο δίμηνο του 2025, που θα είναι ακόμη πιο απαιτητικό, καθώς ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει όλους τους ανταγωνιστές του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και θα κληθεί να διεκδικήσει προκρίσεις στο Conference League. Με ενισχύσεις στη επίθεση και πιθανότατα και στο "6", αλλά (ξανά) με αξιοποίηση όλου του ρόστερ απ’ τον Βιτόρια.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ