Παναθηναϊκός: Τα 110 εκατομμύρια σε 10 χρόνια
Το SPORT24 αναλύει τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά την 10ετία του Αλαφούζου στα κοινά του συλλόγου: Το ξεκίνημα, η αλλαγή στρατηγικής, το χρέος που εκτινάχθηκε το 2017, αλλά έφτασε σε όρια εκμηδένισης 5 χρόνια μετά, το "Γ. Καλαφάτης" και τα πάνω από 100 εκατ. ευρώ που έχουν εισρεύσει στα ταμεία του "τριφυλλιού" σε 24 αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.
Ο Παναθηναϊκός πέρασε πολλά, πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το σίγουρο είναι πως την τελευταία τετραετία πορεύεται πια σε ένα πολύ σταθερό οικονομικό περιβάλλον, όπου η κανονικότητα έχει επανέλθει πλήρως σε όλα τα επίπεδα...
Το χρέος έχει σχεδόν εκμηδενιστεί (υπάρχει πια μόνο ένα ποσό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, που αφορά παλιότερους φόρους το οποίο είναι ρυθμισμένο και πληρώνεται σε δόσεις ανά μήνα), οι οφειλές προς πιστωτές, πρώην παίκτες, προπονητές κι ομάδες από μεταγραφές έχουν αποπληρωθεί και η νυν ομάδα πληρώνεται πριν από τη λήξη των δόσεων των συμβολαίων.
Επίσης, μόνο από τον περασμένο Μάιο και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, έως το "break" του Μουντιάλ, έχει καταβληθεί απ’ την πλευρά της ιδιοκτησίας του Παναθηναϊκού συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ σε πριμ στόχων και μπόνους (700.000 ευρώ ήταν μόνο τα πριμ που δόθηκαν για την πορεία της ομάδας στον α’ γύρο). "Τρελό" αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από 4,5 χρόνια ξεκινούσε η σεζόν με μπάτζετ λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ καθαρά...
Για την παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου στα κοινά του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού τα τελευταία 10 χρόνια και κάτι, έχουν γραφτεί τα πάντα: Για τα αμέτρητα λάθη που έκανε τα πρώτα χρόνια, τις αλλαγές πλάνων και πρότζεκτ ανά εξάμηνο, τις αστοχίες του σε επιλογές, αποφάσεις και πρόσωπα, το τράβηγμα της "πρίζας" στη χρηματοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2017, τις τιμωρίες, τους ευρώ-αποκλεισμούς και τα -6, έως την πλήρη επιστροφή του στην καθημερινότητα της ΠΑΕ και της ομάδας και την σταδιακή εκμηδένιση του χρέους. Έγιναν πολλά και υπήρξαν φορές που η λογική χάθηκε ανάμεσα στις... λέξεις και τα νοήματα.
Η ουσία των πραγμάτων εντούτοις, καταδεικνύει στο τέλος της ημέρας πως όλα τα παραπάνω, όλα αυτά τα λάθη, τα πλήρωσε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού και δη ακριβά. Αλλά τα πλήρωσε.
Κι αυτά που παρέλαβε ως χρέος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός την άνοιξη του 2012 (38,6 εκατ. ευρώ), αλλά κι αυτά που (ανα)δημιούργησε ο ίδιος έως το 2017 με τις αστοχίες του και τις λανθασμένες επιλογές του, εκτινάσσοντας το χρέος στα 57,4 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης 2016/17.
Με την τελευταία αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ ύψους 5 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου κι "έκλεισε" πριν από λίγες μέρες, το ποσό που έχει διαθέσει συνολικά ο Αλαφούζος στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό σ’ αυτή τη δεκαετία προσεγγίζει πια τα 110 εκατ. ευρώ.
Ένα τεράστιο ποσό σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για το σύλλογο, τη χώρα και το ποδόσφαιρο συνολικά. Ποσό που επιβεβαιώνεται σε απόλυτο βαθμό απ’ τους ετήσιους ισολογισμούς της ΠΑΕ, μα κυρίως απ’ όλα απ’ τα καταγεγραμμένα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν στο άρθρο 7 του καταστατικού της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το οποίο βρίσκεται "ανεβασμένο" στο Γ.Ε.ΜΗ. κι "ανανεώνεται" έπειτα από κάθε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με λεπτομερή καταγραφή της σειράς των χρημάτων που έχουν μπει στο ποδοσφαιρικό "τριφύλλι".
Η "Συμμαχία", τα πρώτα χρήματα και η αλλαγή στρατηγικής
Ο "Mr. ΣΚΑΪ" μπήκε στη ζωή του "τριφυλλιού" την άνοιξη του 2012, ως εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία μίας λαϊκής βάσης, της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας", όπου ο κόσμος θα αποτελούσε το βασικό "χρηματοδότη" της ομάδας. Πολύ φιλόδοξο πλάνο, για να αποδειχθεί… αποτελεσματικό, σε μία Ελλάδα που είχε ήδη "βυθιστεί" στην κρίση. απ’ την κορφή ως τα νύχια.
Στις 9 Μαΐου 2012, ο Αλαφούζος μπήκε στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και στις 18 Ιουλίου 2012, πήρε στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (54,74%) απ’ τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, με τη "Συμμαχία" να γίνεται (σε εκείνη τη φάση) ο μεγαλομέτοχος και ουσιαστικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ.
Με τον Παναθηναϊκό να έχει τεράστια ανάγκη ρευστότητας εκείνη την περίοδο -ώσπου να συγκροτηθεί νομικά η "Συμμαχία" και να πάρει τις μετοχές- ο Αλαφούζος έφτιαξε μία εταιρία ειδικού σκοπού, μη κερδοσκοπική, για να εισρεύσουν στην ΠΑΕ τα πρώτα κεφάλαια. Με χρήματα δικά του και μίας ομάδας "συμπαικτών" όπως οι κ.κ. Θεοδωρόπουλος, Βασιλάκης κ.α., διοχέτευσε στην ΠΑΕ ως "ποσό εκκίνησης" 3,8 εκατ. ευρώ, που στη συνέχεια μετοχοποιήθηκε υπέρ της "Συμμαχίας".
Επί σχεδόν μία διετία η "Παναθηναϊκή Συμμαχία" είχε το αποκλειστικό control των οικονομικών της ΠΑΕ, μέχρι να εμφανιστεί στο προσκήνιο τον Μάρτιο του ’14 η "Sortivo International Ltd": Μία κυπριακή offshore εταιρία συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή, που έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετοχικό "αφεντικό" του Παναθηναϊκού. Ηταν η περίοδος που ο Αλαφούζος έκρινε πια πως το εγχείρημα της "Συμμαχίας" απέτυχε κι επιχείρησε να μεταφέρει σταδιακά όλες τις μετοχές υπό τον έλεγχό του απ’ την στιγμή που εκείνος ήταν πια ο μοναδικός που... πλήρωνε τα πάντα.
Πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε 24 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
Απ’ το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και τις μέρες μας (και την ΑΜΚ που "έκλεισε" προ εβδομάδας και θα πιστοποιηθεί επίσημα απ’ το Γενικό Εμπορικό Μητρώο -Γ.Ε.ΜΗ.- μέσα στις επόμενες ημέρες), πραγματοποιήθηκαν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός 24 αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου και πιστοποιήθηκαν στα ταμεία της ΠΑΕ (συνολικά) 100.064.264,3 ευρώ!
Απ’ αυτά τα χρήματα περίπου 4 εκατ. ευρώ στο σύνολο, ήταν οικονομικές "ενέσεις" που προήλθαν από τον απλό κόσμο του Παναθηναϊκού μέσω της "Συμμαχίας", ενώ όλα τα υπόλοιπα ποσά προέρχονταν σταθερά απ’ την πλευρά Αλαφούζου. Επιπλέον πέραν της ΑΜΚ που "έκλεισε" τελευταία, έχουν ήδη εισρεύσει στα ταμεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κι άλλα 2-3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μετοχοποιηθούν στην επόμενη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, που θα προκηρυχθεί στις 30 Δεκεμβρίου.
Με απλά λόγια η οικονομική συνεισφορά του 66χρονου εφοπλιστή σ’ αυτή τη δεκαετία του στον Παναθηναϊκό, προσεγγίζει σήμερα τα 98 με 99 εκατ. ευρώ, ως προς τα χρήματα που έχει βάλει προσωπικά μόνο στην ΠΑΕ.
Και φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ, αν σε αυτά προστεθούν τα χρήματα που επενδύθηκαν για την αγορά του προπονητικού κέντρου "Γ. Καλαφάτης" το 2013 (το οποίο εξοφλείται πλήρως το 2023 και θα περάσει πλέον κατά 100% στην ΠΑΕ), τις εργασίες αναμόρφωσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε αυτό, συν τα λεφτά που έχει ξοδέψει η σημερινή ιδιοκτησία της ΠΑΕ για μελέτες -κι όχι μόνο- στο πρότζεκτ του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, τον καλλωπισμό, τη συντήρηση και την επαναλειτουργία του "Απόστολος Νικολαΐδης" κι άλλα ακόμη πολλά "παραμετρικά" έξοδα.
Να σημειωθεί πως στην τρίτη ΑΜΚ, υπήρξε μετατροπή του ομολογιακού δανείου της "Sortivo" σε μετοχές και στην τελευταία χρονικά έχει "κλείσει" και καλυφθεί στο σύνολό της αλλά απομένει να πιστοποιηθεί από το Γ.Ε.ΜΗ. μέσα στις επόμενες ημέρες.