ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα έργα και οι ημέρες του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο των πρασίνων

Ο Φατίχ Τερίμ
Ο Φατίχ Τερίμ EUROKINISSI SPORTS

Ο Φατίχ Τερίμ αποτελεί κι επίσημα παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, με τον Τούρκο να αποχωρεί δίχως να οδηγήσει τους πράσινους στο πολυπόθητο πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια. Αυτά έκανε ο 70χρονος τεχνικός τους περίπου πέντε μήνες παρουσίας του στον Παναθηναϊκό.

Με όσο κρότο ανακοινώθηκε η σύναψη συνεργασίας του Φατίχ Τερίμ με τον Παναθηναϊκό στις 26 Δεκεμβρίου του 2023, με τον ίδιο λύθηκε το συμβόλαιο των δύο πλευρών στις 17 Μαΐου του 2024.

Ο Τούρκος λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου αντικατέστησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο των "πρασίνων", με μοναδική αποστολή την κατάκτηση της Stoiximan Super League.

Ωστόσο, μόλις πέντε μήνες μετά την παράδοση των κλειδιών των αποδυτηρίων του "τριφυλλιού" από τον Γιάννη Αλαφούζο στον Τούρκο, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο έμεινε μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή για 14η συνεχόμενη χρονιά, αλλά πλέον κινδυνεύει να χάσει και το τρένο της Ευρώπης για τη νέα σεζόν.

Τα νούμερα στο πρωτάθλημα τον καίνε

"Ήρθα να κάνω πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό". Αυτή ήταν μία εκ των πρώτων δηλώσεων του Τερίμ, βάζοντας από νωρίς το στίγμα πρωταθλητισμού και το βάρος που θα φέρει στις πλάτες του σε πιθανή αποτυχία, η οποία επισφραγίστηκε την 8η αγωνιστική των playoffs όταν ο Άρης πέρασε με 1-0 από τη Λεωφόρο, αφήνοντας τους "πράσινους" εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Η σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο ήταν στενά συνδεδεμένη. Η πρόκριση επί του Ολυμπιακού στα πέναλτι έφερε την αποθέωσε του αφεντικού της πράσινης ΠΑΕ, που είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ άλλων) στον αυτοκρατόρα ότι "έχει 100 κιλά αρ@@@@".

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του τριφυλλιού συνεχάρη τον Τερίμ για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντάς του μια αγκαλιά. Μια κίνηση που σπανίως έκανε σε προκατόχους του.

Ο 70χρονος θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου ανέλαβε τους "πράσινους" λίγες μέρες πριν την αλλαγή της χρονιάς, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να αποχωρεί μετά από 2,5 χρόνια αφήνοντας την ομάδα του στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στο -1 από τον πρώτο ΠΑΟΚ ύστερα από 15 αγώνες.

Μετά από 20 ματς στη Stoiximan Super League, 11 για την κανονική διάρκεια και εννέα για τα playoffs, ο Παναθηναϊκός υπό τις οδηγίες του "Αυτοκράτορα", όπως είναι το παρατσούκλι του Τερίμ, έχει να επιδείξει 11 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες, με τις τέσσερις εξ αυτών να έρχονται στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος στερώντας ουσιαστικά τον τίτλο από το "τριφύλλι".

Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα τελευταία τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα κόντρα σε ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ, με τον Παναθηναϊκό να μετράει οκτώ γκολ κατά και μόλις ένα υπέρ.

Βίοι αντίθετοι στο Κύπελλο Ελλάδας

Οι πρώτοι δύο μήνες στον πάγκο του Παναθηναϊκού ήταν για τον Τερίμ οι μήνες του μέλιτος.

Ο Τούρκος κατάφερε να διατηρήσει τη νέα του ομάδα στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της Stoiximan Super League και ταυτοχρόνως μέσα από δραματικές μάχες κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ για τους "16" και τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson αντιστοίχως, την οδήγησε στον τελικό της διοργάνωσης.

Παράλληλα, στα προημιτελικά χρειάστηκε να κάμψει την αντίσταση του μαχητικού Ατρομήτου, ο οποίος στον πρώτο προημιτελικό υποχρέωσε τον 70χρονο στην πρώτη ήττα επί των ημερών του στον πάγκο του Παναθηναϊκού με 2-1 στη Λεωφόρο.

Ωστόσο, το 0-2 της ρεβάνς έδωσε στο "τριφύλλι" το εισιτήριο για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες του θεσμού, εκεί που αντιμετώπισε το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου σε έναν από τους ιστορικότερους ημιτελικούς της διοργάνωσης, με τους "πράσινους" να παίρνουν την πρόκριση για τον τελικό της 25ης Μαΐου στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί θα μονομαχήσουν με τον Άρη, ο οποίος θα διεκδικήσει την επιστροφή του στους τίτλους μετά από 53 χρόνια, με τον Φατίχ Τερίμ να μην έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο τίτλου εκτός Τουρκίας.

Η συγκομιδή του Τερίμ στα ντέρμπι

Ένα από τα κύρια κριτήρια για τα οποία ανέλαβε τη θέση του προπονητή στον Παναθηναϊκό ο Τερίμ ήταν η φτωχή συγκομιδή των "πράσινων" στα ντέρμπι τη στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το "τριφύλλι" μετρούσε δύο ήττες, μία με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο με 2-1 και άλλη μία με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" με 2-0, μία ισοπαλία με 2-2 κόντρα στον ΠΑΟΚ εντός έδρας, ενώ το ματς στο "Γ. Καραϊσκάκης" διακόπηκε με το σκορ στο 1-1.

Ο Τερίμ έφερε νέα αύρα στα "πράσινα" αποδυτήρια, με συνέπεια πριν την "αρχή του τέλους", την ήττα με 3-0 από την ΑΕΚ στην OPAP Arena, να έχει να επιδείξει έξι τρίποντα, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας αυτός ο απολογισμός κλείνει στο 6 (νίκες) - 3 (ισοπαλίες) - 6 (ήττες).

Εν ολίγοις, ο Φατίχ Τερίμ αποχωρεί από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό μετά από πέντε μήνες έχοντας αποτύχει στην αποστολή που ανέλαβε και ο ίδιος τόνισε ότι θα φέρεις εις πέρας στις πρώτες του δηλώσεις.

Εικοσιέξι (26) ματς αργότερα με 14 νίκες, έξι ισοπαλίες, έξι ήττες, 58 γκολ υπέρ και 40 κατά, ο Τούρκος δεν είναι πια μέλος της "πράσινης" οικογένειας, με τις μέρες και τα έργα του 70χρονου να είναι εκεί για να κρίνουν το έργο που άφησε πίσω του.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ