Παναθηναϊκός: Τι έκαναν τον πρώτο μήνα οι Αργεντίνοι προ του Παλάσιος
Με αφορμή την συμπλήρωση του πρώτου μήνα του Σεμπάστιαν Παλάσιος στον Παναθηναϊκό, το SPORT24 θυμάται και παρουσιάζει τα αντίστοιχα χρονικά (ή σε επίπεδο συμμετοχών) πεπραγμένα εκείνων των συμπατριωτών του, οι οποίοι επίσης ήρθαν στην Ελλάδα στον 21ο αιώνα απ’ ευθείας από το πρωτάθλημα της Αργεντινής.
Παιχνίδι του Παναθηναϊκού ο Σεμπάστιαν Παλάσιος, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η αγορά του από την Ιντεπεντιέντε, δεν έχει χάσει. Εχει αγωνιστεί σε όλα. Και στα πέντε της Super League Interwetten, προερχόμενος φυσικά από φουλ αγωνιστικό ρυθμό (τελευταίο του πριν φύγει από την Αργεντινή στις 28 Αυγούστου).
Το πρώτο του ως βασικός ο 29χρονος μεσοεπιθετικός το έδωσε στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Σήμερα, συμπληρώνει ακριβώς έναν μήνα στην Αθήνα. Προ ημερών, έφτασαν στην χώρα μας η σύζυγος και η κόρη τους, οι οποίες θα βοηθήσουν στη συνολικά αρμονικότερη και ταχύτερη προσαρμογή του Αργεντινού.
Κάτι που ποτέ δεν είναι εύκολο για ποδοσφαιριστές που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται υπομονή και επιμονή, αφού κάτι τέτοιο μόνο αρμονική και ταχεία διαδικασία δεν αποτελεί. Ανθρώπινα πρωτίστως, δευτερευόντως επαγγελματικά, αθλητικά.
Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμα τα παραδείγματα συμπατριωτών του Παλάσιος, των προηγούμενων Αργεντινών ποδοσφαιριστών που ήρθαν στον 21ο αιώνα κατ’ ευθείαν από τη χώρα τους στον Παναθηναϊκό και η αναζήτηση των πεπραγμένων του δικού τους πρώτου μήνα ή των δικών τους πέντε πρώτων παιχνιδιών.
Από νωρίς φάνηκε
Αυτοί που ήρθαν χωρίς να έχουν βγει ποτέ ξανά από τα σύνορα της πατρίδας τους, πάντα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, είναι τρεις. Πρώτος, το καλοκαίρι του 2016, ο Λαουτάρο Ρινάλντι. Ο Παναθηναϊκός τότε αναζητούσε backup του Μάρκους Μπεργκ, θεωρήθηκε πως κάλυπτε το προφίλ, με τους «πράσινους» να δίνουν 300.000 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του στην Αρχεντίνος Τζούνιορς και τον 23χρονο τότε επιθετικό να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο έναντι 250.000 ευρώ ετησίως.
Ο Ρινάλντι ανακοινώνεται στις 5 Αυγούστου. Δύο εβδομάδες αργότερα ντεμπουτάρει στην Κοπεγχάγη κόντρα στην Μπρόντμπι στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Πεντάλεπτη η συμμετοχή του. Άλλο παιχνίδι δεν είχε ο πρώτος του μήνας, αφού στη ρεβάνς έμεινε στον πάγκο, ενώ το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου.
Τότε, έμεινε πάλι στον πάγκο, όπως και στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League κόντρα στον Αγιαξ (15/9), παίρνει 11 λεπτά στη φιλοξενία του ΠΑΣ (18/9), 8 στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό (24/9), μένει στον πάγκο στο Βίγκο κόντρα στη Θέλτα (29/9), όπως και στη φιλοξενία του Αστέρα Τρίπολης (2/10), με την πρώτη πεντάδα των παιχνιδιών του να συμπληρώνεται με δύο τρίλεπτες συνολικά συμμετοχές κόντρα σε Ξάνθη (16/10, εντός) και Βέροια (24/10, εκτός) στο πρωτάθλημα, ενώ είχε μεσολαβήσει η παραμονή του στον πάγκο στη φιλοξενία της Σταντάρ Λιέγης στο Europa League (20/10).
Απολογισμός ενδεικτικός και που προοιώνιζε το… τίποτα που τελικά προσέφερε ο Ρινάλντι στους «πράσινους».
Ο Comandante και ο (περυσινός) Σάντσες
Το επόμενο καλοκαίρι (2017), ο Παναθηναϊκός ψάχνει πλέον διάδοχο του Μάρκους Μπεργκ. Επιλέγεται ο 26χρονος τότε Αντρές Τσάβες. Ηχηρότατη προσθήκη, δαπανηρή κίνηση. Αγορά από την Μπόκα έναντι 1,3 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Comandante (με option για επίσης 1,3 εκατ. για το υπόλοιπο 50%), ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έναντι 650.000 ευρώ ετησίως.
Στις 17 Αυγούστου ανακοινώνεται η μεταγραφή. Τρεις μέρες μόλις αργότερα, ο Τσάβες ντεμπουτάρει, ερχόμενος από τον πάγκο. Με γκολ μάλιστα, 8 λεπτά μετά την είσοδο του στο παιχνίδι της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τον Πλατανιά στην Κρήτη (1-1).
Ξεκινάει βασικός στις 24/8, στο «Σαν Μαμές» κόντρα στην Μπιλμπάο στη ρεβάνς των playoff του Europa League (0-1) και στις 27/8 έρχεται πάλι από τον πάγκο, από το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, στη φιλοξενία του Λεβαδειακού στο πρωτάθλημα (0/0).
Ο πρώτος του μήνας στην Ελλάδα ολοκληρώνει και την πρώτη πεντάδα των παιχνιδιών του στα «πράσινα». Βγάζει το πρώτο του ενενηντάλεπτο κόντρα στην Κέρκυρα στις 10/9 (0-1, εκτός έδρας) και μια εβδομάδα αργότερα (17/9) αγωνίζεται στο τελευταίο 25λεπτο στη φιλοξενία του Απόλλωνα (1-0).
Στο επόμενο δίμηνο, σε άλλα τρία παιχνίδια αγωνίστηκε (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο) πετυχαίνοντας ένα γκολ (κόντρα στην ΑΕΛ στο Κύπελλο), πριν στα τέλη Νοεμβρίου, αδυνατώντας να προσαρμοστεί επέστρεψε – χωρίς άδεια από τον σύλλογο – στην πατρίδα του, εξωθώντας ουσιαστικά σε «διαζύγιο».
Ο τρίτος Αργεντινός που αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό χωρίς να έχει θητεύσει ποτέ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήταν το περυσινό καλοκαίρι ο Φακούντο Σάντσες. Ο 31χρονος δεξιός μπακ είχε μείνει ελεύθερος ύστερα από πενταετή θητεία στην Εστουντιάντες και στις 22 Αυγούστου ανακοινώθηκε επισήμως από τους «πράσινους», υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας.
Ο πρώτος του μήνας ολοκληρώθηκε μόνο με ένα παιχνίδι στα πόδια του και αυτό γιατί μόνο ένα έδωσε ο Παναθηναϊκός (στην Τρίπολη, κόντρα στον Αστέρα στις 13/9), συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα των δικών του συμμετοχών στα ισάριθμα πρώτα των «πρασίνων» στο περυσινό πρωτάθλημα.
Μπήκε αμέσως και δεν βγήκε ποτέ
Πέραν όμως των… απ’ ευθείας και χωρίς πρότερη ευρωπαϊκή εμπειρία, υπάρχουν και άλλοι τρεις στον 21ο αιώνα που ήρθαν στον Παναθηναϊκό από την Αργεντινή μεν, είχαν όμως νωρίτερα στην καριέρα τους πάρει γεύση από τη Γηραιά Ηπειρο.
Πρώτος (και καλύτερος) όλων, ο Εκι Γκονζάλες. Τη σεζόν 2001-02 την πέρασε στο καμπιονάτο και τη Φιορεντίνα. Πολύ νέος, δεν ανταποκρίθηκε και επαναπατρίστηκε. Και τον Ιανουάριο του 2004 πέρασε ξανά τον Ατλαντικό για χάρη του Παναθηναϊκού, αξιοποιώντας την δυνατότητα που είχε να διαπραγματευτεί μόνος του (χωρίς την εμπλοκή της ομάδας του, της Ροσάριο) νέα μετακόμισή του σε ευρωπαϊκό σύλλογο.
Τελευταία μέρα του Ιανουαρίου έφτασε στην Αθήνα, υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 χρόνων (έναντι συνολικά 1,6 εκατ. ευρώ), παρακολούθησε από την εξέδρα το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ και την επόμενη εβδομάδα (8/2) ντεμπούταρε κόντρα στον Ιωνικό. Βασικός τρεις μέρες (11/2) μετά σ’ ένα ματς Κυπέλλου με τον Πατραϊκό (1-0, εκτός έδρας), με την πεντάδα των πρώτων του αγώνων να ολοκληρώνεται με 3 ακόμη συμμετοχές, όλες βασικός, στο πρωτάθλημα, διαδοχικά κόντρα Ηρακλή (22/2), Αιγάλεω (29/2 – οπότε και πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Ελλάδα), Πανιώνιο (14/3).
Οι μόνες αναμετρήσεις που έχασε ο Αργεντινός επιτελικός μέσος σε αυτό το διάστημα ήταν οι δύο με την Οσέρ για τους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφού δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί, μιας και ναι μεν είχε δηλωθεί, όπως όμως αποδείχτηκε – και παρά τις έκτοτε προσπάθειες για ανάκληση της απόφασης - εκπρόθεσμα.
Και αυτά ήταν και τα μόνα παιχνίδια που έχασε ως το τέλος εκείνης της σεζόν. Επαιξε σε όλα, έκανε 16 συμμετοχές συνολικά σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, πέτυχε 5 γκολ (όλα στο πρωτάθλημα), συμβάλλοντας καταλυτικά στην κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναϊκό.
Ο "Τσιρόλα" και ο Ινσούα
Πρωτομηνιά του Ιουλίου του 2006, ολοκληρώθηκε η αγορά του Σεμπάστιαν Ρομέρο από την Ρασίνγκ. Κοστίζει 1,2 εκατ. ευρώ, με τις ετήσιες απολαβές του τότε 28χρονου Αργεντινού να ανέρχονται στις 600.000 ευρώ.
Στα 21 του είχε πατήσει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετακομίζοντας στην Μπέτις. Δεν έπιασε στους Ανδαλουσιάνους, οι οποίοι τον δάνεισαν διαδοχικά σε Τουλούζ και Κόρντομπα. Δανεισμοί αναποτελεσματικοί, έτσι, τρία χρόνια αργότερα (2002) γύρισε στην Αργεντινή, όπου μέσω των εκεί εμφανίσεων του με τη Ρασίνγκ, έφτασε ως και την εθνική του.
Ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, ακολούθησε κανονικά την καλοκαιρινή προετοιμασία. Η πρώτη του πεντάδα παιχνιδιών ολοκληρώθηκε στις 24/9, με τέσσερα στο πρωτάθλημα και ένα ευρωπαϊκό (το 1-1 με τη Μέταλουργκ Ζαπορίζια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Αγωνίστηκε σε όλα βασικός – στο μόνο που δεν έπαιξε, μένοντας στον πάγκο, ήταν στην φιλοξενία της Ξάνθης (9/9) -, χωρίς όμως να ολοκληρώσει ούτε ένα ενενηντάλεπτο και χωρίς να «γράψει» σε αυτό το διάστημα ούτε γκολ ούτε ασίστ.
Αυτό για τον «τσιρόλα» ήρθε σε ένα ματς των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Χάποελ Τελ Αβίβ, με άλλα δύο στο πρωτάθλημα και μόλις τόσες ασίστ ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στα «πράσινα», με την δεύτερη να είναι ακόμη χειρότερη, ολοκληρώνοντας με το τέλος της και τη δική του παρουσία στον Παναθηναϊκό.
Ο τελευταίος της σχετικής τριπλέτας ήταν ο Εμάνουελ Ινσούα. Ηρθε στον Παναθηναϊκό από την Ουντινέζε το καλοκαίρι του 2017, με τους «πράσινους» να εξασφαλίζουν την υπογραφή του δίνοντας στους «φριουλάνι» απλώς ένα ποσοστό μεταπώλησης (40%). Ανακοινώθηκε στις 23 Αυγούστου, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο, έχοντας ακολουθήσει εκείνο το καλοκαίρι μέρος της προετοιμασίας της Ουντινέζε.
Είχε πρωτοέρθει στην Ευρώπη το 2014 για λογαριασμό της Γρανάδα, το επόμενο καλοκαίρι μετακόμισε στην Ουντινέζε (κοινή η ιδιοκτησία τους), χωρίς όμως να αγωνιστεί στο καμπιονάτο, αφού παραχωρήθηκε διαδοχικά δανεικός σε Νιούελς Ολντ Μπόις και Ρασίνγκ.
Ο πρώτος του μήνας στα «πράσινα» πέρασε παίζοντας μόνο ένα παιχνίδι Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΛ. Βασικός τότε ήταν ο Νίκλας Χουλτ και αυτός που… προκάλεσε το ντεμπούτο του Αργεντινού στο πρωτάθλημα μόλις στις 25 Νοεμβρίου (κόντρα στον Ατρόμητο) με την πρώτη του πεντάδα των παιχνιδιών να συμπληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου (κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα), παίρνοντας όμως έκτοτε αυτός θέση βασικού στον Παναθηναϊκό.
Y.Γ. Οι υπόλοιποι Αργεντινοί του 21ου αιώνα που φόρεσαν τα «πράσινα» δεν καταγράφονται γιατί: ο Σεμπάστιαν Λέτο, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2009, είχε περάσει την προηγούμενη σεζόν στον Ολυμπιακό, ο Λουτσιάνο Φιγκερόα, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι του 2012 ήταν… κοσμογυρισμένος και με πρότερες θητείες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία), ενώ τέλος ο Λούκας Βιγιαφάνιες την πρώτη του θητεία στους «πράσινους» την έκανε έχοντας αποκτηθεί από τον Παναιτωλικό.