Παναθηναϊκός: Το background της αγοράς του Τσοκάι
Μετά το χτεσινοβραδινό πρώτο ουσιαστικά δείγμα γραφής του Ενις Τσοκάι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, το SPORT24 αποκαλύπτει το παρασκήνιο της άφιξης του στην Αθήνα. Από το παράθυρο που άνοιξε η πρόκριση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους ομίλους του Champions League ως τη μεσολάβηση του παλιού συμπαίκτη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και αλλοτινού ατζέντη του Ντομαγκόι Βίντα, Ιβαν Τσβιέτκοβιτς.
Στα κιτάπια, το ντεμπούτο του Ενις Τσοκάι στον Παναθηναϊκό θα φαίνεται πως έγινε στη φιλοξενία του Αστέρα Τρίπολης την περασμένη εβδομάδα, οπότε και ο Αλβανός μέσος αγωνίστηκε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού.
Ουσιαστικά όμως, η πρώτη κανονική σύσταση, η γνωριμία του προτελευταίου καλοκαιρινού μεταγραφικού αποκτήματος των πρωτοπόρων της Super League έγινε χτες το βράδυ στη Λαμία, οπότε και το αγωνιστικό δείγμα ήταν σαφώς μεγαλύτερο, μπαίνοντας στο γήπεδο στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.
Και βάσει των πεπραγμένων του, το πρόσημο της αυτής της πρώτης εικόνας του διεθνή Αλβανού χαφ ήταν θετικό, με τον ίδιο να δείχνει κάποια από τα στοιχεία που έκαναν τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να τον ξεχωρίσει, να τον διαλέξει και εν τέλει να τον ντύσει στα «πράσινα» ακριβώς στο φινάλε της τελευταίας μεταγραφικής περιόδου.
Γνωστή η ιστορία πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού λόκαρε τον Τσοκάι από το φιλικό του καλοκαιρού του 2021 με την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ στην Καλλιθέα (μαζί με αυτό του 20χρονου Κροάτη μέσου Λούκας Κατσαβέντα). Και το έφερε στο προσκήνιο στα μέσα του φετινού καλοκαιριού, όταν στο πλαίσιο της αναζήτησης για την ενίσχυση του κέντρου των Κυπελλούχων Ελλάδας εξέταζε διάφορες επιλογές.
Αντί-Μίσιτς στην Ντιναμό και η αλλαγή πλάνων
Αυτή του Τσοκάι δεν ήταν – τότε – στην κορυφή της ιεράρχησης του Γιοβάνοβιτς. Γι’ αυτό είχε παίξει και τον ρόλο του το γεγονός πως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ εμφανίζονταν έτοιμη να τον αγοράσει, κάτι που εντατικοποιήθηκε στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου.
Ο τεχνικός των πρωταθλητών Κροατίας, Αντε Τσάτσιτς, είχε ζητήσει τον Αλβανό μέσο ώστε να αποτελέσει έναν μπαλαντέρ – λόγω της ευχέρειας του να καλύψει διάφορους ρόλους και θέσεις - του στο κέντρο των «μπλε» και ένα ιδανικό συμπλήρωμα ή και αν χρειάζονταν αντικαταστάτη, του γνωστού μας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ, Γιόζιπ Μίσιτς.
Σε αυτή την πώληση μάλιστα πρόσβλεπε και η Λοκομοτίβα, μιας και ήταν απαραίτητη για την οικονομική ενίσχυση των άδειων ταμείων της. Οι σχέσεις των δύο ομάδων είναι εξαιρετικές, με τη Λοκομοτίβα να λειτουργεί τις περισσότερες φορές ως ένα άτυπο «φυτώριο» της Ντιναμό, οπότε από την στιγμή που υπήρχε βάσιμο ενδιαφέρον, δικαιολογημένα θεωρούνταν, εκεί στα μέσα Αυγούστου, δεδομένη η μετακόμιση του Τσοκάι στην «μεγάλη» του Ζάγκρεμπ. Και όντως, τα πάντα ήταν συμφωνημένα τόσο μεταξύ των ομάδων όσο και με τον ποδοσφαιριστή.
Τελικά όμως δεν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή, μιας και υπεύθυνοι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μετά την πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θεώρησαν ωφελιμότερο ν’ αξιοποιήσουν τη συγκυρία (όπως τόσες φορές στο παρελθόν) ώστε να διαφημίσουν την υφιστάμενη «πραμάτεια» του ρόστερ και μετά από τις όποιες πωλήσεις είτε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου είτε το επόμενο καλοκαίρι, να γίνονταν τότε η αγορά του Τσοκάι.
Δεν θεωρούσαν πως υπήρχε κάποιος κίνδυνος να χαθεί ο ποδοσφαιριστής, καθώς όπως προαναφέρθηκε, οι σχέσεις των δύο ομάδων είναι τέτοιες που όταν η Ντιναμό θέλει και της κάνει ένας ποδοσφαιριστής της Λοκομοτίβα, εννιά στις δέκα θα τον πάρει στο timing που θα κριθεί συμφέρον για την ίδια.
Ο ρόλος του παλιού συμπαίκτη του Γιοβάνοβιτς και τέως ατζέντη του Βίντα, Ιβάν Τσβιέτκοβιτς
Η οικονομική ανάγκη όμως της Λοκομοτίβα ήταν τέτοια που άφηνε περιθώρια γι’ αυτήν τη μία στις δέκα. Πόσο μάλλον από την στιγμή που η συγκυρία με την παράταση της μεταγραφικής περιόδου στην Ελλάδα ως τις 15 Σεπτεμβρίου βόλεψε.
Ο Τσοκάι ήταν ένας από τους παίκτες που είχε έτσι κι αλλιώς ξεχωρίσει ο Γιοβάνοβιτς ήταν διαθέσιμος, ο Παναθηναϊκός αναζητούσε τέτοιον ποδοσφαιριστή, η ομάδα του ήθελε να (τον) πουλήσει και τη δεδομένη στιγμή, οι «πράσινοι» ήταν οι μόνοι ικανοί αγοραστές.
Δυο, τρεις μέρες πριν την εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου ο Γιοβάνοβιτς το πήρε απόφαση. Μίλησε με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή – απαραίτητο για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή περνάει την αξιολόγηση του Σέρβου τεχνικού - και παράλληλα επιστράτευσε έναν παλιό του γνωστό.
Επικοινώνησε λοιπόν με τον παλιό του συμπαίκτη για έναν χρόνο στη Ραντ Βελιγραδίου (1985-86) και έκτοτε φίλο του, τον Ιβαν Tσβιέτκοβιτς, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια ατζέντης, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Μάριο Μάντζουκιτς, αλλά και κεντρικού αμυντικού της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα.
Ο πολύπειρος 62χρονος Τσβιέτκοβιτς δεν εκπροσωπούσε τότε τον Τσοκάι, λειτούργησε όμως για λογαριασμό του Γιοβάνοβιτς και του Παναθηναϊκού, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ταχύτατη, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς αυτή να γνωστοποιηθεί στους παράγοντες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Κανείς δεν μπορούσε να ρισκάρει εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή πως θ’ αντιδράσουν σε μια τέτοια διαπραγμάτευση και τι προσκόμματα ενδεχομένως έβαζαν. Προσκόμματα που με την πίεση του χρόνου θα ήταν ικανά, τουλάχιστον, να μην επιτρέψουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεταγραφής.
Deal που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λοκομοτίβα κόστισε «παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ» (σ.σ. όχι όμως πολύ παραπάνω), ποσό πάντως στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα πάντα, δηλαδή πέραν του αντίτιμου που καταβλήθηκε στον κροατικό σύλλογο συνυπολογίστηκαν και οι συνολικές απολαβές του 23χρονου μέσου στο τετραετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό.
Και που ενδεικτικά, μετά τη δημοσιοποίηση της ένταξής του στους «πράσινους», υπήρξε αρχικά μεγάλη έκπληξη από τους πρωταθλητές Κροατίας για το πως έγινε αυτή η μεταγραφή κάτω από τη μύτη τους, αλλά και εν συνεχεία έντονη αντίδραση με τις σχέσεις των δύο ομάδων του Ζάγκρεμπ να δοκιμάζονται.
Ποιος ξέρει, πέραν της αγοράς του Τσοκάι, μπορεί αυτή η αναταραχή να δημιουργήσει πεδίο νέων ευκαιριών σε μεταγενέστερη πλέον μεταγραφική περίοδο.