ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πάντος: "Το πήραμε δίκαια"

Πάντος: "Το πήραμε δίκαια"
ντουντου παντος πανηγυρικο

Ο Τάσος Πάντος μίλησε στο SPORT 24 για το τι σημαίνει ΟΣΦΠ για τον ίδιο, το πόσο θα του λείψει o Τζόλε

Κάθε φορά που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, το γήπεδο… «γκρεμίζεται» από την αποθέωση που γνωρίζει! «Γιατί όμως», αναρωτιέται και ο ίδιος! Μήπως οι οπαδοί περιμένουν την εκπληκτική τρίπλα; Μήπως ένα απίθανο γκολ; Ή μήπως είναι επηρεασμένοι από το… τεράστιο συμβόλαιό του και τη σπουδαία του καριέρα στο εξωτερικό; Τίποτα απ’ όλα αυτά!
Ο Τάσος Πάντος ενσαρκώνει την πραγματοποίηση των ονείρων μας! Όλα αυτά που ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταφέρει με πολλή δουλειά, υπομονή και αγάπη γι’ αυτό που κάνει… Στο πρόσωπό του, οι περισσότεροι βλέπουν τον εαυτό τους που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να αγγίξει αυτό που ονειρεύονταν από παιδιά.

Ο Πάντος όμως αντιπροσωπεύει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό και πολύτιμο για κάθε Έλληνα. Τη λέξη «φιλότιμο»! Την ικανότητα να εκτιμάς όλα όσα απλόχερα ο Θεός σου χάρισε και να δίνεις την ίδια σου την ψυχή γι’ αυτά… Ο «Παντούρου» είναι ένας από εμάς, ανεξάρτητα από την ομάδα την οποία αγαπάμε…

Λίγες ώρες πριν από τη γιορτή του, εξηγεί το τι σημαίνει ο Ολυμπιακός για τον ίδιο, μιλάει για το πόσο θα του λείψουν οι Τζόρτζεβιτς και Κοβάσεβιτς, για τους νέους ηγέτες του Ολυμπιακού και για το «δουλευταρά» Βαλβέρδε. Φαντάζεται την κόντρα του με το μεγάλο Λιονέλ Μέσι, ανυπομονεί για τον τελικό με την ΑΕΚ, θυμάται τις μέρες που πήγαινε στις προπονήσεις με το λεωφορείο και αποκαλύπτει το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή του. Απλά, απολαυστικός…

«Ήταν και θα είναι ο ηγέτης μας»!

Ποια είναι τα σημεία στα οποία υπερείχε ο Ολυμπιακός έναντι των αντιπάλων του φέτος; Ήταν τόσο καλύτερος;

"Κατά γενική ομολογία ήμαστε καλύτεροι. Το πήραμε δίκαια. Δεν υπάρχουν μυστικά για τα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Έχουμε πολύ καλή ομάδα, γερές βάσεις, είμαστε οργανωμένος σύλλογος με εξαιρετικούς παίκτες και διοίκηση. "

Παίζει κάποιο ρόλο η ισχυρή προσωπικότητα ορισμένων παικτών του;

"Ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει την αξία του και το ρόλο του στο παιχνίδι. Θεωρώ ότι το σύνολο δίνει τα αποτελέσματα και τα πρωταθλήματα. "

Φαντάζομαι όμως ότι ο ρόλο παικτών όπως ο Νικοπολίδης και ο Τζόρτζεβιτς, είναι ξεχωριστός…

"Σίγουρα! Τα παιδιά αυτά έχουν τεράστια εμπειρία και έχουν γράψει σπουδαία ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βοηθάνε τόσο με την αγωνιστική συμπεριφορά τους όσο και με την παρουσία τους εκτός γηπέδου. Είναι αυτοί που δίνουν το παράδειγμα και το ρυθμό σε όλους μας. "

Πόσο σημαντικό πλήγμα για την ομάδα είναι η αποχώρηση του Τζόρτζεβιτς;


"Πρώτα απ’ όλα είναι τεράστια απώλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Για εμάς τα πράγματα θα είναι πλέον διαφορετικά. Ήταν 13 χρόνια στην ομάδα, τον έχουμε συνηθίσει και θα μας λείψει πολύ. Είναι παίκτης με τεράστια προσωπικότητα. Αυτό που ονομάζουμε «ηγέτης». Ήταν και θα είναι ο ηγέτης μας! "

«Δε μπορούν όλοι να παίξουν στον Ολυμπιακό»

Υπάρχουν άλλοι παίκτες στην ομάδα που μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο;


"Ο Τζόλε είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ένα πρόσωπο που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του Ολυμπιακού και με τα εκπληκτικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων. Πιστεύω όμως πως υπάρχουν παίκτες που μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Δεν ξέρω αν μπορούν να συγκριθούν με το Τζόλε, γιατί σίγουρα δύσκολα μπορεί να βγει νέος Τζόρτζεβιτς! Δε μιλάω μόνο αγωνιστικά… Αυτοί που θα μείνουμε είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε. Να κρατήσουμε το καλό κλίμα στα αποδυτήρια και να πάμε την ομάδα ψηλά. Εκεί που της αρμόζει!"

Ο Γκαλέτι είπε πως οι παίκτες γνωρίζουν τη μεγάλη ιστορία του Ολυμπιακού και τις μεγάλες απαιτήσεις του συλλόγου…

"Και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και οι ανάγκες. Η πίεση είναι τεράστια! Από την αρχή καταλαβαίνεις πως ήρθες σε μια μεγάλη ομάδα με πολλές ευθύνες. Όποιος είναι συγκεντρωμένος και ξεπερνάει αυτά τα εμπόδια, είναι άξιος να παίζει στην ομάδα του Ολυμπιακού! Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες! Πρέπει να έχεις δυνατό χαρακτήρα για να αντέξεις στον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό πιστεύω πως όσοι βρίσκονται εδώ είναι πραγματικά μεγάλοι παίκτες… "

Πόσο σημαντικός ήταν ο Κοβάσεβιτς για την ομάδα;

"Προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα και μπήκε στο πνεύμα της ομάδας. Τεράστιος, καταξιωμένος παίκτης με μεγάλη ευρωπαϊκή καριέρα. Στενοχωριέμαι που δε μπορεί να συνεχίσει το ποδόσφαιρο. Αγαπήθηκε και αγάπησε πολύ τον Ολυμπιακό. Προσωπικά κρατάω πολύ όμορφες αναμνήσεις από το Ντάρκο. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας… Του αξίζει ένα τελευταίο χειροκρότημα από τους φιλάθλους και εμάς τους ποδοσφαιριστές. Θα το κάνουμε στη φιέστα. Θα μας λείψει ο Ντάρκο, όμως η ζωή συνεχίζεται… "

Πάντος vs Μέσι!

Μπορεί ο Ολυμπιακός να αντέξει άλλη χρονιά χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ;

"Ήταν μια αποτυχία που μας στοίχισε τόσο ψυχολογικά όσο και αγωνιστικά. Θα πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι του χρόνου και να περάσουμε στους ομίλους. Θα πρέπει να το καταφέρουμε οπωσδήποτε! Έχουμε συνηθίσει να βρισκόμαστε εκεί. Αν δεν προκριθούμε, το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο για το σύλλογο… Φέτος θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, θα δουλέψουμε καλύτερα στην προετοιμασία και θα είμαστε έτοιμοι για τα προκριματικά. Με όποιους και να παίξουμε, τα πράγματα θα είναι επικίνδυνα! Είναι το ξεκίνημα της χρονιάς, οπότε δε μπορείς να είσαι σίγουρος για το πρόσωπο που θα παρουσιάσεις… "

Ποια ομάδα θα κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ φέτος;

"Θεωρώ πως η Μπαρτσελόνα έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Παίζει εκπληκτικά! Όμως όσο φτάνουμε πιο κοντά στον τελικό, η τακτική θα παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Η Τσέλσι σίγουρα έχει τους παίκτες και τον τρόπο παιχνιδιού να εγκλωβίσει τη Μπαρτσελόνα και να την αποκλείσει! "


Έχεις αντιμετωπίσει και εξουδετερώσει το Ρομπίνιο και το Τζο Κόουλ! Με το Μέσι θα είχες πρόβλημα;


(Γελάει)! "Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Πολύ χαρισματικός, με ταχύτητα και τεχνική. Αντιμετώπισα πολλούς παίκτες, όμως δεν θα τα κατάφερνα χωρίς ομαδική δουλειά. Κανείς δε μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι μόνος του και κανείς δε μπορεί να σταματήσει έναν αντίπαλο μόνος του! Αυτό γίνεται μέσα από σκληρή δουλειά και συνολική προσπάθεια… Θεωρώ ότι ο Μέσι θα ήταν ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος για μένα! "

Η πινελιά του Ερνέστο

Ο Βαλβέρδε, παρότι δεν έχει ακόμη υπογράψει, μάλλον θα μείνει. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σταθερότητα στην τεχνική ηγεσία;

"Για κάθε σύλλογο είναι σημαντικό. Ο προπονητής που μένει αρκετά χρόνια σε μια ομάδα δίνει το 100%, νιώθει ασφάλεια, γνωρίζει καλύτερα τις καταστάσεις και μπορεί να αφοσιωθεί στο έργο του βγάζοντας τη δουλειά που θέλει. Δε γνωρίζω τι γίνεται με την περίπτωση του προπονητή. Αυτά τα θέματα τα ξέρει η διοίκηση και ο ίδιος ο Βαλβέρδε. Εγώ εύχομαι να υπάρξει ευτυχής κατάληξη, για να συγκεντρωθούμε στο στόχο του κυπέλλου και στην προετοιμασία για τη νέα χρονιά. "

Αρκετοί συμπαίκτες σου έχουν μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη παραμονής του Βαλβέρδε στην ομάδα. Τον χαρακτηρίζουν αξιόλογο προπονητή, καλό χαρακτήρα και δουλευταρά. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

"Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τους προπονητές μου. Σέβομαι πάντα τη φιλοσοφία τους. Δεν είμαι αυτός που θα αποφασίσω, όμως πρόκειται για έναν πολύ εργατικό άνθρωπο. Μεθοδικός, με διαφορετική φιλοσοφία και τρόπο που βλέπει το ποδόσφαιρο, σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Είναι πραγματικά ένας άνθρωπος που δουλεύει πολύ και έχει απαιτήσεις. Βρίσκεται πολλές ώρες στο Ρέντη, σχεδιάζει τα πάντα και προσπαθεί να φέρει ένα νέο πνεύμα στην ομάδα… "

Τι σημαίνει ο φετινός τελικός κυπέλλου για τον Ολυμπιακό, εκτός από ακόμη ένα νταμπλ;

"Είναι ένα τρόπαιο το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε για τους εαυτούς μας, για τον κόσμο και για την ιστορία του Ολυμπιακού. Το μεγάλο προσόν της ομάδας είναι η προσωπικότητα των παικτών που τους κάνει να εμφανίζονται πανέτοιμοι στα μεγάλα παιχνίδια. Θέλουμε όλους τους τίτλους! Να είμαστε πρώτοι για να μη μπορεί να μας αμφισβητήσει κανένας! "

«Μηχανάκι; Με το λεωφορείο»!

Πόσο ξεχωριστό είναι το να γίνεσαι σύνθημα στα χείλη των οπαδών μιας μεγάλης ομάδας;

"Αν μου το έλεγες αυτό πριν από 10 χρόνια θα σου έλεγα ότι ονειρευόμαστε! Η ζωή τα φέρνει όπως θέλει… Είμαι ευτυχισμένος στην ομάδα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους για τη συμπαράσταση τόσα χρόνια. Ήταν πάντα δίπλα μου. "

Αυτό που προσπαθώ είναι να δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου. Να μπορέσω να ανταποδώσω την αγάπη που μου δίνουν! Ο κόσμος είναι ο 12ος παίκτης της ομάδας και έχει δημιουργήσει τεράστιο δέσιμο με τους παίκτες. Είναι δίπλα μας στα δύσκολα και στις καλές στιγμές και μας οδηγεί στην προσπάθειά μας να φτάσουμε την ομάδα ψηλά…


Για ποιο λόγο ο κόσμος δένεται μαζί σου; Το συμβόλαιό σου δεν είναι τεράστιο, ούτε κάνεις εξωπραγματικά κόλπα με τη μπάλα!

Πραγματικά θα ήθελα κι εγώ να το μάθω αυτό! Ο κόσμος έχει αλάνθαστο ένστικτο.

Η λέξη «φιλότιμο» παίζει ρόλο;

Βέβαια. Η ομάδα κουβαλάει μια ολόκληρη ιστορία. Δεν τη χτίζουν οι μεγάλοι παίκτες που φέρνεις. Είναι ιστορία ολόκληρη! Ο Ολυμπιακός έχει τεράστια λαϊκή βάση και συμβολίζει την πειραιώτικη μαγκιά, το φιλότιμο! Αντιπροσωπεύει τους φτωχούς ανθρώπους που υπήρχαν κυρίως παλιότερα και τους χαρακτήρες που κάνουν θυσίες και δίνουν τα πάντα για να πετύχουν το στόχο τους.


Είναι αλήθεια ότι τη μέρα που κλήθηκες να υπογράψεις στον Ολυμπιακό, πήγες στα γραφεία της ομάδας με το «παπί» σου;

"Δεν είχα καν «παπί»! Στην Προοδευτική κυκλοφορούσα με λεωφορείο ή με πήγαιναν οι συμπαίκτες μου! Στον Ολυμπιακό με πήγε ένας φίλος. Ευτυχώς που είχα υπογράψει από το Δεκέμβριο και στην πρώτη προπόνηση της καλοκαιρινής προετοιμασίας πήγα με αυτοκίνητο! "

Πλέον τα οικονομικά σου είναι πολύ καλύτερα, όμως θα μπορούσες να πας πάλι με λεωφορείο ή το θεωρείς υποτιμητικό;

Υπάρχουν αλλαγές στη ζωή μου. Δεν το κρύβω ότι τα οικονομικά μας καλυτερεύουν. Νομίζω όμως ότι έχω παραμείνει προσγειωμένος. Γνωρίζω καλά που έχω έρθει, από πού ξεκίνησα και τι σημαίνει ότι η ζωή κάνει κύκλους… Δεν νομίζω πως απαξιώνω το λεωφορείο, όμως το μόνο που με προβληματίζει είναι η κίνηση. Δεν ξέρω αν θα προλάβαινα τις προπονήσεις! Μόνο αυτό.



«Το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή…»

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη κουβέντα για τους νεαρούς Σοϊλέδη, Παπαδόπουλο και Νικλητσιώτη. Τους συμβουλεύεις να μην ξεχάσουν από πού ξεκινάνε;


Τα παιδιά αυτά είναι χρόνια στην ομάδα. Ξεκίνησαν από τις ακαδημίες και δεν έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες. Βλέπουν γύρω τους τα μεγαλεία, βλέπουν τεράστιους ποδοσφαιριστές και μεγάλα συμβόλαια. Ίσως δεν μπορούν να νιώσουν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σε μικρές ομάδες όπως αυτές που έπαιξα εγώ για παράδειγμα. Εκεί οι συνθήκες είναι άθλιες, χωρίς γήπεδα, χωρίς προπονήσεις, χωρίς καν νερό για να κάνεις μπάνιο!

Τα παιδιά ζουν καλά εδώ και ίσως θεωρούν ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι εύκολα. Όλοι οι παλιοί εδώ τους συμβουλεύουν πολύ σωστά. Όχι μόνο με λόγια, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Οπότε τα παραδείγματα που μπορούν να πάρουν είναι πολύ καλά. Στο χέρι τους είναι να τα αξιοποιήσουν…Ταλέντο σίγουρα δεν τους λείπει. Να είναι συγκεντρωμένοι, να δουλεύουν και το μέλλον τους ανήκει.




Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σου;

Αυτή τη στιγμή είναι ο γιος μου. Ήταν για μένα ένα τεράστιο δώρο! Κατάλαβα πολλά πράγματα ύστερα από τη γέννηση του γιου μου. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από το ποδόσφαιρο… Βλέπεις διαφορετικά τον κόσμο. Μικρά πράγματα στα οποία δεν έδινα σημασία, πλέον είναι ολόκληρη η ζωή μου!





























































































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ