ΠΑΟ - Μάλαγα: Αραβικός σύνδεσμος!
Εν όψει «πριγκηπικής» συμφωνίας στον Παναθηναϊκό, το Sport24.gr σας παρουσιάζει το χρονικό της αγοράς της Μάλαγα από τον σεΐχη Αλ Τανί. Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές στα δυο ντιλ!
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μια ανάσα από την οριστική συμφωνία για τη μεταβίβαση των μετοχών του Τζίγκερ στον Σαουδάραβα πρίγκηπα.
Πριν ενάμιση χρόνο ο σεΐχης του Κατάρ, Αλ Τανί, αγόρασε την ισπανική Μάλαγα και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις ομοιότητες και τις διαφορές με το αναμενόμενο ντιλ του ΠΑΟ.
Η Μάλαγα ήταν μέχρι πρότινος αυτό που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ως «μικρομεσαία» ομάδα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μάλλον πιο κοντά στο «μικρή» παρά στο «μεσαία» βρίσκονταν οι συμπαθέστατοι «γαύροι» της Πριμέρα Ντιβισιόν, όπως είναι το παρατσούκλι τους. Όλα αυτά όμως άλλαξαν πριν 16 μήνες, όταν ο σεΐχης του Κατάρ, Αλ Τανί, αγόρασε τις μετοχές του συλλόγου και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης.
Το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο στα ταμεία και η Μάλαγα που μέχρι τότε είχε κάθε σεζόν ως πρωταρχικό της στόχο τη σωτηρία, ανέβηκε επίπεδο, πραγματοποίησε μεγάλες μεταγραφές και σιγά – σιγά μονιμοποιείται στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας πλέον και ευρωπαϊκές βλέψεις. Σήμερα το Sport24.gr ακολουθεί το χρονικό της αλλαγής ιδιοκτησίας, προσπαθώντας να βρει ομοιότητες και διαφορές με την αντίστοιχη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στον Παναθηναϊκό.
Η εξέλιξη των συνομιλιών στη Μάλαγα, η αποκάλυψη των επαφών από τα ΜΜΕ, η τελική συμφωνία, ο κύκλος εργασιών του Αλ Τανί, το πενταετές πλάνο και ο Φερέιρα, ο αντιπρόεδρος που ασκεί όλη την εξουσία, ο πακτωλός χρημάτων που έχει ρίξει στην ομάδα του ο σεΐχης στους πρώτους 16 μήνες της προεδρίας του, το «Qatar Stadium», το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο και τέλος, οι παράλληλες μπίζνες στην Ισπανία. Όλα αυτά με «φόντο» τον «δικό μας» Αλ Σαούντ και την προοπτική να αναλάβει τον Παναθηναϊκό.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΦΗΜΕΣ
Η σεζόν 2009-10 ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο θρίλερ για την Μάλαγα, η οποία σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή της τελευταίας αγωνιστικής, μετά από ένα «επικό» 1-1 μέσα στην «Ροσαλέδα» με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης και βολικά αποτελέσματα σε άλλα γήπεδα της Πριμέρα όπου παιζόταν το παράλληλο δράμα του υποβιβασμού. Οι «μποκερόνες» πήραν τελικά τη 17η θέση στον βαθμολογικό πίνακα και ανάσαναν βαθιά.
Εκείνο το πρωτάθλημα τελείωσε νωρίς (16 Μαΐου) λόγω του Μουντιάλ που ακολουθούσε. Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση στους δημοσιογραφικούς κύκλους της Μάλαγα ήταν η εξαφάνιση του προέδρου της ομάδας, Φερνάντο Σανθ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Λίγκα. Ο γιος του πρώην προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Λορένθο Σανθ, ανακοίνωσε στον Τύπο ότι θα αναχωρούσε για το Κατάρ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Η άσχημη πορεία της ομάδας και – κυρίως – τα χρέη του συλλόγου που ανέρχονταν στα 14 εκατομμύρια ευρώ, σε συνδυασμό με τον προορισμό του Φερνάντο, φούντωσαν τις φήμες περί πιθανής πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (97%) που μέχρι τότε βρισκόταν στα χέρια της οικογένειας Σανθ. Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να βρουν τα ίχνη του προέδρου στο Κατάρ, όμως αυτό στάθηκε αδύνατο.
- Διαφορά 1: Ο Παναθηναϊκός, σε αντίθεση με τη Μάλαγα, δεν έχει χρέη.
- Διαφορά 2: Ο πρόεδρος της Μάλαγα, Φερνάντο Σανθ, μετέβη ο ίδιος στο Κατάρ για να συζητήσει απευθείας με τον σεΐχη Αλ Τανί. Αντίθετα, ο Τζίγκερ «πληροφορήθηκε» το ενδιαφέρον του πρίγκηπα από τον ενδιάμεσο Βλάση Τσάκα και οι διαπραγματεύσεις έγιναν επί ελληνικού εδάφους. Όλα αυτά βέβαια, αν απορρίψουμε τις φήμες που μιλούν για επαφές του Τζίγκερ με τους Άραβες από το περασμένο καλοκαίρι.
- Ομοιότητα 1: Η Μάλαγα με τα χρέη των 14 εκατομμυρίων ευρώ, βρέθηκε πολύ κοντά στην πτώχευση και τον διορισμό διοίκησης που θα εποπτευόταν από τις ισπανικές δικαστικές αρχές. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον ΠΑΟ, που μετά την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, τις παλινωδίες του Βγενόπουλου και την πλήρη απροθυμία των υπόλοιπων μετόχων του να βάλουν χρήματα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βρέθηκε πολύ κοντά στη διοίκηση Πρωτοδικείου.
Ο ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ (27-5-2010)
Ο σεΐχης του Κατάρ, Αμπντουλάχ Μπιν Νάσερ Αλ Τανί.
Στις 27 Μαΐου έσκασε τελικά η πρώτη βόμβα! Το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ενημέρωσε στο δελτίο του ότι ο Εμίρης του Κατάρ είχε αγοράσει τη Μάλαγα έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η ιστοσελίδα της ισπανικής As ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την είδηση, όμως λίγο αργότερα, στη διάρκεια της ίδιας μέρας, έγινε γνωστό ότι ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν ο Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, αλλά ένας σεΐχης του αραβικού κρατιδίου, ο Αμπντουλάχ Μπιν Νάσερ Αλ Τανί.
Στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε από τον ισπανικό Τύπο ο Φερνάντο Σανθ για να επιβεβαιώσει την είδηση, φρόντισε να διαψεύσει την πώληση της ομάδας και τόνισε ότι δεν είχε καμία επαφή με τον Εμίρη του Κατάρ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το άλλο ενδεχόμενο, αυτό δηλαδή της επαφής του με τον σεΐχη. Στην επιμονή των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Μάλαγα παραδέχτηκε απλά ότι βρισκόταν κοντά σε μια συμφωνία που θα ανέβαζε τη δυναμική του συλλόγου.
Παρά την απροθυμία του Σανθ να αποκαλύψει την ταυτότητα του συνομιλητή του, ο Τύπος του Κατάρ φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, επιβεβαιώνοντας μία μέρα αργότερα, στις 28 Μαΐου, τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές. Οι ισπανικές εφημερίδες ήταν πλέον τόσο σίγουρες για την επερχόμενη συμφωνία, ώστε στα φύλλα της 29ης Μαΐου δημοσίευσαν λεπτομερή βιογραφικά του σεΐχη. Την ίδια μέρα, ο Σανθ ενημέρωσε ανώτατους διοικητικούς παράγοντες της ομάδας για την πορεία των συζητήσεων.
- Διαφορά 3: Από την πρώτη στιγμή ο Σανθ επιβεβαίωσε τις επαφές με τον επενδυτή από το Κατάρ, παρά το γεγονός ότι δεν αποκάλυψε το όνομά του. Εδώ, αν και γνωρίζαμε την ταυτότητα του επενδυτή από την πρώτη κιόλας μέρα, χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες ολόκληρες μέχρι να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της ύπαρξης του ενδιαφέροντος από τον πρίγκηπα. Τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της Μάλαγα, μάλλον καταρρίπτουν όλα τα «επιχειρήματα» περί ιδιαιτεροτήτων των Αράβων στις διαπραγματεύσεις τους.
- Διαφορά 4: Στην περίπτωση της Μάλαγα, ήταν ο Αλ Τζαζίρα, ένα αραβικό ΜΜΕ αυτό που αποκάλυψε πρώτο τις επαφές του Σανθ με τον επενδυτή του Κατάρ, έστω και αν έκανε λάθος στην ακριβή ταυτότητα, μιλώντας για τον Εμίρη αντί για τον σεΐχη. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, ήταν το Contra.gr, ένα ελληνικό ΜΜΕ, αυτό που αποκάλυψε πρώτο το ενδιαφέρον του πρίγκηπα για την απόκτηση των ανενεργών μετοχών του Τζίγκερ.
- Ομοιότητα 2: Ο Τσάκας, προφέροντας την πρώτη φορά το όνομα του Άραβα πρίγκηπα, τα έκανε θάλασσα, ανακατεύοντας μέσα τη μισή βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και μιλώντας για άμεσο διάδοχο του θρόνου. Στη συνέχεια διόρθωσε το λάθος του φέρνοντας το όνομα στα ίσα του και έτσι μάθαμε ότι ναι μεν υπάρχει πρίγκηπας, αλλά για να γίνει βασιλιάς, θα έπρεπε πρώτα να βγουν από τη μέση καμιά δεκαριά χιλιάδες άλλοι δικαιούχοι! Κάπως έτσι – τηρουμένων των αναλογιών – και ο Αλ Τζαζίρα τα «θαλάσσωσε» στην αρχική του ενημέρωση, μπερδεύοντας τον Εμίρη με τον σεΐχη, πράγμα που ανέλαβε να διορθώσει η ισπανική As.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΛ ΤΑΝΙ
Ο Αλ Τανί μαζί με τον πρώην ιδιοκτήτη της Μάλαγα, Φερνάντο Σανθ.
Αφού ξεπέρασαν το αρχικό «σοκ» της είδησης, τόσο τα ισπανικά όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν τα βιογραφικά των Αράβων «μεγιστάνων». Τα του δικού μας τα έχετε διαβάσει, οπότε ας πάρουμε μια γεύση από τον άλλο. Ο Αλ Τανί λοιπόν είναι ένα από τα 25 (!) παιδιά του Υπουργού των Εσωτερικών του Κατάρ και η οικογένειά του έχει δεσμούς αίματος με τον Εμίρη του κρατιδίου. Είναι μέλος της διοίκησης του ομίλου «Nasser Bin Abdullah and Sons Company», μιας εκ των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων του Κατάρ.
Ο όμιλος έχει ένα τεράστιο εύρος εργασιών, ανάμεσά τους η εξαγωγή πλακιδίων και μαρμάρων, η διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, η αγορά δημοσίων χρεών, ο ταξιδιωτικός κολοσσός Watany Travel που συνεργάζεται με τις Gulf Air, Air India και KLM, η εθνική εταιρία αυτοκινήτων με αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης των Mazda, Hyundai και British Leyland, η αποκλειστική διάθεση ηλεκτρονικών των Panasonic, JVC και Ricoh, αλλά και μετοχές στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα. Όμως το μεγάλο πάθος του Αλ Τανί είναι τα άλογα.
Διαθέτει ένα από τα πιο ξακουστά ιπποφορβεία του αραβικού κόσμου με 160 καθαρόαιμα άλογα (φυσικά αραβικής προέλευσης) των οποίων η αξία είναι απλά ανεκτίμητη. Στις πανάκριβες εγκαταστάσεις υπάρχει ένας ιππόδρομος, μια κλειστή πισίνα και μια κλινική για τα άλογα. Πέρα από όλα αυτά, ο Αλ Τανί είναι λάτρης των σπορ, κυρίως δε του ποδοσφαίρου. Η οικογένειά του συνηθίζει επί χρόνια να περνάει τα καλοκαίρια της στην Μαρμπέγια (ισπανικό θέρετρο λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μάλαγα), γεγονός που σίγουρα έπαιξε το ρόλο του στην επιλογή του σεΐχη.
- Ομοιότητα 3: Αμφότεροι διαθέτουν μεγάλη προσωπική περιουσία, ενώ και οι δυο τα βρήκαν έτοιμα από τους μπαμπάδες τους. Βέβαια ο Αλ Τανί ανέλαβε πολλαπλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αυγάτισαν τα κέρδη του, αλλά ας μην ξεχνάμε τη διαφορά της ηλικίας τους. Ο μεν της Μάλαγα είναι 42 ετών, ο δε πρίγκηψ είναι μόλις 27, άρα έχει όλο το μέλλον μπροστά του.
- Ομοιότητα 4: Αμφότεροι έχουν πάει διακοπές στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ομάδες που απέκτησαν (ή θα αποκτήσουν), πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ο Αλ Τανί στη Μπαρμπέγια, ο Αλ Σαούντ στην Κρήτη.
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Χωρίς σχόλιο! (Το Κουρκούτι ξαναχτύπησε!)
Εδώ το πράγμα είναι κάτι παραπάνω από κωμικό. Εξηγούμαστε: Με το που έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του Αλ Τανί, όλα ανεξαιρέτως τα ισπανικά ΜΜΕ, εκτός από την είδηση, δημοσίευσαν και φωτογραφίες του σεΐχη από το Κατάρ. Αντίθετα, εδώ είχαμε ένα μικρό «θρίλερ», το οποίο κράτησε για αρκετές μέρες. Όλοι έψαχναν μια φωτογραφία του Αλ Σαούντ, όμως κανείς δεν έβρισκε. Οι μόνες που κυκλοφορούσαν σε αφθονία ήταν αυτές του Τσάκα...
Τελικά, για μια ακόμα φορά, ο Βλάσης ήταν αυτός που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, μοιράζοντας στα ΜΜΕ μια φωτογραφία του πρίγκηπα, την οποία πολλοί αρχικά θεώρησαν προϊόν photoshop, μέχρι να ακολουθήσουν και κάποιες άλλες, με αποτέλεσμα να ηρεμήσει ακόμα περισσότερο το θέμα. Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, αν κοιτάξετε τον Αλ Τανί και στη συνέχεια τον φανταστείτε χωρίς μαλλιά, τότε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια θα ανακαλύψετε την ομοιότητα. Με τον «δικό μας» πρίγκηπα; Μα φυσικά και όχι. Με τον Τσάκα!!!
- Διαφορά 5: Ο Αλ Τανί μοιάζει με τον Τσάκα, αντίθετα ο Αλ Σαούντ δε μοιάζει με τον Αμπντουλάχ Γκουμπν, τον Ιορδανό «εξ απορρήτων» του Αλ Τανί!
Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛ ΤΑΝΙ (31-5-2010)
Ο Αλ Τανί στα γραφεία της Μάλαγα.
Πέντε μόλις μέρες μετά την είδηση του ενδιαφέροντος της αγοράς της Μάλαγα από τον Αλ Τανί, διέρρευσαν οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας. Ο σεΐχης ήταν διατεθειμένος, πρώτον, να πληρώσει 22 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των μετοχών στον Σανθ, δεύτερον, να πληρώσει 14 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των χρεών του συλλόγου και τρίτον, να βάλει ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Σύνολο δηλαδή 61 εκατομμύρια ευρώ με το «καλημέρα»!
Στην πραγματικότητα το σύνολο ανέβαινε στα 87 εκατομμύρια ευρώ, αφού στα 61 που υπολογίσαμε προηγουμένως, προσθέσαμε και τα 25.7 εκατομμύρια που ήταν ο προϋπολογισμός της Μάλαγα για τη σεζόν 2010-11. Έτσι λοιπόν, η Μάλαγα έφτασε να έχει από το 14ο μπάτζετ της Πριμέρα τη σεζόν 2009-10, το 7ο ανάμεσα σε 20 συλλόγους για τη σεζόν 2010-11 και το κυριότερο, βρέθηκε απαλλαγμένη τελείως από χρέη προς τρίτους!
- Ομοιότητα 5: Όπως ο Αλ Τανί, έτσι και ο Αλ Σαούντ έχει υποσχεθεί «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του Παναθηναϊκού μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άμεσα 15 εκατομμύρια ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες, άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συν 50 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Επίσης, ο Τσάκας έχει αναφερθεί και στο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση γηπέδου.
- Διαφορά 6: Ο Αλ Τανί έχει πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του βάζοντας όλα αυτά τα χρήματα που αναφέραμε πριν και πολύ περισσότερα τη μεταγραφική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού. Αντίθετα, ο πρίγκηπας δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία επίσημη δήλωση – δέσμευση για τα ποσά που προτίθεται να ρίξει στον Παναθηναϊκό. Ότι ακούμε, προέρχεται αυστηρά και μόνο από τον Τσάκα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ (6-6-2010)
Αλ Τανί και Φερνάντο Σανθ δίνουν τα χέρια μπροστά στους δημοσιογράφους, επικυρώνοντας τη συμφωνία τους (25-6-2010)
Στις 6 Ιουνίου του 2010 πραγματοποιήθηκε το κρίσιμο ραντεβού των δυο πλευρών. Ο Φερνάντο Σανθ και ο Αλ Τανί συναντήθηκαν στη Μαρμπέγια, στο σπίτι ενός κοινού γνωστού τους, του Ταϊσίρ Αλ Σαούντ. Εκεί συζήτησαν τα βασικά σημεία της συμφωνίας και αργά το βράδυ έδωσαν τα χέρια, αφήνοντας τους δικηγόρους τους να κανονίσουν τις λεπτομέρειες και να συντάξουν τα τελικά κείμενα.
Πριν αναχωρήσει ο Σανθ από την οικία του Αλ Σαούντ, έλαβε την εντολή από τον Αλ Τανί να παγώσει όλα τα μεταγραφικά θέματα της ομάδας. Επίσης ο σεΐχης παρακάλεσε τον Σανθ να παραμείνει σε διοικητικό πόστο της Μάλαγα για κάποιο χρονικό διάστημα, βοηθώντας έτσι στην ομαλή μετάβαση της «επόμενης μέρας» του συλλόγου. Τέλος, συμφωνήθηκε η ημερομηνία για την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου του σεΐχη στη Μάλαγα: η 25η Ιουνίου.
Στις 14 Ιουνίου οι δυο δικηγορικές φίρμες – Garrigues & Sport Enterteiment από την πλευρά του Σανθ και Clifford Chance από την πλευρά του Αλ Τανί – παρέδωσαν τους φακέλους της μεταβίβασης στο Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο της Ισπανίας (CSD) προς έγκριση, κάτι που συνέβη λίγες μέρες αργότερα. Με την επίσημη άδεια και από την Πολιτεία, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θεωρήθηκε κλεισμένη.
- Ομοιότητες και διαφορές: Εδώ φυσικά δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, αφού οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αλ Σαούντ και τον Τζίγκερ βρίσκονται σε εξέλιξη, άρα δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε τα τελικά αποτελέσματα, ούτε τη χρονική διάρκεια που θα έχουν οι επαφές εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ «ΡΟΣΑΛΕΔΑ» (24-6-2010)
Ο Αλ Τανί στην πρώτη του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Μάλαγα (24-6-2010)
Την Τετάρτη 23 Ιουνίου ο σεΐχης έφτασε αεροπορικώς με ιδιόκτητο τζετ στο αεροδρόμιο της Μάλαγα «Πάμπλο Ρουίθ Πικάσο» με την παραδοσιακή αραβική ενδυμασία και μια μέρα αργότερα επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις εγκαταστάσεις της νέας του ομάδας. Ο Αλ Τανί έφτασε στη «Ροσαλέδα» (ντυμένος με δυτικά ρούχα) μέσα σε μια Μπέντλεϊ που οδηγούσε ο Αμπντουλάχ Γκουμπν.
Στα υπόλοιπα δυο αυτοκίνητα της «πομπής» βρίσκονταν ένας από τους γιους του σεΐχη, ο κοινός φίλος των Σανθ και Αλ Τανί, Ταϊσίρ Αλ Σαούντ, η κόρη του, Γιασμίν Αλ Σαούντ, ένας υπεύθυνος Τύπου του βασιλικού οίκου του Κατάρ και σωματοφύλακες. Επί δυο ώρες ο σεΐχης και η κουστωδία του ξεναγήθηκαν στο γήπεδο και τους βοηθητικούς χώρους, ενώ για την περίσταση στον αγωνιστικό χώρο είχε στρωθεί ένα χαλί χρώματος μπλε!
- Ομοιότητες και διαφορές: Δεν γνωρίζουμε αν, πώς και πότε θα επισκεφθεί ο πρίγκηπας το ΟΑΚΑ ή την Παιανία, πώς θα είναι ντυμένος και ποιους θα έχει μαζί του. Προσευχόμαστε όμως όλοι μας να δούμε τον Τσάκα με κελεμπία και παραδοσιακή αραβική μαντήλα να υποδέχεται τον Αλ Σαούντ στο Ελ. Βενιζέλος με στρωμένο πράσινο χαλί! Πέρα από την πλάκα πάντως, ο σεΐχης έφτασε στη Μάλαγα 28 μέρες μετά την πρώτη δημοσίευση του ονόματός του στον Τύπο. Το ενδιαφέρον του πρίγκηπα ανακοινώθηκε πριν από 39 μέρες και ακόμα δεν τον έχουμε δει στην Ελλάδα. Αναμένουμε...
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ (25-6-2010)
Ο Αλ Τανί προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου στη Ροσαλέδα (25-6-2010)
Μια μέρα μετά την επίσκεψή του στη «Ροσαλέδα», ο Αλ Τανί έφτασε ξανά στο γήπεδο της Μάλαγα για την πολυαναμενόμενη πρώτη συνέντευξη Τύπου στους 80 περίπου διαπιστευμένους δημοσιογράφους που τον περίμεναν σε αναμμένα κάρβουνα. Και αυτό διότι λίγο αργότερα η Εθνική Ισπανίας αντιμετώπιζε την αντίστοιχη της Χιλής σε έναν κρισιμότατο αγώνα του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής! Λες και ήθελε να τους κάνει καψώνι, ο σεΐχης έφτασε στο ραντεβού του με μια ώρα καθυστέρηση!
Ο Αλ Τανί δήλωσε στους παρευρισκόμενους ότι όνειρό του είναι η δημιουργία μιας μεγάλης Μάλαγα που θα αποτελέσει μέρος της ελίτ του ισπανικού ποδοσφαίρου, υποσχέθηκε διάθεση κεφαλαίων για μεταγραφικές κινήσεις, αλλά και εκμοντερνισμό των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια απάντησε σε 9 ερωτήσεις λύνοντας απορίες και αναλύοντας το πλάνο του με περισσότερες λεπτομέρειες. Η είδηση που βγήκε από τη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι οι επαφές ανάμεσα στις δυο πλευρές είχαν διαρκέσει συνολικά σχεδόν 5 μήνες!
- Ομοιότητα 6 ή διαφορά 7: Όπως διαβάσαμε, οι επαφές των Σανθ και Αλ Τανί διήρκεσαν περίπου 5 μήνες και μόνο τις τελευταίες 40 μέρες έγιναν δημόσια γνωστές. Αναφέραμε και πιο πριν στο κείμενο, ότι υπάρχουν καλά πληροφορημένοι δημοσιογράφοι – έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον – σύμφωνα με τους οποίους οι επαφές Τζίγκερ και Αλ Σαούντ έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι. Αν ισχύει αυτό, τότε η χρονική διάρκεια των δυο διαπραγματεύσεων βρίσκεται αρκετά κοντά.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη του Contra.gr και τις πρώτες δηλώσεις Τσάκα, τότε η χρονική διάρκεια της «δικής μας» διαπραγμάτευσης θα ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ, οπωσδήποτε σε λιγότερο από δυο μήνες. Από τις δυο επιλογές, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για καμία. Ίσως στο μέλλον οι δυο πλευρές μας διαφωτίσουν, ίσως και όχι. Οπότε διαλέγετε και παίρνετε.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ (26-6-2010)
Μια μέρα μετά την επίσημη συνέντευξη, η Μάλαγα της νέας εποχής μοίρασε το πρώτο δελτίο Τύπου, ανακοινώνοντας την συμφωνία της με τον Ζεζουάλδο Φερέιρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν επιλογή του ίδιου του Αλ Τανί και παρουσιάστηκε επίσημα από την ομάδα την Δευτέρα 28 Ιουνίου. Βέβαια τα πράγματα δεν κύλησαν με τον καλύτερο τρόπο στο ξεκίνημα της σεζόν και λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Φερέιρα απολύθηκε με τον Πελεγκρίνι να παίρνει τη θέση του.
- Ομοιότητα 7: Αυτή κι αν είναι ομοιότητα! Ο Αλ Τανί έφερε τον Φερέιρα στη Μάλαγα και αν τελικά ο Αλ Σαούντ πάρει τους «πράσινους», θα τον βρει μπροστά του!!!
ΕΝΑΣ ΙΟΡΔΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (27-6-2010)
Ο Αλ Τανί μαζί με τον άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του και αντιπρόεδρο της Μάλαγα, Αμπντουλάχ Γκουμπν.
Δυο 24ωρα μετά τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Αλ Τανί έκανε γνωστές τις προθέσεις του σχετικά με τη διοίκηση της Μάλαγα. Όρισε αντιπρόεδρο το «δεξί του χέρι», τον Αμπντουλάχ Γκουμπν, ο οποίος έκτοτε είναι αυτός που κάνει όλο το κουμάντο στην ομάδα. Ο Ιορδανός συνεργάτης του σεΐχη εκτελεί στην ουσία χρέη προέδρου, αφού οι πολλαπλές υποχρεώσεις του Αλ Τανί, του επιτρέπουν να βρίσκεται σπάνια στη Μάλαγα.
Ο ίδιος ο Αλ Τανί κράτησε τον τίτλο του προέδρου για τον ίδιο, ενώ διόρισε ως γενική διευθύντρια του συλλόγου την Γιασμίν Αλ Σαούντ, δίνοντας στον πατέρα της, Ταϊσίρ, τη θέση του συμβούλου. Ο Φερνάντο Σανθ συνέχισε στον σύλλογο εκτός διοίκησης, με τον τίτλο του ειδικού συμβούλου του προέδρου και του αντιπρόεδρου. Τέλος, ακόμα τρεις Ισπανοί από το παλιό διοικητικό συμβούλιο παρέμειναν στις θέσεις τους.
- Ομοιότητα 8: Το σίγουρο είναι ότι και ο Αλ Σαούντ – αν τελικά αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο του Παναθηναϊκού – θα έρχεται σπάνια στην Ελλάδα, οπότε η λογική λέει ότι θα βάλει κάποιον έμπιστο συνεργάτη του σε νευραλγικό πόστο της διοίκησης, ώστε να κουμαντάρει την ομάδα. Θα είναι ο Τσάκας; Θα είναι κάποιος συμπατριώτης του; Και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε. Επίσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πόσοι Άραβες θα μπουν στο νέο διοικητικό Συμβούλιο που θα σχηματιστεί μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΑΛ ΤΑΝΙ (1-7-2010)
Ο Αλ Τανί (στο κέντρο) μαζί με τον Αμπντουλάχ Γκουμπν (αριστερά). Ο γκεράπας με την αφάνα (δεξιά) είναι ένας από τους γιους του σεΐχη!
Την 1η Ιουλίου ο Αλ Τανί έδωσε την πρώτη του παράλληλη συνέντευξη ως πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Μάλαγα σε τρεις ιστοσελίδες του Κατάρ. Εκεί εξήγησε τις προθέσεις του και έθεσε τους πρώτους στόχους του συλλόγου. Μερικές από τις σημαντικότερες ατάκες του: «Θέλω να προχωρήσουμε με αργά, προσεκτικά και αποτελεσματικά βήματα. Πρώτος στόχος είναι ο προϋπολογισμός μας να αποτυπωθεί και στον βαθμολογικό πίνακα. Μετά την πρώτη χρονιά, θέλω να διεκδικήσουμε μια θέση στην Ευρώπη.
Και αφού σταθεροποιηθούμε στο πρώτο μισό του πίνακα, θέτω σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τη συμμετοχή μας στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στην επόμενη πενταετία. Μεταγραφές θα γίνουν και θα είναι τέτοιες που θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Παράλληλα όμως θέλω να λειτουργήσουν σε νέες και αποδοτικότερες βάσεις οι ακαδημίες του συλλόγου. Μου πρότειναν να αγοράσω τη Λίβερπουλ, όμως αρνήθηκα μετά από μια μικρή μελέτη, αφού δύσκολα θα μπορούσα να προσφέρω κάτι σημαντικό ως πρόεδρος σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο.
Η Μάλαγα με ενδιέφερε από την αρχή, γιατί είναι ένας μικρός σύλλογος που μπορώ να τον κάνω μεγάλο. Πέρα από μεγάλα ονόματα, θα φέρω και παίκτες ταλέντα που θα αποδώσουν αγωνιστικά και οικονομικά. Γι’ αυτό επέλεξα και τον Φερέιρα που είναι καταξιωμένος προπονητής και ικανότατος στο να αναδεικνύει νέους παίκτες. Ο σύλλογος θα έχει οικονομικά οφέλη και από χορηγούς του Κατάρ που θα θελήσουν να διαφημιστούν μέσω της Μάλαγα σε μια μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα αγορά όπως είναι η Πριμέρα Ντιβισιόν».
- Ομοιότητες και διαφορές: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς θα είναι το πλάνο του Αλ Σαούντ, θα πρέπει και εδώ να περιμένουμε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και να ακούσουμε τον ίδιο να μας το αναλύει. Τα υπόλοιπα περί Τέβες και λοιπών συγγενών που έχουμε ακούσει από τον Τσάκα, προορίζονται για λαϊκή κατανάλωση και δεν μπορούν να αξιολογηθούν στη «ζυγαριά» της σοβαρότητας.
ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Περνάμε στα τρία σημαντικότερα – πέρα από το γενικότερο πλάνο – κεφάλαια της παρουσίας του Αλ Τανί τους τελευταίους 16 μήνες στη Μάλαγα. Τις μεταγραφές, το γηπεδικό και τις παράλληλες επιχειρήσεις. Ξεκινώντας από τις μεταγραφές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο σεΐχης κράτησε το λόγο του και με το παραπάνω μάλιστα. Μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση παικτών. Και μιλάμε μόνο για το ποσό που πλήρωσε στους συλλόγους από τους οποίους αγόρασε. Στα 85 εκατομμύρια δεν συμπεριλαμβάνονται τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών!
Ο Αλ Τανί ξεκίνησε με 16 εκατομμύρια το καλοκαίρι του 2010, παίρνοντας παίκτες όχι πρώτης γραμμής, αλλά που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ομάδα, όπως ο Σεμπάστιαν Φερνάντες της Μπάνφιλντ και ο Σαλομόν Ροντόν της Λας Πάλμας. Τον περασμένο Ιανουάριο ανέβασε τον πήχη φέρνοντας στη Μάλαγα τον Ντεμιτσέλις από την Μπάγερν και τον Μπαπτίστα από τη Ρόμα. Και το καλοκαίρι που μας πέρασε τίναξε κυριολεκτικά την «μπάνκα» στον αέρα, ξοδεύοντας 58.3 εκατομμύρια ευρώ!
Η Μάλαγα έδωσε τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές από όλες τις ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν, εκτός μόνο από τις Μπαρτσελόνα (60) και Ατλέτικο Μαδρίτης (59) που την ξεπέρασαν οριακά στο νήμα. Ο σεΐχης ενίσχυσε την ομάδα του φέρνοντας πολύ μεγάλα ονόματα: τον Φαν Νίστελροϊ (που ήταν και ο μοναδικός που ήρθε ελεύθερος), τον Ματάισεν από το Αμβούργο, τον Τουλαλάν από τη Λιόν, τον Χοακίν από τη Βαλένθια και τέλος τη μεταγραφή «βόμβα» του καλοκαιριού, τον Καθόρλα από τη Βιγιαρεάλ που στοίχισε 19 εκατομμύρια ευρώ!
- Ομοιότητα 9: Με πάσα επιφύλαξη, αφού δεν το έχουμε ακούσει ακόμα από τον ίδιο, παρά μόνο από τον Τσάκα, ο πρίγκηπας προτίθεται να ξοδέψει το επόμενο καλοκαίρι 50 εκατομμύρια για μεταγραφές. Και τα μισά να είναι αλήθεια, ο Παναθηναϊκός θα έχει μια σπάνια ευκαιρία να ενισχυθεί πολύ και να ανέβει επίπεδο, αρκεί να γίνουν σωστές επιλογές.
"QATAR STADIUM"
Στο τέλος του 2010, λίγους μήνες μετά την αγορά της Μάλαγα, ο Αλ Τανί επιφύλαξε μια μεγάλη όσο και ευχάριστη έκπληξη στους φίλους της ομάδας του. Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κατασκευάσει ένα καινούργιο ποδοσφαιρικό γήπεδο έξι χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης, στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Πάμπλο Ρουίθ Πικάσο» και στη συνέχεια στη Μπαρμπέγια. Τα καλύτερα όμως δεν είχαν έρθει ακόμα.
Ο Αλ Τανί παρουσίασε το σχέδιό του, το οποίο εκτός από το καινούργιο γήπεδο, περιλαμβάνει και την ανέγερση ενός αθλητικού κέντρου στα πρότυπα της Μασία, όπου θα στεγάζονται τα τμήματα υποδομών του συλλόγου, μαζί με τη γυναικεία ομάδα. 11 συνολικά γήπεδα θα βρίσκονται στο αθλητικό «πάρκο», το κεντρικό της Μάλαγα και τα υπόλοιπα 10 για τις ακαδημίες. Ο σεΐχης έχει ήδη βρει την έκταση στην οποία θα δημιουργηθεί η νέα έδρα της ομάδας (στην περιοχή Αραϊχανάλ) και βρίσκεται στο στάδιο των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών των οικοπέδων.
Το καινούργιο γήπεδο, χωρητικότητας 60.000 θεατών, θα ονομαστεί «Qatar Stadium», επειδή ο σεΐχης θεωρεί ότι εκτός από τους χορηγούς που θα φέρει αυτή η ονομασία από το Κατάρ και τα υπόλοιπα Αραβικά Εμιράτα, θα λειτουργήσει και ως πόλος έλξης πολλών – πλούσιων – τουριστών από τη Σαουδική Αραβία στη Μάλαγα, στη Μαρμπέγια και την ευρύτερη περιοχή της Costa del Sol.
Και όλα αυτά, ενώ ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι ο Αλ Τανί ξόδεψε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για να ανακαινίσει την «Ροσαλέδα», από την οποία βέβαια φρόντισε να εξαφανίσει κάθε χριστιανική εικόνα ή σύμβολο, πράγμα που συνέβη και στα γραφεία του συλλόγου. Οι καθολικοί Ισπανοί αντέδρασαν σε αυτό το γεγονός, αρκετά χλιαρά πάντως, αφού τα εκατομμύρια του σεΐχη είναι πολύ πιο πειστικά από τη «θεία» βοήθεια και υποστήριξη!
- Ομοιότητα 10: Όπως ο Αλ Τανί, έτσι και ο πρίγκηπας έχει υποσχεθεί – πάντα μέσω του Τσάκα – τη διάθεση κεφαλαίου 150 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό ή όπου αλλού δοθεί η σχετική άδεια. Στα υπέρ του Αλ Σαούντ είναι η κατασκευαστική εταιρεία του μπαμπά.
- Ομοιότητα 11: Πάντως, αν ευοδωθούν οι «πράσινες» ελπίδες για μια καινούργια έδρα, θα έχει πολύ ενδιαφέρον – και ασύλληπτο χαβαλέ – το πώς θα αντιδράσει η εκκλησία στο κατέβασμα των χριστιανικών συμβόλων (πράγμα που πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός περάσει στα χέρια του πρίγκηπα). Πολύ δε περισσότερο όταν θα φτάσει η «ευλογημένη» στιγμή να τελεστεί ο αγιασμός στην αρχή της επόμενης περιόδου. Εξαπτέρυγα vs Ημισελήνου! Ή ακόμα καλύτερα, Moros vs Cristianos!!!
Ο Αλ Τανί ανακοινώνει τη συμφωνία της Μάλαγα με την UNESCO για τη διαφήμιση της τελευταίας στη φανέλα του συλλόγου.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ
Και ας περάσουμε στο «ζουμί» της όλης ιστορίας και για τους δυο επενδυτές. Είναι δεδομένο ότι αμφότεροι αγαπούν τον αθλητισμό. Όμως πολύ περισσότερο από αυτό, αμφότεροι είναι άνθρωποι των επιχειρήσεων και αγαπούν το χρήμα και τα κέρδη. Και είναι σίγουρο ότι τόσο ο σεΐχης στη Μάλαγα όσο και ο πρίγκηπας στον Παναθηναϊκό, «μπλέχτηκαν» στον χώρο του ποδοσφαίρου έχοντας στο μυαλό τους τις «παράλληλες μπίζνες».
Το ποδόσφαιρο είναι γνωστό ότι προσφέρει δημοφιλία στους επενδυτές του, αλλά και μεγάλες δυνατότητες για επιχειρηματικά ανοίγματα και αναλήψεις εργασιών που αναμένεται να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς τους. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι οι Άραβες θα εκμεταλλευτούν την ισχύ που τους προσδίδει η παρουσία τους στο ποδόσφαιρο για να αναλάβουν μεγάλα έργα στις περιοχές που εδρεύουν οι ομάδες τους.
Τρανό παράδειγμα είναι ο ίδιος ο σεΐχης, στον οποίο πριν λίγους μήνες ανατέθηκε η κατασκευή του καινούργιου λιμανιού της Μπαρμπέγια, ίσως του πιο ακριβού θέρετρου σε ολόκληρη την Ισπανία. Οι Ισπανοί μιλούν για ακόμα μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του Αλ Τανί στην χώρα τους, ακόμα και για συνεργασία του με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρο της Ρεάλ αλλά και του κατασκευαστικού κολοσσού ACS. Και κάπως έτσι αναμένεται να κινηθεί και ο «δικός μας» πρίγκηπας στην Ελλάδα. Το πώς ακριβώς θα το μάθουμε σύντομα, αν τελικά ολοκληρωθεί με επιτυχία η μεταβίβαση. Το «φιλέτο» πάντως του γηπέδου δεν είναι καθόλου άσχημη περίπτωση για αρχή.
- Ομοιότητα 12: Αυτή είναι η μεγαλύτερη ομοιότητα των δυο περιπτώσεων πέρα από κάθε αμφιβολία. Τα επιχειρηματικά πλάνα του σεΐχη και του πρίγκηπα προβλέπουν πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο, το ξεκίνημα ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κύκλου εργασιών άσχετων με το ποδόσφαιρο σε Ισπανία και Ελλάδα αντίστοιχα. Διότι και οι δυο γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να διαλέξουν ανάμεσα στη δόξα και τον πλούτο. Αγοράζοντας τη Μάλαγα και τον Παναθηναϊκό, εξασφαλίζουν και τα δυο. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!
Ο Αλ Τανί παρακολουθεί την προπόνηση της Μάλαγα στις βοηθητικές εγκαταστάσεις της Ροσαλέδα.
Ευχαριστούμε την ισπανική εφημερίδα «La Opinión de Málaga» για τις πολύτιμες πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που μας διέθεσε. Επίσης το Κουρκούτι για τη δημιουργική παρέμβασή του σε όσες φωτογραφίες κρίθηκε απαραίτητο!