ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΠΑΟ... στο γήπεδο μου!

ΠΑΟ... στο γήπεδο μου!
παναθηναικος, παρουσιαση γηπεδου, γηπεδο, βοτανικος

Ο ΠAO παρουσίασε το νέο του γήπεδο στο Βοτανικό. Το ''πηγαδάκι'' Τζίγγερ, η ατάκα σε Κόκκαλη

Σύμφωνα με τις μελέτες της "πράσινης" ΠΑΕ, το συγκεκριμένο γήπεδο θα είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό, θα είναι εύκολη η πρόσβαση, ενώ όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Σαμαράς, η UEFA θα το συμπεριλάβει στα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης.

Στο πάνελ των ομιλητών στον πολυχώρο "Αθηναΐς", ήταν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος, Αργύρης Μήτσου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος, Βαγγέλης Σαμαράς, που έχει ασχοληθεί απο την πρώτη μέρα με την κατασκεύη του γηπέδου στο Βοτανικό. Να σημειωθεί οτι το πάνελ είχε φόντο το σύνθημα: "ΠΑΟ... στο γήπεδο μου".


Σαμαράς: "Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των μελετών"

Αρχικά, ο Αργύρης Μήτσου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την παρουσία τους και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Βαγγέλη Σαμαρά προκειμένου να ξεκίνησει η παρουσιάση του γηπέδου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ αναφέρθηκε αρχικά στις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και σε αυτές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

"Ο Βοτανικός είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Βασικός στόχος είναι η κατάσταση να αλλάξει, να βελτιωθούν υποδομές, να αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων. Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις είναι να αποτελέσει ένας μοχλός ανάπτυξης της περιοχής του Βοτανικού.

Ο χώρος παρέμβασης είναι η έκταση που περικλείεται από την Αγίου Πολυκάρπου και Αγίας Αννης, μία έκταση επιφάνειας 300 στρεμμάτων, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ιερά Οδο, κοντά στις Λεωφόρους Αθηνών και Κηφισού. Πρόκειται για μία προσπάθεια αποκατάστασης και αναβάθμισης της περιοχής"

τόνισε αρχικά ενώ παράλληλα προβάλλονταν εικόνες του Βοτανικού.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Κύριος άξονας είναι η δημιουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ο Δήμος Αθηναίων εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες με επίκεντρο τον σχεδιασμό του νέου γηπέδου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε τις μελέτες και βάσει αυτών, προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στην Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτήν προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητου ενιαίου οικοπέδου 200 στρεμμάτων. Καθορίστηκαν χώροι γηπέδου, πρασίνου και οικοδόμησης, μετά την ψήφιση του νόμου και την υπογραφή του Οκτωβρίου του 2006 για την αρχή υλοποίησης του έργου.



Όσον αφορά την Πολιτεία πρέπει ν' ασχοληθεί με την βελτίωση της περιοχής γύρω απο το γήπεδο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση. Στην συνάντηση που έγινε πρόσφατα με τον κ. Αλογοσκούφη, ο Υπουργός δεσμεύτηκε οτι θα χρηματοδοτήσει άμεσα τα έργα, ενώ και ο κ. Σουφλιάς τόνισε οτι θα στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τις μελέτες για τα έργα που πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση.

Η ΠΑΕ απο την πλευρά της ολοκλήρωσε το αρχικό στάδιο των μελετών και τις κατέθεσε στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να βγουν οι σχετικές άδειες. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και θέλω να ευχαριστήσω την κα. Μπακογιάννη, τον κ. Μπεχράκη, τον κ. Κακλαμάνη, τον κ. Σουφλιά, την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά και την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την στήριξη της.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ανάλογες περιπτώσεις με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, είναι αυτά των Άγιαξ, Πόρτο και Άρσεναλ, ενώ είναι σε εξέλιξη ανάλογα σχέδια για τα νέα γήπεδα της Εσπανιόλ, της Λάτσιο, αλλά και της Εθνικής Ιρλανδίας. Έχουν επιλεχθεί υποβαθμισμένες περιοχές που σφύζουν ή θα σφύζουν απο ζωή".

"Απο τα κορυφαία της Ευρώπης"

Στην συνέχεια, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσίασε τις μακέτες του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, το οποίο είναι μοντέρνο σε σχεδιασμό, το σκέπαστρο καλύπτει όλες τις εξέδρες, είναι αμιγές ποδοσφαιρικό, ενώ θυμίζει την "Amsterdam Arena" του Άγιαξ, αλλά και το "Dragao" της Πόρτο.

"Στόχος της μελέτης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι να δημιουργήσουμε ένα γήπεδο αντάξιο της ομάδας και της ιστορίας της, που ονειρεύεται κάθε φίλος της ομάδας, που θα είναι το καλύτερο της Ελλάδας εκ ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Εχει σχεδιαστεί με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές" είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:

"Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι 40.000 θέσεων και υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης στις 50.000, ενώ απο την UEFA θα συγκαταλέγεται στα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης.



- Σχεδιάστηκε ως αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, ώστε να δημιουργείται η ατμόσφαιρα της 'καυτής' έδρας του Παναθηναϊκού.
- Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας.
- Δόθηκε έμφαση στην άνεση, την πρόσβαση και την κυκλοφορία και λειτουργικότητα.
- Εξασφαλίστηκε άριστη ορατότητα από κάθε θέση οποιουδήποτε σημείου.
- Τέθηκαν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και αισθητικής. Με μία λέξη: το καλύτερο.
- Λάβαμε μέριμνα να χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας για σήμερα και για το μέλλον.
- Το νέο γήπεδο κατατάσσεται στην κορυφαία κατηγορία της ΟΥΕΦΑ.
- Θα έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων και δυνατότητα επέκτασης στις 50.000.
- Θα υπάρχουν τρία διαζώματα δυτικά και ανατολικά και δύο βόρεια και νότια.
- Ολες οι θέσεις θα σκεπάζονται από το στέγαστρο.
- Ολοι οι χώροι του γηπέδου θα είναι εύκολα προσβάσιμοι. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις, όπως και για τις οικογένειες και τα παιδιά.
- Στο κάτω επίπεδο θα είναι οι θέσεις επισήμων και οργανωμένων. Στο επόμενο θέσεις διακεκριμένων, στην ανατολική πλευρά θέσεις οικογενειακές. Θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες θα υπάρχουν σε όλο το γήπεδο. Στο τρίτο επίπεδο θα υπάρχουν δύο σειρές από σουίτες στο κέντρο. Στο τελευταίο επίπεδο θα είναι οι θέσεις του Τύπου και στην ανατολική πλευρά οι φίλοι της φιλοξενούμενης ομάδας.
- Θα υπάρχουν επιπλέον υπηρεσίες στο γήπεδο. Χώροι για φαγητό και ψυχαγωγία σε κάθε διάζωμα κερκίδων. Σε όλες τις εξέδρες θα υπάρχουν καταστήματα με προϊόντα του Παναθηναϊκού. Θα υπάρχει ξεχωριστός χώρος για δημιουργία μουσείου και αίθουσας τροπαίων της ομάδας. Ειδικοί χώροι θα δημιουργηθούν για sports cafe και μπαρ μέσα και έξω από το γήπεδο











.

Το έργο είναι ακόμη στην αρχή του και έχουμε πολύ χρόνο να διανύσουμε μέχρι την κατασκευή και την ολοκλήρωση του. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Είμαστε πολύ υπαρήφανοι γι΄αυτό που παρουσιάζουμε, καθώς ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα και ένα απο τα καλύτερα στην Ευρώπη, αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του συλλόγου " τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, o διευθύνων σύμβουλος της "πράσινης" ΠΑΕ ευχαρίστησε από το βήμα όσους συντέλεσαν και συντελούν ακόμα για την δημιουργία του νέου γηπέδου: " Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Ντόρα Μπακογιάννη για τις προσπάθειες που έκανε στον αρχικό σχεδιασμό, τον νυν Δήμαρχο Αθηνών, κ. Μπεχράκη και την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού 'Διπλή Ανάπλαση ΑΕ'.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η κατασκευή του γηπέδου. Ευχαριστώ τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά, που προσωπικά ασχολείται με τη δημιουργία του νέου γηπέδου. Η συμβολή του είναι καθοριστική στη νομοθετική ρύθμιση. Ευχαριστώ και τον υπουργό οικονομίας για τη θετική συμβολή του, καθώς και την αξιωματική αντιπολίτευση για την στήριξη στην Βουλή και στο διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων"

.

Βαρδινογιάννης: "Απαραίτητο να υπάρχει χώρος για τον Ερασιτέχνη"

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του γηπέδου, τον λόγο πήρε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης, που τόνισε: " Μόλις ολοκληρωθούν οι κινήσεις απο τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι μελέτες θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε θα ξεκινήσει το έργο. Χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, αφού μπορεί να υπάρξουν διάφορα απρόοπτα, πιστεύω πάντως οτι απο την στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα, μετά απο 1,5 χρόνο το γήπεδο μπορεί να είναι έτοιμο".

Στην συνέχεια ο "ισχυρός άνδρας" της ΠΑΕ ρωτήθηκε και απάντησε στρα ερωτήματα των δημοσιογράφων που αφορούσαν:

Πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στον Βοτανικό;

Αυτή την στιγμή που μιλάμε έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να χωροθετηθούν τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει το γήπεδο. Είχαμε συνάντηση στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών για να βρούμε την φόρμουλα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των έργων υποδομής. Εφόσον αυτό ολοκληρωθεί σύντομα μπορώ να σας πω ότι μετά και την ολοκλήρωση της μελέτης, την οποία τοποθετούμε τελος Φερβουαρίου αρχές Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να βάλουμε μπρος το σχέδιο για την εκκίνηση του έργου.

Από την στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου;

Θεωρώ ότι θα χρειαστεί περίπου 18 μήνες, αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως το υπέδαφος που δεν μπορούμε να τις γνωρίζουμε από τώρα.

Μέχρι τώρα ο Δήμος δεν έχει υπογράψει την σύμβαση με τον Ερασιτέχνη. Αυτή η καθυστέρηση σας απασχολεί ή θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα;

Το 2005 είχαμε υπογράψει και εμείς και ο Ερασιτέχνης σύμβαση, το μνημόνιο συνεργασίας είναι η βασική συμφωνία. Θεωρώ ότι είναι τυπικό το θέμα. Βέβαια, δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω γι' αυτό. Ομως, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος στο χώρου του γηπέδου 5000 τμ. για τον Ερασιτέχνη που καλύπτει όλες τις ανάγκες των τμημάτων του. Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να προχωτήσει η συμφωνία του Δήμου με τον Ερασιτέχνη.

Εχει αποφασιστεί πως θα ονομαστεί το νέο γήπεδο;

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, πρώτα να γίνει το γήπεδο και μετά θα δούμε πως θα το βγάλουμε.

Με την χρηματοδότηση του έργου που βρισκόμαστε;

Το γήπεδο δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, το βασικό σημείο αναφοράς για την χρηματοδότηση είναι τα έργα υποδομής. ΣΕ όλες τις συζητήσεις που κάναμε με τον Δήμο ήταν βασική προϋπόθεση να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής για να μπορεί να λειτουργήσει το γήπεδο. Σημαντικό κομμάτι για την χρηματοδότηση εξαρτάται από το πότε θα υπάρξουν δεσμεύσεις από το κράτος, για να ολοκληρωθούν τα έργα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα χρηματοδότησης του γηπέδου, ο Δήμος είναι ο φορέας που θα χρηματοδοτήσει το έργο, σε συνεργασία με τον Παναθηναϊκό που είναι αξιόπιστος οικονομικός φορέας για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τί γίνεται με τις προσφυγές και είναι η ίδια περιοχή με αυτήν που είχαν δει Αβραμόπουλος-Φιλιππίδης;

Για τις προσφυγές δεν γνωρίζω κάτι, είναι θέμα που αφορά τον Δήμο και όχι την ΠΑΕ. Οσον αφορά στο οικόπεδο, είναι το ίδιο. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Πρώτον ότι τότε το ονομάζαμε Ελαιώνα και τώρα το λέμε Βοτανικό. Επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα απλώς το όνομα.

Αυτό που είναι διαφορετικό από την εποχή εκείνη είναι ότι τότε δεν υπήρχε απόλυτη συνεργασία κυβέρνησης και Δήμου με αποτέλεσμα να μην είναι υλοποιήσιμη αυτή η ιδέα. Για να γίνει το γήπεδο έπρεπε να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις πέρα από την αγορά του οικοπέδου από την Εθνική Τράπεζα. Δυστυχώς δεν προχωρήσαμε τότε, διότι δεν μπορούσαν από την πλευρά του Δήμου να εγγυηθούν τις απαραίτητες υποδομές

.

Σας ανησυχεί κάτι σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση του έργου, γιατί οι πολιτικοί τάζουν πολλά;

Αυτό είναι που με ανησυχεί (γέλια). Αρα είναι πολύ γενικό αυτό που με ανησυχεί και δεν μπορώ να το βάλω σε συγκεκριμένη λίστα. Το πιο σημαντικό πράγμα την στιγμή που μιλάμε είναι να γίνουν τα έργα υποδομής, τα οποία θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια. Νομίζω ότι είμαστε σε φάση υλοποίησης και θεωρώ ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρχει μία απόφαση, η οποία θα μας εξασφαλίζει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην κατασκευή του γηπέδου.

Σας ανησυχεί η αλλαγή προσώπων στο Δήμο της Αθήνας;

Ηδη έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις με τη νέα ηγεσία του Δήμου. Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρες οπι σχέσεις μας με τον Δήμο. Αρα δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Ποιο είναι το κόστος για τα έργα υποδομής;

Ρωτήστε τον κ. Σουφλιά, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό.

Τα τελικά σχέδια θα διαφέρουν από τα αρχικά;

Αν τις ξέραμε τις αλλαγές, θα τις είχαμε κάνει ήδη. Αυτό που απομένει τους επόμενους δύο μήνες είναι η οριστική μελέτη που θα αποτελέσει την βάση κατασκευής του νέου γηπέδου. Θα είναι μικρές οι αλλαγές και κυρίως σε τεχνικά θέματα. Θα μπουν σε ένα χαρτί για να μπορούν να αξιολογηθούν και να μπορεί ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο να έχει ακριβή στοιχεία για το πως θα γίνει το γήπεδο.

Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές το έργο θα φαίνεται όπως σε αυτό το "πρόχειρο" σχεδιασμό. Ισως να υπάρχει μία μικρή διαφορά στην όψη του γηπέδου ή στο στέγαστρο που έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική του έργου, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να το πούμε τώρα

.

Το "πηγαδάκι" της επίσκεψης στην Παιανία

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο "Τζίγγερ" δεχόμενος την πίεση των δημοσιογράφων προκειμένου να πει μερικά πράγματα για την επίσκεψή του στην Παιανία, είπε χαρακτηριστικά: "Ηξερα ότι έχει καλό καιρό και επειδή ήξερα ότι θα είναι όλοι μαζεμένοι, πήγα μία βόλτα.

Οι παίκτες που θα αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα του νικητή και την ψυχοσύνθεση του πρωταθλητή. Υπάρχουν κάποιοι πολύ καλοί παίκτες για ομάδες μεσαίες ή και λίγο παραπάνω. Όταν όμως τους αποκτάς, δεν ξέρεις εάν έχουν αυτό το στοιχείο της ψυχοσύνθεσης του πρωταθλητή για να κάνουν αυτό το άλμα παραπάνω.

Όπως λένε οι Αμερικανοί, υπάρχει πάντα μία trial period μέσα στην οποία το διαπιστώνεις αυτό. Εμείς θέλουμε οι παίκτες να βγάλουν από μέσα τους την ψυχοσύνθεση του πρωταθλητή".







Τέλος με αρκετά καλή διάθεση ο "ισχυρός άνδρας" σε ερώτηση για το αν οι "πράσινοι" θα προλάβουν να γιορτάζουν τα εκατό τους χρόνια στο γήπεδό τους, απάντησει: "Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα στα γενέθλια, αφού, όπως είπε και ο Πέτρος Κόκκαλης, δεν ιδρυθήκαμε το 1908, αλλά το 1926".
















































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ