ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Αυτά ισχύουν με Ζάλτσμπουργκ και Κωνσταντέλια

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας EUROKINISSI SPORTS

Το υπαρκτό ενδιαφέρον της Ζάλτσμπουργκ για τον Γιάννη Κωνσταντέλια, οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και στο ρόστερ των "ταύρων", η καινοφανής συνθήκη να μην είναι πρωταθλητές Αυστρίας και τα δεδομένα αναφορικά με τη μεταγραφική πρακτική τους, συνθέτουν το πλαίσιο υπό το οποίο αναλύεται η αναζωπύρωση της φημολογίας σχετικά με επικείμενη νέα πρόταση στον ΠΑΟΚ για τον "Ντέλια".

Κοντεύει ενάμισης χρόνος από τότε που το SPORT24 αποκάλυψε το ενδιαφέρον και την πρόταση της Ζάλτσμπουργκ για τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Εσχάτως οι "ταύροι" παρουσιάζονται να έχουν επανέλθει δυναμικά στο συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα με προαναγγελτικές αναφορές για επικείμενη βελτιωμένη προσφορά για τον διεθνή μεσοεπιθετικό. Είναι όντως έτσι;

Κατ’ αρχάς, όλο αυτό το διάστημα, η Ζάλτσμπουργκ δεν σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τον "Ντέλια" ούτε στιγμή. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Η πρόταση εκείνη, ύψους – κάτι παραπάνω από - 10 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους), αποτελεί ουσιαστικά και τη μόνη που έχει δεχτεί ο ΠΑΟΚ σε αυτό το διάστημα για τον Κωνσταντέλια, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο και τη βάση της ποδοσφαιρικής αγοράς για την τιμολόγηση του 21χρονου.

Έκτοτε, οι δευτεραθλητές φέτος Αυστρίας, δεν έχουν επανέλθει. Έχουν διαύλους ανοιχτούς, τόσο με την πλευρά του ΠΑΟΚ όσο και του ποδοσφαιριστή, όμως άλλη πρόταση, δεν έχουν καταθέσει (δεν επιβεβαιώνεται το παραμικρό από μεριάς τους, αλλά και όχι μόνο).

Τα δεδομένα μάλιστα έχουν αλλάξει ώστε να προεξοφλείται (και μάλιστα με ασφάλεια) πως όχι μόνο θα επιστρέψουν στη διεκδίκηση του Κωνσταντέλια, αλλά θα το κάνουν και προσφέροντας συγκεκριμένο ποσό.

Ο Κρίστοφ Φρόιντ, ο αθλητικός διευθυντής της Ζάλτσμπουργκ που ήθελε σαν τρελός τον "Ντέλια" πριν ενάμιση χρόνο (ήταν αυτός που είχε… παρκάρει ιδιωτικό αεροσκάφος περιμένοντας το ok του ΠΑΟΚ στην πρόταση που είχε καταθέσει για να μην χαθεί χρόνος), έχει μετακομίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Μπάγερν Μονάχου.

Διάδοχός του είναι ο Μπέρνχαρντ Ζίονμπιχνερ – από το 2008 στέλεχος της Ζάλτσμπουργκ – ο οποίος και προετοιμάζεται για την πρώτη του ουσιαστικά μεταγραφική περίοδο.

Και μάλιστα, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια με τους «ταύρους» να μην είναι πρωταθλητές Αυστρίας, έχοντας τερματίσει στη 2 η θέση πίσω από την Στουρμ Γκρατς και επιστρέφοντας σε βάσανο καλοκαιρινών ευρωπαϊκών προκριματικών (δεν τους είναι άγνωστη ως διαδικασία, αλλά πάντα επισφαλής, ειδικά με τα δεδομένα που πλέον έχουν διαμορφωθεί).

Επίσης, προερχόμενη από τη χειρότερη σεζόν της εδώ και πολλά χρόνια (όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο), η Ζάλτσμπουργκ έχει αλλάξει και προπονητή. Τα ηνία της συμφώνησε να αναλάβει ο μέχρι πριν λίγες μέρες βοηθός του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ, Πεπάιν Λάιντερς.

Συνθήκες όλες που δημιουργούν, τουλάχιστον, μια αβεβαιότητα ως προς την κατεύθυνση του συλλόγου, τις μεταγραφικές προτεραιότητες, τις επιλογές που προϋπήρχαν σε σχέση με όσα λογικά θα προκριθούν από εδώ και πέρα, χωρίς επιπρόσθετα να παραγνωρίζονται και οι περιορισμοί που ενδεχομένως προκύψουν.

Η Ζάλτσμπουργκ – εννοείται πως – δεν έχει το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα, είναι μαγαζί γωνία σε κάθε τι, με σαφέστατο, συνολικά πλάνο στρατολόγησης, επιλογών και αγορών, ανάδειξης και επενδύσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως λειτουργεί ασύδοτα, ειδικά σε καινοφανές πλαίσιο, όπως είναι το τρέχον.

Ενδεικτικοί επίσης και οι συσχετισμοί αναφορικά με το ποσό που φημολογείται πως ο αυστριακός σύλλογος ετοιμάζεται να προσφέρει στον ΠΑΟΚ, δηλαδή τα 15.000.000 ευρώ.

Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, τότε – υπό το προαναφερθέν πλαίσιο μάλιστα - θα συντρίψει το ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης της Ζάλτσμπουργκ, το οποίο και είναι 13 εκατ. (για τον Λούκας Γκουρνά-Ντουάρ από τη Σεντ Ετιέν το καλοκαίρι του ’22, επένδυση μάλιστα η οποία μόλις δύο χρόνια μετά θεωρείται παταγωδώς αποτυχημένη).

Εν κατακλείδι. Το ενδιαφέρον της Ζάλτσμπουργκ δεν αμφισβητείται. Η από καιρού σε καιρό επικοινωνία με τον ΠΑΟΚ και η σταθερότητα με την πλευρά του "Ντέλια", επίσης.

Το ποσό που φημολογείται ως εν δυνάμει προσφερόμενο αντίτιμο, μοιάζει πιο ταιριαστό στις προσαρμοσμένες πλέον απαιτήσεις του Δικέφαλου του Βορρά, έστω ως μια βάση συζήτησης (υπενθυμίζεται πως η απάντηση των πρωταθλητών τον Ιανουάριου του ’23 ήταν πως δεν ακούνε τίποτα κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ), παρά ως ρεαλιστική – για την ώρα τουλάχιστον – δυνατότητα των "ταύρων".

Η νέα συνολικά κατάσταση που βιώνουν, με την απώλεια του πρωταθλήματος και κυρίως με την αναδιοργάνωση του οργανογράμματός τους, αλλά και συνολικά του ρόστερ με πολλές αναμενόμενες προσθαφαιρέσεις, αν μη τι άλλο απαιτεί χρόνο, υπομονή και συγχρονισμό.

Δεν είναι τυχαίο πως σε οποιαδήποτε σχετική ερώτηση αυτό απαντάται στο Ζάλτσμπουργκ. Και αυτό επίσης, ως προς την αντιμετώπιση και την τύχη προσφορών για τους πολύφερνους του ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας είναι και η επιθυμία των επιτελών του ΠΑΟΚ, με ξεκάθαρη διάθεση και στόχευση οποιαδήποτε συζήτηση για πώληση να παραταθεί χρονικά – αν φυσικά είναι δυνατόν – στο τέλος του καλοκαιριού.

Και χωρίς, για τον Κωνσταντέλια εν προκειμένω, να περιορίζεται αποκλειστικά η συζήτηση στην – με αβεβαιότητες και ερωτηματικά ακόμη ως προς τον σχεδιασμό, τη μεθοδολογία και τις πρακτικές της - Ζάλτσμπουργκ. Κάθε άλλο.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ