ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Γίρι Παβλένκα, ένας ταγμένος στρατιώτης της Βέρντερ που ήρθε να πολεμήσει για τον ΠΑΟΚ

Bremen's Max Kruse, left, celebrates with Bremen goalkeeper Jiri Pavlenka after winning the German soccer cup, DFB Pokal, match between Borussia Dortmund and Werder Bremen in Dortmund, Germany, Tuesday, Feb. 5, 2019. Dortmund was defeated by Bremen with 5-7 after penalty shootout. (AP Photo/Martin Meissner)
Bremen's Max Kruse, left, celebrates with Bremen goalkeeper Jiri Pavlenka after winning the German soccer cup, DFB Pokal, match between Borussia Dortmund and Werder Bremen in Dortmund, Germany, Tuesday, Feb. 5, 2019. Dortmund was defeated by Bremen with 5-7 after penalty shootout. (AP Photo/Martin Meissner) @2019MARTIN MEISSNER/AP IMAGES

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Γίρι Παβλένκα, ο οποίος θα πλαισιώσει τον Ντομινίκ Κοτάρσκι κάτω από τα γκολπόστ του ΠΑΟΚ και το SPORT24 ακτινογραφεί τον Τσέχο γίγαντα, που λάτρεψε την Βρέμη και αγαπήθηκε από την Βέρντερ.

Ο τραυματισμός του Αντώνη Τσιφτσή άλλαξε τα πλάνα του ΠΑΟΚ, με τη διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας να καλείται να βρει τερματοφύλακα για να αποτελέσει το "στήριγμα" του βασικού Ντομινίκ Κοτάρσκι και να τον εντοπίζει μέσα από τη μεγάλη δεξαμενή των ελεύθερων ποδοσφαιριστών.

Αυτός είναι ο Γίρι Παβλένκα, με τον 32χρονο Τσέχο τερματοφύλακα (ύψους 1.96 μ.) να είναι χωρίς ομάδα εδώ και μερικούς μήνες έπειτα από τη λύση της συνεργασίας του με την Βέρντερ και να αποδέχεται την πρόταση του Δικεφάλου, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν την Δευτέρα (30/9) συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας τους για άλλον ένα χρόνο.

Πώς όμως έφτασε ο Παβλένκα των 221 παιχνιδιών με τη φανέλα της Βέρντερ και των 6 σεζόν στη Bundesliga με τους πράσινους της Βρέμης να μετράει πλέον αντίστροφα για να δώσει μάχες στην Stoiximan Super League αλλά και στην League Phase του Europa League με τους Θεσσαλονικείς; Το SPORT24 σας παρουσιάζει το χρονικό:

Η πρώτη ομάδα στην οποία έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου (από τα 10 μέχρι τα 15 του χρόνια) ήταν η Χλάτσιν (ομάδα της γενέτειρας πόλης του, Χλάτσιν), για να ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο "σχολείο", αυτό της Μπάνικ Οστράβα. Από το 2008 μέχρι το 2012 ήταν στα τμήματα υποδομής της, με την ομάδα της πατρίδας του να τον εμπιστεύεται και να επενδύει πάνω του, προσφέροντάς του πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.

Ως αποτέλεσμα, τα πρώτα 3,5 χρόνια της διαδρομής του ως επαγγελματίας παίκτης τα έκανε εκεί, με τις 67 συμμετοχές του να του δίνουν το εισιτήριο για την επόμενη πίστα, που ήταν αναμφίβολα πιο δύσκολη και απαιτητική. Αυτή άκουγε στο όνομα Σλάβια Πράγας, με την ομάδα της τσεχικής πρωτεύουσας να τον αγοράζει τον Ιανουάριο του 2016 έναντι 380.000 ευρώ και να πανηγυρίζει μαζί της τη σεζόν 2016-17 τον τίτλο του πρωταθλητή, αγωνιζόμενος σε 28 ματς πρωταθλήματος (33 συνολικά).

Η Σλάβια άνοιξε το δρόμο για την Bundesliga

Εκείνη η χρυσή σεζόν ήταν και η μοναδική φουλ σεζόν του στην Σλάβια, με σκάουτς της Βέντερ να τον εντοπίζουν, να κάνουν θετική εισήγηση στη διοίκηση και να ακολουθεί το ταξίδι του από την Τσεχία στην Γερμανία. Ο Ιούνιος του 2017 βρήκε την Βέρντερ να προσφέρει στην Σλάβια το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ και να κλείνει το deal για τον Παβλένκα, με τον πανύψηλο (1.96μ) τερματοφύλακα να υπογράφει αρχικά συμβόλαιο για 3+1 χρόνια αλλά να γίνεται κάτοικος Βρέμης για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Συνολικά επτά χρόνια είχε σπίτι του το "Βέζερ Στάντιον", με τον Παβλένκα να είναι μάλιστα βασικος και αναντικατάστατος κάτω από την εστία στην πρώτη του τετραετία, με τους αριθμούς να είναι κάτι παραπάνω από αδιάψευστος μάρτυρας: το 2017-18 έπαιξε σε 34 ματς πρωταθλήματος (38 συνολικά), ξανά 34 το 2018-19 (39 συνολικά), 33 τη σεζόν 2019-2020 (39 συνολικά) και 34 τη σεζόν 2020-21 (39 συνολικά).

Η σεζόν 2020-21 βρήκε την Βέρντερ να υποφέρει πολύ στο γήπεδο και να τερματίζει στην 17η θέση, γεγονός που την έριξε στην Bundesliga.2 για πρώτη φορά μετά από το 1979-1980, με τον Παβλένκα να υπογράφει τότε ένα συμβόλαιο καρδιάς με την ομάδα.

Και αυτό γιατί είχε την ευκαιρία να αφήσει το πλοίο που βυθιζόταν όμως εκείνος προτίμησε να μείνει για να βοηθήσει την ομάδα να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, με την απόφαση που πήρε να δικαιώνεται απόλυτα. Όχι μόνο γιατί η Βέρντερ τερμάτισε στη 2η θέση στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας τη σεζόν 2021-22 και ξαναμπήκε άμεσα στο κλαμπ των μεγάλων αλλά και επειδή οι φίλοι της ομάδας εκτίμησαν αφάνταστα την αφοσίωση που έδειξε στο σύλλογο.

Το συναίσθημα νίκησε την ποδοσφαιρική λογική

"Ένιωσα την αγάπη του κόσμου. Αρκετοί ήταν εκείνοι που με ευχαρίστησαν προσωπικά για το ότι συμφώνησα να μείνω στην Bundesliga.2. Θα μπορούσα να πάω κάπου αλλού αλλά δεν ήθελα να λογομαχήσω με το σύλλογο και να τους πως ότι ήθελα πάση θυσία να φύγω.

Η χρονιά που παίξαμε στην δεύτερη κατηγορία δεν ήταν εύκολη αλλά πετύχαμε μαζί το στόχο μας", έχει δηλώσει ο Παβλένκα για αυτή τη δύσκολη χρονιά, με τον Τσέχο να αγγίζει δύο φορές τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας (DFB-Pokal) στην επταετία του στην Βέρντερ αλλά να μην φτάνει στην πηγή πέφτοντας πάνω σε Μπάγερν και Λειψία.

Όσον αφορά στην περασμένη διετία, ο Παβλένκα είχε ένα πανίσχυρο status τη σεζόν 2022-23 όταν αγωνίστηκε στα 33 από τα 34 ματς πρωταθλήματος, όμως πέρυσι η κατάσταση διαφοροποιήθηκε. Ένας τραυματισμός τον άφησε πίσω, με τον Μίκαελ Τσέτερερ να παίρνει τα γάντια του βασικού στην ομάδα της Βρέμης και τον Παβλένκα να βλέπει τη συνέχεια της σεζόν από τον πάγκο, μή έχοντας καμία συμμετοχή μέχρι τον περασμένο Μάη.

Η έλλειψη αγώνων είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το τρένο του Euro 2024 μένοντας εκτός της αποστολής της εθνικής Τσεχίας (21 φορές διεθνής από το 2016 και μετά) αλλά και να δει το κεφάλαιο Βέρντερ να ολοκληρώνεται, με τη διοίκηση να αποφασίζει να γράψει τον επίλογο ενός ευτυχισμένου ποδοσφαιρικού γάμου, αρνούμενη να επεκτείνει το συμβόλαιό του.

Αυτό φυσικά δεν σήμαινε πως το κλείσιμο του κύκλου έσβηνε μονοκοντυλιά όλες τις υπέροχες αναμνήσεις που είχε ζήσει μαζί με την ομάδα και τον κόσμο της, με τους οπαδούς αλλά και τη διοίκηση να τον αποχαιρετούν όπως του άρμοζε στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος της σεζόν, (Βέρντερ - Μπόχουμ 4-1, 18 Μαΐου 2024) με βραβεία και τιμές.

Αποθέωση για τον πιστό στρατιώτη "Πάβλας"

"Είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Ήταν πολύ δύσκολο από την προθέρμανση. Σχεδόν έκλαψα όταν οι οπαδοί τραγουδούσαν το όνομά μου. Φυσικά θα ήθελα να έπαιζα αλλά αυτό δεν συνέβη.

Παρόλα αυτά το απόλαυσα. Θα πρέπει να ευχαριστήσω τους οπαδούς για την απίστευτη στήριξη προς το πρόσωπό μου αυτά τα επτά χρόνια. Είμαι υπερήφανος που φόρεσα τη φανέλα της Βέρντερ", τόνισε σε συνέντευξη μετά το αντίο του, με τον αγαπημένο "Πάβλας" των οπαδών της Βέρντερ να ετοιμάζεται τώρα για το νέο βήμα στην καριέρα του.

Ένα βήμα που θα τον φέρει στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, με τον Παβλένκα να έχει δίπλα του την σύντροφό του Φρέουντιν Μίσα και τα δύο μικρά παιδιά τους, που ήρθαν στη ζωή τους όταν έπαιζε στην Βέρντερ, και να ελπίζει πως το όνομά του θα γίνει ξανά σύνθημα, αυτή τη φορά σε ασπρόμαυρο φόντο.

Αν το πετύχει μάλιστα αυτό, θα ολοκληρώσει την καριέρα του έχοντας ουσιαστικά το ρόλο που είχε τα περισσότερα χρόνια του μέσα στα γήπεδα: αυτόν του πρωταγωνιστή και του μαχητή.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΓΕΡΜΑΝΙΑ BUNDESLIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ