THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ, μεταγραφές: Αυτά ισχύουν για τον Κοτάρσκι

ΠΑΟΚ, μεταγραφές: Αυτά ισχύουν για τον Κοτάρσκι
EUROKINISSI

Μετά το πρόσφατο ιταλικό δημοσίευμα που έφερνε τον Ντομινίκ Κοτάρσκι στο στόχαστρο διάφορων ομάδων, το SPORT24 ψάχτηκε και αναλύει ξεχωριστά τα δεδομένα για κάθε μία εξ αυτών.

Ιδιαίτερη η θέση του τερματοφύλακα. Ξεχωριστή και η αντιμετώπισή της στη μεταγραφική αγορά. Διαφορετικοί ρυθμοί, διαφορετικά κόστη, διαφορετικό μπάτζετ, διαφορετική κατηγοριοποίηση, αλληλουχία που συνδέει κάθε κίνηση, κάθε κρίκο στην αλυσίδα που δένει τους πορτιέρε στο παζάρι.

Τη δική του θέση έχει σταθερά – και συνεχώς αναβαθμισμένα – τα τελευταία χρόνια ο Ντομινίκ Κοτάρσκι. Ενδεικτικό το προ ημερών δημοσίευμα στην Ιταλία που αναθέρμανε τη μεταγραφολογία που τον αφορά. Μάλλον πρόωρα. Και το πιθανότερο άκαιρα, αφού τουλάχιστον για τις ομάδες που αναφέρθηκαν, δεν φαίνεται να υπάρχει όχι φωτιά, αλλά έστω καπνός.

Ενδεικτική η αναφορά στην Άουγκσμπουργκ. Μια μόλις μέρα μετά την επισήμανσή της ως ενδιαφερομένη, η γερμανική ομάδα έκλεισε τον Νεντίλικο Λάμπροβιτς, τον 25χρονο Κροάτη τερματοφύλακα της Ριέκα καταβάλλοντας 3 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά έχει κλείσει για τους Βαυαρούς η θέση, αν και εφόσον χρειαστεί επαναδραστηριοποίηση, θα γίνει μόνο υπό εξαιρετικά ευνοϊκές γι’ αυτούς συνθήκες στα τέλη του καλοκαιριού.

Ακόμη και έτσι να γίνει, τα χρήματα που θα μπορούν να διαθέσουν δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια στην ελάχιστη τιμολόγηση του ΠΑΟΚ (8 εκατ.). "Ταβάνι" τα χρήματα που έδωσαν για τον Λάμπροβιτς (σ.σ. Κροάτης, ελβετοκροάτης για την ακρίβεια, είναι και ο τεχνικός διευθυντής της Άουγκσμπουργκ, ο Μαρίνκο Γιούρεντιτς), στις 600.000 η μάξιμουμ δυνατότητά τους για ετήσιες απολαβές.

Δεύτερη ομάδα που αναφέρθηκε ήταν η Σαουθάμπτον. Επέστρεψε στην Premier League, δεδομένα θα ενισχυθεί, δεν είναι καν σίγουρο, ούτε και αποφασισμένο πως αυτή η ενίσχυση θα περιλαμβάνει και απόκτηση τερματοφύλακα. Αν γίνει – το πιθανότερο σε κάθε περίπτωση – το προφίλ που αναζητούν οι "άγιοι", είναι σαφές. Έμπειρος, με αν είναι δυνατόν παραστάσεις από το αγγλικό ποδοσφαιρικό σκηνικό.

Και αυτό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς ο βασικός εδώ και δύο χρόνια γκολκίπερ των "αγίων" - και ένα από τα μεγαλύτερα projects του συλλόγου – ο 22χρονος Ιρλανδός Γκάβιν Μπαζούνου είναι τραυματίας και θα επιστρέψει το ’25.

Πέραν αυτού όμως, είναι – και στη συγκεκριμένη περίπτωση – εξαιρετικά αμφίβολο αν η Σαουθάμπτον έχει διάθεση να καταβάλλει τόσα χρήματα για τερματοφύλακα και ειδικά για τερματοφύλακα, ο οποίος δεν έχει παραστάσεις από το Νησί.

Και οι "Ιταλοί"

Πάμε και στις δύο ιταλικές ομάδες. Για την Πάρμα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά. Επέστρεψε στη Serie Α ύστερα από χρόνια στην… άγονη γραμμή του κάλτσιο, δεδομένα την περιμένει καλοκαίρι με extrememakeover, τη δεδομένη στιγμή όμως, δεν μπορεί να έχει τον Κοτάρσκι στους ρεαλιστικούς στόχους της.

Τα 2,5 εκατ. ευρώ που χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν ως σκέψεις των "παρμέντσι" για κατάθεση πρότασης στον ΠΑΟΚ, αφενός είναι ενδεικτικά του πως και που μπορούν να κινηθούν οικονομικά, αφετέρου προφανώς δεν φτάνουν ούτε για να προκαλέσουν… απάντηση από την πλευρά των πρωταθλητών.

Και τέλος, για το μεγαλύτερο όνομα των εμφανιζόμενων μνηστήρων, την Ίντερ. Πέραν της αντανακλαστικής, αυτονόητης (και στη συγκεκριμένη περίπτωση δικαιολογημένης) αντίδρασης στο άκουσμα αυτής της αναφοράς, ούτε τα δεδομένα φαίνεται πως είναι ικανά να βάλουν τον "Ντομ", ρεαλιστικά, στο κάδρο των πρωταθλητών Ιταλίας.

Δεδομένη η αναζήτησή τους για τερματοφύλακα, με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και (το κυριότερο) νεαρό σε ηλικία, ο οποίος θα περάσει τον επόμενο χρόνο σε στάτους… μαθητείας, στην σκιά του Ελβετού διεθνή Γιαν Ζόμερ και όταν αυτός αποχωρήσει, να πάρει τα ηνία.

Ο Βραζιλιάνος της Ατλέτικο Παραναένσε Μπέντο αποτέλεσε εδώ και καιρό τον βασικό στόχο των "νερατζούρι", ο ανταγωνισμός όμως που υπάρχει τους σπρώχνει σε εναλλακτικές επιλογές (χωρίς να έχουν παρατήσει την υπόθεση).

Βασικότερη όλων ο Ισπανός της Τζένοα, Χοσέ Μαρτίνεθ, για τον οποίο μάλιστα πριν λίγες ώρες δημοσιοποιήθηκε πως έκαναν διερευνητική κρούση. Οι Γενοβέζοι ζήτησαν 20 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το προβλεπόμενο μπάτζετ της Ίντερ για τη συγκεκριμένη κίνηση (15 εκατ.), ωστόσο όπως εκτιμάται η λύση – σε περίπτωση που επιμείνουν οι Μιλανέζοι – για μείωση του αντίτιμου μπορεί να δοθεί μέσω (και) έμψυχων ανταλλαγμάτων.

Συμπερασματικά. Πρόταση στον ΠΑΟΚ για τον Κοτάρσκι, έτσι κι αλλιώς, δεν έχει έρθει. Και ούτε και φαίνεται στον (άμεσο τουλάχιστον) ορίζοντα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον Κοτάρασκι. Τέτοια δημοσιεύματα όμως το πιθανότερο είναι πως ούτε το αναδεικνύουν και ούτε και ανησυχούν τους επιτελείς των "ασπρόμαυρων".

Και ειδικά εφόσον και στην αγορά το σήμα που στάλθηκε από την άρνηση των πρωταθλητών Ελλάδας να παραχωρήσουν τον Γιάννη Κωνσταντέλια στη Ζάλτσμπουργκ – με πρόταση διπλάσια από τα όσα θα είναι επαρκή για να κάτσουν στο τραπέζι σε μια προσφορά για τον Κροάτη τερματοφύλακα – είναι πολύ δυνατό ως προς τις προθέσεις και τον τρόπο που χειρίζονται (ως τώρα τουλάχιστον) τα αγωνιστικά "ασημικά" τους.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ