ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Το αήττητο παρελθόν με τουρκικές ομάδες, το απόλυτο που κυνηγάει κόντρα στο Big-3 κι η "κόλαση" του "Αλί Σαμί Γεν"

ΠΑΟΚ: Το αήττητο παρελθόν με τουρκικές ομάδες, το απόλυτο που κυνηγάει κόντρα στο Big-3 κι η "κόλαση" του "Αλί Σαμί Γεν"
Μουσλίμοβιτς και Γκαρσία στο ματς του ΠΑΟΚ εναντίον της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει το βράδυ της Τετάρτης (25/09, 22:00) την πανίσχυρη Γαλατασαράι για την πρεμιέρα της League Phase του Europa League. Το SPORT24 κάνει μία αναδρομή στο αήττητο "ασπρόμαυρο" παρελθόν κόντρα σε τουρκικές ομάδες, με τον Δικέφαλο του Βορρά να ψάχνει το 3/3 απέναντι στο Big-3 της γειτονικής χώρας.

Με την αύρα της υπέρ του ιστορίας κόντρα σε τουρκικές ομάδες και οδηγώντας ολομόναχος από την Κυριακή (22/09) την κούρσα της Stoiximan Super League, ο ΠΑΟΚ μπαίνει πρώτος χρονικά από τις ελληνικές ομάδες στη League Phase των ανανεωμένων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο Δικέφαλος του Βορρά αντιμετωπίζει το βράδυ της Τετάρτης (25/09, 22:00) στο πλαίσιο του Europa League τη Γαλατασαράι στη φιλόξενη για εκείνον Κωνσταντινούπολη, σε ένα από τα πιο "καυτά" γήπεδα της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εξάλλου, η αίγλη του "Αλί Σαμί Γεν" έχει μαγνητίσει πολλές φορές τα βλέμματα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας για την "κολασμένη" ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της Τσιμπ Μπομ.

Το SPORT24 κάνει μία αναδρομή στο αήττητο "ασπρόμαυρο" παρελθόν κόντρα σε τουρκικές ομάδες, με τον ΠΑΟΚ να ψάχνει το 3/3 απέναντι στο Big-3 της γειτονικής χώρας.

Η Φενέρ, η Μπεσίκτας κι η ιστορική διπλό στην Πόλη

Στα περίπου 60 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, νίκη 2-1 επί της αυστριακής Βιένερ στο Καυτανζόγλειο, οι Θεσσαλονικείς έχουν αναμετρηθεί μόλις τρεις φορές κόντρα σε τουρκικές ομάδες έχοντας να επιδείξουν δύο προκρίσεις.

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2010/11, όταν για τα playoffs του Europa League ο Δικέφαλος του Βορρά υποδέχθηκε τη Φενέρμπαχτσε στην κατάμεστη Τούμπα.

Με σκόρερ τον θρύλο της ομάδας Αντελίνο Βιεϊρίνια στο 19' με βολ πλανέ μετά από εκτέλεση κόρνερ, οι γηπεδούχοι κέρδισαν με 1-0, αποκτώντας ισχνό προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς στο "Σουκρού Σαράτσογλου".

Ένα ματς που μέχρι σήμερα είναι ιστορικού χαρακτήρα, αφού αποτελεί τη μοναδική φορά που ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί στην Πόλη, πανηγυρίζοντας μάλιστα μία πρόκριση που μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

Το τέρμα του Εμρέ Μπελόζογλου στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου (50') οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση, με τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στο 102' να δίνει το φιλί της ζωής στους "ασπρόμαυρους" και τους σχεδόν 2.500 φιλάθλους του Δικεφάλου που έκαναν το ταξίδι μέχρι την Κωνσταντινούπολη να ξεσπούν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Ο Βόσνιος επιθετικός εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας της Φενέρμπαχτσε, κινήθηκε στην πλάτη των στόπερ της και με ψύχραιμο πλασέ εκτέλεσε στον Βολκάν Ντεμιρέλ για το 1-1, που χάρις στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ έδωσε τη σπουδαία πρόκριση στην ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη.

Τελευταία χρονικά αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και σε ομάδα της Τουρκίας χρονολογείται το καλοκαίρι του 2020, όταν ο Δικέφαλος του Βορρά υποδέχθηκε την Μπεσίκτας για τον 2ο γύρο του Champions League, σε ένα μονό ματς μετά από τις αλλαγές που έκανε η UEFA στις προκριματικές φάσεις την περίοδο του κορωνοϊού.

Με τον Χρηστό Τζόλη να ηγείται με δύο γκολ (7' και 24') των "ασπρόμαυρων" μετά τη σεζόν εκτόξευσής το και τον Δημήτρη Πέλκα να πετυχαίνει το 3-0 στο 30', οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν άνετα τους "αετούς" με 3-1 και προκρίθηκαν πανηγυρικά στον 3ο γύρο.

Αναλυτικά το παρελθόν του ΠΑΟΚ κόντρα σε τουρκικούς συλλόγους

  • 2010/11, Playoffs Europa League / ΠΑΟΚ - Φενέρμπαχτσε 1-0 (19' Βιεϊρίνια)
  • 2010/11, Playoffs Europa League / Φενέρμπαχτσε - ΠΑΟΚ 1-1 (50' Εμρέ / 102' Μουσλίμοβιτς)
  • 2020/21, 2ος προκριματικός γύρος Champions League / ΠΑΟΚ - Μπεσίκτας 3-1 (7', 24' Τζόλης, 30' Πέλκας / 37' Λάρκιν)
TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ