ΠΑΟΚ: Το σύστημα scouting της Μπράιτον και η σύνδεσή του με τον Κωνσταντέλια
Με αφορμή τα νέα, αποχαιρετιστήρια του 2023 δημοσιεύματα στην Αγγλία που έφεραν ξανά στο προσκήνιο το τσεκάρισμα του Γιάννη Κωνσταντέλια από την Μπράιτον, παρουσιάζεται η μεθοδολογία τσεκαρίσματος και ελέγχου των "γλάρων" (αλλά και της Μπρέντφορντ) και ποιο βάσει αυτής είναι το στάτους του "Ντέλια".
Δεν ήταν η πρώτη φορά, τελευταία ημέρα του 2023, που το όνομα της Μπράιτον εμφανίστηκε μεταξύ των όσων ομάδων τσεκάρουν τον Γιάννη Κωνσταντέλια. Η υποσημείωση στο συγκεκριμένο, αποχαιρετιστήριο της χρονιάς, αγγλικό ρεπορτάζ – όχι το πλέον φερέγγυο, περισσότερο γενίκευση της εφεξής στόχευσης των "γλάρων" - ήταν πως ο "Ντέλιας" έχει παρακολουθηθεί εντόνως από την αγγλική ομάδα και πως κάποια στιγμή θα μπορούσε να απασχολήσει ξανά.
Φράση που κρύβει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ως προς το scouting και την αξιολόγηση ποδοσφαιριστών η Μπράιτον και εξαιτίας ακριβώς του παραδείγματος του διεθνή μεσοεπιθετικού του ΠΑΟΚ μπορεί να αναλυθεί ώστε να ξεκαθαρίσει και ακριβές στάτους της συγκεκριμένης σχέσης ενδιαφέροντος.
Η Μπράιτον, όπως και η Μπρέντφορντ, είναι δύο από τις πρωτοπόρες ομάδες στην Premier League που καθιέρωσαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο scouting, το οποίο σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε… αριθμούς και επιδόσεις. Ο πρώτος τέτοιος που χτυπάει καμπανάκια έχει να κάνει με την ηλικία. Συγκεκριμένη έχει τεθεί ως ζητούμενο για κάθε ποδοσφαιριστή, ποικίλλει ανάλογα το πρωτάθλημα και το επίπεδο το οποίο παρακολουθείται.
Όταν λοιπόν, αρχικά, ένας ποδοσφαιριστής – προφανώς νεαρός – εμφανιστεί και αρχίσει και παίρνει συστηματικά παιχνίδια, αυτό αποτελεί το πρώτο "καμπανάκι" που κινητοποιεί τον μηχανισμό του scouting. Όχι δια ζώσης, αλλά παρακολούθησης, πάντα σε επίπεδο επιδόσεων και στατιστικής καταγραφής.
Επιδόσεις και καταγραφή που διαφοροποιούνται ανάλογα τη θέση. Διαφορετικά είναι τα ζητούμενα για έναν επιθετικό, διαφορετικά για έναν μέσο, διαφορετικά για έναν αμυντικό κ.ο.κ. Σε κάθε θέση όμως και περίπτωση, υπάρχει απόλυτη και ενδελεχής στα όρια… εξαντλήσεως παραμετροποίηση.
Συνεπώς, το τμήμα scouting της Μπράιτον (και της Μπρέντφορντ), σε πρώτο (αλλά πολύ αναλυτικό) στάδιο δεν χρειάζεται να έχει live εικόνα του ποδοσφαιριστή. Αυτή "ελέγχεται" μέσω ακριβώς του συγκεκριμένου συστήματος των στατιστικών. Αν αυτό το επίπεδο ξεπεραστεί επιτυχημένα, τότε ακολουθεί το δια ζώσης τσεκάρισμα και από εκεί και πέρα πλέον συνεχίζεται παράλληλα (το σύστημα με την αριθμητική καταγραφή δεν εγκαταλείπεται ποτέ. Ίσα ίσα που εξειδικεύεται ανάλογα το στάδιο του scouting ακόμη περισσότερο).
Η εντυπωσιακή μείωση, το τσεκάρισμα της Μπρέντφορντ και η τιμή
Η περίπτωση του Κωνσταντέλια είναι χαρακτηριστική. Όταν εμφανίστηκε – σε επαγγελματικό επίπεδο, γιατί νωρίτερα ήταν ήδη "καταχωρημένος" - πέρυσι το φθινόπωρο στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, δόθηκε το πρώτο σήμα. Όσο έπαιζε συνεχώς και υπήρξε έτσι επιβεβαίωση πως δεν υπάρχει κάτι το συγκυριακό στην προώθησή του στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου, δόθηκε το δεύτερο.
Μπορεί να μην κατέγραψε νούμερα σε γκολ και ασίστ (3 και 6 αντίστοιχα σε όλες τις διοργανώσεις στην περυσινή σεζόν, συμμετοχή δηλαδή σε γκολ ανά 298 λεπτά), αλλά ακριβώς επειδή το παιχνίδι του "Ντέλια" είχε και στοιχεία που δεν είναι μόνο… θεμελιώδη, το τσεκάρισμά του συνεχίστηκε.
Πάντα σε επίπεδο παρακολούθησης της στατιστικής παρουσίας του 20χρονου μέσου στα παιχνίδια του. Για την Μπράιτον συγκεκριμένα, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση πως έστειλε απεσταλμένο να παρακολουθήσει live παιχνίδι του Κωνσταντέλια (δεν αποκλείεται να έχει γίνει, αλλά δεν υπάρχει σχετική γνώση από καμία εμπλεκόμενη πλευρά).
Η Μπρέντφορντ από την άλλη πλευρά, ναι, έχει δεδομένα παρακολουθήσει παιχνίδια των πρωτοπόρων της Stoiximan Super League, με τα τελευταία να είναι μόλις στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.
Βοηθάει συνολικά ειδικά εφόσον η στατιστική καταγραφή και αρχειοθέτηση δεν σταματάει, πως ο "Ντέλιας" έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τα (επαναλαμβάνεται, θεμελιώδη) νούμερά του σε γκολ και ασίστ δηλαδή: φέτος έχει 7 και 4 αντίστοιχα, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να συμβάλει σε ένα γκολ σχεδόν στο μισό σε σχέση με την περυσινή σεζόν, στα 153 λεπτά.
Επιδόσεις… διαβατήριο ακριβώς και τουλάχιστον ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος. Το αν και εφόσον, αυτός μετουσιωθεί σε κάτι πιο απτό, εξαρτάται από τα όρια που έχουν ως ζητούμενα οι ομάδες που ακολουθούν το συγκεκριμένο σύστημα. Και φυσικά το οτιδήποτε που προκύπτει ως αποτέλεσμα, ως πόρισμα, η αξιολόγηση του κάθε ποδοσφαιριστή μέσω της εν λόγω μεθοδολογίας, συνδέεται άμεσα και με την τιμολόγησή του.
Το παράδειγμα του Μαζίλου
Για παράδειγμα. Η Μπράιτον, το καλοκαίρι απέκτησε από τη Φαρούλ Κοστάντζα τον Άντριαν Μαζίλου. Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 2005, μπήκε στην πρώτη ομάδα, σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας ρουμανικού πρωταθλήματος, στα μέσα της περυσινής σεζόν. Στα 17,5 λοιπόν χρόνια του "έγραψε" 21 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με 7 γκολ και 1 ασίστ στο ενεργητικό του (σ.σ. συμμετοχή σε γκολ κατά μέσο όρο κάθε 143 λεπτά).
Ό,τι… χρειάζονταν να "χτυπήσει", "χτύπησε" για την Μπράιτον, η οποία κινήθηκε και απέκτησε τον Ρουμάνο εξτρέμ, αφήνοντάς τον για έναν χρόνο (τον φετινό) στη Φαρούλ. Πόσο κόστισε η αγορά του; 2,5 εκατ. ευρώ.
Με ασφάλεια μπορεί να εκτιμηθεί πως αν η τιμολόγηση του Κωνσταντέλια από τον ΠΑΟΚ ήταν σε διαφορετικά, προφανώς χαμηλότερα, επίπεδα από αυτά που εδώ και περίπου έναν χρόνο βρίσκεται (+15 εκατ. ευρώ), τότε οι – φετινές ειδικά – επιδόσεις του και η στατιστική καταγραφή θα ήταν πιο ταιριαστές στο συνολικό πλαίσιο που απαιτείται για μια ομάδα σαν την Μπράιτον (και την Μπρέντφορντ) ώστε να διαφοροποιήσει την οπτική της για τον "Ντέλια".
Τώρα απλώς αξίζει ό,τι βλέπει για να συνεχίσει να το βλέπει, για να δικαιολογηθούν όμως – πάντα με τα μέτρα και σταθμά του συγκεκριμένου συστήματος και ακόμη πιο γενικά μιας ομάδας Premier League – οι απαιτήσεις του ΠΑΟΚ, θα πρέπει οι επιδόσεις και οι αριθμοί του διεθνή μεσοεπιθετικού να τα… σπάσουν. Ή, πιο συγκεκριμένα, να ταιριάξουν στο πλαίσιο που έχει οριοθετηθεί από το σύστημα της Μπράιτον ώστε να δικαιολογηθούν οι απαιτήσεις του Δικεφάλου. Ως τώρα δεν συμβαίνει. Απέχει πολύ για την ακρίβεια.
Εξ ου και το "κάποια στιγμή μπορεί να απασχολήσει ξανά" του κυριακάτικου αγγλικού ρεπορτάζ, εξ ου και γιατί μέχρι στιγμής τουλάχιστον, συνολικά και όχι αποκλειστικά από την Μπράιτον ο (επαγγελματίας, άλλη κουβέντα το πως αντιμετωπίζονταν ως ανήλικος, μέχρι να φτάσει στην πρώτη ομάδα) Κωνσταντέλιας έχει κατηγοριοποιηθεί από τις περισσότερες ομάδες της Premier League (που δεν ακολουθούν κατ’ ανάγκη το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου) ως "υπό παρακολούθηση".
Συνεχίζεται λοιπόν.