Ζίβκοβιτς ή Πασχαλάκης για το τέρμα του ΠΑΟΚ;
Ζίβκοβιτς ή Πασχαλάκης; Ο Γκαρσία άλλαξε το Νο1 του ΠΑΟΚ και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τις επιδόσεις των δύο τερματοφυλάκων και δίνει την απάντηση για τη θέση στο τέρμα.
Η ισοπαλία στη Λάρισα με την ΑΕΛ έστειλε τον ΠΑΟΚ στους επτά βαθμούς μακριά από τον Ολυμπιακό και στέρησε από την ομάδα του Γκαρσία τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ήττα του Άρη στη Λαμία και να προσπεράσει τον συμπολίτη στη βαθμολογία.
Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ξανά το τίμημα της αποτελεσματικότητας. Οι παίκτες του Γκαρσία είχαν ευκαιρίες, έφτασαν τα 2.07 xGoals ακόμα και χωρίς του πέναλτι, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν δίχτυα και χρειάστηκαν την εκτέλεση του Βιεϊρίνια για να πάρουν τον βαθμό.
Σε παλιότερο θέμα έχουμε δει τη δυσκολία που έχει ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες. Αυτή τη φορά ο Δικέφαλος είχε τρεις τέτοιες, αλλά δεν σκόραρε σε καμία.
Με μια μέτρια αποτελεσματικότητα, ο ΠΑΟΚ θα είχε πάρει τη νίκη, ακόμα κι αν τον πλήγωσε ο Πινακάς με το φοβερό σόλο που τον έφερε στο επίκεντρο των συζητήσεων.
MAKE OR BREAK
Ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε κρίσιμο μήνα, όπου εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό δύο φορές. Με τη διαφορά στους επτά βαθμούς, ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει πως η φάση για τον Δικέφαλο είναι make or break.
Ή μαζεύει τη διαφορά ή κοιτάζει με τα κιάλια.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ
Ένα από τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γκαρσία είναι αυτό στη θέση του τερματοφύλακα. Ο Ουρουγουανός βρήκε τον Ζϊβκοβιτς βασικό και στα πρώτα παιχνίδια δεν τον άλλαξε.
Απέναντι στη Λαμία ξεκίνησε ο Πασχαλάκης, αλλά ο Ζίβκοβιτς επέστρεψε για τον αγώνα εκτός έδρας με την Ομόνοια. Δημιουργήθηκε η αίσθηση πως ο Γκαρσία θα πάει σε μια λογική rotation στο Νο1, πως θέλει να τους έχει και τους δύο ενεργούς.
Τελικώς ο Πασχαλάκης κράτησε τη θέση του στους αγώνες της Super League Interwetten και πλέον μετράει πέντε συνεχόμενα παιχνίδια ως ο βασικός τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ.
ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ;
Ο Γκαρσία γνωρίζει γιατί έκανε αυτήν την αλλαγή, αλλά εμείς μπορούμε να πάρουμε απαντήσεις από την data της Opta. Ποιος πρέπει να παίζει βασικός, ποιος πηγαίνει καλύτερα;
Το φετινό δείγμα των αγώνων είναι σχετικά μικρό. Για να πάρουμε λοιπόν καλύτερες απαντήσεις, κοιτάξαμε τις επιδόσεις των δύο κίπερ του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.
Σ'αυτό το διάστημα ο Ζίβκοβιτς έχει παίξει 2.520 λεπτά και ο Πασχαλάκης σε 1.890'. Μεγάλο δείγμα, πιο ασφαλή συμπεράσματα. Αυτές είναι οι επιδόσεις τους στις αποκρούσεις.
Ο Ζίβκοβιτς είναι ξεκάθαρα μπροστά. Ο Σέρβος τερματοφύλακας αποκρούει το 75% των τελικών που πηγαίνουν στην εστία του, ενώ ο Πασχαλάκης το 69%. Στα σουτ εκτός περιοχής τα ποσοστά τους είναι ίδια, αλλά η διαφορά γίνεται εντός περιοχής.
Εκεί ο Ζϊβκοβιτς έχει πει όχι στο 64% των τελικών που έχει αντιμετωπίσει και ο Πασχαλάκης μόλις στο 52%.
ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ
Η διαφορά είναι εμφανής. Κι όπως εξηγήσαμε στο σχετικό θέμα για τον Τσιντώτα, η Opta μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και τη "σούμα" της παρουσίας των τερματοφυλάκων. Να ξέρουμε δηλαδή αν έχουν δεχθεί περισσότερα ή λιγότερα γκολ απ'αυτά που θα "έπρεπε" με βάση τις τελικές που έχουν αντιμετωπίσει.
Τα Expected Goals On Target λοιπόν λένε πως από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, ο Ζίβκοβιτς έχει δεχθεί τρία γκολ λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Οι τελικές που έχει αντιμετωπίσει ήταν για 20 γκολ και ο Σέρβος έχει δεχθεί 17, τρία λιγότερα.
Στο ίδιο διάστημα, ο Πασχαλάκης έχει δεχθεί τελικές για 14 γκολ και έχει φάει 15, ένα παραπάνω από το "φυσιολογικό".
Ο Ζίβκοβιτς έχει ξεκάθαρα καλύτερο ποσοστό από τον Πασχαλάκη στις αποκρούσεις και ταυτόχρονα είναι σε θέση να τρώει λιγότερα γκολ από τα προσδοκώμενα. Ο Πασχαλάκης είναι εμφανώς χειρότερος στην προστασία της εστίας και, έστω και οριακά για ένα γκολ, πάει χειρότερα από το "φυσιολογικό".
Η ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ
Τέλος, υπάρχουν κι αυτά που δεν μετράει η στατιστική, όπως η ηρεμία στις αποφάσεις, η καθοδήγηση της άμυνας. Φάσεις σαν κι αυτήν με τον Παναθηναϊκό πχ όταν ο Πασχαλάκης έπεσε να αποκρούσει ενώ η μπάλα πήγαινε άουτ και έτσι ο Χατζηγοβιάνης είχε την ευκαιρία για το 2-2.
Τα θέματα της καθοδήγησης, της χημείας και της σχέσης με την άμυνα τα ξέρει από πρώτο χέρι ο Γκαρσία, δεν είναι πράγματα που μπορούμε να σχολιάσουμε εμείς.
Στο κομμάτι της απόδοσης όμως, ο Ζίβκοβιτς έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, που έχει διαμορφωθεί από πολύ μεγάλο δείγμα αγώνων.