PREMIER LEAGUE

"Πάρτι" εκατομμυρίων ευρώ στην Premier League

"Πάρτι" εκατομμυρίων ευρώ στην Premier League

Τα έσοδα των ομάδων της Premier League προκαλούν ζαλάδα. Πακτωλός εκατομμυρίων σε ένα πρωτάθλημα που το χρήμα ρέει άφθονο ακόμα και για τα κλαμπ που βρίσκονται στα "χαμηλά πατώματα" της βαθμολογίας.

Πρόκειται για το πρωτάθλημα με τα περισσότερα έσοδα από κάθε άλλο. Τα εκατομμύρια για τις ομάδες τόσο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα όσο και από άλλες πηγές εσόδων είναι τεράστια και προκαλούν... ίλιγγο και μόνο στην θέα των μηδενικών. Δεν αφορούν μονάχα τις ομάδες που πρωταγωνιστούν, αλλά και εκείνες που βρίσκονται χαμηλά στον πίνακα.

Από την πρωταθλήτρια Τσέλσι μέχρι την τελευταία της βαθμολογίας, ΚΠΡ, τα χρήματα είναι πάρα πολλά, γι' αυτό και στο "Νησί" προσφέρονται τεράστια συμβόλαια και γίνονται πανάκριβες μετεγγραφές. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν ομάδες που "μπαίνουν μέσα", αυτό όμως αφορά την διαχείριση που γίνεται και τα χρήματα που σπαταλώνται. Πάντως, τα έσοδα είναι πολλά, το μόνο σίγουρο...

Η "Mirror" έχει αναλυτικά τα χρήματα που στα ταμεία της κάθε ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2014-15 και δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε σύγκριση με το πρωτάθλημά μας και όχι μόνο. Η Premier League βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, γι' αυτό και θεωρείται κατά πολλούς το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Αν μη τι άλλο, η οργάνωσή του είναι μοναδική και το προϊόν πλασάρεται με τρόπο σεμιναριακό.

Ξεκινώντας από την Τσέλσι που... απλώνει εκατομμύρια για να φέρει παίκτες, έχοντας βέβαια και τον μεγιστάνα, Ρομάν Αμπράμοβιτς, στο πηδάλιό της, είχε έσοδα από τα τηλεοπτικά, από τα χρήματα κατάκτησης του πρωταθλήματος και άλλες πηγές ύψους 136, 4 εκ. ευρώ (!). Προσθέστε τα εισιτήρια, τους χορηγούς και όχι μόνο, για να καταλάβετε την εισροή χρημάτων στα ταμεία της.

Η δεύτερη της βαθμολογίας, Μάντσεστερ Σίτι, που επίσης είναι μια πανάκριβη ομάδα, έχοντας και τους Άραβες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, έλαβε λίγο πάνω από 135 εκ. ευρώ από τις αντίστοιχες πηγές εσόδων. Ακολουθεί η έτερη ομάδα της πόλης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 132,8 εκ. ευρώ, πάνω και από την Άρσεναλ (132,5 εκ. ευρώ), έστω και αν οι Λονδρέζοι τερμάτισαν μια θέση πιο ψηλά.

Ο λόγος που οι κόκκινοι διάβολοι πήραν λίγα παραπάνω χρήματα; Στην τηλεόραση μεταδόθηκαν 27 παιχνίδια της Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα έναντι 25 της Άρσεναλ. Αυτά τα δυο παιχνίδια έπαιξαν ρόλο γι' αυτή την διαφορά, αν και είναι γνωστή η οικονομική διαχείριση των "κανονιέρηδων", που είναι από τις ομάδες που έχουν τεράστια έσοδα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα.

Η Λίβερπουλ έπεται στη λίστα, η Τότεναμ την ακολουθεί, αν και επίσης τερμάτισε μια θέση πιο πάνω (έδειξε 18 παιχνίδια της η τηλεόραση έναντι 25 των "κόκκινων"), ενώ την δεκάδα συμπλήρωσαν οι Σουθάμπτον, Έβερτον, Σουόνσι και Στόουκ.

Αν, δε, νομίζει κάποιος πως... πεινάνε οι ομάδες που βρέθηκαν στον "πάτο" της βαθμολογίας, η ΚΠΡ έβαλε στα ταμεία της πάνω από 89 εκ. ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που κατάφερε να κλείσει λίγο τις "τρύπες" που είχε δημιουργήσει, μειώνοντας τα χρέη της. Ουσιαστικά είναι περίπου 3 εκ. ευρώ για κάθε βαθμό που κέρδισε στο φετινό πρωτάθλημα (30 συνολικά, μένοντας στην 20η θέση).

Να τονιστεί ότι το Sky και το BT Sport θα συνεχίσουν να έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League για την περίοδο 2016-19. Οι Άγγλοι θα βάλουν συνολικά στα ταμεία τους το ιλιγγιώδες ποσό των 6,8 δις ευρώ και μάλιστα τα δικαιώματα αφορούν μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία, η αύξηση είναι της τάξεως του 50%. Η τριετής συμφωνία σημαίνει πως οι ομάδες θα μοιράζονται περίπου 2,3 δις για κάθε χρόνο.

Αναλυτικά ο πίνακας για τις 20 ομάδες (τα χρήματα είναι σε λίρες):

"Πάρτι" εκατομμυρίων ευρώ στην Premier League
TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ