X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΓΓΛΙΑ

Πειράματα γενετικής σε βρετανικό σύλλογο

γενετική

Βρετανικός σύλλογος αποπειράθηκε να κάνει πειράματα γενετικής στους ποδοσφαιριστές του!

Τούτο είναι το πρώτο παράδειγμα ομάδας που αποπειράται να βελτιώσει τις επιδόσεις της μέσω της βιοτεχνολογίας και της γονιδιακής ιατρικής.
Σύμφωνα με τον γιατρό του πανεπιστημίου του Αμπερντίν Δρ. Χένινγκ Βάκερχαγκε, ο σύλλογος με τα γενετικά τεστ σκόπευε στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιρικών. Μάλιστα ήλπιζαν βάσιμα πως θα ανακαλύψουν το γονίδιο ACTN3, το οποίο είναι σύνηθες σε σπρίντερ παγκόσμιας κλάσης!

Οι προθέσεις πάντως δεν τελεσφόρησαν, καθώς αντιτίθενται με τις αρχές της υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ. Σύμφωνα με τον κανονισμό του 2005: "Η χρήση γενετικών πληροφοριών για επιλογή ή διάκριση ανάμεσα σε αθλητές απαγορεύτεται αυστηρά".

Ο Βάκερχαγκε που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της ομάδας, ενημέρωσε πως η WADA βάζει τροχοπέδη σε τέτοιου είδους επιδιώξεις. "Η θέση μου είναι πως υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τη νομιμότητα τούτης της διαδικασίας από τη στιγμή που ο εργοδότης προβαίνει σε γενετικά τεστ στους υπαλλήλους του".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Αύγουστο, Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του γονιδίου, alpha - actini- 3 (ACTN3), το οποίο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των αθλητικών επιδόσεων.

Tο ACTN3 μάλιστα εμφανίζεται, σύμφωνα με τους Aυστραλούς, σε δύο μορφές, την R και την X. H πρώτη παράγει την ακτινίνη, μια πρωτεΐνη που βρέθηκε να συμβάλλει στην εκρηκτικότητα που χρειάζονται οι σπρίντερ, ενώ η δεύτερη βελτιώνει τις επιδόσεις αθλητών σε αγωνίσματα δύναμης.

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα και γονιδιακή έρευνα σε 300 Aυστραλούς αθλητές, μεταξύ των οποίων 50 διεθνούς επιπέδου. Σε αυτήν βρέθηκε ότι το 95% των 50 πρωταθλητών είχαν τουλάχιστον ένα γονίδιο τύπου R, ενώ το 50% είχε δύο γονίδια.










TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ