X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

PREMIER LEAGUE

Πεπ Γκουαρδιόλα, ακόμα δεν πιστεύεις ότι η Σίτι κλέβει;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Ο Θέμης Καίσαρης δίνει απαντήσεις για τη βόμβα στην Premier League και τις 105 κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Μάντσεστερ Σίτι.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα το πρωί της Δευτέρας. Η ανακοίνωση της Premier League και η πληθώρα των παραβάσεων της Μάντσεστερ Σίτι έπεσαν σαν βράχος στη λίμνη του ποδοσφαίρου. Όχι σε μια οποιαδήποτε λίμνη, αλλά στη μεγαλύτερη, στη διασημότερη, στην Premier League.

Όχι για έναν οποιονδήποτε σύλλογο που ζει στη λίμνη αυτή, αλλά για την ομάδα που βασιλεύει κι έχει κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ερωτήσεις βροχή.

  1. Τι σημαίνει η ανακοίνωση της Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι;
  2. Πως είναι δυνατόν να είναι 105 παραβάσεις και πόσο σοβαρές είναι;
  3. Ποιες είναι οι πιθανές ποινές που αντιμετωπίζουν οι πρωταθλητές Αγγλίας και ποιος θα τις αποφασίσει;
  4. Τι μπορεί να συμβεί σε ενδεχόμενη προσφυγή των Πολιτών στο CAS;
  5. Τι θα συμβεί με τους τίτλους που κατέκτησε η Σίτι όλα αυτά τα χρόνια;

Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή.

Τι αφορά η ανακοίνωση της Premier League;

Το τέλος της μεγαλύτερης σε διάρκεια έρευνας που έχουμε δει ποτέ στην Αγγλία. Ήταν Δεκέμβριος του 2018 όταν ξεκίνησε η έρευνα της Premier League για τα οικονομικά της Μάντσεστερ Σίτι.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Σίτι τιμωρήθηκε από την UEFA με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020 και να μετατρέψει τον αποκλεισμό σε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ μετά την προσφυγή της στο CAS τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Ανεξαρτήτως του τι έγινε με την UEFA, η έρευνα της Premier δεν είχε ολοκληρωθεί και συχνά-πυκνά ο ποδοσφαιρικός κόσμος στο Νησί αναρωτιόταν τι γίνεται με αυτήν την υπόθεση και αν θα μάθουμε ποτέ το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Η ανακοίνωση το πρωί της Δευτέρας ήταν αυτό ακριβώς, το αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018, ένα αποτέλεσμα που δημοσιοποιήθηκε ξαφνικά, χωρίς να το περιμένει κανείς.

Και τι λέει η ανακοίνωση, τι έκανε η Σίτι;

Στην περίπτωση της Premier League, ο έλεγχος συμπεριέλαβε όλες τις σεζόν από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι και αυτό του 2018, εννέα σεζόν.

Η ανακοίνωση βρήκε ένοχη τη Σίτι για κάθε μία από τις εννέα σεζόν, για σωρεία παραβάσεων σε κάθε μία από αυτές. Δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για τριψήφιο αριθμό, για 105 παραβάσεις.

Η Premier League κατηγορεί τη Σίτι για συστηματική παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων, για "οικονομικές ενέσεις" κατευθείαν από το Άμπου Ντάμπι που παρουσιάζονταν ψευδώς ως "χορηγίες", για παράνομες πληρωμές σε παίκτες κάτω των 18 χρόνων, για κατάφορη παραβίαση των κανονισμών του FFP.

Η Σίτι έλεγε ψέμματα για τους ισολογισμούς της, τα έσοδά της, αλλά και τα έξοδα. Ο Μαντσίνι πχ διπλασίασε το συμβόλαιό του όταν ανανέωσε, όμως η πληρωμή του δεν έγινε από τα ταμεία της ομάδας, αλλά κάτω από το τραπέζι.

Η Σίτι δήλωνε ότι έπαιρνε 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από χορηγία της εταιρίας τηλεπικοινωνιών, Eltisalat, όμως τα χρήματα ήταν απευθείας πληρωμές από το Άμπου Ντάμπι. Το ίδιο και στη χορηγία των 67.5 εκατομμυρίων λιρών, που τελικά μόνο τα οκτώ εξ αυτών προήλθαν από την Eitihad.

Όλα αυτά δεν έγιναν και στην έρευνα της UEFA;

Όχι ακριβώς. Στην υπόθεση της UEFA, ο έλεγχος αφορούσε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, γιατί αυτό ορίζουν οι κανονισμοί του FFP. Κι όταν η Σίτι έκανε προσφυγή, το CAS αποφάνθηκε τον Ιούλιο του 2020 πως οι παρατυπίες αφορούσαν χρονικό διάστημα που δεν μπορεί πια να ελεγθεί, γιατί έχουν περάσει πέντε χρόνια από την πενταετία που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις.

Ο διετής αποκλεισμός της Σίτι από την Ευρώπη μετατράπηκε τότε σε πρόστιμο όχι λόγω αθώωσης, αλλά γιατί το CAS θεώρησε πως οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί.

Οπότε η Σίτι θα πάει στο CAS και θα τη γλιτώσει πάλι εκεί;

Όχι, αυτό είναι το μοναδικό που είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Οι κανονισμοί της Premier League απαγορεύουν μια τέτοια προσφυγή στο CAS.

Όταν βγει η απόφαση για την τιμωρία της Σίτι, οι Πολίτες προφανώς και έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, αλλά αυτό θα γίνει εντός των συνόρων της Αγγλίας και δεν πρόκειται να πατήσει πάνω σε επιχειρήματα παραγραφής, γιατί τέτοιοι χρονικοί περιορισμοί δεν υφίστανται στους κανονισμός της Premier League.

Η Σίτι δεν μπορεί να πάει στο CAS, ούτε τα αδικήματα μπορούν να παραγραφούν.

ΟΚ, ποιος θα αποφασίσει και πότε;

Το Δικαστικό Συμβούλιο της Premier League θα ορίσει επιτροπή τριών ατόμων, που θα είναι υπεύθυνη για την διαδικασία. Η Σίτι θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες της Premier League.

Είναι άγνωστο το πόσο θα κρατήσει η διαδικασία, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρή υπόθεση.

Και ποια θα είναι η τιμωρία της Σίτι;

Ούτε εδώ μπορεί να υπάρχει απάντηση. Όχι μόνο γιατί δεν είναι σωστό να προκαταβάλει κανείς τις κυρώσεις, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί το ύψος των ποινών.

Κι αυτό γιατί οι κανονισμοί δεν το προβλέπουν. Το καταστατικό της Premier League λέει πως ανάλογα με τη σοβαρότητα των παραβάσεων μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών, ακόμα και υποβιβασμός, αποβολή της Σίτι από την διοργνάνωση.

Δεν υπάρχει όμως σαφής πρόβλεψη που να λέει στην επιτροπή πως για την τάδε παράβαση υπάρχει η τάδε ποινή, κτλ. Η επιτροπή που θα αποφασίσει για την τύχη της υπόθεσης έχει το δικαίωμα να επιβάλλει όποια ποινή θέλει.

Δηλαδή μπορεί να αφαιρεθούν τα πρωταθλήματα από τη Σίτι;

Θεωρητικά ναι, μπορεί να αφαιρεθούν τα πρωταθλήματα. Τέτοιο προηγούμενο δεν υπάρχει στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει και τέτοιο σκάνδαλο στο παρελθόν.

Όλες οι ποινές είναι πιθανές, αλλά τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει το τι θα αποφασιστεί τελικά.

Η Σίτι τι λέει για όλα αυτά;

Η τοποθέτηση της ομάδας ήρθε δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της Premier League. Η Σίτι δήλωσε έκπληκτη από τις υποτιθέμενες παραβάσεις και δήλωσε πως καλοσωρίζει την εξέτασή τους από μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα κλείσει το θέμα μια και καλή.

Βέβαια η Σίτι δεν λέει αλήθεια ούτε σε αυτό. Οι Πολίτες προσπάθησαν να μπλοκάρουν την έρευνα και δύο χρόνια μετά την έναρξή της ήρθε απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου που τους υποχρέωνε να συνεργαστούν και να προσκομίσουν όποια έγγραφα τους ζητηθούν.

Τον Ιούλιο του 2021 βγήκε νέα απόφαση εφετείου γιατί η Σίτι είχε αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία του Δικαστικού Συμβουλίου της Premier League και είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να μπλοκάρει την προσκόμιση εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων.

Ο δικαστής που έβγαλε την απόφαση είχε τονίσει χαρακτηριστικά: "Αυτή η έρευνα άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 και προκαλεί έκπληξη και βάσιμο ζήτημα δημοσίου συμφέροντος το γεγονός πως έχει προχωρήσει τόσο λίγο μέσα σε δυόμισι χρόνια, διάστημα στο οποίο η Σίτι έχει πάρει άλλα δύο πρωταθλήματα".

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον η Σίτι δεν αντιμετωπίζει όλες αυτές τις κατηγορίες για το διάστημα 2009-18, αλλά και μία ακόμα: την άρνηση να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της έρευνας, από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Κατηγορία που μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό των 105 παραβάσεων, αλλά είναι ενδεικτική της στάσης του συλλόγου, που πέρασε όλο αυτό το διάστημα προσπαθώντας να αποτρέψει την έρευνα και πέτυχε να την καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό.

Ο Γκουαρδιόλα τι λέει για όλα αυτά;

Ακόμα τίποτα. Η επόμενη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου θα γίνει την Παρασκευή για το παιχνίδι με την Άστον Βίλα. Μπορούμε όμως να θυμηθούμε τις σχετικές δηλώσεις του Ισπανού για το θέμα, που έγιναν τον Μάιο.

"Γιατί υπερασπίζομαι τον σύλλογο και τους ανθρώπους του; Γιατί δουλεύω μαζί τους. Όταν κατηγορούνται για κάτι, τους ρωτάω γι'αυτό, μου εξηγούν και τους πιστεύω.

Τους έχω πει. Αν μου πείτε ψέμματα, τότε την επόμενη μέρα δεν θα είμαι εδώ. Θα φύγω και δεν θα είμαι φίλος σας πια. Έχετε την εμπιστοσύνη μου γιατί σας πιστεύω 100% από την πρώτη μέρα και γι'αυτό υπερασπίζομαι τον σύλλογο".

"Μας κυνηγάνε"

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τις δηλώσεις του Γκουαρδιόλα. Ή μπορεί να θυμηθεί πως μόλις πριν μερικές ημέρες ο Πεπ ρωτήθηκε για το πόσα έδωσε η Τσέλσι στις μεταγραφές του Ιανουαρίου κι εκείνος μεταξύ άλλων είπε "δεν έχω ξεχάσει τις εννέα ομάδες της Premier League που είχαν ζητήσει από το CAS να μας τιμωρήσει".

Μέχρι και πρόσφατα δηλαδή ο Πεπ θεωρούσε ότι η ομάδα του τα έχει κάνει όλα σωστά και το μόνο που συμβαίνει είναι ότι την κυνηγάνε οι εχθροί της, γιατί μόνο έτσι μπορούν να την νικήσουν.

Η Premier League καθίζει στο σκαμνί την κορυφαία ομάδα της

Αξίζει βέβαια να σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει τώρα. Η Premier League, το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα στον κόσμο, στρέφεται κατά της πιο πετυχημένης ομάδας την τελευταία δεκαετία και λέει δημόσια πως η δυναστεία κλέβει.

Και μόνο ο ισχυρισμός, και μόνο οι 105 κατηγορίες συνιστούν ένα τεράστιο επικοινωνιακό πλήγμα για το ίδιο το πρωτάθλημα, που καθίζει στο σκαμνί την κορυφαία ομάδα του, αυτή που σαρώνει τους τίτλους και το παίρνει με 100 βαθμούς.

Έκλεψε για να συντρίψει τους αντιπάλους της

Το θέμα είναι πως είναι προφανές πως η Σίτι έκλεψε. Εφάρμοσε τον ακριβή ορισμό του "οικονομικού ντόπινγκ", μαγείρεψε τα πάντα από την πρώτη ημέρα.

Και δεν το έκανε για να γίνει ανταγωνιστική. Το έκανε για να συντρίψει τον ανταγωνισμό. Στο διάστημα που αφορά την έρευνα της Premier League, από το 2009 έως το 2018, η Σίτι έδωσε για αγορές ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Καθαρά.

Στο ίδιο διάστημα, η 2η ομάδα στη λίστα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 621 εκατομμύρια και 3η ήταν η Τσέλσι με 426. Δεν είναι πως η Σίτι απλώς έδωσε περισσότερα απ'όλους. Έδωσε παραπάνω από όσα ο 2ος και ο 3ος μαζί.

Και δεν είναι ότι ξόδεψε πολλά, αλλά ότι το έκανε με χρήματα που δεν ήταν νόμιμο να χρησιμοποιήσει. Αυτό έκανε τότε, αυτό κάνει και τώρα, όταν για δύο σερί χρονιές η έρευνα της Deloitte λέει πως η Σίτι είναι η ποδοσφαιρική ομάδα με τα περισσότερα έσοδα στον κόσμο.

Ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει περίπου όπως και ο Γκουαρδιόλα. Να πει δηλαδή "ναι, είναι απολύτως λογικό η Σίτι να βγάζει περισσότερα λεφτά από την Ρεάλ και σίγουρα έχει γίνει νόμιμα αυτό, δεν βασίζεται σε ψεύτικες χορηγίες".

Τι θα πεις στον Φέργκιουσον και τον Τζέραρντ;

Όποια κι αν είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας, όποια κι αν η τιμωρία, ό,τι έγραψε δεν ξεγράφει. Η Σίτι πήρε τίτλους και μετατράπηκε σε δυναστεία όταν στον πακτωλό των χρημάτων προστέθηκε η αδιαμφισβήτητη κλάση του Γκουαρδιόλα.

Οι παίκτες της Σίτι ήταν αυτοί που πανηγύρισαν και οι αντίπαλοι ήταν αυτοί που έφυγαν με το κεφάλι σκυμμένο. Μια τιμωρία μπορεί να τους δικαιώσει ηθικά, αλλά δεν θα είναι χειροπιαστή.

Το συζητούσαμε και το 2020, με την τιμωρία της UEFA. "Τι να το κάνει ο Φέργκιουσον να του πεις ότι τελικά είναι δικό του πρωτάθλημα του 2012; Θα μαζέψει ξανά τους παίκτες του να πανηγυρίσουν μέσα στο γήπεδο της Σάντερλαντ, εκεί που βρίσκονταν όταν σκόραρε ο Αγουέρο;

Τι θα πεις στον Τζέραρντ; Θα τον πάρεις τηλέφωνο να του πεις πως διαγράφεται το λάθος με την Τσέλσι και πως τελικά τώρα μπορεί να σβηστεί το αιώνιο απωθημένο του;"

Δύο συζητήσεις

Το μέλλον θα μας πει ποια θα είναι η τιμωρία, αν τελικά αυτή υπάρξει, και το αν θα αφορά το παρελθόν, αν θα αλλάξει δηλαδή όσα έχουν ήδη συμβεί ή αν οι ποινές θα αφορούν το τώρα.

Μέχρι τότε, δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε ο,τι κάναμε μέχρι τώρα. Δύο ξεχωριστές συζητήσεις.

Η μία είναι η ποδοσφαιρική. Να βλέπουμε τα ματς της Σίτι, να συζητάμε για τους παίκτες και τον προπονητή, να χειροκροτάμε το ποδόσφαιρό τους και τους τίτλους που αυτό φέρνει.

Το κάναμε, το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Τίτλοι με αστερίσκους

Μαζί όμως, έστω και ξεχωριστά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την άλλη κουβέντα. Ότι όλα αυτά τα έκανε και τα κάνει η Σίτι χωρίς να παίζει τίμια. Κλέβει και νικάει αντιπάλους που δεν κλέβουν.

Δεν έκλεψε η Γιουνάιτεντ όταν βγήκε 2η το 2012 και το 2018. Δεν έκλεψε η Λίβερπουλ το 2014, ούτε το 2019, ούτε πέρυσι. Δεν κλέβει η Άρσεναλ που πάει φέτος να το πάρει και να πετύχει κάτι συγκλονιστικό.

Οι τίτλοι της Σίτι είχαν και έχουν αστερίσκο. Πρέπει να έχουν αστερίσκους. Άδικο για την προσπάθεια των παικτών της, για το ποδόσφαιρο που έπαιξαν; Ναι, άδικο.

Αλλά όχι πιο άδικο από το γεγονός πως ποτέ δεν θα δικαιωθούν πραγματικά όσοι απέτυχαν να νικήσουν τη Σίτι όλα αυτά τα χρόνια.

TAGS PREMIER LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΤΣΕΛΣΙ ΤΟΤΕΝΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ