ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πέθανε ο Κριστόφ Ντάουμ

Ο Κρίστοφ Ντάουμ
Ο Κρίστοφ Ντάουμ AP

Σε ηλικία 70 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γερμανός προπονητής, Κριστόφ Ντάουμ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Κριστόφ Ντάουμ άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή (25/8) σε ηλικία 70 χρόνων, δίνοντας τα τελευταία χρόνια άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γερμανός προπονητής είχε ανακοινώσει ο ίδιος πριν από περίπου δύο χρόνια, το 2022, ότι διαγνώσθηκε με καρκίνο.

Ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του το διάστημα 1986-1990 από την Κολωνία, ακολούθως την περίοδο 1990-1993 στην Στουτγάρδη. Στη συνέχεια έφυγε για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας την διετία 1994-1996 με προορισμό την Τουρκία και τον πάγκο της Μπεσίκτας, από όπου επέστρεψε στην πατρίδα του και για τέσσερα χρόνια (1996-2000) βρέθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Επέστρεψε στην Μπεσίκτας για μία χρονιά 2001-2002 και στην συνέχεια πήγε στην Αυστρία και συγκεκριμένα την Αούστρια Βιέννης (2002-2003) πριν ξανακάνει το δρομολόγιο για την Τουρκία αλλά τη φορά αυτή για λογαριασμό της Φενερμπαχτσέ την τριετία 2003-2006.

Άλλο τόσο ήταν και το διάστημα που μεταπήδησε στην Κολωνία (2006-2009) πριν ξαναπάει στην Φενερμπαχτσέ και την Κωνσταντινούπολη για μία χρονιά (2009-2010) ενώ στα μέσα του Β' γύρου της περσινής χρονιάς βρέθηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχοντας υπό τις οδηγίες του τον διεθνή Ελληνα επιθετικό Φάνη Γκέκα.

Ο Ντάουμ θα παρέμενε στον πάγκο της ομάδας της Φρανκφούρτης αν πετύχαινε να την διατηρήσει στην Μπουντεσλίγκα, αλλά ο υποβιβασμός της, σύμφωνα με σχετικό όρο στο συμβόλαιό του, ισοδυναμούσε με την απομάκρυνσή του.

Το 2011 το όνομά του είχε ακουστεί για τη διάδοχη κατάσταση στον Αρη, μετά την απομάκρυνση του Σάκη Τσιώλη από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Την περίοδο 2011-12 ήταν προπονητής της Κλαμπ Μπριζ και της Μπούρσασπορ, από την οποία απολύθηκε τον Μάρτιο του 2014, ενώ τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η εθνική Γερμανίας.

Άγνωστες πτυχές της ζωής του

Το 2000 κυκλοφόρησαν φήμες στον Τύπο ότι συμμετείχε σε σεξουαλικά όργια με ιερόδουλες και κοκαΐνη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι αθώος, αλλά οι μετέπειτα εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε απέδειξαν ότι όντως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Οι πόρτες της Εθνικής Γερμανίας έκλεισαν ερμητικά για τον τότε 47χρονο Κριστόφ Ντάουμ και η καριέρα του πήρε την κατιούσα.

Εμεινε χωρίς δουλειά έξι μήνες, η σύζυγός του Αντζέλικα του έλεγε να τα παρατήσει και να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας γκολφ, αλλά ο Ντάουμ έδωσε ακόμη μια ακόμα ευκαιρία στον εαυτό του.

Δεν ήταν ποτέ ένας απλός προπονητής. Στα πρώτα του βήματα στην Κολωνία, μπήκε μια μέρα στα αποδυτήρια και πέταξε πάνω σε ένα τραπέζι 40 χιλιάδες μάρκα. «Αυτό είναι το πριμ για νίκη σας επί της Μπάγερν. Πάρτε το!» είπε στους παίκτες του, οι οποίοι μέσα στο γήπεδο "κατάπιαν" τους Βαυαρούς (3-1).

Στη Λεβερκούζεν ζήτησε από τους παίκτες του να περπατήσουν πάνω σε σπασμένα γυαλιά (!) για να τους δείξει ότι η δύναμη του νου παίζει καθοριστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο (αρνήθηκαν όλοι...).

Το 2007, λοιπόν, παντρεύτηκε την επί 9 χρόνια σύντροφό του (και έντεκα χρόνια μικρότερη) Αντζέλικα στη σέντρα του "Rhein Energie Stadion", γηπέδου της Κολωνίας. Ο λόγος; "Ένας τρελαμένος με το ποδόσφαιρο θέλει να θαφτεί στον αγωνιστικό χώρο και εμείς παντρευτήκαμε στο γήπεδο γιατί σε αυτό ζούμε και εργαζόμαστε. Και το κάναμε στη σέντρα γιατί είναι το κέντρο της ζωής μας", εξήγησε αργότερα σε μια τελετή όπου παρευρέθηκαν μόνο ο ιερέας, η μητέρα της νύφης, τα δύο παιδιά τους και η μπέιμπι σίτερ.

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ