Πηλαδάκης: "Νιώθω υπερήφανος"
Υπερήφανος για το νέο γήπεδο της ΑΕΛ αισθάνεται ο Κώστας Πηλαδάκης. Ο πρόεδρος των "βυσινί" δηλώνει πιστός στην ομάδα και ότι δεν θα πήγαινε ως παράγοντας σε άλλο σύλλογο.
Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Kαθημερινή", αναφέρθηκε στο έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου, το κόστος του έργου, τι θα άλλαζε στο ποδόσφαιρο και στρέφεται εναντίον της Πολιτείας για την απουσία της από την προσπάθεια που κατέλαβε να φτιαχτεί το γήπεδο της ΑΕΛ.
Το γήπεδο θα φέρει και μια νέα πνοή στην πόλη...
" Οταν ολοκληρώνονται τέτοια εγχειρήματα, πέρα από τις θέσεις εργασίας, αλλάζει η όψη και της ομάδας αλλά και της πόλης. Ηδη λειτουργούν τα γήπεδα τένις, τα οποία αποτελούν μέρος των εγκαταστάσεων των Μεσογειακών Αγώνων. Ο σχεδιασμός είναι να κατασκευαστούν κινηματογράφοι, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ".
Γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η επένδυση;
" Από τη στιγμή που είδαμε σοβαρά το εγχείρημα της Λάρισας, αποτελούσε μονόδρομο. Φυσικά, υπάρχει και συναίσθημα. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό που έγινε αποτελεί μεγάλη τρέλα. Και ίσως να είναι. Πιστεύω, όμως, ότι εάν έρθουν νέα πρόσωπα στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τη Λάρισα, την εθνική ομάδα, συναυλίες και άλλα γεγονότα, τότε το εγχείρημα θα γίνει βιώσιμο".
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατασκευάσατε ένα γήπεδο, ενώ ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ περιμένουν χρόνια. Ποιο είναι το μυστικό;
" Ασχολήθηκα προσωπικά με το έργο. Σε άλλες ομάδες, το αναθέτουν αλλού και επειδή δεν υπάρχει το προσωπικό ενδιαφέρον, κάπου στην πορεία τα σχέδια χάνονται ή γκρεμίζονται. Επιλέγουν τον, κατά αυτούς, ιδανικό τόπο, ο οποίος, όμως, κουβαλάει προβλήματα. Νομίζουν ότι λόγω του "όγκου" των ομάδων τους, τα προβλήματα θα λυθούν, αλλά υπάρχουν νόμοι που δεν μπορούν πάντα να υπερκεραστούν".
Το κόστος θα φτάσει, περίπου, τα 43 εκατ. Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσει η απόσβεση;
" Ο στόχος μας είναι, σε 15-20 χρόνια".
Οι 16.118 θέσεις καλύπτουν τις ανάγκες της Λάρισας;
" Είναι το ιδανικό μέγεθος. Εχει καλή ακουστική και θα μεγεθύνει τις φωνές των φιλάθλων μας. Το έργο δεν έγινε εύκολα. Υπήρξαν πολλές ανηφόρες και μακάρι να βρίσκονταν άνθρωποι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια είτε από πλευράς χορηγικής είτε μετοχικής. Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα της ΑΕΛ σε ανθρώπους που θα συμμερίζονταν το όραμα. Τώρα, οι συνθήκες είναι ιδανικές: νέο γήπεδο, μια πόλη - μια ομάδα. Εάν κάποιοι δουν αυτό το όραμα συναισθηματικά αλλά και επιχειρηματικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ακόμα και μετοχικά".
Εάν μπορούσατε να αλλάξετε τρία πράγματα στο ποδόσφαιρο, ποια θα ήταν;
" Θα έκανα συγκεκριμένους νόμους για τη βία. Υπάρχουν νόμοι αλλά, για κάποιους λόγους, δεν εφαρμόζονται. Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος στη φυλακή. Οι ταραξίες συνετίζονται και με άλλες τιμωρίες. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τα γήπεδα. Η Πολιτεία θα έπρεπε να δίνει κίνητρα σε συναδέλφους προέδρους για να δημιουργήσουν τέτοιους χώρους, που από μόνοι τους αποβάλλουν τη βία. Επίσης, αυτές τις δύσκολες εποχές, θα άλλαζα το κομμάτι που αφορά τους φόρους των ποδοσφαιριστών.
Την πλειοψηφία των 16 ομάδων της Α' εθνικής τη συντηρούν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Οταν βάζεις συνεχώς χρήματα από την τσέπη σου, δεν πρέπει η Πολιτεία να επιβαρύνει την προσπάθεια. Σοβαροί άνθρωποι σκέπτονται να φύγουν από το ποδόσφαιρο. Καλύτερα να έμπαινε ένας φόρος στους ποδοσφαιριστές και τα χρήματα να πήγαιναν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα παρά στον κρατικό κορβανά, απ' όπου κανένας μας δεν ξέρει πού καταλήγουν".
Θα θέλατε να επιστρέψετε στην προεδρία της Super League;
" Δύσκολο ερώτημα. Το καλοκαίρι, όταν είδα να τσακώνονται και να βρίζονται οι πρόεδροι, στεναχωρήθηκα. Είπα ότι εάν είμαι η μοναδική λύση θα ήταν, για εμένα, τεράστια αβαρία, αλλά θα το έκανα. Θα έβαζα υποψηφιότητα μόνο εάν μου το ζητούσαν όλοι οι πρόεδροι. Φοβάμαι, όμως, ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μου δεν είναι ώριμη για να με δεχτεί ως πρόεδρο. Θα ήμουν δυσάρεστος σε φίλους και σε αρκετές λαοφιλέστερες ομάδες γιατί πιστεύω ότι τους περισσότερους δεν τους ενδιαφέρει να φτιάξουν το ποδόσφαιρο αλλά να το ελέγξουν".
Πολλοί παράγοντες αλλάζουν ομάδες. Εάν φύγετε από τη Λάρισα θα σας δούμε σε κάποια άλλη ομάδα;
" Οχι! Η ΑΕΛ μπορεί να δίνει λιγότερες χαρές από τις ομάδες που μετέχουν σε ευρωπαϊκά κύπελλα αλλά αυτές οι χαρές είναι πιο έντονες. Είτε στο γήπεδο, στα εγκαίνια, ήταν 16.000 φίλαθλοι είτε, σε ένα άλλο, 25.000, δεν θα εισέπραττα διαφορετική αγάπη. Την ίδια αγάπη εισπράττεις και είμαι χορτασμένος από αυτή".
H Πολιτεία ήταν απούσα από αυτή την προσπάθεια...
" Νιώθω υπερήφανος ως Ελληνας αλλά, μόνο, σε ό,τι αφορά τον κόσμο. Εχω τοποθετηθεί απόλυτα κατά των κομμάτων και υπέρ προσώπων. Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που έχει προκληθεί, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από τους πολιτικούς. Το εγχείρημα του γηπέδου άλλαξε προδιαγραφές, οι οποίες μάς κόστισαν πάνω από 10.000.000, εξαιτίας της Πολιτείας.
Μπορεί να ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το κράτος έχει συνέχεια. Θα έπρεπε να σέβονταν των προηγούμενων τις αποφάσεις. Για να πάρουν τους Μεσογειακούς Αγώνες, μας συμπεριέλαβαν στον φάκελο της υποψηφιότητας. Αλλαξαν τις προδιαγραφές και, αφού έκαναν τη δουλίτσα τους, εξαφανίστηκαν. Θεωρώ ότι εάν υπήρχε ένα δικαστήριο όπου θα μπορούσαμε να προσφύγουμε οι πολίτες, τότε, οι περισσότεροι πολιτικοί θα είχαν μεγάλο πρόβλημα".