Πλατινί: "Moυ άρεσε στο Καραϊσκάκη"
Η προστασία του ποδοσφαίρου είναι ο βασικός στόχος του Μισέλ Πλατινί ως πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ
Είστε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ. Πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής παίρνετε καλό βαθμό;
" Ποτέ δεν είχα τις καλύτερες σχέσεις με το σχολείο για να μιλήσω για βαθμολογίες –σημειώνει χαμογελώντας. Για να μιλήσουμε σοβαρά, δεν πρόκειται να σας πω αν τα έχω πάει καλά μέχρι στιγμής ή όχι. Αυτό που ξέρω και με σιγουριά μπορώ να πω είναι ότι έχω κάνει, ή προσπαθώ να κάνω, όλα αυτά τα οποία είχα προγραμματίσει και θεωρώ ότι θα βοηθήσουν το ποδόσφαιρο ως άθλημα. Με σιγουριά ακόμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι πράξεις μου μέχρι στιγμής δεν γίνονται με γνώμονα πολιτικό. Δεν θέλω να εξασφαλίσω το πολιτικό μου μέλλον. Ο,τι κάνω ή έχω κάνει γίνεται γιατί έτσι πιστεύω ότι βοηθώ το ποδόσφαιρο να βγει κερδισμένο".
Μία από τις πρώτες μάχες σας ήταν η προσπάθεια αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας του αθλητισμού.
" Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ότι ποτέ δεν υποστήριξα ότι η ΦΙΦΑ ή η ΟΥΕΦΑ είναι υπεράνω της διεθνούς νομοθεσίας. Αυτό που σκοπεύουμε να πετύχουμε είναι να διευκρινίσουμε τι ακριβώς είναι οι κανονισμοί της ΦΙΦΑ, τι είναι οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τον αθλητισμό".
Ποια είναι ακριβώς η ιδιαιτερότητα του αθλητισμού;
" Είναι πολύ περίπλοκο να το αναλύσω, μπορώ όμως να δώσω ένα παράδειγμα. Στον επιχειρηματικό κόσμο μια εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδά της και παράλληλα στοχεύει και στην εξόντωση του αντιπάλου. Στο ποδόσφαιρο αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον Παναθηναϊκό και το ανάποδο. Δεν μπορεί να υπάρχει μία μεγάλη ομάδα αν αφανιστεί ο μεγάλος αντίπαλός της".
Τα χρήματα αυτά βλάπτουν το ποδόσφαιρο;
" Δεν έχω πρόβλημα με τους οικονομικούς κολοσσούς που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα τους θαυμάζω. Ανθρωποι όπως ο Ανιέλι ή ο Μπερλουσκόνι δεν έχουν προσφέρει μόνο τα χρήματά τους, αλλά και το πάθος τους για το άθλημα. Επίσης, δεν είμαι αντίθετος στην εισροή χρημάτων στο ποδόσφαιρο. Αντίθετα, δεν μπορώ να ανεχτώ τα χρήματα να υποδεικνύουν τη φύση του ποδοσφαίρου".
Προβληματίζεστε όταν βλέπετε ομάδες να αγωνίζονται δίχως ντόπιους παίκτες;
" Φυσικά, αυτό συμβαίνει και είναι πολύ ενοχλητικό. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής: από τη στιγμή που μια ομάδα επιλέγει να αγωνίζεται με ξένους παίκτες αποκλειστικά ή σε μεγάλο ποσοστό, ποια είναι η λογική να παίζει στη χώρα απ' όπου προέρχεται; Το τοπικό στοιχείο έχει χαθεί".
Αυτό πιστεύετε ότι επηρεάζει και το ποδόσφαιρο εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου;
" Παλαιότερα το ποδόσφαιρο ήταν μια έκφραση της κοινωνικής πάλης. Σήμερα αυτό έχει περιοριστεί. Ο κόσμος δυσκολεύεται να ταυτιστεί με τις ομάδες και αυτό προκαλεί πρόβλημα στη δημοτικότητα του αθλήματος. Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας για να προστατεύσουμε όλους εκείνους τους λόγους που "δένουν" τον απλό φίλαθλο με το άθλημα".
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και ο κανονισμός που θέλει η ΦΙΦΑ για την αναγκαστική χρησιμοποίηση έξι παικτών με δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα;
" Συμφωνώ απόλυτα με το πνεύμα της ιδέας του κυρίου Μπλάτερ, αλλά δεν μπορώ να δώσω μάχη για να περάσει ο συγκεκριμένος κανονισμός. Τον θεωρώ απραγματοποίητο. Ως πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ λέω ότι ο κανονισμός είναι αντίθετος με τη βασική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων στην Ευρώπη. Μπορούμε, όμως, να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές".
Πώς καταφέρατε να διαλύσετε την G-14;
" Στην πραγματικότητα δεν τη διέλυσα. Ξέρετε ότι ήταν περισσότερο θέμα συντονισμού. Από τη μία υπήρχε η G-14, από την άλλη το φόρουμ και στη μέση η ΟΥΕΦΑ. Ηθελα για παράδειγμα να μιλήσω με τον Λαπόρτα ή τον Καλντερόν και δεν ήξερα με ποια ιδιότητα καθόταν απέναντί μου ο εκάστοτε συνομιλητής. Ετσι, τους κάλεσα όλους να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα.
Αυτό που τους είπα ήταν πως όσα περισσότερα χρήματα έρθουν στα ταμεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τόσα περισσότερα χρήματα θα επιστρέψουν στα ταμεία τους. Δεν τέθηκε θέμα ενοικίασης των ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομοσπονδίες. Ξεκαθαρίστηκε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν στις εθνικές ομάδες, απλώς οι σύλλογοι θα έχουν κέρδη ανάλογα με την οικονομική επιτυχία της διοργάνωσης
".
Θα επιμείνετε στην πρότασή σας να συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Κυπελλούχος κάθε χώρας;
" Πιστεύω ότι υποχρέωση της ΟΥΕΦΑ είναι όχι μόνο να προστατέψει, αλλά και να μεγαλώσει την αξία των διοργανώσεων, για τις οποίες υπεύθυνες είναι οι εθνικές ομοσπονδίες. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αυξήσουμε την αίγλη του θεσμού του Κυπέλλου".
Είστε σύμφωνος με το σάλαρι καπ;
" Οχι. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Θα είναι άδικο για τις οικονομικά ισχυρές ομάδες να περιορίσουν τη δυνατότητα επενδύσεών τους. Θα είναι πρακτικά αδύνατο οι φτωχότερες ομάδες να συναγωνιστούν τις πλουσιότερες, αν το σάλαρι καπ προσαρμοστεί με βάση τα οικονομικά δεδομένα των κολοσσών. Μπορεί να φτιαχτεί ένα πλαίσιο, πάντως, το οποίο θα επιτρέπει στις ομάδες να ξοδεύουν ένα φιξαρισμένο ποσοστό από τα κέρδη που θα έχουν την προηγούμενη χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν από το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας".
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας ως πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ;
" Ο βασικός είναι να προστατέψω το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω αν θα το πετύχω, αλλά αυτή είναι η επιδίωξή μου. Στους βασικούς στόχους μου είναι και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό. Το θέμα το οποίο προβάλλεται περισσότερο από τα μίντια είναι αυτό των στημένων παιχνιδιών και των αναβολικών. Σας λέω όμως ότι μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο μόνο για μία περίπτωση έχουμε συλλέξει στοιχεία όσον αφορά στημένους αγώνες".
Ποιοι είναι οι "τερματοφύλακες" που μπορούν να στερήσουν τη δυνατότητα να πετύχετε τους στόχους σας ως πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ;
" Μα φυσικά οι πολιτικοί. Δεν είμαι μόνο ρομαντικός, είμαι και ρεαλιστής. Αν δεν ήμουν τέτοιος, δεν θα μπορούσα να αναδειχθώ πρώτος σκόρερ στο ιταλικό πρωτάθλημα (χαμογελά). Δεν τους αντιμετωπίζω όμως με τέτοια διάθεση. Πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας. Πιστεύω ότι μπορεί να μετατραπούν από ενδεχόμενοι "τερματοφύλακες" σε ιδανικούς συμπαίκτες στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο. Θέλω να λέω έπειτα από χρόνια ότι οι πολιτικοί ήταν αυτοί που μου έβγαλαν τις καλύτερες ασίστ".
Ποια ήταν τα συναισθήματά σας παρακολουθώντας την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τσέλσι στο "Γ. Καραϊσκάκης";
" Δεν μπορούσα να έχω συναισθήματα σε αυτό το ματς. Ημουν σαν νεκρός (σημειώνει χαμογελώντας και κάνει μια στιγμιαία κίνηση να ξαπλώσει, κρεμώντας το δεξί χέρι του στον αέρα). Μου άρεσαν η ατμόσφαιρα, το γήπεδο, ο κόσμος".
Οι εντολές προς τους παίκτες σας μήπως περιείχαν περισσότερη επιθετική διάθεση;
" Δεν νομίζω ότι υπάρχει προπονητής που λέει στους παίκτες του να μην έχουν στόχο το γκολ. Απλώς παλιότερα οι παίκτες ήταν περισσότερο ελεύθεροι. Σήμερα περιορίζονται από τις τακτικές και τους προπονητές".
Είναι το ιδανικό ματς για εσάς αυτό που λήγει 5-4;
" Ημουν στην Ιταλία τη δεκαετία του '80. Εκεί θεωρούσαν ότι το τέλειο αποτέλεσμα είναι το 0-0. Οταν δεν μπαίνει κάποιο γκολ, δεν υπάρχουν λάθη ή τα λάθη που υπήρξαν, διορθώθηκαν. Εγώ διαφωνούσα και έλεγα ότι ιδανικό αποτέλεσμα είναι το το 3-3. Μέσα από τη διαδρομή μου διαπίστωσα πως το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που υποδεικνύει και την ποιότητα ενός αγώνα".
Υπάρχει ενδεχόμενο να αναθέσετε σε άλλη χώρα ή χώρες τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν σε Ουκρανία και Πολωνία; Ακούγεται ότι μέσα στους αντικαταστάτες βρίσκεται και η Ελλάδα.
" Δεν υπάρχουν προβλήματα οργανωτικού χαρακτήρα. Υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα πολιτικής υφής, τα οποία δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσουν τη διεξαγωγή της διοργάνωσης".
Το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα είναι το τελευταίο με 16 συμμετοχές;
" Εχουμε προγραμματίσει να συζητήσουμε την αύξηση των συμμετεχόντων από τη διοργάνωση του 2016. Δεν είναι καθόλου εύκολη η απόφαση. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι είναι καλύτερο, τόσο για τις εθνικές ομάδες όσο και για την ίδια τη διοργάνωση".
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το ποδοσφαιρικό θέαμα στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας;
" Το 1998, πριν από το Μουντιάλ, ένας δημοσιογράφος μού έκανε την ίδια ερώτηση. Αυτό που απάντησα τότε απαντώ και σήμερα. Θέλω να βγάλει έντονα συναισθήματα, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Είναι μια τεράστια βιομηχανία συναισθημάτων που προκαλούνται από τα γκολ, τις ευκαιρίες, τη νίκη και την ήττα. Είναι το γέλιο, είναι η απογοήτευση, είναι το κλάμα, είναι η χαρά".