Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας αποφάσισε τελικά να παίξει για λογαριασμό της Εθνικής μας. Άλλωστε η καρδιά του χτυπάει μόνο για την Ελλάδα, την πατρίδα του που τον καλύπτει απόλυτα, όπως είπε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους συνεργάτες του, Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Βασίλη Τοροσίδη που ταξίδεψαν στο Βέλγιο για να τον πείσουν.
Έτσι ο 17χρονος μεσοεπιθετικός της Γκενκ προστίθεται στη χρυσή φουρνιά του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι έτοιμη για μεγάλες διακρίσεις με την Εθνική. Αρκεί φυσικά να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα που είναι η απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας ώστε ο Καρέτσας να ενσωματωθεί στις κλήσεις του Γιοβάνοβιτς.
Το SPORT24 ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του wonderkid της Γκενκ που είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του και με τη γαλανόλευκη.
Τα πρώτα βήματα, ο ΠΑΟΚ και οι Ροναλντίνιο – Νεϊμάρ
Ο Καρέτσας γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2007 στο Βέλγιο από Έλληνες μετανάστες. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, καθώς ο πατέρας του, Βάιος Καρέτσας υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μέχρι να κάνει τα πρώτα του βήματα ο γιος του.
Μάλιστα οι δυο τους μαζί έκαναν τα πρώτα βήματα του μικρού Κωνσταντίνου με την μπάλα, καθώς όταν ήθελε να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο ήταν μικρός να ενταχθεί σε ακαδημία. Σύντομα έκανε το ξεπέταγμά του και σε ηλικία 9 ετών εντάχθηκε στην ακαδημία της Γκενκ και εκεί όλα πήραν τον δρόμο τους.
Τα αγαπημένα του πρότυπα ποδοσφαιριστών ήταν από τη Βραζιλία. Από μικρός είχε αγάπη για τον Ροναντίνιο και τον Νεϊμάρ. “Πριν από κάθε παιχνίδι βλέπω βίντεο με τους αγαπημένους μου ποδοσφαιριστές στο YouTube. Πρόκειται κυρίως για Βραζιλιάνους όπως ο Νεϊμάρ και ο Ροναλντίνιο.
Επίσης μαθαίνω πολλά από αυτό γιατί είμαι κάποιος με πολλή δημιουργικότητα. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, μερικές φορές μιμούμαι αυτές τις κινήσεις. Αν είναι επιτυχημένα, προσπαθώ να τα εφαρμόσω και στους αγώνες”, είχε πει σε δήλωσή τους ως προς τα πρότυπά του.
Οι δεσμοί με την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο όμως δεν κοπήκαν ποτέ, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του πέρασαν αρκετά καλοκαίρια (και όχι μόνο) στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Σέρρες, για διακοπές.
Από τον πατέρα του εκτός από την αγάπη για το ποδόσφαιρο κληροδότησε και την αγάπη για τον ΠΑΟΚ. Ο Καρέτσας πρόλαβε ήδη να τεθεί αντίπαλος του Δικεφάλου το περασμένο καλοκαίρι σε φιλικό.
Μετά το ματς ο Καρέτσας είχε δηλώσει ότι ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα του αλλά και ότι μια μέρα θα παίξει για εκείνον. Για την ώρα πάντως συνεχίζει να λάμπει στο εξωτερικό με τη φανέλα της Γκενκ ενώ ήδη έχει “γυαλίσει” (ξανά) στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου, το “άκυρο” σε Μάντσεστερ Σίτι και Άγιαξ και τα πρώτα ρεκόρ που δεν άργησαν
Ο Καρέτσας έμεινε στην Γκενκ μέχρι και το 2020 και έκανε το επόμενο βήμα σε επίπεδο τμημάτων υποδομής στην Άντερλεχτ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023.
Τα πολυεπίπεδα προβλήματα όμως που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο οι “μωβέ” οδήγησαν στην απόφαση της νέας αποχώρησης, μια απόφαση που πάρθηκε από όλη την οικογένεια. Άλλωστε οι προοπτικές άλλωστε που υπήρχαν ήταν ενδεικτικές του ταλέντου και της δυναμικής του Καρέτσα.
Στο Βέλγιο υπήρχαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον των Μάντσεστερ Σίτι και Άγιαξ για την απόκτησή του. Ωστόσο σε ηλικία 15 ετών, στις 13 Ιανουαρίου 2023, αποφάσισε να επιστρέψει στην Γκενκ και να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.
Ο Καρέτσας δεν άργησε να κάνει το ξεπέταγμά του, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου 2003 έγραψε ιστορία για το βέλγικο ποδόσφαιρο, καθώς σκόραρε στην αναμέτρηση με τους νέους της Άντερλεχτ σε ηλικία 15 ετών εννέα μηνών και 13 ημερών.
Με αυτό το γκολ παραμένει ο νεότερος σκόρερ της κατηγορίας αλλά και ενός επίσημου αγώνα για το βελγικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην πρεμιέρα είχε δώσει την πρώτη του ασίστ κόντρα στην Μπέβερεν, κάτι που επίσης συνιστούσε ρεκόρ στο βελγικό ποδόσφαιρο.
Το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα που δεν άργησε και το ξεπέταγμα
Την περσινή σεζόν ο Καρέτσας δεν περιορίστηκε μόνο στη δεύτερη ομάδα της Γκενκ, αλλά έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις και με την πρώτη ομάδα.
Στις 5 Μαΐου 2024 ο Καρέτσας πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή σε έναν αγώνα με τη Σερκλ Μπριζ και έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε ηλικία 16 ετών. Θα ειναι δύο από τα λεπτά της ζωής του που δεν θα ξεχάσει ποτέ.
Εξίσου εντυπωσιακή όμως ήταν η επόεμνη εμφάνισή του στην οποία μάλιστα έπαιξε βασικός. Η Γκενκ νίκησε την Αντβέρπ εντός έδρας 1-0 με τον Καρέτσα να δίνει ασίστ στον Ζεκίρι στο νικητήριο γκολ που πέτυχε.
Την περσινή σεζόν ο Καρέτσας πρόλαβε να γράψει άλλες δύο συμμετοχές με την Γκενκ στο φινάλε των playoffs αλλά και τον τελικό playoff του Europa League με τη Γάνδη, στο οποίο όμως η Γκενκ ηττήθηκε με 1-0.
Η φετινή σεζόν είναι κανονικό ξεπέταγμα για τον Καρέτσα, ο οποίος έγινε για τα καλά μέλος της πρώτης ομάδας έχοντας ενεργό ρόλο πλέον στο ροτέισον του Τόρστεν Φινκ, παίζοντας κυρίως ως “δεκάρι” αλλά και ως κεντρικός μέσος ή αριστερός εξτρέμ.
Οι Βέλγοι προνόησαν και στις 7 Νοεμβρίου ο 17χρονος μεσοεπιθετικός υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2027, επιβραβεύοντάς τον έτσι για τις πολύ καλές εμφανίσεις που είχε έως τότε στη σεζόν.
Το πρώτο γκολ με την ανδρών ήρθε σε ένα πολύ σημαντικό ματς απέναντι στην Άντερλεχτ στις 22 Δεκεμβρίου. Ο Καρέτσας τότε ήταν 17 ετών ενός μήνα και τριών ημερών και έγινε ο έκτος νεότερος σκόρερ στην πρώτη κατηγορία του Βελγίου μέσα στο 21ο έτος. Άλλωστε οι Βέλγοι έχουν παράδοση στο να… δίνουν τόπο στα νιάτα κι αυτό μόνο δικαιωμένους τους έχει βγάλει.
Μέχρι τώρα έχει δύο γκολ και τέσσερις ασίστ σε 27 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Τσέλσι και Άρσεναλ τον έχουν θέσει ήδη στα υπόψιν τους για να τον αποκτήσουν, καθώς βλέπουν την προοπτική που έχει το “wonderkid”.
Το αγωνιστικό του στυλ και η πορεία στα μικρά κλιμάκια της εθνικής Βελγίου
Ο Καρέτσας μέχρι τώρα στην καριέρα του έχει δοκιμάσει όλες τις θέσεις του άξονα. Από αμυντικός μέσος και καθαρό “οκτάρι” μέχρι και δεκάρι, αλλά και στα άκρα της επίθεσης, κυρίως στα αριστερά μιας και το αριστερό είναι το καλό του πόδι.
Ωστόσο σε επίπεδο ανδρών έχει καθιερωθεί ως “δεκάρι”. Ο Καρέτσας ξεχωρίζει για το “ένας εναντίον ενός”, έχοντας εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αλλά και ντρίμπλα. Ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να βλέπει γήπεδο και να μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες και να εκμεταλλευτεί τους χώρους.
Κύριο ψεγάδι του είναι το κορμί του, καθώς δεν τον “βολεύει” να κερδίζει πολλές μονομαχίες. Ωστόσο είναι ακόμα στην ανάπτυξη και έχει τα περιθώρια βελτίωσης και στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να είναι έτοιμος να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο, όποιο εκείνος επιθυμεί.
Ενδιαφέρον βέβαια παρουσίαζει και το τι έκανε με τα μικρά κλιμάκια της εθνικής Βελγίου, καθώς η ομοσπονδία φρόντισε να τον ντύσει νωρίς με τη φανέλα των κόκκινων διαβόλων. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε με την Κ15 του Βελγίου, ωστόσο στην Κ16 έκανε τον μεγαλύτερο “κρότο”.
Στην Κ16 φόρεσε σε δύο από τις 13 συμμετοχές του, το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ακολούθως έπαιξε τέσσερις φορές, δύο φιλικά και δύο επίσημα παιχνίδια με την Κ17. Τον περασμένο Οκτώβριο έπαιξε με την Κ21 κόντρα στην Ουγγαρία, ενώ ένα μήνα μετά έκανε και τη δεύτερη συμμετοχή του ως αλλαγή.
Σταδιακά το δίλημμα άρχισε να υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βέλγιο, καθώς η ομοσπονδία κινήθηκε για να τον εντάξει στις τάξεις της. Εν τέλει η πλάστιγγα έγειρε για τη γαλανόλευκη.