X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.20)

Ρεϊμόντ Καλά

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Ρεϊμόντ Καλά είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά (videos & pics).

Είναι ένας από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές που ήρθαν ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο οποίος ωστόσο βιώνει μία απίστευτη κατάσταση που τον στοιχειώνει μέχρι και σήμερα.

Το μπέρδεμα με την ηλικία, η "αθάνατη" φουρνιά της Αφρικής, η παρολίγον μεταγραφή στον Ολυμπιακό που τελικά στη θέση του πήγε ο Γεωργάτος, η καταδίκη σε 20 μήνες φυλακή για φοροδιαφυγή και η απάτη με τα αυτοκόλλητα PANINI!

Αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά μιας και ο ποδοσφαιριστής που επιλέξαμε μας βοηθάει στο να πούμε μία ιστορία, όπως την περιγράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ (BBC, Guardian), αρθρογράφοι από την Αφρική και την Γερμανία.

Την δεκαετία του 1990 λοιπόν η Αφρικανική ήπειρος έβγαλε μία σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών κυρίως από την Νιγηρία, το Καμερούν και την Λιβερία. Το κακό όμως είχε να κάνει με τα πραγματικά στοιχεία των αθλητών, αφού για να καταλάβετε μέχρι και πριν λίγο διάστημα είχαμε "κρούσμα" με λάθος ηλικίες σε Εθνική ομάδα της Αφρικής.

Το κακό λοιπόν ξεκίνησε το 1988 όταν η FIFA απέβαλε την Νιγηρία από κάθε αθλητική δραστηριότητα για δυο χρόνια, καθώς διαπιστώθηκε ότι τρεις παίκτες δήλωσαν άλλη ηλικία πριν την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων και άλλη μετά.

Στη συνέχεια ήρθαν κάποιες τοποθετήσεις ανθρώπων από την Αφρική, που έκαναν λόγω για απόσυρσή παικτών από την ομάδα U20 της Νιγηρίας, καθώς είτε έγιναν γονείς είτε παππούδες!

Όπως και να έχει από το 1990 και μετά ξεκίνησε μία ιστορία που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει και υπάρχουν πολλές σκιές γύρω από την πραγματική ηλικία ορισμένων αθλητών. Επίσης εκείνη την περίοδο άρχισε ένα περίεργο νταραβέρι εκμετάλλευσης Αφρικανών ποδοσφαιριστών με προορισμό το Βέλγιο, μία ιστορία που απασχολεί μέχρι και σήμερα τις Αρχές.

Όλα Καλααααααά...

Ρεϊμόντ Καλά

(Ο Ρεϊμόντ Καλά σε ηλικία 20 ετών με τη φανέλα της Παναχαϊκής)

Μετά την ολίγον μεγάλη εισαγωγή, που θα μας βοηθήσει στη συνέχεια του κειμένου, πάμε να μιλήσουμε για τον Ρειμόντ Κονέ Καλά Νκονγκό. Ο Καλά λοιπόν γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1975 στην Ντουαλά του Καμερούν και ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 16 ετών στην πατρίδα του.

Το μεγάλο βήμα ωστόσο το έκανε το 1995 όταν και ήρθε στην Παναχαϊκή του Άρη Λουκόπουλου, ο οποίος μαζί με τον Σταύρο Παπαδόπουλο της Καλαμάτας έφεραν πολλούς νεαρούς παίκτες από Αφρική και Βραζιλία (όλοι ξέρετε τις ιστορίες με τον Ρονάλντο και τον Ρομάριο).

Στα δυόμιση χρόνια που έμεινε στην Πάτρα ο Καλά πραγματοποίησε 75 εμφανίσεις, πήρε δυο κόκκινες κάρτες και 26 κίτρινες. Σε αυτό το διάστημα υπήρξε συμπαίκτης τόσο με τον Κώστα Κατσουράνη όσο και με τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Με τον τελευταίο ωστόσο υπήρξε... θέμα.

"Δεν τον θέλω", "ΘΑ τον πάρεις"

Ο Καμερουνέζος άσος ήταν εντυπωσιακός αμυντικός (1.90) με δύναμη, ταχύτητα και φυσικές αντοχές, γεγονός που τον έκανε ασυναγώνιστο στο πρωτάθλημα μας. Η Παναχαϊκή ωστόσο δεν τα κατάφερε και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, γεγονός που σήμανε και την αποχώρηση του.

Ο Λουκόπουλος λοιπόν προσπάθησε να πουλήσει τον Καλά στον Ολυμπιακό, όμως τα χρήματα που ζητούσε ήταν πολλά. Παρά την πίεση που δημιούργησε μέσω του Τύπου ο ισχυρός άνδρας των "Ροσονέρι", τελικά έκανε τον Ολυμπιακό να αποκτήσει τον... Γεωργάτο. Η ιστορία παρόλα αυτά έδειξε πως οι ερυθρόλευκοι έκαναν διάνα.

Η στάση της διοίκησης της Παναχαϊκής ενόχλησε τον Καλά που το 1998 έφυγε τελικά από την ομάδα και πήγε στην Ισπανία και την Εξτραμανδούρα. Εκεί κάθισε τέσσερα χρόνια και αγωνίστηκε σε 171 παιχνίδια, έχοντας εξαιρετική παρουσία, παρότι η ομάδα του υποβιβάστηκε μετά τη πρώτη του σεζόν.

Οι Γερμανοί είναι... φίλοι μας

Ρεϊμόντ Καλά

Έτσι το 2002 και μετά την παρουσία του σε τρεις τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου (1994, 1998, 2002) και σε ηλικία μόλις 27 ετών(!), αποφάσισε να πάει στην Γερμανία και την Μπόχουμ. Η ιστορία επαναλήφθηκε όμως και η ομάδα του έπεσε κατηγορία, με τον ίδιο να βγαίνει δεύτερος σκόρερ της Μπόχουμ με πέντε γκολ!

Παρόλα αυτά έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2005 και επέστρεψε στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα παίζοντας συνολικά σε 77 αγώνες. Η "περίεργη" κόπωση ωστόσο και κάποιες παραβάσεις σε θέματα αντι-ντόπινγκ τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου.

Τελευταίος σταθμός για τον Καλά η Τουρκία και η Σιβασπόρ στην οποία έμεινε ένα χρόνο, αφού πρώτα πήρε την γνώμη του κολλητού του από την Εθνική Καμερούν Σονγκ. Το 2006 και μέχρι το 2008 επέστρεψε στην πατρίδα του και κάπου εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης...

Οι Γερμανοί τελικά δεν είναι φίλοι μας...

Το 2008 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Καλά από την γερμανική Κυβέρνηση, ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι, καθώς βρέθηκε μπλεγμένος σε μία υπόθεση φοροδιαφυγής.

Ο ίδιος, αν και αρχικά τα αρνήθηκε όλα, παραδέχθηκε πως εισέπραξε "μαύρα" χρήματα (περίπου 600.000 ευρώ) από τη διοίκηση της Μπόχουμ ως ανταμοιβή του ίδιου και ενός γνωστού μάνατζερ και πέρασε μία νύχτα όχι στη φυλακή, αλλά στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου φρουρούμενος.

Ρεϊμόντ Καλά

(Ο Ρεϊμόντ Καλά στη δίκη του το 2010 στην Γερμανία)

Η καταδίκη του ήταν για 20 μήνες και πρόστιμο 380.000 ευρώ, όμως ποτέ δεν μπήκε στη φυλακή. Μάλιστα πριν λίγους μήνες κλήθηκε και πάλι να καταθέσει, αφού βρέθηκε μπλεγμένος και σε μία άλλη υπόθεση με σπάνια χαρτάκια PANINI (!), κάτι για το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι και σήμερα τι ακριβώς έχει συμβεί.

Κλείνοντας...

Η "αθάνατη" γενιά της δεκαετίας του 1990 (Κανού, Καλά, Σονγκ, Οκότσα, Ταρίμπο Γουέστ κτλπ) μας άφησε όμορφες ποδοσφαιρικά στιγμές και πολλές σκιές που δημιούργησαν ένα μύθο γύρω από την πραγματική ηλικία των αθλητών.

Όμως στόχος όλων των μεγάλων ανδρών είναι να γράψουν το όνομα τους στην ιστορία (του ποδοσφαίρου π.χ.) και τι καλύτερο να το πετύχεις με το να είσαι "αθάνατος".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ