Premier League: Η δίψα για το 5ο σερί, η μετα-Κλοπ Λίβερπουλ, η στιγμή της Άρσεναλ και το χαμένο DNA της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου -που έχει γίνει πιο προβλέψιμο από ποτέ τα τελευταία χρόνια- κάνει πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής (16/08). Η δίψα για το 5ο σερί της Σίτι, η μετα-Κλοπ Λίβερπουλ, η στιγμή της Άρσεναλ, η ηλεκτρική καρέκλα της Τσέλσι, το χαμένο DNA της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, τα φαβορί για υποβιβασμό και η αλλαγμένη Νότιγχαμ Φόρεστ στο αφιέρωμα του SPORT24.
Premier League ή μάλλον καλύτερα Pep League, καθώς το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η παιδική χαρά της Μάντσεστερ Σίτι, "πιάνοντας" πέρυσι το ιστορικό των τεσσάρων συνεχόμενων κατακτήσεων, ενώ μετράει ήδη έξι τρόπαια τις προηγούμενες επτά σεζόν.
Μπορεί η Σίτι να κάνει το 5/5; Έχουν οι παίκτες της τη δίψα να φτάσουν μέχρι το τέλος για ένα τρόπαιο που πλέον δεν τους λέει τίποτα για το επίπεδο των ικανοτήτων τους;
Ο Άρνε Σλοτ θα καταφέρει να "μπει στα παπούτσια" του Γιούργκεν Κλοπ σε μία ομάδα χωρίς μεταγραφική ενίσχυση και που ακόμα πάνω της αιωρείται το "φάντασμα" του Γερμανού;
Η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα θα καταφέρει φέτος να επιστρέψει στον θρόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από 21 χρόνια, κάνοντας το επόμενο βήμα στο πρότζεκτ που έχει χτίσει μεθοδικά ο Ισπανός προπονητής;
Ο Έντσο Μαρέσκα θα αντέξει στην ηλεκτρική καρέκλα που ακούει στο όνομα Τσέλσι υπό την ιδιοκτησία του Τοντ Μπόελι;
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρει το χαμένο της DNA ή θα παλέψει όπως πέρυσι τις τελευταίες αγωνιστικές για να προλάβει το τρένο της ευρωπαϊκής εξόδου μέσω του πρωταθλήματος, το οποίο εν τέλει δεν πρόλαβε, αλλά ας είναι καλά η κατάκτηση του FA Cup που την έστειλε στο League Stage του Europa League.
Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που ταλανίζουν το ποδοσφαιρικό κοινό, με τις απαντήσεις να δίνονται στο αφιέρωμα του SPORT24.
Μάχη για τρεις με μόνο έναν νικητή
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λέει το ρητό και όταν έχεις κατακτήσει τέσσερις σερί φορές την Premier League, τότε δεν έχεις σίγουρα κανέναν λόγο να το κάνεις.
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κράτησε σχεδόν το ίδιο ρόστερ με πέρυσι, με μόνη απώλεια αυτή του Χούλιαν Άλβαρες, που πήρε μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης σηματοδοτώντας την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της ομάδας, ενώ μοναδική προσθήκη -μέχρι τώρα- είναι αυτή του Σαβίνιο από τη Ζιρόνα, σύλλογο που βρίσκεται υπό τη σκέπη του ίδιου ομίλου που διαχειρίζεται τη Σίτι.
Οι Πολίτες έχουν στην κατοχή τους τον πρώτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος, Έρλινγκ Χάλαντ με 27 τέρματα, και τον MVP, Φιλ Φόντεν. Το know how και το γεμάτο ρόστερ είναι τα δύο βασικά "όπλα" της ομάδας του Μάντσεστερ στον δρόμο για το 5/5.
Αυτήν την κυριαρχία θα επιδιώξει μετά από δύο χρόνια που έφτασε κοντά στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, να αμφισβητήσει η Άρσεναλ. Το σύνολο του Μικέλ Αρτέτα είναι πιο ώριμο από ποτέ για να αντέξει την πίεση του πρωταθλητισμού και να μην χύσει την καρδάρα με το γάλα όπως και πέρυσι.
Η προσθήκη του Ρικάρντο Καλαφιόρι είναι ζωτικής σημασίας στο αγωνιστικό μοντέλο του προπονητικού παιδιού του Γκουαρδιόλα και ανάλογα με την ενσωμάτωσή του στις δύσκολες απαιτήσεις του αγγλικού στιλ ποδοσφαίρου με την υψηλή ένταση και τον φρενήρη ρυθμό, αναμένεται να ανεβάσει ποιοτικά την αμυντική γραμμή των Κανονιέρηδων.
Τρίτη στην γραμμή της εκκίνησης είναι η Λίβερπουλ. Οι Reds καλούνται να μάθουν να... περπατούν από την αρχή, χωρίς τον Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο τους μετά από εννέα χρόνια, τον άνθρωπο δηλαδή που ένωσε ξανά έναν ολόκληρο οργανισμό και τον οδήγησε στην κορυφή της Premier League μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.
Ο Άρνε Σλοτ, λοιπόν, πρέπει χωρίς μεταγραφές να κρατήσει την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας και να βελτιώσει την περσινή αφέλεια που παρουσίασε σε μερικά παιχνίδια η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, προκειμένου να την κάνει ξανά διεκδικήτρια του τίτλου.
Τα τέσσερα αουτσάιντερ και η δύσκολη ευρωπαϊκή εξίσωση
Αν υπήρχαν τα γκρουπ δυναμικότητας, όπως συμβαίνει δηλαδή στις ευρωπαϊκές διοργάνωσης, τότε σίγουρα στο πρώτο θα βρισκόντουσαν οι Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ, ενώ στο δεύτερο οι Άστον Βίλα, Τότεναμ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ με τον αναγεννητή της, Ουνάι Έμερι, εξασφάλισε τη συμμετοχή στης στο League Stage του Champions League μετά από 42 ολόκληρα χρόνια ούσα 4η, αποτελώντας τη μεγάλη έκπληξη της περσινής Premier League, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι είχε τον τέταρτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ και τον πρώτο σε ασίστ με 13, Όλι Γουότκινς.
Τη νέα χρονιά, που οι αντίπαλοί της θα την έχουν διαβάσει καλύτερα και θα είναι πιο υποψιασμένοι, θα παραταχθεί πιο φρέσκια σε ιδέες και πρόσωπα, αφού προχώρησε σε οκτώ προσθήκες.
Σημαντικότερες είναι αυτές του Βέλγου χαφ Αμαντού Ονάνα από την Έβερτον έναντι σχεδόν 60.000.000 ευρώ και του Άγγλου αριστερού μπακ που "έβγαλε μάτια" με την Ντόρτμουντ, Ίαν Μάντσεν, για περίπου 45.000.000 ευρώ, ενώ τη ίδια ώρα πούλησε τον Μούσα Ντιαμπί στην Αλ Ιτιχάντ και τον Ντούγκλας Λουίζ στη Γιουβέντους, εξασφαλίζοντας περισσότερα από 110.000.000 ευρώ.
Στην πλευρά της Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου, η τρομερή αρχή στο περσινό πρωτάθλημα δεν συνδυάστηκε με εξίσου δυναμική συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην προλάβει το τρένο της εξόδου στο Champions League ελέω και τον πολλών τραυματισμών που αντιμετώπισαν οι Πετεινοί καταλήγοντας 5η.
Πλέον, η ομάδα του Λονδίνου έχει μάθει να ζει χωρίς τον Χάρι Κέιν, με τον Ντόμινικ Σολάνκε να είναι η ακριβότερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού στην Αγγλία, καθώς η Τότεναμ έβγαλε από τα ταμεία της περί τα 64.000.000 ευρώ για να τον προσθέσει τη γραμμή κρούσης της.
Παραμονή στο Λονδίνο και μεταφερόμαστε λίγο πιο δίπλα, εκεί που η Τσέλσι του Τοντ Μπόελι και των πάνω από 1.200.000.000 ευρώ σε μεταγραφές στα τελευταία πέντε μεταγραφικά παράθυρα θέλει να κάνει επιτέλους το βήμα παραπάνω και να επιστρέψει μετά από δύο άγονες σεζόν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Μετά την απομάκρυνση του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, τα κλειδιά του Στάμφορντ Μπριτζ δόθηκαν σε έναν παλιό γνώριμο του εγχώριου κοινού από το πέρασμά του από την Ελλάδα για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, τον Έντσο Μαρέσκα.
Ο Ιταλός προπονητής μετά την επιτυχημένη παρουσία του στον πάγκο της Λέστερ, την οποία οδήγησε πίσω στην Premier League μόλις έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό της, ανάγκασε τους διοικούντες των Μπλε να πληρώσουν τη ρήτρα του στις Αλεπούδες, ήτοι 12.000.000 ευρώ. Μένει, πλέον, να φανεί αν θα αντέξει στην ηλεκτρική καρέκλα του Νησιού.
Τη χαμένη της αίγλη ψάχνει κι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που μετά τη δεύτερη θέση της σεζόν 2020/21 είναι μονίμως σε μία μαύρη τρύπα, από την οποία θέλει να τη βγάλει ο Έρικ Τεν Χαχ στην τρίτη του σεζόν ως κόουτς της.
Οι Κόκκινοι Διάβολοι δεν άλλαξαν πολλά από την ομάδα που πέρυσι τερμάτισε 8η με 60 βαθμούς και εάν δεν είχε κατακτήσει το FA Cup κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Γουέμπλεϊ φέτος θα ήταν εκτός Ευρώπης.
Λένι Γιόρο, Ματίας ντε Λιτχτ, Νουσαΐρ Μαζραουί και Τζόσουα Ζίρκζεϊ είναι οι τέσσερις καλοκαιρινές μεταγραφές της πάλαι ποτέ κραταιάς δύναμης της Premier League και του συλλόγου με τις περισσότερες κατακτήσεις πρωταθλήματος (20).
Σίγουρα η νέα διοίκηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ δεν θα ήθελε με τίποτα να ξεκινήσει με το αριστερό την παρουσία της στα κοινά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ιδίως από τη στιγμή που τα πλάνα της είναι μεγαλεπήβολα τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε εμπορικό επίπεδο.
Η ενισχυμένη Νότιγχαμ Φόρεστ
Με δεδομένο ότι Νιούκαστλ και Γουέστ Χαμ για ακόμα μία χρονιά θα διεκδικήσουν μέχρι τελικής πτώσεως την έξοδό τους στην Ευρώπη και έχουν σχεδόν σίγουρη, γιατί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου εκτός του πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια τίποτα άλλο δεν είναι θέσφατο, μία θέση στην πρώτη δεκάδα, από εκεί και κάτω θα γίνει "σφαγή" κυρίως για στη ζώνη του υποβιβασμού.
Εκεί που δεν θέλει να "παίξει το κεφάλι" της για δεύτερη σερί σεζόν η Νότιγχαμ Φόρεστ, που πέρυσι τερμάτισε 17η, μόλις έξι βαθμούς πάνω από την τρίτη ομάδα που υποβιβάστηκε στην Championship Λούτον.
Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση ο σύλλογος του Βαγγέλη Μαρινάκη παραμέρισε τη μεταγραφική πολιτική του 2023, που άλλαξε σχεδόν όλο το ρόστερ και η ομάδα άργησε να βρει τη χημεία της στο χορτάρι, και προχώρησε σε λίγες και στοχευμένες κινήσεις.
Αγόρασε τον Έλιοτ Άντερσον από τη Νιούκαστλ έναντι 41.000.000 ευρώ, ενώ μέρος του deal ήταν να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος.
Επίσης, πρόσθεσε στο δυναμικό του τόσο τον βασικό και πολύπειρο στόπερ της Φιορεντίνα, Νίκολα Μιλένκοβιτς, όσο και την έκπληξη της περσινής Liga Portugal και παίκτη για τον οποίο ενδιαφέρθηκε ο Παναθηναϊκός, Ζότα Σίλβα, ενώ πήρε και τον πανύψηλο (2,04μ.) Βραζιλιάνο Κάρλος Μιγκέλ για να θωρακίσει την εστία της.
Το θολό τοπίο του υποβιβασμού
Από εκεί και πέρα υπάρχει το χάος. Κρίσταλ Πάλας, που τα τελευταία χρόνια ναι μεν δεν κινδυνεύει αλλά "βάζει κόφτη" στη 10η θέση, η Μπράιτον με τον νεαρότερο προπονητή της Premier League, όντας μόλις 31 ετών, και αποκάλυψη της περσινής Bundesliga 2 με τη Ζανκτ Πάουλι, Φάμπιαν Χιούρτσελερ, θέλει να συνεχίσει πάνω στο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που δόμησε με τους Γκρέιαμ Πότερ και Ρομπέρτ Ντε Τσέρμπι.
Η Μπόρνμουθ του Άντονι Ιραόλα, τεχνικό που βολιδοκόπησε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2023 προτού κλείσει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, με τον Ισπανό να μεταφέρει τη φιλοσοφία του από τη La Liga και τη Rayo Vallecano και στην πρώτη του χρονιά στην Premier League να κερδίζει το σεβασμό όλων, όμως φέτος να καλείται να τα βγάλει πέρα χωρίς τον πρώτο της σκόρερ, Ντόμινικ Σολάνκε, θέση που πήρε ο Εβανίλσον της Πόρτο στην πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας.
Η Γουλβς του Γκάρι Ο’Νιλ που θα παρουσιαστεί αποδυναμωμένη με τις αποχωρήσεις των Πέδρο Νέτο για την Τσέλσι και του Μαξ Κίλμαν για τη Γουέστ Χαμ, η Φούλαμ του Μάρκο Σίλβα που θα αγωνιστεί χωρίς τον πρώτο σε τάκλιν παίκτη του περσινού πρωταθλήματος, τον σκληροτράχηλο Ζοάο Παλίνια, αλλά με τον Έμιλ Σμιθ Ρόου στη μεσαία της γραμμή, ο οποίος ψάχνει την επανεκκίνηση της καριέρας του μετά την απότομη πτώση από το τρομερό του ξεπέταγμα τη σεζόν 2021/22.
Η Έβερτον, που οι οικονομικές της ατασθαλίες λίγο έλειψαν την περσινή αγωνιστική περίοδο να της στερήσουν την παρουσία της στην Premier League, παρτίδα που έσωσε με εκπληκτική ρελάνς προς το τέλος του πρωταθλήματος, ενώ από τα μέσα Ιουνίου υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με τη 777 Partners να περνάει στα χέρια του ιδιοκτήτη της Ρόμα, Νταν Φρίντκιν.
Η Μπρέντφορντ, που το Moneyball ως μορφή λειτουργίας σε στελεχιακό και οικονομικό επίπεδο την οδήγησε στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος το 2021 ύστερα από από 74 χρόνια και τη διατηρεί εκεί με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της.
Και τέλος, οι άγνωστοι X της νέας σεζόν στην Premier League. Οι ομάδες που ανέβηκαν από την Championship. Η πρωταθλήτρια Λέστερ, που έχει εμπιστευτεί σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ που την οδήγησε πίσω εκεί που ανήκει.
Η Σαουθάμπτον θέλει να παραμείνει πάση θυσία και το "φωνάζει" βγάζοντας στην αγορά 81.000.000 ευρώ για επτά παίκτες, ενώ όλα τα μεγάλα της "όπλα" παρέμειναν στην ομάδα και κλείνοντας η Ίπσουιτς.
Ο σύλλογος που με τον Κίεραν ΜακΚένα στο τιμόνι του και μετά από τρία χρόνια συνεχούς προόδου έφτασε στο πικ του να βγει δεύτερος στο κατά πολλούς δυσκολότερο πρωτάθλημα στον κόσμο.
Ο 38χρονος θεωρείται το next big thing της αγγλικής προπονητικής, έριξε άκυρο το καλοκαίρι στην Τσέλσι και παρέμεινε εκεί που τον πίστεψαν και του έδωσαν χώρο να εξελιχθεί μετά τις πολύτιμες εμπειρίες που πήρε ως βοηθός προπονητή στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δίπλα σε Ζοζέ Μουρίνιο, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και Μάικλ Κάρικ.
Πάντως, αν και δεν αποτελεί κριτήριο για την έκβαση της χρονιάς, ο υπερυπολογιστής της Opta/Stats Perform δίνει νικήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι με δεύτερη την Άρσεναλ και τρίτη τη Λίβερπουλ, ενώ όπως ανέβηκαν έτσι φαίνεται ότι θα πέσουν οι Σαουθάμπτον, Λέστερ και Ίπσουιτς.