Premier League: Όχι στην παράνοια του VAR
Ένα γκολ που ακυρώθηκε για μερικά εκατοστά είναι σωστή εφαρμογή του VAR. Το να χρησιμοποιείται το video για να επαναλαμβάνεται μια εκτέλεση πέναλτι δεν είναι βοήθεια της τεχνολογίας, είναι παράνοια.
Οι Άγγλοι ήρθαν τελευταίοι στο πάρτι. Παραδοσιακοί, συντηρητικοί, με την γνωστή υπεροψία του "εμείς ξέρουμε καλύτερα", ήταν οι τελευταίοι των μεγάλων πρωταθλήματων της Ευρώπης που υιοθέτησαν το VAR. Και μόλις στο δεύτερο ματς της σεζόν είδαμε τις δύο όψεις του νομίσματος της τεχνολογίας: το θέμα είναι πως τη χρησιμοποιείς.
Στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη Γουέστ Χαμ η καταιγιστική Σίτι έκανε το 2-0 στο 51' και δύο λεπτά αργότερα οι παίκτες του Γκουαρδιόλα "έκρυψαν" την μπάλα και ο Ζεσούς πλάσαρε σε κενή εστία για το 3-0. Λίγο πριν γίνει η σέντρα, ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος έλεγχος και τελικά το γκολ ακυρώθηκε.
Οι παίκτες της Σίτι ξεσηκώθηκαν όταν είδαν στις οθόνες του γηπέδου το freeze-frame. Ο Στέρλινγκ ήταν ελάχιστα εκατοστά πιο μπροστά. Δεν εξείχε καν το πόδι ή το κεφάλι του, αλλά λίγο ο ώμος του. Ο διαιτητής τους έδειχνε το σημείο στο σώμα και τους έλεγε "δεν είναι το χέρι, είναι ο ώμος, τι να κάνουμε".
Το γκολ ακυρώθηκε και σωστά. Από τη στιγμή που δίνεις το δικαίωμα στην τεχνολογία να παίξει ρόλο, δεν μπορείς να αγνοήσεις ούτε χιλιστό. Θα μετρήσει/ακυρωθεί γκολ για χιλιοστά με την goal-line technology, θα μετρήσει/ακυρωθεί γκολ για χιλιοστά στο οφσάιντ.
Αρκεί βέβαια όλοι οι χειριστές να έχουν την ίδια οδηγία. Γιατί όταν μιλάμε για χιλιοστά, παίζει ρόλο το που "παγώνεις" την εικόνα. Όταν το πόδι του πασέρ κάνει την πρώτη επαφή με την μπάλα, στο επόμενο καρέ ή στο τελευταίο, όταν η μπάλα ίσα που ακουμπάει και φεύγει από το πόδι του; Σε κάθε καρέ το οφσάιντ μπορεί να έχει διαφορετική εικόνα.
VAR ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΕ ΠΕΝΑΛΤΙ
Το γκολ ακυρώθηκε, αλλά αυτό είναι μια εικόνα που έχουμε ξαναδεί. Το θέμα είναι αυτό που συνέβη στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Μαχρέζ κέρδισε πέναλτι, ο Αγουέρο που είχε μπει ως αλλαγή ανέλαβε την εκτέλεσή του. Ο Φαμπιάνσκι απέκρουσε, οι αμυντικοί έδιωξαν, αλλά τελικά διατάχθηκε επανάληψη, αφού η φάση εξετάστηκε στο βίντεο. Ο Αγουέρο το έβαλε με τη δεύτερη.
Θυμίζουμε ότι επαναλήψεις εκτελέσεων πέναλτι με τη χρήση του VAR έκαναν την εμφάνισή τους στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο των Γυναικών. Το VAR ήλεγχε τον νέο κανονισμό, που θέλει το ένα πόδι του τερματοφύλακα να ακουμπάει τη γραμμή την ώρα της εκτέλεσης.
Η διαδικασία προκάλεσε αντιδράσεις και για το θέμα πήρε θέση η Ένωση Διαιτητών της Αγγλίας, πολύ πριν αρχίσει η σεζόν."Δεν θα χρησιμοποιηθεί το VAR για να ελέγχονται οι τερματοφύλακες στις εκτελέσεις πέναλτι, ο,τι δει ο διαιτητής από μόνος του".
Κι αφού δεν θα ελέγχουν το τέρμα, γιατί επαναλήφθηκε το πέναλτι του Αγουέρο; Γιατί στο VAR είδαν πως οι αμυντικοί της Γουέστ Χαμ μπήκαν πριν την εκτέλεση στην περιοχή και ο Ράις μάλιστα ήταν αυτός που απομάκρυνε.
ΤΟ VIDEO ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΓΙ'ΑΥΤΑ
Είτε για τη θέση του τερματοφύλακα, είτε για τους αμυντικούς που μπαίνουν νωρίς, το θέμα είναι πως ζούμε επίσημα στη εποχή που χρησιμοποιείται το βίντεο για να διαταχθεί επανάληψη στο πέναλτι. Και όχι, δεν είναι αυτός ο λόγος που ήρθε η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο.
Το VAR ήρθε για να εξαλείψει τα μεγάλα, τα κραυγαλέα λάθη. Τα κραυγαλέα οφσάιντ που χάνονται, τους παίκτες που καλύπτονται, τις βουτιές που γίνονται πέναλτι, τα πονηρά χέρια ή χτυπήματα που περνούν ατιμώρητα.
Δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος στη γη που να είπε κάποια στιγμή “πότε επιτέλους θα βάλουν video στο ποδόσφαιρο, να σταματήσουν οι τερματοφύλακες να βγαίνουν από τη γραμμή στα πέναλτι, να πάψουν οι παίκτες να μπαίνουν πιο γρήγορα στην περιοχή”. Ποτέ.
Δεν ήρθε γι'αυτό το VAR. Ήρθε για τα οφσάιντ και δεν πειράζει αν μια στο τόσο ακυρώνονται γκολ σαν του Ζεσούς για εκατοστά στον ώμο του Στέρλινγκ. Ήρθε για τα πέναλτι που δίνονται/δεν δίνονται και είναι εξόφθαλμα λανθασμένα, όχι για να επαναλαμβάνεται η εκτέλεση.
Και το πρόβλημα μεγαλώνει, αν σκεφτείς κανείς πως ήδη έχουμε διαφορετική λογική σε Premier League και Champions League για τους νέους κανονισμούς για το χέρι. Ζούμε δηλαδή εποχές μπασκετοποίησης του ποδοσφαίρου, με διαφορετικούς κανονισμούς ανάλογα τη διοργάνωση, αφού οι Άγγλοι έχουν ήδη δηλώσει πως θα δώσουν οδηγίες για επιείκεια στα χέρια, αγνοώντας τους νέους αυστηρούς κανονισμούς.