X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

PREMIER LEAGUE

Premier League: Τα μεταγραφικά ποσά που επιτρέπεται να δαπανήσουν οι ομάδες βάσει FFP

Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Τότεναμ © 2021 IAN WALTON / AP IMAGES

Η Τότεναμ μπορεί να δώσει μέχρι και 469.000.000 ευρώ σε μεταγραφές και μισθούς τον Ιανουάριο χωρίς να απειλείται με κυρώσεις από την Premier League λόγω Financial Fair Play. Η Μάντσεστερ Σίτι ούτε το ένα τέταρτο. Ολόκληρη η λίστα.

Η Premier League διέπεται από οικονομικούς κανονισμούς που ορίζονται από το αγγλικό Financial Fair Play και προστατεύουν τη βιωσιμότητα των εκάστοτε 20 ομάδων της.

Το FFP αποτελεί ένα σύνολο κανονισμών που οριοθετούν το μέχρι πόσο μπορεί να ξοδέψει ένας σύλλογος και εξαρτάται από τα τρέχοντα έσοδά του, το μισθολογικό κόστος και ορισμένα άλλα στοιχεία του ετήσιου ισολογισμού.

Η Daily Mail απευθύνθηκε στον λέκτορα της οικονομίας του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κίεραν Μαγκουάιρ, ζητώντας του εκτίμηση για τα όρια των ομάδων ενόψει του μεταγραφικού "παραθύρου" του Ιανουαρίου.

Με την είσοδο των Σαουδαράβων στη Νιούκαστλ και τη μερική εξαγορά της Γουέστ Χαμ από Τσέχο επιχειρηματία, το ενδιαφέρον αυξάνεται για την πρώτη παρουσία των δύο ομάδων σε μεταγραφικό "παζάρι" με τα νέα δεδομένα.

Οι υπολογισμοί του Άγγλου λέκτορα κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το όριο που έχει κάθε σύλλογος για να κινηθεί στις μεταγραφές εντός πλαισίου FFP, χωρίς να χρειαστεί να πουλήσει κάποιον παίκτη ή να μειώσει τα έξοδά του. Το αγγλικό FFP επιτρέπει στους συλλόγους να παρουσιάζουν ζημία στο τέλος του οικονομικού έτους η οποία να καλύπτεται από τους ιδιοκτήτες, όμως μέχρι το όριο των 123.000.000 σε βάθος τριετίας.

Πρωταθλήτρια σε αυτήν την κατάταξη είναι η Τότεναμ και μάλιστα με διαφορά, αφού επιτρέπεται να διαθέσει ακόμα και 469.000.000 ευρώ (έστω κι αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα) χωρίς κυρώσεις για να ενισχύσει το νέο προπονητή της, Αντόνιο Κόντε! Η πολύ σφιχτή μεταγραφική πολιτική του Ντάνιελ Λίβι την τελευταία δεκαετία έχει ως αποτέλεσμα οι Λονδρέζοι να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με το FFP. "Το καθαρό μεταγραφικό ισοζύγιο της Τότεναμ από το 2010 είναι περίπου το ένα τέταρτο των άλλων ομάδων του Big-6 και είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στη διατήρηση χαμηλών μισθών σε σχέση με τα έσοδά της. Η Τότεναμ έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο παρά ένα μοντέλο κατάκτησης τροπαίων", αναφέρει ο Μαγκουάιρ.

Στη 2η θέση αλλά από απόσταση βρίσκεται η Λίβερπουλ, μία ομάδα εύρωστη μεν οικονομικά, αλλά και με πολύ προσεγμένες κινήσεις όπως και η Τότεναμ, αποφεύγοντας να διαθέσει μεγάλα ποσά, χωρίς να έχει αποθεματικό. Γι' αυτό και μπορεί να δαπανήσει μέχρι και 320.000.000 χωρίς κυρώσεις τον προσεχή Ιανουάριο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι διαφορετική περίπτωση, αφού αποτελεί την ομάδα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο μεταγραφικό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια, όμως ταυτόχρονα έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με άλλες ομάδες και γι' αυτό έχει περιθώριο να εξακολουθεί να ξοδεύει. Συγκεκριμένα, το όριό της τον Ιανουάριο εκτιμάται στα 285.000.000 από τον Μαγκουάιρ.

Η Νιούκαστλ είχε αποφύγει κι αυτή τις πολυδάπανες μεταγραφές τα τελευταία χρόνια, το μπάτζετ για τους μισθούς των παικτών είναι πενιχρό και γι' αυτό βρίσκεται ήδη ψηλά στη λίστα, χωρίς να επηρεάζεται από την ανάληψη της ομάδας από τους Σαουδάραβες. Το όριό της είναι τα 195.000.000, περίπου 5.000.000 λιγότερα από την Μπέρνλι, η οποία έχει συνεπή παρουσία στην κατηγορία (και στα τεράστια έσοδά της) χωρίς ποτέ να ξοδεύει.

Στην άλλη άκρη του πίνακα, η Έβερτον βρίσκεται σε δυσμενή θέση, αφού οι προσλήψεις Κάρλο Αντσελότι και Ράφα Μπενίτεθ το τελευταίο διάστημα συνοδεύτηκαν από μεγάλα μεταγραφικά έξοδα και κατά συνέπεια πρέπει να καλύψει "άνοιγμα" 41.000.000 στην επόμενη μεταγραφική περίοδο, για να δαπανήσει χρήματα χωρίς να παραβιάζει το FFP.

Η Άστον Βίλα οριακά μπορεί να δώσει έως 6.000.000 χωρίς κυρώσεις, ενώ από τις μεγάλες ομάδες, η Μάντσεστερ Σίτι είναι αυτή που βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα, αφού έχει περιθώριο να δαπανήσει μόλις 98.000.000 χωρίς να ανησυχεί.

Τα όρια των 20 ομάδων της Premier League στο FFP

  1. Τότεναμ 469
  2. Λίβερπουλ 320
  3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 285
  4. Τσέλσι 283
  5. Άρσεναλ 236
  6. Μπέρνλι 200
  7. Νιούκαστλ 195
  8. Λιντς 116
  9. Νόριτς 108
  10. Μπρέντφορντ 103
  11. Μπράιτον 100
  12. Μάντσεστερ Σίτι 98
  13. Λέστερ 93
  14. Γουέστ Χαμ 83
  15. Γουλβς 82
  16. Κρίσταλ Πάλας 77
  17. Γουότφορντ 70
  18. Σαουθάμπτον 43
  19. Άστον Βίλα 6
  20. Έβερτον -41
TAGS PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΤΟΤΕΝΑΜ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΛΕΣΤΕΡ ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ ΝΟΡΙΤΣ ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ ΕΒΕΡΤΟΝ ΓΟΥΛΒΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ