ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ο Σβιντέρσκι καθάρισε τη Μάλτα για την Πολωνία, ήττα από τη Βοσνία για την Κύπρο, τριάρα για Αλβανία με βασικό Σταρακόσα

(AP Photo/Frank Augstein)

Η Πολωνία, έχοντας οδηγό τον Κάρολ Σβιντέρσκι, που πέτυχε δύο τέρματα, κέρδισε εύκολα με 2-0 τη Μάλτα, ενώ τη νίκη πανηγύρισε επίσης η Αλβανία χάρις το 3-0 επί της Ανδόρας. Αντίθετα, η Κύπρος ηττήθηκε εκτός έδρας με 2-1 από τη Βοσνία.

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, Κάρολ Σβιντέρσκι, ήταν καυτός και η Πολωνία καθάρισε με άνεση 2-0 τη Μάλτα και ανέβηκε στην κορυφή του ομίλου της στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, ενώ με τη σειρά της η Αλβανία του Θωμά Στρακόσα υπέταξε με 3-0 τη Ανδόρα. Τη νίκη ωστόσο δεν κατάφερε να πανηγυρίσει η Κύπρος, η οποία, παρότι πάλεψε πολύ, γνώρισε την ήττα με 2-1 στην έδρα της Βοσνίας.

Πολωνία – Μάλτα 2-0:

Οι γηπεδούχοι πήραν από νωρίς τα ηνία του αγώνα, με την Μάλτα να περιορίζεται στο να απωθεί τις επιθετικές προσπάθειες της αντιπάλου της.

Μετά από διαρκή πίεση, η Πολωνία κατάφερε να σπάσει το μπλόκο με τον Κάρολ Σβιντέρσκι, ο οποίος τροφοδοτήθηκε ιδανικά από τον Πιότεκ και εκτέλεσε σε κενό τέρμα για το 1-0 στο 27ο λεπτό της αναμέτρησης.

Στο δεύτερο μέρος, το μοτίβο αυτό δεν άλλαξε, με τον επιθετικό του Παναθηναϊκού να βρίσκει εκ νέου τον δρόμο προς τα δίχτυα των φιλοξενούμενων στο 51′. Ο 28χρονος φορ εξαπέλυσε ένα δυνατό συρτό σουτ από το ύψος της περιοχής, αφότου του έστρωσε την μπάλα με τακουνάκι ο Γιάκουμπ Μόντερ, γράφοντας με αυτόν τον τρόπο το 2-0 στο 51′.

Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, με το σύνολο του Μίχαου Πρόμπιες να παίρνει τους τρεις βαθμούς και να σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση του 7ου ομίλου.

Αλβανία – Ανδόρα 3-0:

Η ομάδα του Θωμά Στρακόσα πήρε νωρίς στην αναμέτρηση προβάδισμα, με τον Μανάι να παραβιάζει τα αντίπαλα δίχτυα με δυνατή κεφαλιά στο ένατο λεπτό.

Δέκα λεπτά αργότερα, ο παίκτης της Αλβανίας πέτυχε δεύτερο προσωπικό τέρμα. Ο Μπρόγια έκανε φοβερή ατομική προσπάθεια, κατεβάζοντας αρχικά μία ψηλή μπαλιά για να μοιράσει ύστερα στον κατάλληλο χρόνο στον αμαρκάριστο Μανάι, που με έξοχο πλασέ έγραψε το 2-0 για την ομάδα του.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, μίλησε το ένστικτο της επιβίωσης για την Ανδρόρα, η οποία “πήγαινε καρφί” για διασυρμό, με τους γηπεδούχους να ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι, και κλείστηκε στην άμυνά της με απώτερο σκοπό να μην δεχθεί άλλο τέρμα, ενώ ορισμένες φορές έψαξε την ευκαιρία να χτυπήσει στην κόντρα.

Εν τέλει, οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με μηδέν τελικές, η Αλβανία πέτυχε και τρίτο γκολ στο 90+2′ με τον Ουζούνι και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του ομίλου.

  • ΑΛΒΑΝΙΑ: Στρακόσια, Μπάλιου, Ατζέτι, Τζιμσίτι (67′ Κουμπούλα), Αλίτζι, Λάτσι (75′ Πατζαζίτι), Ασλάνι, Σέχου, Μπρόγια (76′ Γιουζούνι), Μανάι, Χότζα
  • ΑΝΔΟΡΑ: Ίκερ Άλβαρεθ, Φοντ (76′ Λοβέρα), Κριστιάν Γκαρσία, Ιάν Ολιβέρα, Νίκολας, Τζοάν Θερβός (87′ Λόπεθ), Γκαρσία, Ρούμπιο (62′ Ροντρίγκο), Ρεμπές (62′ Τεσέιρα), Μούλερ, Ρόσας (62′ Κούκου)

Βοσνία – Κύπρος 2-1:

Η Κύπρος πάλεψε σκληρά απέναντι στη Βοσνία, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των γηπεδούχων στο επιθετικό τρίτο έκριναν την αναμέτρηση.

Ο Ντεμίροβιτς έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, γράφοντας το 1-0 στο 22ο λεπτό της αναμέτρησης, με την Κύπρο να απαντά στο 45+2′ με τον Γιάννη Πίττα.

Παρόλα αυτά, αυτό το γκολ δεν αποδείχθηκε αρκετό, με τους Βόσνιους να παίρνουν ξανά κεφάλι στο σκορ, αυτή τη φορά με τον Χαϊραντίνοβιτς, που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 57ο λεπτό του αγώνα για το τελικό 2-1.

  • ΒΟΣΝΙΑ: Βασίλι, Μάλιτς (72′ Μπούρνιτς), Μπάρισιτς (72′ Κάτιτς), Ράντελιτς, Κολάσινατς, Γκίγκοβιτς (46′ Μπάζνταρ), Σούνιτς, Ταχίροβιτς (46′ Σάριτς), Ντέντιτς, Χαϊραντίνοβιτς (88′ Μπάσιτς), Ντεμίροβιτς.
  • ΚΥΠΡΟΣ: Μολ, Μαλεκκίδης (88′ Κορέια), Σατσιάς, Σιέλης, Λαΐφης, Κακουλής (88′ Σωτηρίου), Κωστή (72′ Χαραλάμπους), Κάστανος, Κούσουλος (Τζιωνής), Λοΐζου (66′ Κυριακού), Πίττας

τα αποτελέσματα των αγώνων: 

7ος όμιλος: 

  • Λιθουανία – Φινλανδία 2-2
  • Πολωνία – Μάλτα 2-0

8ος όμιλος:

  • Βοσνία – Κύπρος 2-1
  • Σαν Μαρίνο – Ρουμανία 1-5

11ος όμιλος:

  • Αλβανία – Ανδόρα 3-0
  • Αγγλία – Λετονία 3-0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ