ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πρωταθλητής εκτός έδρας

Πρωταθλητής εκτός έδρας
Σαλπιγγίδης για μέσα (ΣΩΚ)

Το SPORT 24 για την τελευταία ανατροπή και τη διαφορά απόδοσης εντός και εκτός έδρας

Το πρόσφατο παρελθόν κραύγαζε για το πρόβλημα του Παναθηναϊκού να παίρνει αποτελέσματα εκτός έδρας και πολύ περισσότερο να ανατρέψει ένα εις βάρος του σκορ. Ήταν γεγονός πως άπαξ και οι τριφυλλοφόροι βρίσκονταν πίσω στο σκορ, δεν το ανέτρεπαν.
Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν. Το πάθος υπάρχει, η ψυχολογία νικητή επανήλθε μετά από χρόνια και το άγχος έδωσε τη θέση του στη σιδερένια θέληση για νίκη. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι:

- 17 εκτός έδρας βαθμοί
- οι πέντε εκτός έδρας νίκες σε οκτώ αγώνες
- οι δύο ανατροπές
- οι νίκες σε Νέα Σμύρνη και Πηγάδια με παίκτη λιγότερο
- και η καλύτερη επίθεση εκτός έδρας με 14 γκολ





Αν το πρωτάθλημα παιζόταν μόνο στα εκτός έδρας παιχνίδια ο Παναθηναϊκός θα το καθάριζε εύκολα από νωρίς. ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ έχουν συγκεντρώσει από 12 βαθμούς, ενώ από 11 έχουν οι Εργοτέλης, Πανθρακικός και Ηρακλής.

Ανατροπή μετά από 31 μήνες



Ανατρέχοντας κανείς στα προηγούμενα χρόνια, θα διαπιστώσει πως η τελευταία ανατροπή που είχε πετύχει ο Παναθηναϊκός σε εκτός έδρας παιχνίδι χρονολογείται στις 12 Φεβρουαρίου του 2006 στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο (2-4).

Από τότε χρειάστηκαν να περάσουν 31 ολόκληροι μήνες για να ανατρέψουν οι πράσινοι εις βάρος τους σκορ. Μόνο που από τη στιγμή που το έκαναν την πρώτη φορά στο Βικελίδης με αντίπαλο τον Άρη στις 20 Σεπτεμβρίου, το έκαναν συνήθεια (που έγινε λατρεία).

* Αξίζει να σημειωθεί πως η ανατροπή στο Βικελίδης ήταν η πρώτη του Παναθηναϊκού από ιδρύσεως Superleague, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια όποτε βρέθηκε πίσω στο σκορ το τριφύλλι σε εκτός έδρας αγώνα ουδέποτε κατάφερε να πάρει νίκη!

Αναλυτικά ο εκτός έδρας Παναθηναϊκός


Από τα οκτώ εκτός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει φέτος ο Παναθηναϊκός στα έξι έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο κι όμως έχασε μόνο στο ένα. Σε δύο πέτυχε την απόλυτη ανατροπή, σε δύο έπαιζε με παίκτη λιγότερο και κατάφερε να αποδράσει, σε άλλα δύο πήρε ισοπαλίες, ενώ σε ένα κέρδισε με σχετική άνεση.

Οι απόλυτες ανατροπές


3η αγωνιστική με Άρη (2-1)
Ένα λάθος στην άμυνα έδωσε το δικαίωμα στον Χαβίτο να βάλει μπροστά στο σκορ την ομάδα του μόλις στο 10ο λεπτό. Ωστόσο οι παίκτες του Τεν Κάτε δεν πτοήθηκαν και μέσα σε ένα επτάλεπτο (19’-26’) γύρισαν το ματς με γκολ του Κλέιτον και του Ίβανσιτς. Παλικαρίσια νίκη σε μια καυτή και ενθουσιώδη έδρα.

17η αγωνιστική με Πανθρακικό (3-1)


Στο παιχνίδι του Σαββάτου πάλι από λάθη στην άμυνα, ο Πόνσε σκόραρε για λογαριασμό του Πανθρακικού. Οι πράσινοι δεν το έβαλαν κάτω και δεν έχασαν την ψυχραιμία τους ούτε όταν ο Κάκος έδωσε φάουλ για χέρι του Χαραλάμπους που έγινε φανερά εντός περιοχής. Αντί αυτού, με πείσμα και υπομονή ισοφάρισαν γρήγορα με τον Σαλπιγγίδη και στο δεύτερο ημίχρονο με τα γκολ του Μάντζιου και του Ζιλμπέρτο Σίλβα ολοκληρώθηκε η ανατροπή.

Παλικαρίσιες νίκες


8η αγωνιστική με Πανιώνιο (2-1)


Πιο σπουδαία νίκη ακόμα και από τις ανατροπές είναι η εκτός έδρας νίκη κόντρα στον Πανιώνιο. Ο Γκάμπριελ έκανε το 1-0 στο 22’ κι ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από τον αντίπαλο του, μια κόκκινη κάρτα στον Μουν που είδε μόνο ο Ζωγράφος, έφερε τα πάνω κάτω. Ο Πανιώνιος ισοφάρισε και πίεζε για τη νίκη προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αριθμητική του υπεροχή. Στο 74’ ο Τεν Κάτε έβαλε τον Γκούμα για να θωρακίσει τα μετόπισθεν και να εκμεταλλευτεί κάποια τυχόν στημένη φάση μπροστά. Όπερ και εγένετο, στο 84’ ο Γκούμας με κεφαλιά από φάουλ του Γκάμπριελ χάρισε μια σπουδαία νίκη στον Παναθηναϊκό.

13η αγωνιστική με Ξάνθη (2-1)



Νίκη καρμπόν με αυτή στη Νέα Σμύρνη, η νίκη στα Πηγάδια. Μπροστά στο σκορ ο Παναθηναϊκός με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και με πολύ καλό ποδόσφαιρο. Νωθρό ξεκίνημα στην επανάληψη και ισοφάριση με τον Σουάνη στο 57’. Σα να μην έφτανε μόνο αυτό, δύο λεπτά αργότερα αποβάλλεται ο Σαριέγκι και ο Τεν Κάτε καλείται να βγάλει για μια ακόμη φορά λαγό από το καπέλο του. Και το κάνει! Μέσα ο Ρουκάβινα για αντεπιθέσεις… γκολ ο Ρουκάβινα σε αντεπίθεση στο 83’. Πολλά credits στον λογαριασμό του Ολλανδού τεχνικού.

Νίκη περίπατος


15η αγωνιστική με ΟΦΗ (3-0)


Η πιο εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού σε εκτός έδρας παιχνίδι, κόντρα στον αδύναμο φέτος ΟΦΗ. Το πρώτο ημίχρονο πέρασε ανεκμετάλλευτο για τους πράσινους, στο δεύτερο όμως πέτυχαν τρία γκολ εν μέσω επεισοδίων που τους άφησαν ανεπηρέαστους, γεγονός που αν μη τι άλλο αποδεικνύει και την προσήλωση στο στόχο.

Ισοπαλίες σε δύσκολες έδρες



6η αγωνιστική με ΠΑΟΚ (0-0)
Λευκή ισοπαλία στην πιο καυτή έδρα του ελληνικού πρωταθλήματος θεωρείται θετικό αποτέλεσμα, αν και από το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός ίσως δικαιούταν κάτι περισσότερο.

10η αγωνιστική με Λάρισα (1-1)


Ένα ημίχρονο χαμένο με το σκορ στο 1-0 για τους βυσσινί. Ο Τεν Κάτε έβαλε τον Κλέιτον και αυτός γύρισε όλο το παιχνίδι. Πέτυχε ένα υπέροχο γκολ, ώθησε τον Παναθηναϊκό προς τη νίκη, αλλά η επιπολαιότητα στην τελική προσπάθεια τη στέρησε.

Η μοναδική ήττα

1η αγωνιστική με ΑΕΚ (2-1)


Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ του Εντίνιο. Αν το 1-0 έμενε στην ανάπαυλα, ο ρους της ιστορίας μπορεί να ήταν διαφορετικός. Τα αν όμως δεν παίζουν στο ποδόσφαιρο και ελέω Σαραϊδάρη δε θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε γίνει. Το 2-0 με πέναλτι εφεύρεση αποδείχθηκε μη αναστρέψιμο.

Το γιοφύρι… της Παιανίας


Σε μια χρονιά που ο Παναθηναϊκός, καταφέρνει να περνά αλώβητος από τις πιο δύσκολες έδρες, βρίσκεται πίσω από την κορυφή εννέα ολόκληρους βαθμούς. Οι λόγοι πολλοί… Ένας εξ αυτών οι τάσεις αυτοκτονίας που επιδεικνύουν οι πράσινοι αγωνιζόμενοι στο ΟΑΚΑ.

Έντεκα ολόκληροι βαθμοί πεταμένοι κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Οι επτά από αυτούς χάθηκαν ανεπίτρεπτα, δημιουργώντας εικόνα αντιστρόφως ανάλογη από αυτή των εκτός έδρας αγώνων. Η ήττα από τον Εργοτέλη και οι ισοπαλίες με Ηρακλή και Αστέρα Τρίπολης στερούν τη δυνατότητα από το τριφύλλι να βρίσκεται σε απόσταση δύο βαθμών από τον ΟΣΦΠ, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να βρίσκεται και στην πρώτη θέση.

Ακόμα και οι τέσσερις βαθμοί που χάθηκαν στα παιχνίδια με τους Πειραιώτες και την ΑΕΚ, θα μπορούσαν να μην είχαν χαθεί αν μετουσιωνόταν σε γκολ το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας που είχε ο Παναθηναϊκός και στα δύο ενενηντάλεπτα.

Οι υποθέσεις όμως είναι υποθέσεις και οι συνθήκες δεν αλλάζουν…

Δημιουργία… έδρας


Η φετινή χρονιά αποδεικνύει περίτρανα το μέγεθος του γηπεδικού προβλήματος που χρόνια ταλανίζει τον εκατονταετή σύλλογο. Στο αχανές Σπύρος Λούης, είναι φιλοξενούμενος. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται άμεσα το δικό του σπίτι. Θέλει τη βολή του. Τη δική του πραγματική έδρα. Εκεί που θα απαγορεύεται να χάνονται βαθμοί. Εκεί που θα βρει τον χαμένο του σεβασμό…






















































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ