Πρώτη πρόκριση στα πέναλτι για Αγγλία, έξω η Κολομβία
Η Αγγλία νίκησε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε διαδικασία πέναλτι σε Παγκόσμιο Κύπελλο και απέκλεισε την Κολομβία που είχε ισοφαρίσει σε 1-1 στο 93'. Στα προημιτελικά οι Άγγλοι, αντιμετωπίζουν τη Σουηδία.
Κατάρα ήταν και πάει. Η Αγγλία νίκησε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε διαδικασία πέναλτι στη διοργάνωση και το 4-3 επί της Κολομβίας την έστειλε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Οι Κολομβιανοί είχαν ισοφαρίσει στο 93' με τον Γέρι Μίνα το πέναλτι του Χάρι Κέιν, όμως οι Άγγλοι ήταν πιο εύστοχοι στο τέλος και πήραν την πρόκριση.
Επόμενος αντίπαλος των "λιονταριών" η Σουηδία, την οποία αντιμετωπίζουν το Σάββατο στις 17:00 στη Σαμάρα.
1. ΕΞΩ Ο ΧΑΜΕΣ, ΜΕΣΑ Ο ΡΟΜΒΟΣ
Ο Χάμες Ροντρίγκες αποτελεί ένα σημαντικό "γρανάζι" στη μηχανή της Κολομβίας και από τη στιγμή που έκανε εξαιρετική σεζόν στην Μπάγερν, ταξίδεψε με φόρα στη Ρωσία. Ο τραυματισμός του στο παιχνίδι με τη Σενεγάλη, όμως, τον έθεσε νοκ άουτ για αυτό το παιχνίδι (στο 1ο ημίχρονο κάθισε στην κερκίδα, στο 2ο κατέβηκε στον πάγκο) και ο Χοσέ Πέκερμαν έπρεπε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του.
Τις οργανωτικές υποχρεώσεις του πρώτου σκόρερ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου ανέλαβε ο Χουάν Φερνάντο Κιντέρο, ο οποίος ουσιαστικά έπαιξε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ρανταμέλ Φαλκάο, αλλά και τον Χουάν Κουαδράδο που έπαιζε κι αυτός μπροστά, σε μία διάταξη μεταξύ 4-3-3 και 4-4-2 με ρόμβο για τους Κολομβιανούς. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα σύστημα με επτά αμυντικογενείς παίκτες που όταν ανακτούσαν κατοχή μπάλας, την έδιναν στους τρεις επιθετικογενείς για να δημιουργήσουν κάτι.
2. ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟΝ ΚΕΙΝ
Η μοναδική πηγή κινδύνου σε τέτοιες περιστάσεις για την Αγγλία είναι ο Χάρι Κέιν. Ο επιθετικός της Τότεναμ αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ότι τα μαρκαρίσματα πάνω του θα είναι υπέρ το δέον σκληρά. Οι φορές που ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος από ένα δυνατό τζαρτζάρισμα, από μία κόντρα ή ένα τάκλιν ήταν αναρίθμητες, παρ' όλα αυτά, βρήκε τον τρόπο να πρωταγωνιστήσει σε μερικές τελικές προσπάθειες.
Σε μία τέτοια φάση, ο προσωπικός φρουρός του στα στημένα, Κάρλος Σάντσες, τον ανάγκασε να χάσει την ισορροπία του και στη συνέχεια, η πτώση του Άγγλου φορ απέφερε το πέναλτι για τη χώρα του. Το ανέλαβε ο ίδιος, ως εκτελεστής, σκόραρε, έφτασε τα έξι τέρματα στη διοργάνωση (τρία πέναλτι) και ισοφάρισε το αγγλικό ρεκόρ του Γκάρι Λίνεκερ σε ένα τουρνουά από το 1986.
3. ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Οι παίκτες της Κολομβίας μπήκαν στον αγώνα με το μαχαίρι στα δόντια, αλλά δεν ήξεραν πότε να το χρησιμοποιήσουν. Διαμαρτύρονταν διαρκώς, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό, προκαλούσαν και πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια με τους αντιπάλους τους. Δικαίως "φορτώθηκαν" με κίτρινες κάρτες από τον Μαρκ Γκάιγκερ.
Βέβαια, ο Αμερικανός διαιτητής λειτούργησε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού σε ίδιες περιπτώσεις, απέτυχε να καταλογίσει τα ίδια πράγματα. Χτύπημα εκτός φάσης του Γουίλμαρ Μπάριος τιμωρήθηκε με κάρτα, χτύπημα εκτός φάσης του Ραχίμ Στέρλινγκ πέρασε απαρατήρητο, "θέατρο" του Χάρι Μαγκουάιρ και του Τζέσε Λίνγκαρντ δεν... συγκίνησε τον διαιτητή, ενώ ακόμα και τα σκληρά μαρκαρίσματα των Άγγλων έμειναν ατιμώρητα για αρκετό χρονικό διάστημα. Η στάση αυτή εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τους Κολομβιανούς, με συνέπεια από ένα σημείο και μετά στο 2ο ημίχρονο, κάθε φάση να μυρίζει "μπαρούτι".
4. ΔΕΝ ΕΧΑΝΕ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Η ΑΓΓΛΙΑ
Η Αγγλία γίνεται επικίνδυνη στην επίθεση όταν σηκώνεται η μπάλα ψηλά και δεν άλλαξε αυτή η συνθήκη ούτε σε αυτόν τον αγώνα. Οι καλύτερες φάσεις βγήκαν με αυτόν τον τρόπο και ένα "στημένο", από αυτά με τις συνηθισμένες κομπίνες που κάνουν όλες οι ομάδες του πλανήτη, έφερε και το πέναλτι.
Μόνο που το πιο κομβικό στοιχείο στο παιχνίδι των Άγγλων δεν ήταν η επίθεση, η οποία εξάλλου δεν παρήγαγε και πολλά πράγματα, αλλά η άμυνα. Οι παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ παίζουν σε έναν σχηματισμό που δεν διδάχθηκαν ποτέ ως παιδιά και το καταφέρνουν σε άκρως αξιόλογο βαθμό. Η τριπλέτα της άμυνας δεν χάνει τις θέσεις της, ο Τζόρνταν Χέντερσον καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο και δίνει και οδηγίες, οι μέσοι γυρίζουν πίσω τάχιστα όταν χάνεται η κατοχή της μπάλας. Σε συνδυασμό με τον... αυτοπεριορισμό των Κολομβιανών σε μόλις τρεις απειλητικούς παίκτες στην ενδεκάδα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, τα "λιοντάρια" δεν κινδύνεψαν ιδιαίτερα (πλην δικών τους λαθών, όπως στη μεγάλη φάση του Κουαδράδο στο τέλος).
5. ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΗΔΗΞΟΥΝ (ΣΤΟ 90')
Όσο καλή κι αν είναι η Αγγλία σε ψηλές φάσεις, όσο κι αν στο DNA ενός Άγγλου ποδοσφαιριστή έχει εντυπωθεί το σάλτο για κεφαλιές, δεν ήταν οι μόνοι στον αγωνιστικό χώρο που μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα από στημένες φάσεις ή από σέντρες.
Το άγχος μιας σπάνιας αγγλικής επιτυχίας σε τελική φάση διοργάνωσης κατέβαλε τους παίκτες του Σάουθγκεϊτ, που έχασαν το μαρκάρισμα του πιο επικίνδυνου παίκτη της Κολομβίας σε τέτοιες φάσεις. Ο Γέρι Μίνα είχε σκοράρει με κεφαλιά και στα δύο παιχνίδια του ομίλου που αγωνίστηκε (ήταν πάγκο στην πρεμιέρα με Ιαπωνία) κι έκανε το ίδιο τώρα, στις καθυστερήσεις, στο 1ο κόρνερ της Κολομβίας στο ματς, με συνέπεια να γίνει ο... 2ος σκόρερ στην ιστορία της χώρας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, πίσω μόνο από τον Ροντρίγκες.
6. ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΓΙΑ ΔΥΟ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Οι Άγγλοι μπήκαν μουδιασμένοι στην παράταση και οι Κολομβιανοί είχαν δύο καλές στιγμές με Κάρλος Μπάκα και Φαλκάο για να ανοίξουν το σκορ. Δεν τα κατάφεραν και στη συνέχεια, παίζοντας με παίκτη λιγότερο, αναγκάστηκαν να κλειστούν στο γήπεδό τους.
Ο Μίνα τραυματίστηκε στους πανηγυρισμούς του τέρματός του, ωστόσο ουδείς από την Αγγλία το κατάλαβε, ώστε να τον πιέσει. Όταν οι Κολομβιανοί γύρισαν πίσω, οι Άγγλοι είχαν κι αυτοί δύο καλές στιγμές, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στο "χρυσό" τέρμα, με συνέπεια να προκαλέσουν την τύχη τους με την "κατάρα" των πέναλτι.
7. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
Η κατάρα των πέναλτι ανήκει στο παρελθόν για την Αγγλία. Μετά από τρεις αποτυχημένες διαδικασίες (στις τρεις), ήρθε η Κολομβία να αποδείξει ότι μπορεί να τα πάει χειρότερα. Παρότι ο Πέκερμαν χρησιμοποίησε όλους τους ενδεδειγμένους εκτελεστές πέναλτι που είχε στην ενδεκάδα του, παρότι ο Σάουθγκεϊτ δεν χρησιμοποίησε στα πρώτα πέντε τον Τζέιμι Βάρντι, παρότι ο Ντάβιντ Οσπίνα σχεδόν έπιασε την προσπάθεια του Έρικ Ντάιερ, η Αγγλία προκρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.
Γήπεδο: "Οτκρίτιε Αρένα" (Μόσχα) Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (ΗΠΑ) Βοηθοί: Τζο Φλέτσερ (Καναδάς), Φρανκ Άντερσον (ΗΠΑ) Τέταρτος διαιτητής: Ματ Κόνγκερ (Νέα Ζηλανδία) ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Άριας (116' Σαπάτα), Μίνα, Ντ. Σάντσες, Μοχίκα, Κ. Σάντσες (79' Ουρίμπε), Μπάριος, Λέρμα (62' Μπάκα), Κιντέρο (88' Μουριέλ), Κουαδράδο, Φαλκάο ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (113' Ράσφορντ), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Χέντερσον, Άλι (81' Ντάιερ), Γιανγκ (102' Ρόουζ), Στέρλινγκ (88' Βάρντι), Κέιν Γκολ: 57' πέν. Κέιν Κίτρινη κάρτα: 41' Μπάριος, 52' Άριας, 54' Σάντσες, 63' Φαλκάο, 64' Μπάκα, 118' Κουαδράδο / 56' Χέντερσον, 68' Λίνγκαρντ Κόκκινη κάρτα: - |
Photo credits: AP Photo/Ricardo Mazalan, Alastair Grant, Antonio Calanni