ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ρεάλ, η κρίση

Ρεάλ, η κρίση

O Αλέξανδρος Λοθάνο αναλύει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες η Ρεάλ Μαδρίτης και βγάζει... λευκό μαντίλι στον Κάρλο Αντσελότι.

Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης πετούσε από την μια νίκη στην άλλη (στις 22 κάηκε), ο Τύπος της ισπανικής πρωτεύουσας αναρωτιόνταν αν αυτή η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι μπορεί να συγκριθεί με την «Σούπερ Μπαρτσελόνα» του Πεπ Γκουαρδιόλα, η οποία σάρωσε τα πάντα στο διάβα της (φωτογραφίες, VIDEO)

Ράμος - Μόντριτς ή το χάος

Τα (σοβαρά) προβλήματα για την Ρεάλ άρχισαν με τους τραυματισμούς βασικών ποδοσφαιριστών, παικτών - κλειδιά για αυτό που θέλει να εφαρμόσει στο γήπεδο ο Αντσελότι. Πρώτος «έπεσε» ο Λούκα Μόντριτς, στα μέσα Νοεμβρίου, σε αγώνα της Κροατίας, με τον Γολγοθά του να τελειώνει μόλις στο 60ό λεπτό του αγώνα με την Σάλκε, στον οποίο επέστρεψε στην δράση, μπαίνοντας ως αλλαγή.

Τι συνέβη όσο έλειπε το «μηχανάκι» από την Κροατία στην μεσαία γραμμή; Κανένας από τους αντικαταστάτες του (Σάμι Κεντίρα, Ασιέρ Ιγιαραμέντι, Λούκας Σίλβα) δεν στάθηκαν ικανοί να καλύψουν στο ελάχιστο το κενό του, είτε λόγω έλλειψης ποιότητας σε σχέση με τον Μόντριτς, είτε γιατί σκέφτονται ήδη την επόμενη ομάδα τους, όπως συμβαίνει με τον Κεντίρα, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι και φέρεται να έχει ήδη υπογράψει στην Μπάγερν Μονάχου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η απουσία του Μόντριτς, όμως, έκανε μεγάλη ζημιά και στον Τόνι Κρόος. Στην Ρεάλ, ο Γερμανός καλείται να αγωνιστεί σε έναν λίγο πιο διαφορετικό ρόλο απ' ότι στην Μπάγερν και την Εθνική Γερμανίας, όπου κατά κύριο λόγο το έκανε ως εσωτερικό χαφ. Στην «Βασίλισσα» λειτουργεί περισσότερο ως αμυντικό χαφ, αλλά με τον Μόντριτς και τον Ίσκο στο πλευρό του, είχε το κεφάλι του ήσυχο, αφού δεν χρειάζονταν να τρέχει για όλους και να καλύπτει τρύπες δεξιά και αριστερά.

Με τον Κροάτη να τίθεται νοκ άουτ, ο επιβαρυμένος και από το Μουντιάλ Κρόος άρχισε να. ρετάρει, με αποτέλεσμα η επίδρασή του στο παιχνίδι των Μαδριλένων να μειώνεται σταδιακά. Ο εξαιρετικός ξανθομάλλης άσος δείχνει σημάδια κόπωσης και χρειάζεται μεγαλύτερη συντήρηση από τον Αντσελότι, ο οποίος όμως δεν καταφεύγει όσο πρέπει στο ροτέισον, απλούστατα επειδή δεν έχει και τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.

Η ολοκληρωτική καταστροφή, όμως, ήρθε με τον τραυματισμό του Σέρχιο Ράμος, στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά σύμπτωση κόντρα στην Σεβίλλη, την πρώην ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Η παρουσία του 28χρονου στόπερ είναι κομβικής σημασίας για το παιχνίδι της Ρεάλ, για πολλούς λόγους.

Είναι, καταρχήν, ο μόνος που ξέρει να καθοδηγεί την άμυνα ώστε αυτή να ανεβαίνει όσο και όπως πρέπει, προκειμένου να στηρίζει την μεσαία γραμμή, να κλείνει τους χώρους στον αντίπαλο και να γίνεται πολύ συμπαγής. Ούτε ο Πέπε, ούτε ο Ραφαέλ Βαράν είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο, ενώ τόσο ο Πορτογάλος, όσο και ο νεαρός Γάλλος, χρειάζονται τον Σεβιγιάνο δίπλα τους για να λειτουργήσουν καλύτερα στην θέση τους.

Ο Ράμος, ο οποίος πέρασε περιόδους κρίσης στην σχέση του με τον πρόεδρο, Φλορεντίνο Πέρεθ, είναι απαραίτητος και στον ψυχολογικό τομέα. Με την αποχώρηση του Τσάμπι Αλόνσο και με δεδομένο ότι ο αρχηγός Ίκερ Κασίγιας βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους, λόγω θέσης μέσα στο γήπεδο, ο Ράμος είναι ο μοναδικός που μπορεί να βάλει μια φωνή την δύσκολη στιγμή, να ξεσηκώσει τους συμπαίκτες του και να τους αφυπνίσει, κάτι που δεν δείχνει ικανός να κάνει κανένας άλλος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το κακό τρίτωσε με τον τραυματισμό του Χάμες Ροδρίγες, ο οποίος ήρθε όταν ο Κολομβιανός έδειχνε να έχει προσαρμοστεί ιδανικά στο παιχνίδι της ομάδας, συνέβαλε στην σύνδεση μεσαίας γραμμής - επίθεσης, βοηθούσε και στην αμυντική λειτουργία και έδινε εναλλακτικές στο σκοράρισμα, όταν «κολλούσε» η τριπλέτα των Κριστιάνο Ρονάλντο - Καρίμ Μπενζεμά - Γκάρεθ Μπέιλ.

Το λυκόφως του Κασίγιας

Όταν ο Ζοζέ Μουρίνιο εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του Ίκερ Κασίγιας για να τον αφήσει εκτός ομάδας, προχωρώντας και στην μεταγραφή του Ντιέγο Λόπεθ, πολλοί έκαναν λόγο για εμπάθεια του Πορτογάλου προπονητή. Ο τελευταίος φέρεται να θεωρούσε τον αρχηγό ως τον υπεύθυνο των διαρροών προς τον Τύπο, εξαιτίας και του δεσμού του με την δημοσιογράφο Σάρα Καρμπονέρο.

Ο Κασίγιας, για το καλό της ομάδας, κράτησε το στόμα του κλειστό, έκανε υπομονή και, με την αποχώρηση του Μουρίνιο, κέρδισε σταδιακά και πάλι το στάτους του βασικού. Το επιβεβαίωσε με καλές εμφανίσεις, χωρίς όμως να λείπουν και οι «γκάφες», οι οποίες δεν άρμοζαν στον «Άγιο Ίκερ» που χάριζε νίκες και τίτλους στην ομάδα της καρδιάς του.

Ρεάλ, η κρίση

Ένα από τα κακόγουστα φωτομοντάζ για τον Κασίγιας

Η (δραματική) κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ κάλυψε το μεγάλο λάθος του αρχηγού στο γκολ του Ντιέγκο Γκοδίν, στον τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι αποκρούσεις στο φινάλε του αγώνα με την Σάλκε, παρ' ότι απέτρεψαν έναν αποκλεισμό που θα παρέπεμπε σε βιβλική καταστροφή, δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν το γεγονός ότι στα πρώτα τρία γκολ των Γερμανών, ο Ίκερ θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι περισσότερο.

«Οι φίλαθλοι έχουν πάντα δίκιο και απόψε πιάσαμε πάτο» δήλωσε μετά το παιχνίδι ο Κασίγιας, ο οποίος ποτέ δεν κρύβεται και λέει πάντα τα πράγματα όπως τα πιστεύει. Αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του Γιόνας Έρικσον, μάλιστα, έσπευσε να φωνάξει όλους τους συμπαίκτες του στο κέντρο του γηπέδου, ώστε να αντιμετωπίσουν την μήνη του κόσμου, να μην κρυφτούν από τις ευθύνες του. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τσίνισε, ενώ ο Ίκερ δεν δίστασε να πάρει σχεδόν σηκωτό τον Ίσκο, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι καλύτερες μέρες του Κασίγιας, όμως, φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο ίδιος θέλει να μείνει και φιλοδοξεί να σπάσει το ρεκόρ συμμετοχών του Ραούλ, αλλά η εμπιστοσύνη του κόσμου χάνεται όλο και περισσότερο, ο «Άγιος Ίκερ» έχει γίνει πλέον θνητός και το όνομα του Νταβίδ Δε Χέα ακούγεται όλο και πιο έντονα στα πέριξ του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Το «BBC» δεν «εκπέμπει» όπως πριν

Ο Κάρλο Αντσελότι δεν συνηθίζει να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις. Παραμονές του αγώνα με την Σάλκε, όμως, άφησε μια ατάκα που δεν είναι του στιλ του. «Όσο είναι καλά, το «BBC» είναι αδιαπραγμάτευτο» είπε ο Ιταλός. Και, όπου «BBC», η επιθετική τριπλέτα των Bale - Benzema - Cristiano. Η οποία, δεδομένα, δεν είναι όσο καλά θα μπορούσε να είναι.

Ο Γκάρεθ Μπέιλ φαντάζει ως το πιο αδύναμο σημείο του τριπόδου. Ο Ουαλός δεν μαρκάρει και δεν βοηθάει στην ισορροπία, ακόμα και όταν ο Αντσελότι δίνει εντολή για αλλαγή του 4-3-3 σε 4-4-2, με τον Μπέιλ σε ρόλο δεξιού χαφ, ώστε οι άλλοι δύο να διατηρούνται σε πιο προωθημένες θέσεις.

epa04531629 Real Madrid players (L-R) Gareth Bale, Karim Benzema, and Cristiano Ronaldo celebrate during the FIFA Club World Cup 2014 semi final soccer match between Cruz Azul and Real Madrid in Marrakech, Morocco, 16 December 2014. Real Madrid won 4-0.  EPA/KHALED ELFIQI
epa04531629 Real Madrid players (L-R) Gareth Bale, Karim Benzema, and Cristiano Ronaldo celebrate during the FIFA Club World Cup 2014 semi final soccer match between Cruz Azul and Real Madrid in Marrakech, Morocco, 16 December 2014. Real Madrid won 4-0. EPA/KHALED ELFIQI EPA

Ο Καρίμ Μπενζεμά, ο λιγότερο «λαμπερός» από τους τρεις, είναι ο πιο σταθερός, κάνοντας πολύ αθόρυβη δουλειά, ανοίγοντας διαδρόμους για τον Κριστιάνο, τον Μπέιλ και τον Χάμες Ροδρίγες, συνεργαζόμενος αποτελεσματικά και με τον Ίσκο. Όταν, όμως, η ομάδα παίρνει την κατιούσα, δεν έχει την προσωπικότητα για να την βοηθήσει να παραμείνει όρθια.

Όσο για τον Κριστιάνο; Ο Πορτογάλος είναι ο κορυφαίος σκόρερ, μια μηχανή του γκολ και, όπως έκανε και κόντρα στην Σάλκε, είναι σε θέση να βγάζει την ομάδα από την δύσκολη θέση. Δεν μπορεί, όμως, δεν ξέρει πώς να ανεβάσει τον τόνο της φωνής του αν χρειαστεί, να αφυπνίσει τους συμπαίκτες του και να τους οδηγήσει μέσα στο γήπεδο.

Ο «CR7», μάλιστα, περνάει μια δύσκολη σεζόν φέτος, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά από τα προβλήματα στο αριστερό γόνατο, τα οποία δεν του επέτρεψαν να παίξει όπως θα ήθελε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έκανε ένα απίστευτο πρώτο μισό της σεζόν και η κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας», για δεύτερη διαδοχική χρονιά, θα έπρεπε να τον εκτοξεύσει οριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκείνες τις ημέρες, όμως, άρχισαν τα προβλήματα. Στο γκαλά της ΦΙΦΑ στην Ζυρίχη εμφανίστηκε χωρίς την Ιρίνα Σάικ και, λίγα 24ωρα αργότερα, έγινε γνωστό πως χώρισε από την Ρωσίδα μοντέλο, ύστερα από σχέση πέντε ετών, με διαφορά η μακροβιότερη που είχε ποτέ ο 30χρονος Πορτογάλος. Η στενοχώρια του Κριστιάνο αποτυπώνονταν στο γήπεδο, όπου μάλιστα αντιδρούσε άσχημα, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Η αποβολή του στο ματς με την Κόρδοβα για χτύπημα εκτός φάσης απέφερε τιμωρία δύο αγωνιστικών (και πάλι καλά) και ο Κριστιάνο έφτασε να συμπληρώσει έναν μήνα χωρίς γκολ, με διαφορά το χειρότερο σερί του ως παίκτης της Ρεάλ. Μιλώντας στους συμπαίκτες του, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στην προσωπική ζωή τον έχουν επηρεάσει.

Και, παρ' ότι δεν άργησε πολύ να βρει το καλό του πρόσωπο, ήρθε η συντριβή από την Ατλέτικο και το πάρτι γενεθλίων του για να τον βάλει και πάλι στο στόχαστρο. Ζήτησε συγνώμη, αλλά η εικόνα του δέχθηκε πλήγμα. Αυτός πιθανόν να είναι ο λόγος που, μετά το ματς με την Σάλκε, εμφανίστηκε στην μεικτή ζώνη για να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει στον Τύπο μέχρι το τέλος της σεζόν. Είχε φροντίσει, πάντως, να το κάνει μέσα στο γήπεδο, όταν απευθυνόμενος στον Καρίμ Μπενζεμά είπε δύο φορές «τι ντροπή» (ακολουθεί βίντεο παρακάτω), χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτό σε τι αναφέρονταν: Στην άθλια εμφάνιση της ομάδας του (πλην, βεβαίως, του ιδίου) ή στις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου; Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την εκτόξευση του Λιονέλ Μέσι, για να κατανοήσετε την ψυχολογική κατάσταση του Κριστιάνο.

Οι ευθύνες του Αντσελότι

Αποτελεί κοινό μυστικό πως δύο φορές κατά την διάρκεια της περυσινής σεζόν, ο Κάρλο Αντσελότι βρέθηκε πολύ κοντά στην απόλυση. Η πρώτη στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν Μονάχου, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να την έχει αποφασίσει, εφόσον η Ρεάλ αποκλείονταν. Το εμφατικό 4-0 στο Μόναχο και η πανηγυρική πρόκριση στον τελικό, βεβαίως, έδιωξαν οποιαδήποτε τέτοια σκέψη από το μυαλό του προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η δεύτερη ήρθε στον τελικό της Λισσαβόνας. Αν ο Σέρχιο Ράμος δεν ισοφάριζε στις καθυστερήσεις και η Ρεάλ δεν κατακτούσε το πολυπόθητο δέκατο στην παράταση, ο «Καρλέτο» δεν θα ήταν σήμερα στο τιμόνι της «Βασίλισσας». Παρ' ότι ο Πέρεθ έχει καλή προσωπική σχέση με τον Ιταλό, θεωρεί ότι δεν διαθέτει την αυστηρότητα που χρειάζεται για να διαχειριστεί τις βεντέτες στα αποδυτήρια της Ρεάλ και αυτό φρόντισε να το διαρρεύσει στον Τύπο.

«Δεν έχω βαρύ χέρι; Ναι, αλλά με αυτό το «μαλακό» κατέκτησα τρία Τσάμπιονς Λιγκ» ήταν η αποστομωτική απάντηση του «ειρηνοποιού», ο οποίος αποτελούσε διαχρονικά πόθο του «Φλο», αλλά δεν θα είχε προσγειωθεί στην Μαδρίτη, αν ο πρόεδρος είχε βρει τρόπο να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο έπρεπε να παρατείνει την παραμονή του στην ομάδα.

Ο Αντσελότι, βεβαίως, έχει και αυτός το δικό του μερίδιο ευθύνης στην προβληματική εικόνα της Ρεάλ. Κάνει ελάχιστο ροτέισον, με αποτέλεσμα η βενζίνη στο ρεζερβουάρ αρκετών βασικών να μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς (δεν τον βοήθησαν καθόλου και οι τραυματισμοί). Δεν φροντίζει να σφίγγει τα λουριά στους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι δείχνουν μέσα στα παιχνίδια να δυσκολεύονται να βρουν τον κατάλληλο αγωνιστικό ρυθμό, ενώ στην διάρκεια των αγώνων, ειδικά των πιο απαιτητικών, δεν δείχνει την απαραίτητη ευλυγισία, αποτυγχάνοντας να αλλάξει την μοίρα τους, όταν κάτι πάει στραβά. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στο πρωτάθλημα, κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Βαλένθια, Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ, η Ρεάλ έχει χάσει έντεκα από τους 21 βαθμούς που διεκδίκησε.

Partido de vuelta de 1/8 de Liga de Campeones entre el Real Madrid y el Schalke 04. En la imagen, pancarta en contra de Florentino Pérez.

Second leg of 1/8 Champions League match between Real Madrid and Schalke 04. In this picture, a banner against Florentino Pérez.
Partido de vuelta de 1/8 de Liga de Campeones entre el Real Madrid y el Schalke 04. En la imagen, pancarta en contra de Florentino Pérez. Second leg of 1/8 Champions League match between Real Madrid and Schalke 04. In this picture, a banner against Florentino Pérez. PARTIDO DE VUELTA DE 1/8 DE LIGA DE CAMPEONES ENTRE EL REAL MADRID Y EL SCHALKE 04. EN LA IMAGEN, PANCARTA EN CONTRA DE FLORENTINO PEREZ. SECOND LEG OF 1/8 CHAMPIONS LEAGUE MATCH BETWEEN REAL MADRID AND SCHALKE 04. IN THIS PICTURE, A BANNER AGAINST FLORENTINO PEREZ.

«Φλορεντίνο παραιτήσου», το μήνυμα σε πανό που αναρτήθηκε στο ματς με την Σάλκε

Η λύση στην κρίση;

Η επιστροφή του Λούκα Μόντριτς θα δώσει δεδομένα ισορροπία στην μεσαία γραμμή, θα βγάλει βάρος από τις πλάτες του Τόνι Κρόος, αν και αυτή θα γίνει σταδιακά, με τον Κροάτη βεβαίως να ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι θέμα ενός παίκτης, αλλά όλης της ομάδας να ξαναβρεί τον καλό της εαυτό».

Το «κλειδί», όμως, θα είναι η επιστροφή του Σέρχιο Ράμος (ο Χάμες Ροδρίγες θα αργήσει λίγο ακόμα). Ο Σεβιλιάνος αναμένεται να παίξει για μερικά λεπτά την Κυριακή (15/03) κόντρα στην Λεβάντε και ο Αντσελότι ελπίζει ότι θα τον έχει ετοιμοπόλεμο για να είναι βασικός στο καθοριστικό «Clasico» του «Καμπ Νόου», κόντρα στην πολύ ανεβασμένη Μπαρτσελόνα (Κυριακή 22/03).

Partido de vuelta de 1/8 de Liga de Campeones entre el Real Madrid y el Schalke 04. En la imagen, protestas del público local. 

Second leg of 1/8 Champions League match between Real Madrid and Schalke 04. In this picture, Real Madrid fans protest against to their team.
Partido de vuelta de 1/8 de Liga de Campeones entre el Real Madrid y el Schalke 04. En la imagen, protestas del público local. Second leg of 1/8 Champions League match between Real Madrid and Schalke 04. In this picture, Real Madrid fans protest against to their team. PARTIDO DE VUELTA DE 1/8 DE LIGA DE CAMPEONES ENTRE EL REAL MADRID Y EL SCHALKE 04. EN LA IMAGEN, PROTESTAS DEL PUBLICO LOCAL. SECOND LEG OF 1/8 CHAMPIONS LEAGUE MATCH BETWEEN REAL MADRID AND SCHALKE 04. IN THIS PICTURE, REAL MADRID FANS PROTEST AGAINST TO THEIR TEAM.

Τα λευκά μαντήλια έκαναν την εμφάνισή τους στις εξέδρες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου»

Στον ενάμισι χρόνο που βρίσκεται στην Ρεάλ, ο Αντσελότι μετράει δύο νίκες, αμφότερες πειστικές, κόντρα στην Μπάρτσα: Το 2-1 στον περυσινό τελικό του Κυπέλλου και το μάλλον τιμητικό για τους «Μπλαουγκράνα» 3-1, του πρώτου γύρου στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Κοινό στοιχείο σε αυτές τις δύο νίκες; Η Ρεάλ έπαιξε χωρίς το «BBC» (στον τελικό του Κυπέλλου δεν έπαιξε ο Κριστιάνο και στο ματς πρωταθλήματος ο Μπέιλ, αμφότεροι λόγω τραυματισμού) και με 4-4-2, ούσα πιο δεμένη στο κέντρο , χωρίς μεγάλα κενά μεταξύ των γραμμών και με μια ζηλευτή ισορροπία, την οποία αναζητά απεγνωσμένα, για να αντιμετωπίσει με περισσότερες εγγυήσεις επιτυχίας την τελική ευθεία της σεζόν.

Η Ρεάλ είχε δεχθεί τέσσερα γκολ εντός έδρας σε ευρωπαϊκό αγώνα μόλις μια φορά, το 2000: 4-2 από την Μπάγερν Μονάχου

Η Ρεάλ είχε δεχθεί τέσσερα γκολ εντός έδρας σε ευρωπαϊκό αγώνα μόλις μια φορά, το 2000: 4-2 από την Μπάγερν Μονάχου



To «Μπερναμπέου» αποδοκιμάζει έντονα τους παίκτες της Ρεάλ



Κριστιάνο Ρονάλντο: «Τι ντροπή, τι ντροπή»



Αντσελότι: «Έτσι δεν θα πάμε πουθενά»

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ