X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Referee mistakes

Τα διαιτητικά λάθη είναι σύνηθες φαινόμενο στο ποδόσφαιρο. Θυμηθείτε δέκα περιπτώσεις διαιτητικών αποφάσεων που έβγαλαν... μάτια και ακόμα τις συζητάμε (videos).

Λάθη οι διαιτητής έκαναν ανέκαθεν στο ποδόσφαιρο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα λάθη τους φαίνονται περισσότερα. Άλλοτε είναι καθοριστικά και κρίνουν αποτελέσματα και άλλοτε όχι. Λάθη όλων των ειδών. Μία λανθασμένη κάρτα, ένα ανεξήγητο σφύριγμα ή και μία παράβαση που δεν σφυρίχθηκε.

Είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί ένα ματς και ο διαιτητής να περάσει απαρατήρητος. Οι αποφάσεις τους μπορεί να συζητούνται για πολλά χρόνια ή και δεκαετίες όπως το γκολ του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του Μουντιάλ 1966.

Συνήθως την πληρώνουν οι αδύναμες ομάδες αλλά γίνεται και το αντίθετο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας με αντίπαλο την Κορέα στο Μουντιάλ 2002.

Η τεχνολογία γραμμής χρησιμοποιήθηκε στο πρόσφατο Μουντιάλ για να μην συμβεί ξανά αφού που συνέβη πριν τέσσερα χρόνια στο ματς Γερμανία - Αγγλία, όταν το σουτ του Λάμπαρντ πέρασε την γραμμή αλλά το γκολ δεν μέτρησε ποτέ.

Θυμηθείτε δέκα περιπτώσεις διαιτητικών αποφάσεων στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έβγαλαν... μάτια και ακόμα τις συζητάμε.

Τόρστεν Φρινγκς (ΗΠΑ - Γερμανία 0-1, Μουντιάλ 2002)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν την Γερμανία στην προημιτελικά φάση του Μουντιάλ 2002. Τα "πάντσερ" νίκησαν 1-0. Οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν στο 50' ο Γκρεγκ Μπέρχαλτερ, βρέθηκε στην πορεία της μπάλας μετά από εκτέλεση κόρνερ και την έστειλε προς την εστία του Καν. Ο Γερμανός τερματοφύλακας δεν την μπλόκαρε και χρειάστηκε το χέρι του Τόρστεν Φρινγκς να την διώξει πάνω στην γραμμή. Ο διαιτητής αρνήθηκε να καταλογίσει την παράβαση. Οι ΗΠΑ δεν απείλησαν τα "πάντσερ" μετά από αυτή τη φάση και αποκλείστηκαν.

Φρανκ Λάμπαρντ (Γερμανία - Αγγλία 4-1, Μουντιάλ 2010)

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής το 2010 ο 'Αγγλος Φρανκ Λάμπαρντ, πέτυχε ένα εξόφθαλμο γκολ κόντρα στην Γερμανία το οποίο δεν μέτρησε ποτέ. Ο Λάμπαρντ με σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και αφού αναπήδησε εντός της εστίας του Νόιερ, τόσο ο διαιτητής όσο και ο επόπτης έδειξαν να συνεχιστεί ο αγώνας.

Πέδρο Μέντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τότεναμ 0-0, Πρέμιερ Λιγκ 2005)

Τον Ιανουάριο του 2005 η Μάντσεστερ υποδέχθηκε την Τότεναμ στο Όλντ Τράφορντ. Το ματς ήταν ισόπαλο μέχρι το 89' όταν ο Πέδρο Μέντες της Τότεναμ με μακρινό σουτ από το κέντρο του γηπέδου προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τον Ρόι Κάρολ, που ήταν εκτός εστίας. Η μπάλα πήρε μεγάλη καμπύλη και ενώ ο Κάρολ έδειχνε ότι είχε τον έλεγχο της μπάλας αυτή του έφυγε από τα χέρια πέρασε την γραμμή αλλά το γκολ δεν μέτρησε ποτέ.

" Ο παίκτης της Τότεναμ σούταρε από πολύ μακριά και εγώ έπρεπε να ήμουν στην ευθεία με τον τελευταίο παίκτη της άμυνας για τυχόν οφσάιντ. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο παρά μόνο να τρέξω σαν τον Λίνφορντ Κρίστι. Όταν προσγειώθηκε η μπάλα ήμουν 20 μέτρα μακριά από την γραμμή της εστίας και ήταν αδύνατον να κρίνω αν η μπάλα πέρασε την γραμμή", είχε δικαιολογηθεί ο Άγγλος επόπτης Ρομπ Λιούις.

Ριβάλντο (Βραζιλία - Τουρκία 2-1, Μουντιάλ 2002)

Στο Μουντιάλ 2002, η Βραζιλία νίκησε 2-1 την Τουρκία στην φάση των ομίλων στον εναρκτήριο αγώνα των δύο ομάδων στο τουρνουά. Ο Ριβάλντο ήταν ο πρωταγωνιστής του ματς. Με εύστοχο χτύπημα πέναλτι σημείωσε το νικητήριο γκολ της "σελεσάο" αλλά η φάση που στιγμάτισε αρνητικά τον Βραζιλιάνο συνέβη στις καθυστερήσεις, όταν προσποιήθηκε τραυματισμό σε επιστροφή της μπάλας του Τούρκου Χακάν Ουνσάλ, στο κόρνερ του γηπέδου. Μετά το δραματικό πέσιμο του Ριβάλντο, ο Ουνσάλ δέχτηκε 2η κίτρινη και αποβλήθηκε.

Eντού (ΗΠΑ - Σλοβενία 2-2, Μουντιάλ 2010)

Ο αγώνας ΗΠΑ - Σλοβενία 2-2 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ματς του Μουντιάλ 2010. Η Σλοβενία προηγήθηκε 2-0 και οι Ηνωμένες Πολιτείες ισοφάρισαν χάρις στα γκολ των Ντόνοβαν και Μπράντλεϊ. Είκοσι λεπτά πριν την λήξη έγινε η φάση του αγώνα. Ο Ντόνοβαν εκτέλεσε φάουλ η μπάλα έφθασε μέσα στην περιοχή στον Εντού, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα. Προς έκπληξη των παικτών των ΗΠΑ ο διαιτητής Κομάν Κουλιμπαλί από το Μάλι ακύρωσε το γκολ. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει γιατί δεν μέτρησε το γκολ ενώ και ο Κουλιμπαλί αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του.

Μπάιρον Μορένο (Ν. Κορέα - Ιταλία 2-1, Μουντιάλ 2002)

Οι Ιταλοί θα θυμούνται για πάντα τον αποκλεισμό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Άπω Ανατολής από τη Ν. Κορέα με 2-1. Ο άνθρωπος που στοιχειώνει τα όνειρά τους είναι ο Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ. Ο διαιτητής εκείνου του αγώνα κατηγορείται από τους Ιταλούς πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να στείλει τους οικοδεσπότες (μαζί με την Ιαπωνία) του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην επόμενη φάση. Τρεις ήταν οι φάσεις που αισθάνθηκαν την αδικία στο πετσί τους: το αυστηρό πέναλτι που κέρδισε η Νότια Κορέα στο ξεκίνημα του αγώνα, η αποβολή του Τότι με δεύτερη κίτρινη κάρτα για "θέατρο" (εκείνος είχε ζητήσει πέναλτι σε ανατροπή του μέσα στην περιοχή) και ο καταλογισμός οφσάιντ σε καθοριστικό γκολ του Νταμιάνο Τομάζι στο φινάλε.

Τιερί Ανρί (Γαλλία - ΈΙΡΕ 1-1, Προκριματικά Μουντιάλ 2010 )

Μετά τον Μαραντόνα και το "χέρι του Θεού" ένα άλλο χέρι αυτό του Τιερί Ανρί βοήθησε την Γαλλία να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010. Αντίπαλος των Γάλλων στα πλέι οφ της προκριματικής φάσης ήταν το Έιρε. Στο πρώτο ματς οι "τρικολόρ" νίκησαν εκτός έδρας με 1-0. Στον επαναληπτικό, το Έιρε προηγήθηκε με γκολ του Ρόμπι Κιν και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Η φάση που έκρινε το ματς έγινε στο 104' όταν ο Ανρί έβαλε το χέρι του για να σταματήσει την μπάλα και να την στρώσει στον Γκαλάς που ισοφάρισε για την Γαλλία. Ο επόπτης και ο διαιτητής Μάρτιν Χάνσον, δεν είδαν τίποτα και η Γαλλία πήρε μία άδικη πρόκριση.

Γκράχαμ Πολ (Κροατία - Αυστραλία 2-2, Μουντιάλ 2006)

Η πιο περίεργη στιγμή του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 έγινε στον αγώνα Κροατία - Αυστραλία. Ήταν το τελευταίο ματς του 6ου ομίλου και η Κροατία ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί στον επόμενο γύρο. Το ματς διεξήχθη στην Στουτγκάρδη και έληξε ισόπαλο 2-2.

Η φάση του αγώνα είχε πρωταγωνιστές τον Κροάτη αμυντικό Γιόζιπ Σίμουνιτς και τον διαιτητή Γκράχαμ Πολ. Ο Σίμουνιτς αποβλήθηκε μετά από τρεις κίτρινες κάρτες (!) που του έδειξε ο Αγγλος διαιτητής. Την πρώτη την δέχτηκε στο 63' για φάουλ πάνω στον Κιούελ ενώ την δεύτερη την πήρε στο 90' για φάουλ στο κέντρο πάνω στον Κένεντι.

Ο Σίμουνιτς κινήθηκε προς τα αποδυτήρια αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ο διαιτητής δεν του είχε δείξει κόκκινη κάρτα και παρέμεινε στο γήπεδο. Στις καθυστερήσεις ο Σίμουνιτς δέχτηκε την τρίτη κίτρινη κάρτα(!) και τότε ο Γκράχαμ Πολ τον απέβαλε σφυρίζοντας παράλληλα την λήξη του αγώνα. Ο Πολ ανέλαβε την ευθύνη και αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο.

Τζεφ Χαρστ (Αγγλία - Δυτική Γερμανία 4-2, Μουντιάλ 1966)

Το πιο αμφιλεγόμενο τέρμα σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκε αναμφισβήτητα το 1966 στην αναμέτρηση της (οικοδέσποινας) Αγγλίας με τη Δυτική Γερμανία. Οι δύο ομάδες είχαν οδηγηθεί στην παράταση με το σκορ στο 2-2 στον κανονικό αγώνα (λίγο πριν το φινάλε είχαν στείλει το ματς στην παράσταση οι Γερμανοί) και στο 109' ο Τζεφ Χαρστ έκανε ένα σουτ-κεραυνό που έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι, για να αναπηδήσει στη συνέχεια πάνω(;) στη γραμμή και να απομακρυνθεί.

Πέρασε ή δεν πέρασε άραγε τη γραμμή; Ακόμα και τώρα, 48 χρόνια μετά, ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα, ωστόσο αυτό που είχε τότε σημασία ήταν η απόφαση του διαιτητή. Και ο Ελβετός ρέφερι αφού συμβουλεύτηκε τον επόπτη από το Αζερμπαϊτζάν έδειξε τη σέντρα, με το 3-2 να είναι γεγονός και τους Άγγλους να παίρνουν ουσιαστικά το πάνω χέρι για τη νίκη.

Ντιέγκο Μαραντόνα (Αγγλία - Αργεντινή 1-2, Μουντιάλ 1986)

Πιθανότατα το διασημότερο "σκάνδαλο" στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου λόγω των ομάδων που πήραν μέρος στον αγώνα αλλά και στον (αρνητικό) πρωταγωνιστή. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε ένα από τα κορυφαία γκολ όλων των εποχών σε Μουντιάλ όταν πέρασε τη μισή Εθνική Αγγλίας και τον Πίτερ Σίλτον πριν στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο λίγο πριν γράψει το 2-0 μέσα σε αποθέωση είχε ξεγελάσει με τον πλέον πανούργο τρόπο τον διαιτητή.

Και αυτό γιατί διεκδικώντας τη μπάλα από τον γκολκίπερ των "λιονταριών" χρησιμοποίησε το χέρι του για να ανοίξει το σκορ για λογαριασμό της Αργεντινής. Ο άρχοντας του αγώνα όμως δεν είδε το "χέρι του Θεού" και έτσι η "αλμπισελέστε" πήρε εν τέλει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 αφήνοντας τους Άγγλους να διαμαρτύρονται μέχρι σήμερα για αυτή την τεράστια αδικία.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ