ΜΙΛΑΝ

Ρονάλντο, "φαινόμενο" της μπάλας και τραυματισμών!

Ρονάλντο, "φαινόμενο" της μπάλας και τραυματισμών!
Μιλένε Ντομίνγκες-1

Μία καριέρα γεμάτη τίτλους, διακρίσεις, γκολ, ρεκόρ, ωραίες γυναίκες αλλά και... σοβαρούς τραυματισμούς. Το SPORT 24 σκιαγραφεί το πορτραίτο του ποδοσφαιρικού "φαινομένου" Ρονάλντο (vds)!

Ο άνθρωπος που είδε τόσες πολλές φορές την τύχη να του... γυρίζει την πλάτη και να τον "πολεμάει" ανελέητα με τόσους σοβαρούς τραυματισμούς, δεν σκέφτηκε ποτέ να λυγίσει, να πέσει αναίσθητος στο καναβάτσο, να πετάξει λευκή πετσέτα, να παραδοθεί άνευ όρων.
Αντίθετα, φρόντισε να "ανοίξει τα φτερά" του και να γνωρίσει στιγμές δόξας και καταξίωσης, με δύο κερδισμένα Παγκόσμια Κύπελλα στην καριέρα του (1994, 2002) και τρεις τελικούς Μουντιάλ, με την ανάδειξή του τρεις φορές ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή της FIFA (1996, 1997, 2002), καθώς και με την ανακήρυξή του από το έγκυρο γαλλικό περιοδικό France Football το 2007 ως μέλος της κορυφαίας 11αδας όλων των εποχών.

Έχοντας όλες τις προδιαγραφές για να ενσαρκώσει τον "νέο Πελέ", έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που φόρεσε τόσο τη φανέλα τόσο των δύο "αιωνίων" του ισπανικού ποδοσφαίρου (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης), όσο και των σπουδαίων εκπροσώπων του Μιλάνου (Ίντερ, Μίλαν), όμως το σημαντικότερο "παράσημο" στην καριέρα του είναι ότι δεν εγκατάλειψε ποτέ.

Ούτε μετά την "κρίση" στο Παρίσι πριν τον τελικό του Μουντιάλ ανάμεσα σε Γαλλία και Βραζιλία, ούτε μετά το πρώτο... κρακ στο Ίντερ-Λέτσε το '98, ούτε μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο Λάτσιο-Ίντερ το 2000.

Τώρα όμως; Ο 31χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για το όσκαρ ατυχίας στο χώρο του ποδόσφαιρο μέσα στο 2008, όταν τρία λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο του "Σαν Σίρο", στο Μίλαν-Λιβόρνο, συγκρούσθηκε με τον Βιντιγκάλ, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη τένοντα στο αριστερό του γόνατο.

Αποτέλεσμα; Το "φαινόμενο" δεν είχε άλλη επιλογή από να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ζημιάς, με τις ιατρικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αναγκαστική αποχή του από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για τους επόμενους εννέα μήνες.

Το αν θα επιστρέψει και αυτή τη φορά στα γήπεδα ή θα αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά τού παπούτσια, είναι πλέον θέμα... κινήτρου, με τον χειρουργό Ερίκ Ρολάν να τονίζει ότι μετά από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό, μόνο ένας παίκτης με τεράστια θέληση έχει πιθανότητες να κάνει το comeback.

Και δεν έχει άδικο αν φέρουμε στη μνήμη μας τους τραυματισμούς από τους οποίους έχει ταλαιπωρηθεί αυτός ο τόσο προικισμένος άσος την τελευταία δεκαετία.

Τραυματισμοί, ο δυσκολότερος αντίπαλός του
Μετά τη κρίση άγχους (η επίσημη αιτιολογία από την βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία) και τον κίνδυνο για τη ζωή του τον οποίο διέτρεξε την παραμονή του μεγάλου τελικού Γαλλία-Βραζιλία στο Μουντιάλ '98, ο Ρονάλντο επέστρεψε στο Μιλάνο με κάποια μορφή τενοντίτιδας.

Η εγχείρηση τότε δεν κρίθηκε αναγκαία, όμως η 21η Νοεμβρίου του 1999 ήταν μία ημερομημία που θα μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη του Βραζιλιάνου. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια αγώνα της Serie A με τη Λέτσε στο "Μεάτσα", ο Ρονάλντο ένιωσε το γόνατό του να γυρίζει, γεγονός που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από το γήπεδο.

Οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ρήξη τένοντα στο δεξί του γόνατο, γεγονός που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στους γιατρούς προκειμένου να τον επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση.

Χειρουργημένος στο Παρίσι από τον καθηγητή Σελάν, ο Ρονάλντο ξεκίνησε το μακρύ πρόγραμμα αποθεραπείας του, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Στις 12 Απριλίου 2000 όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου χειροκρότησαν την επιστροφή του Βραζιλιάνου στους αγωνιστικούς χώρους, στο πλαίσιο του πρώτου τελικού του Κόπα Ιτάλια ανάμεσα σε Λάτσιο και Ίντερ, όμως η "γιορτή" κράτησε μόλις έξι λεπτά...

Το δράμα του "Ολίμπικο"...
Σε μία επέλασή του προς την περιοχή των "λατσιάλι", ο Ρονάλντο έπεσε άτσαλα στον αγωνιστικό χώρο του "Ολίμπικο", με τα ουρλιαχτά μετά το πέσιμό του να προκαλούν ρίγη συγκίνησης, και τη διάγνωση να είναι και πάλι τραυματισμός στο δεξί γόνατο.

Νέα χειρουργική επέμβαση, στο ίδιο σημείο, στο ίδιο ιατρικό κέντρο, και από τον ίδιο χειρουργό για τον Ρονάλντο, ενώ στις 8 Μαρτίου 2001 ο παίκτης κρίθηκε "ιατρικά έτοιμος" να επιστρέψει στα γήπεδα.

Μετά από 2 εγχειρήσεις και συνολικά 20 μήνες αποκατάστασης, επέστρεψε δυναμικά στο Μουντιάλ του 2002 που ήταν ο κορυφαίος παίκτης της "σελεσάο" (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης), ενώ κατά το διάστημα της θητείας του στη Ρεάλ Μαδρίτης τραυματίστηκε το 2005 και έμεινε για περίπου 3,5 μήνες εκτός δράσης.

Η Μίλαν εμφανίστηκε ως "μάνα εξ ουρανού" για να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του, με το πέρασμά του από τους "μερένγκες" στους "ροσονέρι" στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου το 2006 να θεωρείται από πολλούς ως το μεγάλο στοίχημα τόσο για τους Μιλανέζους όσο και για το "φαινόμενο".

Οι πρώτοι έξι μήνες ήταν εξαιρετικοί, καθώς πρόλαβε να σημειώσει 7 τέρματα σε 14 συμμετοχές του, κάνοντας πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος επιθετικός που είχαν θαυμάσει όλοι στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Ίντερ ετοιμαζόταν να ζήσει τη δεύτερη ποδοσφαιρική του νιότη.

Η κατάρα ξαναχτύπησε οκτώ χρόνια μετά
Δεν ήταν όμως γραπτό για τον Βραζιλιάνο να... πάρει μπρος, καθώς ένας νέος τραυματισμός στις αρχές του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα επίδειξης για την παρουσίαση της νέας φανέλας της Μίλαν, τον έθεσε και πάλι νοκ-άουτ.

Προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό, πήγε στη Βραζιλία όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα αποκατάστασης, με την επιστροφή του με τη φανέλα των "ροσονέρι" να γίνεται στο ματς πρωταθλήματος με την Κάλιαρι στις 25 Νοεμβρίου, ενώ στον πρώτο αγώνα της ομάδας του για το 2008 απέναντι στη Νάπολι, βρήκε δύο φορές το δρόμο προς τα δίχτυα των "παρτενοπέι".

Το εντυπωσιακό "ξεπέταγμα" του 18χρονου Πάτο, έκανε τους φίλους της Μίλαν να ονειρεύονται την δημιουργία μίας πανίσχυρης λατινοαμερικανικής επθετικής τριπλέτας, της επονομαζόμενης Κα-Πα-Ρο (Κακά-Πάτο-Ρονάλντο), η οποία θα αποτελεί το ισχυρό ατού των "ροσονέρι" σε Ιταλία και Ευρώπη, όμως το ματς με τη Λιβόρνο τους χάλασε τα σχέδια...

Ο Ρονάλντο δεν υπολογίζεται πλέον για τον επόμενο ένα χρόνο, ωστόσο ουδείς φαίνεται να τον ξεγράφει, ούτε από την ομάδα του, ούτε από τους συμπατριώτες του, αλλά ούτε και από το σύνολο του Τύπου.

"Μπορούν να λένε ότι θέλουν, όμως αυτός βρέθηκε σε μία ακόμα δυσκολότερη κατάσταση και κατάφερε να βγει νικητής.

Ο Ρονάλντο έχει να δώσει ακόμα πολλά στο ποδόσφαιρο και θα κάνει να σιωπήσουν όσοι τον κριτίκαραν",

τόνισε ο Νέλιο Νασάριο, πατέρας του Ρονάλντο, ενω η μητέρα του, Σόνια, αποκάλυψε στον αθλητικό Τύπο της Βραζιλίας ότι έκλαψε πολύ στο άκουσμα της είδησης του τραυματισμού του και ότι πέρασε όλη την ημέρα κάνοντας προσευχές για την υγεία του παιδιού της.

"Δεν έχω μιλήσει απευθείας με τον ίδιο, αλλά με τον Λεονάρντο. Ο Ρόνι πονάει, όμως φαίνεται ότι ο τένοντας είναι σε καλύτερη κατάσταση απ'ότι ήταν οκτώ χρόνια πριν", υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, για να συμπληρώσει:

"Εννέα μήνες έξω; Δεν κάνω το γιατρό, οπότε δεν θα κάνω προβλέψεις. Προς το παρόν χρειάζεται να μείνει στην κλινική για περίπου μία εβδομάδα, μετά δεν ξέρω πού θα αποφασίσει να πάει για να κάνει την αποθεραπεία του, εάν θα επιστρέψει στο Μιλάνο ή θα πάει στη Μαδρίτη για να δει το γιο του".

Την ίδια ώρα ο μάνατζερ του Ρονάλντο, Φαμπιάνο Φάραχ, αποκάλυψε ότι η Μίλαν σκέφτεται πολύ σοβαρά να προτείνει στον Βραζιλιάνο άσο την ανανέωση του συμβολαίου του (το υπάρχον λήγει τον Ιούνιο του 2008), θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι είναι στο πλευρό του ποδοσφαιριστή της.

"Ο Ρονάλντο είναι πολεμιστής, ο οποίος έχει παλέψει και έχει κερδίσει τόσες πολλές μάχες στη ζωή του. Είναι τύπος που αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις και νομίζω ότι είναι έτοιμος για την τελευταία του μάχη.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι ροσονέρι προτίθενται να ανανεώσουν το συμβόλαιό του και ο αντιπρόεδρος, Αντριάνο Γκαλιάνι, έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ρονάλντο θέλει να επιστρέψει και να παίξει μπάλα, όμως ο πρωταρχικός του στόχος τώρα είναι να είναι υγιής και έχει ομαλή αποθεραπεία.

Η ανανέωση του συμβολαίου του μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο να επιστρέψει, καθώς όπως επισήμανε και ο χειρουργός Ερίκ Ρολάντ, το ψυχολογικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιστροφή ενός παίκτη από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό",





τόνισε χαρακτηριστικά.






Η συγκινητική επιστολή του προέδρου της Βραζιλίας
Το ανθρώπινο δράμα του Ρονάλντο δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα, ο οποίος έστειλε στο "φαινόμενο" ευχητήρια επιστολή, εκ μέρους του ίδιου αλλά και ολόκληρου του έθνους.

"Αγαπητέ μου Ρονάλντο, για ακόμα μία φορά, σου παρουσιάστηκε ένα ακόμα εμπόδιο και έχω την εντύπωση ότι είναι ένα τεστ για τη δύναμή σου αλλά και την ικανότητά σου να αντιστέκεσαι.

Αλλά ξέρεις ότι εγώ, όπως και εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, συμμερίζομαι τον πόνο και τη θλίψη που νιώθεις. Ταυτόχρονα, ενώνω τη φωνή μου με εκατομμύρια Βραζιλιάνους για να σου πω:

Αντιστάσου, μην αποθαρύνεσαι, όσο δυνατός είναι ο πόνος και η απογοήτευση, τόση είναι η δύναμη που σου δίνει ο Θεός για να αντέξεις και να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια.

Είμαι πεπεισμένος, όπως όλος ο βραζιλιάνικος λαός, ότι θα επιστρέψεις στα γήπεδα για να γίνεις ξανά παράδειγμα και σημείο αναφοράς για το κουράγιο και την επιμονή σου.

Είμαι σίγουρος, κυρίως ως λάτρης του ποδοσφαίρου, ότι θα δώσεις σε όλους, Βραζιλιάνους και Ιταλούς, την απόλαυση να σε δουν να κάνεις απίθανα πράγματα και να σκοράρεις ξανά τα γκολ που θα μας δώσουν μεγάλη χαρά"







, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τα μηνύματα των Πάτο και Ζέεντορφ
Η νέα περιπέτεια του Ρονάλντο συγκλονίζει φυσικά και τους συμπαίκτες του, είτε ανήκουν στην παλιά είτε στη νέα φρουρά. "Ο Ρονάλντο είναι το "φαινόμενο", όλος ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό του", δήλωσε ο συμπατριώτης του Πάτο, ενώ ο Κλάρενς Ζέεντορφ από την πλευρά του δεν έκρυψε τον προβληματισμό του...

"Είναι ένας από τους πιο μεγάλους παίκτες, όμως φοβάμαι ότι μπορεί να τελειώσει εδώ η καριέρα του. Κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να δει μία τέτοια σκηνή.

Η καρδιά μου σταμάτησε να χτυπάει, ήταν σαν να ξαναζούσα τον τραυματισμό του Ρόνι με τη φανέλα της Ίντερ κόντρα στη Λάτσιο. Η αντίδραση του ήταν ίδια.

Είναι η τρίτη φορά που του τυχαίνει ένας τραυματισμός στο γόνατο. Και για αυτό το λόγο πιστεύω ότι μπορεί να τελειώσει εδώ την καριέρα του.

Θα δούμε τί θα συμβεί στους επόμενους έξι μήνες, θα εξαρτηθεί από το πώς θα συγκεντρωθεί στο πρόγραμμα αποθεραπείας του",





δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός μέσος.

Στείλτε sms στο Ρονάλντο μέσω της... "Gazzetta"
Όσο για το πόσο αγαπητός είναι ο Ρονάλντο στα ιταλικά ΜΜΕ, αρκεί να αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της γειτονικής χώρας, "Gazzetta dello Sport" δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες της να στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στο Βραζιλιάνο άσο μέσω υπηρεσίας sms!

"O Βραζιλιάνος της Μίλαν περνάει μία δύσκολη περίοδο. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, έτσι και τώρα ανοίγουμε κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στους επισκέπτες της Gazzetta.it και το "φαινόμενο".

Στείλτε τα μηνύματα υποστήριξης στο 48434, γράφοντας επίσης το όνομά σας: εμείς θα τα συγκεντρώσουμε και θα φροντίσουμε να φτάσουν όλα στο Ρονάλντο",

αναφέρεται χαρακτηριστικά μέσω από την ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Πέρα πάντως από τα "χτυπήματα της μοίρας", στα οποία μέχρι στιγμής ο Ρονάλντο έχει εμφανιστεί... ανθεκτικός, το "φαινόμενο" έχει να επιδείξει ουκ ολίγες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας που έχει προσφέρει στους απανταχού φίλους της στρογγυλής θεάς, από το 1993 και μετά που έκανε την εμφάνισή του στο χορτάρι.

Φορώντας τις φανέλες κατά σειρά των Κρουζέιρο, PSV Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Εθνικής Βραζιλίας, πέτυχε γκολ, ρεκόρ, αλλά το κυριότερο κατάφερε να εδραιωθεί στη μνήμη των φιλάθλων ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που ανέδειξε όχι μόνο το βραζιλιάνικο αλλά και το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό παλκοσένικο.

Το SPORT 24 σας υπενθυμίζει κάποια πράγματα που... επιβάλλεται να γνωρίζετε για το "φαινόμενο", με την ευχή ότι ο Βραζιλιάνος έχει ακόμα να γράψει και άλλες χρυσές σελίδες στο προσωπικό ποδοσφαιρικό του λεύκωμα:

* Το μέλος της θρυλικής ομάδας της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1970, Ζαϊρζίνιο (ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που έχει σκοράρει σε όλα τα ματς της τελικής φάσης της διοργάνωσης), ήταν αυτός που "ανακάλυψε" τον Ρονάλντο (Ρονάλντο Λουίς Νασάριο ντα Λίμα το πλήρες όνομά του), και μεσολάβησε ώστε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας με την Κρουζέιρο το 1993, σε ηλικία 17 ετών.

* Ο Ολλανδός προπονητής και σκάουτ, Πιερ ντε Βίσερ, νυν προσωπικός σύμβουλος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ήταν ο άνθρωπος που έφερε, μετά τον Ρομάριο, και τον Ρονάλντο στην Ευρώπη, με τη μεταγραφή του το 1994 στην Αϊντχόφεν να κοστίζει στον ολλανδικό σύλλογο 6 εκ.δολάρια. Στο "Φίλιπς Στάντιουμ" έκανε πράματα και θάματα, πετυχαίνοντας 42 τέρματα (!) σε 46 αγώνες πρωταθλήματος, ενώ σε 57 επίσημες εμφανίσεις του βρήκε 55 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα.

* Έπαιξε μόλις έναν χρόνο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (1996-97), πρόλαβε όμως να κάνει τους οπαδούς των "μπλαουγκράνα" να τον λατρέψουν. Σε 44 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις σημείωσε 39 τέρματα, ενώ οδήγησε τους Καταλανούς στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, πετυχαίνοντας μάλιστα το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης (από την βούλα του πέναλτι) στον τελικό κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

* Πήρε την πρώτη του... γεύση από Καμπιονάτο φορώντας για πέντε χρόνια (1997-2002) τη φανέλα της Ίντερ, με την οποία πανηγύρισε το 1998 την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA (3-0 τη Λάτσιο στον τελικό του "Παρκ ντε Πρενς"), αποτυγχάνοντας όμως να της χαρίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας, παρότι έφτασε δύο φορές πολύ κοντά στο πολυπόθητο τρόπαιο.

* Οι κάκιστες σχέσεις του με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου του "Μεάτσα", με τη Ρεάλ Μαδρίτης να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, και έτσι να τον φέρει στο "Μπερναμπέου", έναν χρόνο μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν και δύο χρόνια μετά τον Λουίς Φίγκο.

* Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα των "μερένγκες" σκόραρε δύο φορές, ενώ τελείωσε τη σεζόν σκοράροντας 23 φορές στην Πριμέρα Ντιβισιόν, συμβάλλοντας τα μέγιστα την κατάκτηση του τίτλου από τη Ρεάλ το 2003. Μάλιστα, στον αγώνα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε χατ-τρικ στο "Ολντ Τράφορντ", με την "βασίλισσα" να αποκλείει τους "κόκκινους διαβόλους" με συνολικό σκορ 6-5.

* Το 2006 τα σενάρια ήθελαν τον "Ρόνι" να επιστρέφει στην Ίντερ, με τον Μάσιμο Μοράτι όμως να διαψεύδει κατηγορηματικά και τους φίλους των "νερατζούρι" να τάσονται ανοιχτά κατά της έλευσης του "φαινομένου", που δεν τον είχαν συγχωρήσει για κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει για την ομάδα τους όταν είχε αποχωρήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Στις 30 Ιανουαρίου του 2007 ολοκληρώθηκε τελικά η μετακίνησή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην... συμπολίτισσα, Μίλαν, με τον Βραζιλιάνο φορ να παίρνει τη φανέλα με το νούμερο 99 στην πλάτη.

* Στο δεύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα της Μίλαν (πρώτο ως βασικός) στις 17 Φεβρουαρίου απέναντι στη Σιένα, σημείωσε δύο τέρματα ενώ έδωσε και μία ασίστ, με τους Μιλανέζους να παίρνουν τελικά τη νίκη σε εκείνο το ματς με το εντυπωσιακό 4-3. Τελείωσε δε τη σεζόν αγωνιζόμενος σε 14 ματς και σκοράροντας 7 φορές.

* Με τη μετακόμισή του στη Μίλαν, μπήκε στη λίστα των (λίγων) παικτών που έχουν αγωνιστεί και με τις δύο μεγάλες ομάδες του Μιλάνου, ενώ είναι ο μοναδικός που έχει σκοράρει και με τις δύο ομάδες στα μεταξύ τους ντέρμπι (με την Ίντερ τη σεζόν 1998-99 και με τη Μίλαν τη σεζόν 2006-07).

* Παρά το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί για μία παραπάνω από μία δεκαετία σε κορυφαίο επίπεδο δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ (πέρυσι που η Μίλαν ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, ο Βραζιλιάνος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής καθώς είχε ήδη αγωνιστεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης). Το 2003 έφτασε κοντά στο να διεκδικήσει το τρόπαιο, όμως ηττήθηκε στον ημιτελικό από τη Γιουβέντους.

* Πραγματοποίησε το ντεμπούτο με τη φανέλα της "σελεσάο" το 1994, σε φιλικό με την Αργεντινή. Σε ηλικία 17 ετών συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Μουντιάλ των ΗΠΑ, χωρίς να αγωνιστεί πάντως ούτε ένα λεπτό. Το εντυπωσιακό είναι ότι τότε τον φώναζαν Ροναλντίνιο για να ξεχωρίζει από τον μεγαλύτερο σε ηλικία συμπαίκτη του, Ρονάλντο Ροντρίγκες ντε Ζέσους.

* Το 1996, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ο Ρονάλντο έπαιξε φορώντας φανέλα με το όνομα Ροναλντίνιο στην πλάτη του, από τη στιγμή που ο νυν κεντρικός μπακ του Άρη, Ρονάλντο Γκιάρο (ήταν τότε δύο χρόνια μεγαλύτερός του), ήταν ένας από τους συμπαίκτες του.

* Στο Μουντιάλ του 1998 πέτυχε τέσσερα τέρματα και έδωσε τρεις ασίστ, ενώ στον χαμένο τελικό κόντρα στη Γαλλία αγωνίστηκε 72 λεπτά και ήταν σκιά του εαυτού του. Βέβαια, όλοι θα θυμούνται ότι ότι περίπου μία ώρα πριν το ματς ανακοινώθηκε πως θα είναι εκτός αρχικής 11αδας, όμως στη συνέχεια άλλαξε η απόφαση των ανθρώπων της Βραζιλίας. Αιτία, το ότι το προηγούμενο βράδυ υπέφερε από κρίσεις άγχους, με τους γιατρούς να συνιστούν ότι δεν είναι σε θέση ιατρικά να αγωνιστεί, όμως φαίνεται ότι οι... χορηγοί είχαν διαφορετική άποψη, πιέζοντας να αγωνιστεί.

* Το Μουντιάλ της Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας σηματοδότησε την αναγέννηση του "φαινομένου" μέσα από τις... στάχτες του (μακροχρόνιο τραυματισμό), με τον Ρονάλντο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 τέρματα, τα δύο εξ αυτών στον τελικό με τη Γερμανία (σκόραρε σε όλα τα παιχνίδια με εξαίρεση τον προημιτελικό κόντρα στην Αγγλία, όπου πέτυχαν τα νικητήρια τέρματα για τη "βερντεόρο" οι Ριβάλντο και Ροναλντίνιο). Σε αυτό το Μουντιάλ ισοφάρισε μάλιστα το ρεκόρ του θρυλικού Πελέ με 12 τέρματα σε τελική φάση Μουντιάλ.

* Με τα δύο τέρματα που πέτυχε κόντρα στην Ιαπωνία στο τελευταίο Μουντιάλ, έγινε ο 20ος παίκτης στην ιστορία που έχει σκοράρει σε τρεις τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου.

* Στις 27 Ιουνίου 2006 ο Ρονάλντο έγραψε ιστορία, καθώς με το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Γκάνα, έφτασε τα 15, σπάζοντας ταυτόχρονα το στοιχειωμένο ρεκόρ του Γερμανού αρχισκόρερ Γκερντ Μίλερ, που ήταν για χρόνια στην κορυφή της σχετικής λίστας με 14 τέρματα σε τελικές φάσεις Μουντιάλ.

* Επιπλέον, έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης, μετά τον Γιούργκεν Κλίνσμαν, ο οποίος έχει πετύχει τουλάχιστον τρία τέρματα σε κάθε μία από τις τελικές φάσεις Μουντιάλ που έχει συμμετάσχει.

* Απέχει 16 τέρματα από το να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Βραζιλίας, όμως το πιθανότερο είναι να μην πατήσει... κορυφή, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της "σελεσάο", Ντούνγκα, να μην τον υπολογίζει μετά το Μουντιάλ της Γερμανίας. Αυτή τη στιγμή, ο 32χρονος φορ βρίσκεται στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 62 τέρματα, έναντι 66 του Ζίκο και 77 του Πελέ.

* Μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν, είναι οι μοναδικοί παίκτες που έχουν κατακτήσει το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς από την FIFA τρεις φορές.

Ο Ρονάλντο και οι... γυναίκες του


Πέρα από τα αγωνιστικά του κατορθώματα, ο Ρονάλντο έχει να παρουσιάσει μία "γεμάτη" προσωπική ζωή, έχοντας στο... ενεργητικό του τρεις γάμους αλλά και αρκετές "πικάντικες" σχέσεις:

Η αρχή έγινε το 1999, όταν ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την εκλεκτή της καρδιάς του, Μιλένε Ντομίνγκες. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο το 2000, όμως ο γάμος κράτησε μόλις τέσσερα χρόνια, καθώς ύστερα επήλθε το διαζύγιο.

Το 2005, ο Ρονάλντο αρραβωνιάστηκε τη Βραζιλιάνα μοντέλο, Ντανιέλα Τσικαρέλι, η οποία στη συνέχεια έμεινε έγκυος, όμως τρεις μήνες μετά τον αρραβώνα τους δόθηκε τέλος στη σχέση τους.

Ένας από τους δεσμούς του που βγήκε στο φως της δημοσιότητας ήταν αυτός με την Βραζιλιάνα μοντέλο, Ράικα Ολιβέιρα, ο οποίος όμως έληξε το Δεκέμβριο του 2006.

Η Λίβια Λέμος ήταν μία από τις κοπέλες που προστέθηκαν στην μακρά αλυσίδα των κατακτήσεων του "φαινομένου", ο οποίος είναι τώρα αρραβωνιασμένος με την συμπατριώτισσά του, Μαρία Μπεατρίς.





























Τα συνολικά στατιστικά του Ρονάλντο:

1993-94: Κρουζέιρο (13 συμμετοχές, 12 γκολ)
1994-95: Αϊντχόφεν (35 συμμετοχές, 33 γκολ)
1995-96: Αϊντχόφεν (18 συμμετοχές, 18 γκο)
1996-97: Μπαρτσελόνα (44 συμμετοχές, 39 γκολ)
1997-98: Ίντερ (47 συμμετοχές, 34 γκολ)
1998-99: Ίντερ (29 συμμετοχές, 15 γκολ)
1999-2000: Ίντερ (7 συμμετοχές, 3 γκολ)
2000-01: Ίντερ (0 συμμετοχές, 0 γκολ)
2001-02: Ίντερ (16 συμμετοχές, 7 γκολ)
2002-03: Ρεάλ Μαδρίτης (42 συμμετοχές, 29 γκολ)
2003-04: Ρεάλ Μαδρίτης (41 συμμετοχές, 28 γκολ)
2004-05: Ρεάλ Μαδρίτης (44 συμμετοχές, 24 γκολ)
2006-06: Ρεάλ Μαδρίτης (25 συμμετοχές-14 γκολ)
2006-07: Ρεάλ Μαδρίτης (11 συμμετοχές, 3 γκολ)
2006-07: Μίλαν (14 συμμετοχές, 7 γκολ)
2007-08: Μίλαν (16 συμμετοχές, 2 γκολ)

Δείτε το βίντεο με τον τραυματισμό του Ρονάλντο στο ματς Μίλαν-Λιβόρνο:



O τραυματισμός του Ρονάλντο το περασμένο καλοκαίρι:



O τραυματισμός του Ρονάλντο το 2000 με τη φανέλα της Ίντερ:



Δείτε χάι-λάιτς από μαγικές στιγμές του Ρονάλντο στα γήπεδα:





Καρέ από τους τραυματισμούς του Ρονάλντο:





































































































































































































TAGS ΜΙΛΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ