ΕΥΡΩΠΗ

Ρουμενίγκε: "Θα τα καταφέρετε"

Ρουμενίγκε: "Θα τα καταφέρετε"
Ρουμενίγκε

Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε μίλησε σε εφημερίδα και αναφέρθηκε στο νέο καθεστώς του financial fair play, τονίζοντας πως όλες οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Ο πρόεδρος της ECA (οργάνωση που πήρε την θέση της G-14) Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε μίλησε στην εφημερίδα Goal News για το financial fair play και το πως αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Διαβάστε τι είπε για τις ελληνικές ομάδες και το αν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μπορούμε να πούμε ότι η λειτουργία και της Μπάγερν αλλά και συνολικά της Μπουντεσλίγκα αποτελούν υπόδειγμα για το πώς πρέπει να οργανωθούν εκ νέου τα ευρωπαϊκά κλαμπ;

"Το ζητούμενο είναι ότι η Μπουντεσλίγκα διέπεται λόγω της γερμανικές νομοθεσίας από ένα πολύ σκληρό νομικό πλαίσιο το οποίο δεν μας επέστρεψε να ξεφύγουμε. Είναι εξαιτίας αυτών των νόμων που σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι οι γερμανικές ομάδες βγάζουν περισσότερη υγεία απ’ όλες τις άλλες. Και μιλάω βεβαίως για το οικονομικό της στάτους".

Αν μη τι άλλο εσείς είστε έτοιμοι για το νέο κανονισμό

"Σίγουρα, γιατί πρόκειται για τις ίδιες προϋποθέσεις στις οποίες καλούμασταν να ανταποκριθούμε εντός των συνόρων. Ήταν αυστηρές και τα καταφέραμε, οπότε τώρα είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά".

Σημαντικό αβαντάζ.

"Μα κάποια στιγμή θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Ο υγιής ανταγωνισμός προϋποθέτει οι ομάδες να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις. Πως μπορείς να ανταγωνιστείς μια ομάδα που σαν εταιρία αδιαφορεί για το ύψος των χρεών της. Αυτό ήταν εξ αρχής παράλογο".

Για τις υπόλοιπες ομάδες όμως κυρίως για εκείνες από τα μεγάλα πρωταθλήματα, η διαδικασία προσαρμογές δεν θα είναι εξίσου εύκολη.

"Υπάρχει δυσπιστία σε όλους σας για το κατά πόσο οι ομάδες θα ανταποκριθούν. Αγνοείται όμως το γεγονός ότι εντός ECA υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων για τον νέο κανονισμό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι μεγάλες ομάδες θα ανταποκριθούν άμεσα γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι προς το συμφέρον τους.

Αν δεν συμμορφωθούμε, είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική κατάρρευση του μοντέλου. Δεν μπορείς να μιλάς για ποδόσφαιρο, κάθε χρόνο να αυξάνεις τα έσοδα σου και το 60% των ευρωπαϊκών ομάδων να βρίσκονται στο κόκκινο. Κάποια στιγμή έρχεται το τέλος".

Εκτιμάτε ότι το financial fair play θα συμβάλει ώστε αυτό το τέλος να αποτραπεί;

"Ήρθε η ώρα για όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες να βάλουμε το πόδι στο φρένο. Το ffp μπορεί να συμβάλει στον εξορθολογισμό του ποδοσφαίρου, γιατί έχουμε ξεφύγει. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, αυτό δεν έχει σημασία. Οι 197 του ECA δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμορφωθούμε. Όλοι γνωρίζουμε πόσο καταστροφικό είναι να έχεις κερδίσει την ευρωπαϊκή σου συμμετοχή εντός γηπέδου μετά από σκληρή προσπάθεια μιας σεζόν και τελικά να τη χάνεις λόγω οικονομικής σπατάλης και κακής διαχείρισης.

Ας μη γελιόμαστε. Υπάρχουν ομάδες που χάνουν 100 εκατομμύρια το χρόνο. Μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί; Έχουμε σημαντικά προβλήματα και στην οικονομία και στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και ήταν η κατάλληλη στιγμή για την UEFA να παρέμβει με το συγκεκριμένο μέτρο. Συμφωνούμε και με το κριτήριο του break even αλλά και με το ότι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των ομάδων πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως".

Από την πείρα και την επαφή σας με το ελληνικό ποδόσφαιρο, εκτιμάτε ότι οι ελληνικές ομάδες θα μπορέσουν να προσαρμοστούν;

"Βεβαίως και μπορούν, βεβαίως και θα τα καταφέρουν οι Έλληνες και οι ομάδες σας"

Μου προκαλεί εντύπωση η αισιοδοξία σας.

"Τα έχετε καταφέρει κατά καιρούς σε πιο δύσκολα πράγματα από το financial fair play".

Πολλοί συμπατριώτες σας μπορεί και να μιλούσαν για τα... greek stats

"Εγώ αυτά δεν τα γνωρίζω. Έχω μιλήσει και έχω γνωρίσει τους παράγοντες των ελληνικών ομάδων. Είναι άνθρωποι πολύ ικανοί και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείτε".

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ