FOOTBALL ANALYSIS

Σαν Déjà vu: Ομοιότητες και διαφορές της γκέλας της ΑΕΚ με τη Λαμία σε σχέση με τον Πανσερραϊκό πριν από ένα χρόνο

SUPERLEAGUE 2024-2025 /  -   (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
Ο Ματίας Αλμέιδα EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έκανε γκέλα στην OPAP Arena με τη Λαμία ένα περίπου χρόνο μετά από εκείνη με τον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη θυμήθηκαν πολλοί, διότι η εικόνα του αγώνα (και το σκορ) ήταν τα ίδια. Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχουν στην πραγματικότητα.

Η ΑΕΚ απέτυχε να διατηρήσει το απόλυτο στη Stoiximan Super League και μόλις στη δεύτερη αγωνιστική απώλεσε βαθμούς κόντρα στη Λαμία, παίρνοντας μάλιστα τον βαθμό στο φινάλε με το γκολ του Μουκουντί.

Αυτό το αποτέλεσμα έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά από αυτό με τον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια (για την ακρίβεια εκείνος ο αγώνας διεξήχθη στις 26 Αυγούστου) και μάλιστα αυτά τα δύο παιχνίδια έχουν πολλά κοινά, πέραν της σχεδόν ίδιας ημερομηνίας και του σκορ (1-1).

Ο Ματίας Αλμέιδα ρωτήθηκε γι' αυτό στη συνέντευξη Τύπου για το αν το παιχνίδι με τη Λαμία του θύμισε το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, λέγοντας ότι δεν θυμάται ακριβώς τι έγινε πριν από ένα χρόνο. Πάμε να δούμε τι ομοιότητες και τι διαφορές παρουσιάζει η εικόνα των δύο παιχνιδιών.

Η σύγκριση δύο πανομοιότυπων παιχνιδιών στο ίδιο σημείο της σεζόν

Αυτά τα δύο παιχνίδια έχουν μια πολύ βασική διαφορά. Κόντρα στον Πανσερραϊκό η ΑΕΚ είχε να διαχειριστεί τον στόχο της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League.

Το καλεντάρι της Ένωσης άλλαξε λόγω της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη κι έτσι έπαιξε τρία ματς για τα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης σε διάστημα επτά ημερών, ενώ το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό ήταν το πρώτο που έδωσε για το πρωτάθλημα (παρότι κι αυτό ήταν δεύτερη αγωνιστική).

Το παιχνίδι με τα "λιοντάρια" ήταν ανάμεσα από τα ματς με την Αντβέρπ με τον Ματίας Αλμέιδα να προχωρά σε εκτεταμένο ροτέισον. Ενδεικτική είναι η ενδεκάδα που επέλεξε γι' αυτό το ματς: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Χρυσόπουλος, Μοχαμάντι, Γαλανόπουλος, Γιόνσον, Πισάρο, Ελίασον, Μάνταλος, Φαν Βέερτ. Εννέα αλλαγές έκανε ο "Πελάδο" σε εκείνο το παιχνίδι καθώς στο Βέλγιο έπαιξαν μόνο οι Αθανασιάδης και Σιντιμπέ.

Δυστυχώς φέτος η ΑΕΚ έμεινε νωρίς εκτός Ευρώπης κι έτσι κόντρα στη Λαμία δεν είχε να διαχειριστεί ο Αργεντινός τεχνικός κάτι παραπάνω πέραν των απουσιών των Μπρινιόλι και Γιόνσον που είναι σε φάση επιστροφής. Η ενδεκάδα επελέγη με βάσει τους καλύτερους δυνατούς για εκείνον (ήταν η ίδια του αγώνα με τον ΟΦΗ).

Στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το ματς με 36 τελικές (μια εκ των οποίων ένα πέναλτι που αστόχησε ο Φαν Βέερτ και οι φιλοξενούμενοι εννιά.

Η συνολική αξία των προσπαθειών της ήταν περίπου 3 xGoals, ενώ του Πανσερραϊκού 0.9 xGoals. Βέβαια η Ένωση είχε μόλις μια μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι (πάντα με βάση τα xGoals) ενώ ο Πανσερραϊκός δύο με μια εξ αυτών να την κάνει και γκολ. Ενδεικτική είναι το γράφημα της Opta Stats / Perform με τις τελικές του αγώνα.

Σαν Déjà vu: Ομοιότητες και διαφορές της γκέλας της ΑΕΚ με τη Λαμία σε σχέση με τον Πανσερραϊκό πριν από ένα χρόνο
SPORT24

Απέναντι στη Λαμία η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 30 τελικές που προσέγγισαν τα 1.5 xGoals. Σε σχέση με τον Πανσερραϊκό είχε μικρότερη απειλή ποσοτικά (έξι τελικές λιγότερες), κυρίως όμως ποιοτικά (σχεδόν τα μισά xGoals χωρίς όμως αυτή τη φορά να εκτελεί πέναλτι). Βέβαια κόντρα στη Λαμία είχε τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες με μια εξ αυτών την κεφαλιά του Μουκουντί που κατέληξε στα δίχτυα.

Βέβαια δέχθηκε μικρότερη απειλή από τους φιλοξενούμενους σε σχέση με ό,τι έκανε ο Πανσερραϊκός πέρυσι. Οι παίκτες του Μαρίνου Σατσιά ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με τρεις τελικές που έφτασαν τα 0.1 xGoals και καμία εξ αυτών δεν ήταν μεγάλη ευκαιρία.

Σαν Déjà vu: Ομοιότητες και διαφορές της γκέλας της ΑΕΚ με τη Λαμία σε σχέση με τον Πανσερραϊκό πριν από ένα χρόνο
Οι τελικές και τα xGoals του ΑΕΚ - Λαμία

Έτσι η Ένωση σε σχέση με το περσινό παιχνίδι που είχε ανάλογο αποτέλεσμα και εικόνα, ήταν λιγότερο απειλητική, δέχθηκε και η ίδια όμως λιγότερες ευκαιρίες. Και αυτό φυσικά δεν το επηρέασε καθόλου η ροή του αποτελέσματος καθώς ήταν σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Και στα δύο παιχνίδια δέχθηκε πρώτη γκολ και πήγε στα αποδυτήρια ούσα πίσω στο σκορ (0-1), σε αμφότερα ισοφάρισε στο τελευταίο κομμάτι του ματς.

Στα κοινά σημεία των δύο αγώνων είναι το ποσοστό κατοχής της μπάλας που είχε η ΑΕΚ (82-18 με Πανσερραϊκό, 80-20 με Λαμία), ενώ είχε τον ίδιο ακριβώς ποσοστό των τελικών που έκανε μέσα στην περιοχή. Με τον Πανσερραϊκό είχε 24 από τις 36 τελικές μέσα στο κουτί, με τη Λαμία 20 στις 30 (η αναλογία είναι ακριβώς 2/3), με τον Κοϊτά να έχει τα έξι αυτών εκτός κουτιού.

Συμπτωματικά η ΑΕΚ σε αυτό το παιχνίδι είχε τον ίδιο αριθμό ενεργειών στην αντίπαλη περιοχή, συγκεκριμένα ακριβώς 45 ενέργειες. Και στα δύο παιχνίδια φόρτσαρε στο δεύτερο μέρος , αν και με τον Πανσερραϊκό δεν παρουσιάστηκε το ίδιο νωχελική όπως με τη Λαμία.

Από αυτά τα δύο ματς που έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους φαίνεται ότι οι κιτρινόμαυροι είναι στο ίδιο σημείο με πέρυσι. Με τη διαφορά ότι φέτος έχουν στην πλάτη τους την περσινή σεζόν που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν κάποιον εγχώριο τίτλο και υπέστησαν σοκαριστικό αποκλεισμό στην Ευρώπη από τη Νόα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέψει το κλίμα εσωστρέφειας. Στο χέρι του Ματίας Αλμέιδα να το διορθώσει.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ