Σενάρια Σίλβα... αποκαλύψεις Κριστόφ
Στο στόχαστρο της Γιουβέντους ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Βαζέχα εφ' όλης της ύλης. Φιλικό με Εθνικό (19:00)
Στο στόχαστρο της "Μεγάλης Κυρίας" του ιταλικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βρίσκεται ένας μεγάλος παίκτης που ανήκει στο "τριφύλλι". Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι στην μεταγραφική λίστα των ανθρώπων της Γιουβέντους.
Το δημοσίευμα της "Tuttocalcio.it", τονίζει πως ο εκ των αρχηγών της Βραζιλίας και μέσος του "τριφυλλιού" παρακολουθείται μεταξύ άλλων από τον Κλαούντιο Ρανιέρι και η οριστική απόφαση θα παρθεί λίγο πριν τον Ιανουαρίου, που θα ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο Ζαν Κλοντ Μπλανο και ο υπέυθυνος των μεταγραφών της "Γιούβε", Αλέσιο Σέκο, εξετάζουν την περίπτωση του 32χρονου Βραζιλιάνου.
Εκτός του Ζιλμπέρτο Σίλβα στο στόχαστρο της ιταλικής ομάδας είναι και οι Λεντέσμα (Λάτσιο), Στάνκοβιτς (Ίντερ), Μόντριτς (Τότεναμ), Ζάπατα (Βαλένθια) και Ιβάνοβιτς (Τσέλσι).
Φιλικό για εφεδρείες σε "άδεια" Λεβφόρο
Την ευκαιρία να "τσεκάρει" ο ίδιος ο Τεν Κάτε τις εφεδρείες του θα έχει ο Ολλανδός προπονητής στο φιλικό με αντίπαλο τον Εθνικό-ΑΟ Μάνης. Παίκτες που δεν έχουν αρκετά λεπτά συμμετοχής σε παιχνίδια, όπως οι Μελίσσης και Σιόντης θα δώσουν το παρών. Στην φιλική αναμέτρηση το παρών θα δώσουν και πολλοί παίκτες από την ομάδα Νέων του "τριφυλλιού" που άφησαν άριστες εντυπώσεις την τελυταία φορά στον Φαν ντερ Λεμ, όπως για παράδειγμα οι Φελέκης, Φέτσης, Βλάχος, Σάμιος.
Εκτός από τους "μικρούς" εξάλλου στον Βύρωνα, είχαν κερδίσει εντυπώσεις και "πόντους" στο πρόσωπο του συνεργάτη του Τεν Κάτε, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Τζόρβας και ο Πετρόπουλος με τον πρώτο να παίρνει την ευκαιρία του λίγες μέρες αργότερα, παίζοντας τόσο στο "Κλεάνθης Βικελίδης" όσο και στην Κύπρο. Επομένως ήρθε η σειρά για άλλους ν' αρπάξουν την ευκαιρία.
Οι μπαλοθιές του Βαζέχα
Για την αγάπη του κόσμου... τον Παναθηναϊκό, την Αρσεναλ και τα γκολ που έχει σημειώσει μίλησε ο Κριστόφ Βαζέχα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ρεθύμνου, "ΗΧΟ 94.2 FM". Ο Πολωνός παλαίμαχος άσος των "πράσινων" σε μια απολαυστική συνέντευξη δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον νέο πολυμετοχικό Παναθηναϊκό και τον τρόπο που αγωνίζεται, τον Νίνη, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική το 2004 αλλά και τον επιθετικό του Ολυμπιακού, Ντιόγο.
- Κριστοφ, καταρχήν καλημέρα και σε ευχαριστούμε που βρίσκεσαι σήμερα κοντά μας. Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε στον ΗΧΟ FM και στους 94.2 μια τόσο μεγάλη μορφή του Ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο.
"Καλημέρα και από εμένα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια".
-Η Κρήτη είναι ένα γνώριμο και αγαπημένο μέρος για σένα, έτσι δεν είναι;
"Την Κρήτη την ξέρω πολύ καλά. Μου αρέσει πάρα πολύ και έχω κάνει πολλές φορές διακοπές εδώ, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά στον Άγιο Νικόλαο".
-Έχεις κάποιο φίλο στο Ρέθυμνο;
"Ναι έχω έναν καλό φίλο, που έμενε στα Βριλήσια και τώρα μένει στο Ρέθυμνο".
-Κριστοφ θα μας πεις τους λόγους, της έλευσης σου στο Ρέθυμνο.
"Ήρθα στο Ρέθυμνο, γιατί ανοίξαμε σχολές Άρσεναλ στην Κρήτη. Μία υπάρχει στα Χανιά και άλλη μία εδώ στο Ρέθυμνο. Χαίρομαι πολύ που και εσείς εδώ στο Ρέθυμνο προσέχετε πολύ τα μικρά παιδιά. Πρέπει όλοι μας στην Ελλάδα να προσέξουμε τα δικά μας παιδιά, γιατί βλέπουμε τελευταία ότι στο ποδόσφαιρο έρχονται πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές, που δεν είναι καλύτεροι από τους Έλληνες.
Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό που μία μεγάλη ομάδα όπως η Άρσεναλ προσπαθεί να κάνει κάτι και να βοηθήσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο, μαθαίνοντας στα δικά μας παιδιά να παίζουν σωστό το ποδόσφαιρο".
- Πως ήρθε η πρόταση, από αυτή την μεγάλη Ευρωπαϊκή ομάδα;
"Υπάρχει η εταιρεία monogram στην Αθήνα που έχει κάνει μία συμφωνία για οκτώ χρόνια με την Άρσεναλ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που η εταιρεία μαζί με την Άρσεναλ, επέλεξαν το δικό μου πρόσωπο, για να είμαι τεχνικός διευθυντής σε αυτές τις σχολές".
- Πως ένιωσες όταν ήρθε αυτή η πρόταση από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή ομάδα και όχι από μια ομάδα της Ελλάδας;
"Ήταν έκπληξη για μένα. Όπως μου παρουσίασαν το πλάνο της Άρσεναλ, μου φαινόταν ότι πραγματικά ήταν κάτι πολύ καλό και για αυτό συμφώνησα. Τώρα που κλείσαμε ένα χρόνο αυτή τη συνεργασία, πηγαίνουν όλα πολύ καλά και πιστεύω ότι θα έχουμε και καλή συνέχεια".
-Η ενασχόληση σου με τα μικρά παιδιά, δεν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με τη συνεργασία σου με τα Arsenal Soccer School. Εδώ και αρκετά χρόνια, ασχόλησε με τις μικρές ηλικίες στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης.
"Είναι πέμπτη χρονιά που ασχολούμαι με τα παιδιά. Είναι ευχάριστη δουλειά, χωρίς άγχος. Τόσα χρόνια παίξαμε μπάλα και υπήρχε πάντα άγχος, από τη στιγμή που παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, πιο ευχάριστη δουλειά και μου αρέσει. Είναι πολύ σημαντικό, ότι κάθε ημέρα που πάω στην προπόνηση πηγαίνω με πολύ χαρά, για να μάθω κάτι τα παιδιά. Πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν κάτι να πάρουν από μένα".
- Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα;
"Βεβαίως υπάρχει. Αυτή τη στιγμή εμείς σαν Άρσεναλ έχουμε 26 σχολές σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες έχω περάσει από όλες και είδα ότι υπάρχει πολύ ταλέντο. Απλώς χρειάζεται ψάξιμο, θέλει πολύ υπομονή και φυσικά πολύ δουλειά. Κατά μέσο όρο σε κάθε ακαδημία στην Ελλάδα υπάρχουν 90 παιδιά".
- Τι διαδικασία ακολουθείτε στη συνέχεια, για την επιλογή των παιδιών;
"Τα παιδιά παρακολουθούνται είτε από μένα, είτε από ανθρώπους που έρχονται από την Αγγλία, στις προπονήσεις και στα τουρνουά. Γίνονται σεμινάρια για τους προπονητές, ειδικά για αυτές τις σχολές. Κάθε χρόνο, στην Αγγλία υπάρχει ένα μεγάλο τουρνουά, που έρχονται παιδιά από τις ακαδημίες ολόκληρου του κόσμου. Εμείς φέτος πήγαμε με τα παιδιά ηλικίας 1993 – 95 και πήγαμε πάρα πολύ καλά. Η ηλικία 1993 βγήκε πρώτη στην κατηγορία τους και η ηλικία 1995 μπήκε στην τετράδα.
Μετά από την παρακολούθηση των παιδιών όλων των ακαδημιών, διαλέγουμε και δημιουργούμε μια μικτή ομάδα, όπου πάμε σε αυτό το τουρνουά. Βέβαια με την πρώτη φορά είναι δύσκολο να πάρουν κάποιο παιδί στην Αγγλία. Θέλουν να το δουν 2-3 φορές για να είναι σίγουροι και μετά στην ηλικία των 16 μπορούν να καλέσουν ένα παιδί να πάει εκεί, για μία εβδομάδα ή 10 ημέρες να προπονηθεί. Αν το παιδί ξεχωρίζει και σε συμφωνία με τους γονείς, μπορεί το παιδί να πάει στην Αγγλία.
Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να πάει κάποιο παιδί στην Άρσεναλ, αλλά για εμάς είναι πολύ καλό να παίξει και κάποιο από αυτά τα παιδιά στην Α’ Εθνική στην Ελλάδα. Για εμάς θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Μπορεί το παιδί αυτή τη στιγμή να ανήκει στην οικογένεια της Άρσεναλ, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς εμάς, αν το παιδί θέλει οποιαδήποτε στιγμή να πάει σε άλλη ομάδα".
- Ο λόγος που ήρθες στην Ελλάδα και "ρίζωσες" εδώ, κάνοντας την δεύτερη πατρίδα σου, είναι ο Παναθηναϊκός;
"Δεκαπέντε χρόνια σχεδόν σε μία ομάδα, είναι δύσκολο να αλλάξεις. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα κατάλαβα την αγάπη του κόσμου. Όχι μόνο από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αλλά σχεδόν από όλους. Είναι ένα πράγμα πολύ δύσκολο να το καταφέρει ένας ποδοσφαιριστής. Για μένα είναι μεγάλη τιμή, όπου και να πάω, σε όποιο γήπεδο, ακούω χειροκρότημα. Είναι δύσκολο να το αγοράσεις αυτό και είναι κάτι πολύ καλό για μένα".
- Περίμενες ερχόμενος στην Ελλάδα την 11η Δεκεμβρίου 1989 ότι θα γίνει για σένα δεύτερη πατρίδα, κάνοντας σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα με 403 συμμετοχές και 244 γκολ;
"Ερχόμενος σε μια ξένη χώρα, κανείς νομίζω δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα μείνει σε αυτή για τόσα πολλά χρόνια. Όμως, τα πρώτα χρόνια που ήρθα στον Παναθηναϊκό, ήταν πολύ καλά. Πήραμε πρωταθλήματα και κύπελλα. Μαζί με την οικογένεια μου καταλαβαίναμε ότι ο κόσμος μας αγαπάει. Η χώρα είναι καταπληκτική. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερη χώρα στον κόσμο, από την Ελλάδα. Δεν το λέω για να επαινέσω και αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ για πάντα".
- Αν σου λέγαμε να επιλέξεις ένα από τα γκολ που σημείωσες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ποιο θα επέλεγες;
"Για μένα κάθε γκολ μου έδινε πολύ χαρά, είτε με πλασέ, είτε με κεφαλιά, είτε με πέναλτι. Κάθε γκολ έχει τη δική του ομορφιά και για μένα κάθε γκολ μετράει το ίδιο".
-Πως βλέπεις τη νέα κίνηση στον Παναθηναϊκό, με την πολυμετοχικότητα και την είσοδο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών στο διοικητικό και αγωνιστικό σχήμα;
"Πιστεύω ότι κάτι θέλει να αλλάξει η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Πιστεύω ότι κάνουν καλή προσπάθεια. Έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες και δεν μπορούμε να κρίνουμε, αν κάτι έχει γίνει καλά ή όχι. Χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να πούμε αν αυτές οι κινήσεις που ξεκίνησαν το καλοκαίρι, ήταν σωστές".
-Τον Κριστοφ Βαζέχα γιατί δεν τον έχουμε δει να αναλαμβάνει κάποιο πόστο στον Παναθηναϊκό, αφού κρέμασε τα παπούτσια του;
"Μάλλον αυτή η ερώτηση είναι για κάποιον άλλο, όχι για μένα".
- Δεν σου ζητήθηκε, δηλαδή κάτι τέτοιο;
"Υπήρχε κάποια συζήτηση, αλλά δεν προχώρησε".
-Όσες φορές ακούστηκε το σενάριο, για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού, από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε ακουστεί έντονα το όνομα σου για να αναλάβει βοηθός προπονητή.
"Και εγώ διάβασα στις εφημερίδες, ότι όταν ήταν να έρθει ο κ. Μπάγεβιτς, θα αναλάμβανα εγώ βοηθός του, αλλά αυτό γίνεται πέντε χρόνια τώρα".
-Κατά την έλευση σου στην Ελλάδα, είχε ακουστεί ότι ο Παναθηναϊκός «έκλεψε» τον ποδοσφαιριστή από τον Ολυμπιακό. Τι ακριβώς ισχύει;
"Και εγώ το έχω ακούσει. Αλλά, από την αρχή ήταν να πάω στον Παναθηναϊκό. Στην Πολωνία, ήρθε άνθρωπος του Παναθηναϊκού στην ομάδα μου εκεί, κατευθείαν ήταν να πάω στον Παναθηναϊκό".
- Το όνομα σου τελικά πως είναι Βαζέχα ή Βαζίχα;
"Το όνομα μου κανονικά είναι Βαζίχα, αλλά κάποιοι στην αρχή με είπαν Βαζέχα και έμεινε. Με έμαθε ο κόσμος με αυτό".
- Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός αγωνιστικά, για να γυρίσει στις επιτυχίες των δεκαετιών ’80 και μέχρι τα μέσα ’90;
"Από αυτά που βλέπουμε στα πρώτα παιχνίδια, σίγουρα στην άμυνα λείπουν δύο στόπερ ενδεκάδας και μπροστά πιστεύω κάποιο σέντερ φορ, γιατί μόνο με τον Σόουζα, είναι δύσκολο να βγει όλη η χρονιά. Πιστεύω ότι αυτά τα δύο σημεία, είναι πολύ σημαντικά, που η διοίκηση πρέπει να προσέξει να τα διορθώσει τον Ιανουάριο".
- Τα τελευταία χρόνια βγαίνουν παίκτες από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού που μπορούν να προσφέρουν στην πρώτη ομάδα, όπως είχε γίνει παλιότερα με Καραγκούνη, Γκούμα, Μπασινά, Κυργιάκο κ.α.;
"Δεν έχω τόσο μεγάλη επαφή με την ομάδα. Δεν είμαι κάθε ημέρα στην Παιανία για να έχω κάποια γνώμη για το θέμα. Πιστεύω όμως ότι δουλεύουν καλά οι ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Εκείνα τα χρόνια όμως, με πρόεδρο το Γιώργο Βαρδινογιάννη, οι παίκτες πήραν περισσότερες ευκαιρίες και δεν μπήκε μόνο ένας, αλλά 4-5 παιδιά αν δεν κάνω λάθος. Κυργιάκος, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γκούμας, Αλεξόπουλος, Τζόρβας, Κοτσόλης. Τώρα μπήκε ο Νίνης, ενώ υπάρχουν και άλλα νέα παιδιά. Μακάρι να δουλεύουν πολύ σκληρά και να έχουν τέτοιες επιτυχίες, όπως τα προηγούμενα".
-Ποια είναι η άποψη σου για το φαινόμενο του Σωτήρη Νίνη;
"Σίγουρα ο Νίνης είναι ταλέντο. Για το Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι κάτι που ξεχωρίζει. Απλώς τώρα όλα εξαρτώνται από αυτόν. Με το νέο συμβόλαιο μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο βαριά η φανέλα και ο κόσμος περιμένει περισσότερα από αυτόν τον παίκτη. Πιστεύω ότι έφτασε σε μια ηλικία 18 ετών και πρέπει να τα δώσει όλα, να δουλεύει. Να φτάσεις στην κορυφή είναι εύκολο, αλλά να κρατηθείς εκεί ψηλά είναι πάρα πολύ δύσκολο".
-Ας ανοίξουμε ένα άλλο κεφάλαιο, αυτό της Εθνικής ομάδας. Πως είδες το θαύμα της Εθνικής στην Πορτογαλία το 2004;
"Για όλους ήταν έκπληξη η κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα το 2004, έτσι και για μένα. Δεν μετράει το στυλ, αλλά μετράει το αποτέλεσμα. Είχε σωστή τακτική. Ο προπονητής έβλεπε ότι με αυτή την τακτική, μπορεί αυτή η ομάδα να πάει πολύ ψηλά. Πάντα εξαρτάται από ποιους παίκτες έχει στην ομάδα, για το τι ποδόσφαιρο μπορείς να παίξεις".
-Βλέπουμε μια καλή πορεία των μικρών Εθνικών ομάδων στην Ελλάδα, χωρίς να βλέπουμε ανάλογη εξέλιξη των ποδοσφαιριστών στην Εθνική Ανδρών. Που κολλάει το σύστημα, στην παραγωγική διαδικασία των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών;
"Έχει τεράστια διαφορά το ποδόσφαιρο Νέων και Ανδρών. Πιστεύω ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Και στην Πολωνία υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Φεύγουν κάποια παιδιά που ήταν σε μια δυνατή Εθνική ομάδα και δεν τους αντικαθιστούν μικρότερα παιδιά στη συνέχεια. Ίσως να είναι και θέμα προπονητή που δεν δίνει ευκαιρία σε 1-2 παιδιά, να μπουν στην ενδεκάδα με πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές, για να αποκτήσουν κάποια εμπειρία. Είναι θέμα για πολύ συζήτηση και είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους".
-Μέσα από την εμπειρία και την μεγάλη κλάση σου θα ήθελα ένα σχόλιο για τους επιθετικούς των τριών μεγάλων ομάδων του κέντρου. Τους Σόουζα, Σαλπιγγίδη από τον Παναθηναϊκό, τους Ντιόγκο, Κοβάσεβιτς από τον Ολυμπιακό και Μπλάνκο από την ΑΕΚ.
"Τόσο οι παίκτες από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, αλλά οι δικοί μας του Παναθηναϊκού, δίνουν κάτι καινούριο στο πρωτάθλημα. Απλά εγώ βλέπω περισσότερο τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Για παράδειγμα ο Σόουζα, στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, κατά τη γνώμη μου δεν βοήθησε την ομάδα όσο χρειαζόταν. Νομίζω ότι είναι λάθος που ο Σαπλιγγίδης παίζει τόσο πολύ στα άκρα.
Για μένα είναι παίκτης που πρέπει να παίζει στη μεγάλη περιοχή, γιατί «μυρίζεται» πολύ το γκολ. Αν παίξει πολύ δεξιά, είναι πολύ μακριά από το γκολ. Εμείς, από τον Σαλπιγγίδη θέλουμε το γκολ και αυτός ξέρει που να βρίσκεται για να το πετύχει. Νομίζω ότι είναι καλύτερα, για τον Σαλπιγγίδη να παίζει στην περιοχή, παρά δεξιά ή αριστερά".
- Για τον Ντιόγκο, ποια η άποψη σου; Είναι καλός παίκτης.
"Ναι είναι καλός παίκτης. Δείχνει από τα πρώτα παιχνίδια ότι «μυρίζεται» το γκολ. Ο Κοβάσεβιτς είναι πολύ έμπειρος και μην ξεχνάτε ότι ήρθε από μια χώρα όπως η Ισπανία, όπου έπαιζε πολλά χρόνια. Αυτοί οι παίκτες χρειάζονται γιατί και οι μικροί μπορούν να μάθουν κάτι από αυτούς".
-Ο Κριστόφ Βαζέχα, πως βλέπει το ενδεχόμενο να δουλέψει προπονητικά σε ομάδα ανδρών;
"Έχω πάρει το δίπλωμα προ-ΟΥΕΦΑ. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ξεκινήσω να το δω πως είναι. Μερικές φορές, αλλιώς είναι απ’ έξω ως παίκτης και αλλιώς ως προπονητής. Είναι μεγάλη διαφορά παίκτης-προπονητής".
-Η καλύτερη ποδοσφαιρική σου στιγμή ήταν στις 3 Απριλίου 1996, στο Άμστερναμ;
"Ναι, τη θυμάμαι… Καλές εποχές. Πολύ καλή ομάδα".
-Ξέρεις ποιο ανέκδοτο έχει βγει για τότε. Ότι σκόραρε ο Βαζέχα και γκρεμίστηκε το γήπεδο.
"Πραγματικά, ήταν το τελευταίο παιχνίδι που παίξαμε στο Άμστερνταμ. Μεγάλη έκπληξη, αλλά εδώ στην Αθήνα δεν ξέρω τι έγινε. Χάσαμε 3-0 εύκολα. Πιστεύω ότι πολύ νωρίς φάγαμε το πρώτο γκολ. Πολλές φορές έχω καθίσει και έχω δει στο βίντεο αυτό το παιχνίδι. Αν δεις τα γκολ που έβαλε ο Άγιαξ… Εμείς είχαμε 8 παίκτες στη μεγάλη περιοχή και αυτοί τρεις στο πρώτο γκολ και μας έβαλαν γκολ. Μην ξεχνάμε ότι ο Άγιαξ ήταν τότε φοβερή ομάδα".
-Ο Παναθηναϊκός φέτος δεν έχει ξεκινήσει καλά στο Champions League, γνωρίζοντας δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει τη 2η θέση ή έστω την 3η που οδηγεί στο Uefa;
"Μετά από την ήττα στην Κύπρο από την Ανόρθωση, έχουν γίνει πολύ δύσκολα τα πράγματα. Γιατί και η Βέρνερ είναι μια απρόβλεπτη ομάδα. Τα πάντα εξαρτώνται από την αναμέτρηση με την Βέρντερ. Αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει αυτό το παιχνίδι, μπαίνει και πάλι μέσα στο κόλπο και πιστεύω ότι μπορεί να παλέψει για τη 2η θέση".
-Στο ΟΑΚΑ πηγαίνεις;
"Φυσικά σε κάθε παιχνίδι του Παναθηναϊκού".
-Στον Παναθηναϊκό θα σε ξαναδούμε, από κάποιο πόστο;
"Δεν ξέρω. Δεύτερη ερώτηση που δεν είναι για μένα. Ποτέ μην λες ποτέ".
-Ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τους φιλάθλους μιας ομάδας, νομίζω ότι θέλουν να τους βλέπουν να συνεχίζουν στην ομάδα και αφού κρεμάσουν τα παπούτσια τους, από άλλο πόστο.
"Ναι καλό είναι. Ξεκίνησε αυτήν την προσπάθεια ο Παναθηναϊκός. Πιστεύω ότι ο Κώστας Αντωνίου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αφού είναι πολλά χρόνια στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα άτομο που παίξαμε μαζί για αρκετά χρόνια, τον ξέρω πάρα πολύ καλά και για αυτό θεωρώ ότι είναι σε πολύ καλή θέση".
-Τι χρειάζεται να κάνει ένα μικρό παιδί, για να ακολουθήσει τα ποδοσφαιρικά βήματα του Κριστόφ Βαζέχα, αποκτώντας το ένστικτο – «δολοφόνου» ως επιθετικός;
"Σε μικρή ηλικία, όταν έπαιζα εγώ στην Πολωνία, υπήρχαν καλύτεροι ποδοσφαιριστές από μένα. Εγώ από μέσα μου είπα, ότι θέλω να τους φτάσω ή να τους ξεπεράσω. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά και μετά από χρόνια, από αυτό το γκρουπ που ήμασταν 20 παιδιά, στην Α’ Εθνική παίξαμε 4-5. Δεν φτάνει μόνο το ταλέντο, για να φτάσεις ψηλά. Χωρίς δουλειά, το ταλέντο δεν υπάρχει. Πολύ δουλειά, υπομονή και όχι πολύ βιασύνη. Περνάω από τις ακαδημίες και βλέπω πολύ βιασύνη.
Περισσότερο από τους γονείς, παρά από τα παιδιά. Θα ήθελα να πω στους γονείς να αφήσουν τους προπονητές να δουλεύουν ήσυχα, γιατί ξέρουν τι κάνουν. Περνούν από σεμινάρια και είναι καλά παιδιά και μπορούν να μυήσουν σωστά τα μικρά παιδιά στο ποδόσφαιρο. Εμείς, οι γονείς θα πρέπει να μένουμε λίγο πιο πίσω και να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία στους προπονητές".