ΕΛΛΑΔΑ

Σιδηρόπουλος για τη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: "Δεν με αγγίζει, θα πάω με καθαρό μυαλό να κάνω τη δουλειά μου"

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος
Ο Τάσος Σιδηρόπουλος EUROKINISSI SPORTS

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM" και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη θέση που εξέφρασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος παραχώρησε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM" και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για τη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός με αφορμή τον ορισμό του στον αγώνα των ερυθρολεύκων με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, τονίζοντας ότι τον ίδιο δεν τον αγγίζει και θα πάει με καθαρό μυαλό να κανει τη δουλειά του.

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος ανέφερε στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων: Για VAR, ημιαυτόματο οφ σάιντ και τις αλλαγές που πρόκεται να φέρει:

"Το σύστημα είναι λειτουργικό, αλλά συγκριτικά με τα συστήματα που έχουν βγει και έχουν προχωρήσει είναι απαρχαιωμένο. Πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Βλέπετε ότι ήδη οι ομάδες έχουν συμφωνήσει να γίνει το ημιαυτόματο οφ σάιντ, το οποίο προφανώς θα είναι μία επανάσταση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ημιαυτόματο (οφσάιντ) χρησιμοποιεί την τεχνολογία του goal line technology γι’ αυτό συνήθως αυτά τα δύο πάνε μαζί. Απαιτείται ένα σύστημα καμερών περιμετρικά της οροφής του σταδίου. Αυτές οι κάμερες είναι υψηλής ευκρίνειας και παίρνουν χιλιάδες frame το δευτερόλεπτο τις θέσεις του ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο. Έτσι ουσιαστικά λειτουργεί και το goal line technology. Παίρνει χιλιάδες frame τις θέσεις της μπάλας μέσα στο γήπεδο, ούτως ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να γνωρίζει που είναι η μπάλα. Το σύστημα επιλέγει το τελευταίο σημείο είτε του προτελευταίου αμυνόμενου είτε του επιτιθέμενου, τοποθετεί τα σημεία, τραβάει τις γραμμές, ο VAR τσεκάρει αν είναι σωστές - γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ένα μηχάνημα και το μηχάνημα πολλές φορές μπορεί να κάνει λάθος.

Απλά, αυτή τη στιγμή γίνεται χειροκίνητα από τον operator, αργότερα θα γίνεται από το μηχάνημα. Αυτά (σ.σ οι διαστάσεις του γηπέδου) είναι δεδομένα που μπαίνουν από πριν δεν τα βάζουμε εκείνη τη στιγμή διότι καταλαβαίνετε ότι θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση".

Για χρόνο αντίδρασης ημιαυτόματου οφσάιντ:

"Είναι πολύ πιο γρήγορα σίγουρα. Πρέπει να βρεις την τελευταία επαφή της μπάλας που είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να βρεις το σημείο και όπως βλέπετε και στο Τσάμπιονς Λιγκ ακολούθως μπαίνουν οι γραμμές στα σημεία των ποδοσφαιριστών. Είναι πάρα πολύ γρήγορο, πιο εύκολο και πιο ακριβές".

Για goal line technology και εξοπλισμό που έχουν οι διαιτητές επάνω τους:

"Στην Ελλάδα δεν έχουμε τίποτα. Στο εξωτερικό έχουμε το ρολόι, το οποίο μας παρέχεται από την τοπική ομάδα - η τοπική ομάδα τα χειρίζεται αυτά. Και ξέρεις όταν πέρασε η μπάλα τη γραμμή, έχει δύο στοιχεία, έχεις την επικοινωνία που σου φωνάζει το μηχάνημα goal goal goal, έτσι το ακούς.

Την ιδια ώρα και στο ρολόι χτυπάει ότι έχει περάσει η μπάλα τη γραμμή. Βέβαια όπως γνωρίζετε και εκεί μπορεί να γίνει λάθος. Πρόσφατα, δεν θυμάμαι ακριβώς το παιχνίδι, όπου επιτεύχθηκε γκολ, το ρολόι έδειξε γκολ, αλλά στην πραγματικότητα η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή. Εγίνε αυτό, στο Europa League. Το VAR το τσέκαρε... (και πήρε πίσω το λάθος). Καταλαβαίνετε ότι είναι μία περίπτωση στις χιλιάδες που μπορούν να συμβούν.

Μην το παίρνουμε ως δεδομένο. Μη βάλουμε αυτό (το λάθος) ως αρχή και χάσουμε το δάσος. Για αυτό υπάρχει ο VAR, ακόμα και το ρολόι να δείξει γκολ. Το τσέκαρε ο VAR γιατί η τεχνολογία είναι τεχνολογία, το μάτι είναι μάτι. Το τσέκαε ως όφειλε και διαπίστωσε ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή".

Για συνεννόηση διαιτητών με VAR:

"Πρέπει να ξέρουμε ότι ο διαιτητής δεν λαμβάνει μόνο πληροφορίες από το VAR μπορεί να λάβει πληροφορίες από τους βοηθούς του μέσα στο γήπεδο. Αν μιλήσει ο VAR εκ προιιμίου στον διαιτητή είναι λόγος να φύγει ο διαιτητής και ο VAR. Απαγορεύεται ξεκάθαρα από το πρωτόκολο. Κανένας VAR δεν ρισκάρει να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά που λέμε, να πει κάτι στον διαιτητή.

Ο διαιτητής θα πάρει την απόφασή του μέσα στο γήπεδο και ο VAR μετά θα του πει (αν έκανε λάθος). Αυτό που λέει ο VAR στον διαιτητή είναι “θα περιμένεις να ελεγχθεί η φάση”. Όταν μία φάση μυρίζει κόκκινη κάρτα, ή πέναλτι ή κάτι άλλο, τότε ο VAR οφείλει να πει στον διαιτητή “σε περακαλώ περίμενε, τσεκάρω πιθανή κόκκινη κάρτα ή πέναλτι”. Αυτό μόνο μόνο μπορεί να του πει, δεν μπορεί να του δώσει τελική απόφαση πριν να τσεκάρει".

Για το γεγονός ότι όταν τσεκάρονται φάσεις παίζουν στα μάτριξ του γηπέδου με αποτέλεσμα οι οπαδοί να έχουν άποψη:

"Το θεωρώ μια λάθος προσέγγιση γιατί πολλές φορές ο VAR τσεκάρει πράγματα, τα οποία ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει. Η εικόνα του VAR είναι σε διάφορες ταχύτητες, πολλά μπρος-πίσω. Δεν θα μπορέσει να καταλάβει ο κόσμος. Αλλάζουν γρήγορα οι κάμερες. Επίσης πολλές φορές ο VAR τσεκάρει και δεν αλλάζει η απόφαση.

Επίσης σε κάθε γήπεδο τα ματριξ του γήπέδου πρέπει να είναι υψηλής ευκρίνειας. Καταλαβαίνετε θέλει led οθόνες, θέλει πολλά, στα ελληνικά γήπεδα δεν γίνεται πουθενά. Αν φτάσουμε στο σημείο να επικοινωνεί ο διαιτητής την απόφασή του όπως γίνεται στη FIFA, τότε ναι.

Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού πρωταθλήματος είναι τα γήπεδα. Αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε και να εκσυγχρονίσουμε το ποδόσφαιρό πρέπει να φτιάξουμε γήπεδα. Είναι θετικό ότι έχει φτιάξει η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, είναι θετικό ότι φτιάχνει ο Παναθηναϊκός, το γήπεδο του Άρη είναι πάρα πολύ ωραίο, η Τούμπα θέλει κάποιες βελτιώσεις, το γήπεδο του Αγρινίου είναι ένα εκπληκτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, του ΟΦΗ είναι ένα εντυπωσιακό, πολύ ποδοσφαιρικό γήπεδο. αλλά νομίζω ότι και οι πιο μικροί πρέπει να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις του.

Λίγο αν βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις θα ανέβει το επίπεδο. Έχει τη σημασία του και στον ποδοσφαιριστή όταν μπαίνει σε ωραία γήπεδα, το ευχαριστιέται ακόμα περισσότερο. Επίσης δεν υπάρχει διαιτητής που να μην φτιάχνεται σε ένα γεμάτο γήπεδο".


Για τους πάγκους που διαμαρτύρονται την ώρα που βρίσκεται ο διαιτητής στο μόνιτορ:

"Είναι λίγο υπερβολικό για να είμαι ειλικρινή αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τους πάγκους. Ο πάγκος οφείλει να συμπεριφέρεται με κόσμιο τρόπο. Η κάθε ομάδα επιλέγει έναν προπονητή. Ο προπονητής είναι ο αρχηγός του πάγκου, όπως ο αγωνιστικός χώρος έχει ως αρχηγό τον αρχηγό της κάθε ομάδας.

Γι αυτό και ο κανονισμός προβλέπει σε περίπτωση που υπάρχει αυτό το μπάχαλο στον πάγκο, τότε τιμωρείται ο προπονητής με κίτρινη κάρτα, ο οποίος οφείλει να ελέγχει τον πάγκο του. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό αυτό που γίνεται, όπου ο καθένας, είτε είναι προπονητής τερματοφυλάκων, είτε είναι φυσιοθεραπευτής, είτε είναι βοηθός προπονητή σηκώνεται και μιλάει στον διαιτητή. Να σας πω κάτι; Δεν ακούει ο διαιτητής.

Το να σηκωθείς να διαμαρτυρηθείς ή να πας στον τέταρτο, ο οποίος δεν αποφασίζει για τίποτα να του πεις “πες του!”. Αυτό είναι πραγματικά στην άλλη άκρη. Εδώ ο διαιτητής είναι στα 10 μέτρα από τη φάση και μπορεί να μην έχει δει καλά, πως μπορεί αυτός που είναι στα 60-70 μέτρα να ξέρει αν είναι σωστή η απόφαση ή όχι. Στην πραγματικότητα επηρεάζουν πρώτα απ’ όλα αρνητικά τους ποδοσφαιριστές, διότι οι ποδοσφαριστές βλέποντας αυτή την αναμπουμπούλα εκνευρίζονται και οι ίδιοι.

Οι άνθρωποι του πάγκου έχουν μια συγκεκριμένη δουλειά, να κατευθύνουν την ομάδα τους κι όχι να κατευθύνουν τον διαιτητή πως πρέπει να σφυρίξει. Μπορεί όντως να έχει κάνει λάθος σε ένα φάουλ. Αλλά δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε ένα φάουλ στα 90 λεπτά ενός αγώνα. Οπότε χάνουν όλη τη συγκέντρωσή τους στο τέλος.

Όταν ένας τέταρτος διαιτητής, ο οποίος θα πρέπει να βοηθάει τον διαιτητή εντός του αγωνιστικού, ασχολείται με τους πάγκους, χάνει τη συγκέντρωση, χάνεται η φάση γιατί ασχολείται με τους πάγκους. Οι ίδιοι οι προπονητές και ο πάγκος εν γένει δεν ασχολούνται με την ομάδα τους και το πως θα βελτιώσουν το παιχνίδι τους, με την τακτική και ασχολούνται με τις αποφάσεις του διαιτητή".

Για ευθύνη δημοσιογράφων και την επιμόρφωση που πρέπει να γίνει προς τον κόσμο σχετικά με το VAR:

"Δεν μιλάω με τον κύριο Γκαγκάτση συχνά αλλά αν τον δω θα του πω να το κάνει. Η πρόταση είναι σωστή. Νομίζω το όλο σύστημα θα πρέπει αν γίνει πιο ανοιχτό και πιο κατανοητό. Να επικοινωνήστε κι εσείς οι δημοσιογράφοι και το πόσο δύσκολο είναι να είσαι VAR, δεν είναι κάτι εύκολο.

Γιατί στον διαιτητή επιτρέπεται το λάθος, στον VAR δεν επιτρέπεται το λάθος. Έχεις όλα τα τεχνικά μέσα να αποφασίσεις σωστά. Έχεις όλες τις εικόνες, όλες τις ταχύτητες. Δεν έχεις καμία πίεση μέσα εκεί (control room). Το λάθος επιτρέπεται στον διαιτητή δεν επιτρέπεται στον VAR. Μπορεί να συμβεί, είναι θέμα κρίσης, αλλά το θέμα είναι να συμβαίνει σπάνια.

Οι δημοσιογράφοι επικοινωνείτε προς τον κόσμο καμιά φορά μια κατάσταση λανθασμένη, όπως συμφέρει μια ομάδα τη δεδομένη στιγμή, οπότε καλό είναι να γίνει (επιμόρφωση) και σε video, ώστε να καταλάβει ο κόσμος πως λειτουργεί το σύστημα, έτσι ώστε να γνωρίζει εκ προιμίου πως γίνεται αυτή η δουλειά".

Για τοποθέτηση Ολυμπιακού σχετικά με τον αγώνα στο Αγρίνιο και αντικατάσταση Λανουά για την τοποθέτηση Σιδηρόπουλου στο Παναιτωλικός - Ολυμπιακός:

"Έχω ζήσει τα χειρότερα, έχω αντικατασταθεί από παιχνίδι, οπότε να ζητείται η αντικατάστασή μου δεν με αγγίζει. Ήταν ένα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ επί κυρίου Μπένετ που αν με ρωτάτε ήταν λανθασμένη απόφαση να αλλαχθώ ως διαιτητής. Όχι επειδή αφορά εμένα, για οποιονδήποτε διαιτητή. Είχε γίνει μια επιλογή τότε από τον αρχιδιατητή... Επειδή υπάρχει και μία ανακοίνωση εναντίον του κυρίου Γκαγκάτση...

Ο κύριος Γκαγκάτσης είναι πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν είναι πρόεδρος της ελληνικής διαιτητικής ομοσπονδίας. Ο κύριος Γαγκάτσης ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρό. Υπάρχει λανθασμένη εντύπωση ότι η ΕΠΟ ασχολείται μόνο με τη διαιτησία, έχει να ασχοληθεί με πάρα πολλά πράγματα. Οπότε δεν μπορεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας να ασχολείται κάθε μέρα, όλη μέρα, με τη διαιτησία. Το κλείνουμε λοιπόν αυτό το κομμάτι. Δεν είναι δική του δουλειά.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση της ομάδας του Ολυμπιακού... Η κάθε ομάδα επιλέγει την επικοινωνιακή της πολιτική. Εμένα προσωπικά δεν αγγίζει καθόλου, θα πάω να κάνω τη δουλειά μου όσο πιο σωστά και όσο πιο δίκαια μπορώ, έχοντας καθαρό μυαλό.

Το πιο σημαντικό όταν θα πάω θα έχω καθαρό μυαλό. Δεν με επηρεάζει, δεν με επηρέαζε ποτέ, ίσως τα πρώτα χρόνια με επηρέαζε, η αλήθεια είναι ότι δεν με επηρεάζει. Δεν είμαι νάρκισσος, έχω απλά καεί από το χυλό και φυσάω και το γιαούρτι. Να σας πω την αλήθεια; Όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα γύρω από το όνομά μου σταμάτησα να διαβάζω. Και σταμάτησα να διαβάζω όχι γιατί δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω ως άνθρωπος, αλλά υπάρχει λόγος να δαβάζω κάτι αρνητικό το οποίο θα μπορέσει να με επηρεάσει;

Δεν έχω να κερδίσω κάτι. Οπότε γιατί να καθίσω να αναλώνομαι να διαβάζω, να ξαναδιαβάζω; Το αφήνω να περάσει, ασχολούμαι με κάτι άλλο στη ζωή μου... Γιατί η ζωή μου δεν είναι μόνο διαιτησία, έχει κι άλλα πράγματα. Έχω παιδιά, έχω να ασχοληθώ και με άλλα πράγματα. Μου αρέσει να κάνω και άλλα πράγματα έξω από το ποδόσφαιρο, οπότε το αφήνω να περάσει και κοιτάω όταν θα πάω να παίξω τον αγώνα...

Δεν θα αντιμετωπίσω αρνητικά μία ομάδα η οποία έχει βγάλει μια ανακοίνωση αναντίον μου γιατί εγώ έχω να κάνω με τους ποδοσφαιριστές. Δεν έχω να κάνω με την ομάδα και την επικοινωνιακή πολιτική της ομάδας. Έχω να κάνω με ανθρώπους οι οποίοι παίζουν, είναι η δουλειά τους και οφείλω να είμαι δίκαιος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους".

Για Σάββα Θεοδωρίδη ο οποίος επέμενε ότι ο Σιδηρόπουλος είναι ο κορυφαίος διαιτητής και τι στράβωσε στην πορεία των χρόνων με τον Ολυμπιακό:

"Ειλικρινά δεν ξέρω, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Επικοινωνιακά δημιουργήθηκε μία εντύπωση ότι είμαι αρνητικός απέναντι στον Ολυμπιακό. Εγώ δεν είμαι αρνητικός απέναντι σε καμία ομάδα. Προσπαθώ όταν παίζω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τον ίδιο τον αγώνα. Προφανώς και έχω κάνει λάθη, βέβαια για να λέμε την αλήθεια τα τελευταία χρόνια κάτι που ίσως δεν είναι γνωστό είχα μια δικαστική διαμάχη για κάτι που συνέβη σε έναν αγώνα. Η Επιτροπή Αθλητικής Βίας είχε κάνει μία μήνυση, υπληρχε ένα δικαστήριο, το οποίο τελείωσε, υπήρξε αθώωση.

Νομίζω ότι και το δικαστήριο ήταν υπερβολικό, είχε τιμωρηθεί η ομάδα του Ολυμπιακού από τα πειθαρχικά όργανα γι αυτό που έγινε. Νομίζω η μήνυση ήταν κάτι πολύ υπερβολικό από την πλευρά της Αθλητικής Βίας εκείνο το διάστημα. Απ’ ότι καταλαβαίνετε όσο υπήρχε αυτή η διαμάχη φορτίστηκε το κλίμα πάρα πολύ κι όχι τόσο με δική μου υπαιτιότητα. Από τη στιγμή που τελείωσαν όλα, είναι πια καιρός να επιστρέψω και να παίζω και τον Ολυμπιακό. Είχα να παίξω τον Ολυμπιακό τέσσερα χρόνια".

Για τις κινήσεις και τις σκέψεις που ακολούθησαν μετά την ανακόινωση και το πως το διαχειρίστηκαν με τον Λανουά:

"Εγώ πεισμώνω... Πεισμώνω και λέω ότι θα πάω να αποδείξω ότι η αντίληψη που έχετε για μένα είναι λάθος. Αυτό για έμένα προσωπικά. Όσον αφορά στον αρχιδιαιτητή, χθες είχαμε ένα μιτινγκ που αφορούσε την 17η αγωνιστική όπου στο κλέισιμο του μίτινγκ πάντα υπάρχει ένα template στο pdf που παρουσιάζει όπου ένα κομμάτι, ένα bullet point ήταν ότι “κύριοι μην επηρεάζεστε από τις ανακοινώσεις των ομάδων, εμείς είμαστε εδώ, εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε κι εμείς είμαστε αυτοί που σας στηρίζουμε στα σωστά και στα λάθη και είμαστε αυτοί που στο τέλος της ημέρας θα αποφασίσουμε που θα παίξετε και που όχι, κι όχι η ομάδα (που έβγαλε την ανακοινωση)”.

Οι ομάδες μπορούν αν ζητάνε ό,τι θέλουν, γίνεται συνεχώς. Δεν μπορεί η ΚΕΔ να αποφασίζει με βάση αυτό που θέλει μια ομάδα. Ο Λανουά έδωσε την κατεύθυνση κι ήταν υποστηρικτικός: “κύριοι κλείστε τα αυτιά σας και αποδώστε δικαιοσύνη".

Για το τι περιμένει ένας διαιτητής από τον αρχιδιατητή του:

"Νομίζω ότι η “κάλυψη” είναι μια λάθος λέξη. Για μένα το πιο σημαντικό και αυτό που έλειπε - δεν λείπει πια - είναι η εκπαίδευση. Βέβαια και επί κυρίου Μάνταλου είχα γίνει βήματα μπροστά, όσο κι αν είναι παρεξηγημένος ο κύριος Μάνταλος στα θέματα εκπαίδευσης ήταν πολύ καλός. Αυτό που έχουμε τώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η εκπαίδευση, πραγματικά έχει ανέβει πάρα πολύ.

Δεν θα έλεγα κάλυψη, άλλο η υποστήριξη. Η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, έτσι ωστε να γνωρίζει ότι παρ’ όλο που έγινε λάθος βελτιωνόμστε γινόμαστε καλύτεροι και πάμε μπροστά. Νομίζω αυτό θέλει ο Έλληνας διαιτητής: Εκπαίδευση και να μάθει από τα λάθη του. Πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και από τα λάθη των άλλων. Πολύ σημαντικό στη ζωή. Αν μέινουμε στην ελληνική πραγματικότητα από λάθη που γίνονται στα άλλα παιχνίδια. Αυτός που μαθαίνει από τα λάθη του είναι σοφός και αυτός που μαθαίνει από τα λάθη των άλλων σοφότερος.

Γιατί αν δεν αναλύεις και τα λάθη των άλλων, αυτά που συνέβησαν, να μάθεις, να ετοιμαστείς, να δεις γιατί έγινε το λάθος και τι μπορώ για να το κάνω καλύτερο, όταν σου συμβεί εσένα κι είσαι ανενημέρωτος, τότε προφανώς θα κάνεις το ίδιο λάθος. Κι είναι χαζό, ενώ είναι μπροστά στα πόδια σου, ενώ έχεις όλα τα εργαλεία, όλα τα τεχνικά στοιχεία να δουλέψεις πάνω στον εαυτό σου και να βελτιωθείς να μην τα χρησιμοποιείς για να γίνεσαι καλύτερος".

Για το χέρι αμυνόμενου στη μεγάλη περιοχή, τι είναι πέναλτι τελικά και τι δεν είναι:

"Το χέρι είναι κάτι που ταλαιπωρεί όλον τον κόσμο και πάνω απ’ όλα τους διαιτητές. Και τους ταλαιπωρεί γιατί είναι τόσο ανοιχτό το πεδίο στο χέρι. Θα σας πω τι άλλαξε εφέτος. Αυτό που έχει αλλάξει εφέτος είναι ότι οποιοδήποτε σουτ προς την εστία, αν το χέρι είναι έστω και λίγο ανοιχτό, είναι πέναλτι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η UEFA δεν θέλει όταν η μπάλα κατευθύνεται προς την εστία να ανακόπτεται από χέρι.

Άρα, με τον τωρινό κανονισμό (σ.σ. οδηγία), του Κουκουρέγια στο Euro είναι πέναλτι. Ξέρετε, για την UEFA δεν είναι εύκολο να επικοινωνεί. Δεν βγάζει ανακοινώσεις. Οπότε ήρθε στα σεμινάρια που κάναμε, επικοινώνησε την παραβαση ότι θα ήθελε ένα σουτ στην εστία που ανακόπτεται απο χέρι να είναι πέναλτι... Ο κανονισμός είναι κάτι ζωντανό, η UEFA αποφασίζει αλλαγές πάνω στον κανονισμό. Όταν το χέρι είναι έστω και λίγο ανοιχτό, σε μία σέντρα ή σε ένα γέμισμα, αν λαϊκά να το πω κάποτε το θεωρούσαμε φυσιολογικό, τώρα αν η μπάλα κατευθύνεται προς την εστία το πιθανότερο είναι να καταλογιστεί πέναλτι. Πάμε αλλού τώρα. Ένα χέρι, αν υποθέσουμε ότι είναι έξω πάνω από 30-35 μοίρες έξω από το σώμα τότε πάλι το θεωρούμε χέρι (σ.σ πέναλτι).

Η μη φυσική θέση έχει να κάνει με πολλά πράγματα, με τη μηχανική του σώματος, με την κίνηση που κάνει ο ποδοσφαιριστής, αλλά ένα χέρι σε έναν στατικό ποδοσφαιριστή στα 30-35 εκατοστά έξω από το σώμα θεωρείται πέναλτι. Αυτό που πρέπει να ρωτάει ένας διαιτητής και αυτό που μας λένε περισσότερο στην UEFA είναι ότι αν δεν είχε εκεί το χέρι του, θα μπορούσε να το έχει κάπου αλλού και με κάποιο άλλο τρόπο; Εαν θα μπορούσε να το έχει πιο κοντά, τότε πρέπει να τον τιμωρήσεις.

Εάν δεν μπορούσε και το χέρι βρίσκεται αυτόματα εκεί, τότε δεν τον τιμωρείς. Αλλά σίγουρα είναι μια τεράστια συζήτηση. Παραδείγματος χάριν, οτιδήποτε πάνω από τον ώμο είναι πάρα πολύ ψηλά το χέρι, οπότε υπάρχει πέναλτι. Εγώ δεν έχω δει κανένα να πηδάει με τα χέρια πάνω από τον ώμο. Προσπαθήστε κι εδώ εσείς. Θα πρέπει και ο ποδοσφιαριστής να προσέχει. Ρισκάρει ο ποδοσφαιριστής, όταν σηκώνει τα χέρια του ψηλά και πάνω από τον ώμο.

Οπότε το ρίσκο του ποδοφαιριστή δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα του διαιτητή. Ας μη ρίσκαρε. Εμείς αυτό λέμε πάντα. Όπως ο Βίντα αν θυμάστε πέρυσι σε ένα Άρης - ΑΕΚ, δεν ρίσκαρε; Ρίσκαρε. Δεν μπορεί λοιπόν ένα τέτοιο χέρι να μην τιμωρείται".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ