Σημαντικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!
Σημαντικές αλλαγές για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ετοιμάζουν οι ΕΕ με την ΟΥΕΦΑ
Στον κεντρικό αυτό άξονα συμφωνούν η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA) και η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), υποστηρίζουν όμως την "αυτονομία και την αυτορρύθμιση του αθλήματος πάνω σε κατευθυντήριες αρχές που ορίζει μόνο του το άθλημα".
Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τα συμπεράσματα της έκθεσης για τον τρόπο λειτουργίας του αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατάρτισε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Αθλητικής Αναθεώρησης που ορίστηκε από την ΕΕ.
Σύμφωνα με αυτά:
- η UEFA και η ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μία δομή και η UEFA θα αναγνωριστεί επίσημα ως το διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου - θα εισαχθεί στις αμοιβές των ποδοσφαιριστών η λογική των "ελέγχων κόστους", σύμφωνα με την οποία οι ομάδες θα επιτρέπεται να ξοδεύουν μόνο ένα μέρος των εσόδων τους για τις αμοιβές των αθλητών.
Το χρηματικό αυτό ποσό δεν ορίζεται αλλά διευκρινίζεται ότι δεν ξεπερνά το ανώτατο όριο αμοιβών για το σύνολο των παικτών όπως το "salary cap" που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ.
- Η ΕΕ θα καθορίσει νέους κανόνες για τους μάνατζερ των παικτών, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια. Θα περιλαμβάνονται εναρμονισμένα τυπικά στοιχεία στα συμβόλαια των μάνατζερ και θα εισαχθεί σύστημα αδειοδότησης τους.
- Μία ανεξάρτητη αρχή διευθέτησης θα οριστεί για τις μετεγγραφές των παικτών.
- Όλες οι ομάδες θα έχουν συγκεκριμένο αριθμό "γηγενών παικτών" . Ο ορισμός του γηγενούς και ο αριθμός τους δεν αναφέρεται. Παράλληλα θα επιβληθεί όριο στο συνολικό αριθμό παικτών σε κάθε ομάδα
- Μεγαλύτερη αναλογία χρημάτων από το Τσάμπιονς Λιγκ θα κατευθύνεται στις ρίζες του ποδοσφαίρου.
- Θα συσταθεί κώδικας για την εταιρική διακυβέρνηση των ομάδων.
- Θα καταπολεμηθεί η πολυιδιοκτησία και θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των ομάδων.
- Θα συσταθεί η νομική βάση για τους κανόνες παραχώρησης των παικτών για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, που σύμφωνα με τη FIFA γίνονται χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης για τις ομάδες.
- Η UEFA θα συστήσει συλλογικό ασφαλιστικό πακέτο για τους παίκτες που τραυματίζονται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ρόιτερ του ο βρετανός υπουργός Αθλητισμού Ρίτσαρντ Κάμπορν κατέστησε σαφές ότι δεν υφίσταται πλέον καμία περίπτωση να ιδρυθεί Ευρωπαϊκή Αθλητική Υπηρεσία, εναντίον της οποίας είχαν ταχθεί τόσο ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ όσο και η UEFA.
"Το ποδόσφαιρο είναι σε σταυροδρόμι και γεγονότα όπως το παγκόσμιο κύπελλο είναι σε κίνδυνο", δήλωσε. Ο Κάμπορν προειδοποιεί ότι εάν δεν ενισχυθεί η εσωτερική διοίκηση των αθλημάτων γενικά και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, τότε για το μέλλον τους θα αποφασίζουν τα δικαστήρια, -όπως στις περιπτώσεις Μποσμάν και Σαρλερουά- και τα θεσμικά όργανα που ελέγχονται από τους πολιτικούς.
"Αν τα όργανα του ποδοσφαίρου αποδείξουν ότι έχουν την υπευθυνότητα για τη διακυβέρνηση, οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα θα τους την δώσουν", προεξόφλησε. Η υπόθεση Σαρλερουά αφορά τη βελγική ομάδα η οποία με την υποστήριξη της G14, της ένωσης των 18 πιο πλούσιων ευρωπαϊκών ομάδων, έχει κάνει αγωγή κατά της FIFA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση για ένα παίκτη της που τραυματίστηκε ενώ έπαιζε σε εθνική ομάδα.
"Η απόφαση για τη Σαρλερουά θα καθορίσει αν το παγκόσμιο κύπελλο θα συνεχιστεί διότι θα απαντήσει στο ερώτημα ποιος πληρώνει και ποιος ασφαλίζει τους παίκτες. Αν πάει σε λάθος κατεύθυνση, μπορεί ορισμένες χώρες, όπως το Καμερούν να μην μπορούν να πληρώσουν για τους παίκτες τους", αναφέρει ο βρετανός υπουργός.
Σε ότι αφορά στην άποψη του Μπλάτερ ότι κάθε ομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον έξι παίκτες που να μπορούν να παίξουν στην εθνική ομάδα της χώρας της, ο Κάμπορν προειδοποίησε ότι από τη στιγμή που δεν εξαιρείται το ποδόσφαιρο από την ελεύθερη μετακίνηση για εργασία, η θέσπιση όποιας αναλογίας θα καταλήξει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. "Και ο δικαστής θα αποφασίσει με βάση το εμπορικό πλαίσιο της ελεύθερης μετακίνησης", είπε ο Κάμπορν ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι " δυνατότητα να παραμονής στην προτεραία κατάσταση δεν υπάρχει πλέον".