STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Σούπερ... έρευνα για το ποδόσφαιρο

Σούπερ... έρευνα για το ποδόσφαιρο
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταμερίζει το φίλαθλο κοινό τη ποιότητα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα που διεξήχθη μέσω 1.616 τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τις 8 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου του 2007, διάστημα στο οποίο μεσολάβησαν τα θλιβερά επεισόδια στην Παιανία αλλά και η ήττα της Εθνικής ομάδας από την Τουρκία και βαρύτητα δόθηκε στις πόλεις όπου εδρεύουν ομάδες της Σούπερ λίγκας.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν η συχνότητα παρακολούθησης ποδοσφαίρου, η ενημέρωση του κοινού, η εικόνα του ποδοσφαίρου, η εικόνα ελληνικού ποδοσφαίρου, τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η αξιολόγηση διαιτησίας, της πολιτείας, της αστυνομίας, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας, των παραγόντων, των παικτών, των φιλάθλων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και των ΜΜΕ, η διαχρονική εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα ειδικά θέματα της έρευνας ακόμη είχαν να κάνουν με την καλύτερη χώρα αναφορικά με τη διοργάνωση αγώνων, τις ώρες διεξαγωγής αγώνων, την περίοδο έναρξης του ελληνικού πρωταθλήματος και την οικονομική ευρωστία των ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κακή εικόνα για τους... μισούς

Στο ερώτημα για την άποψη που υπάρχει για το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα, σχεδόν οι μισοί(το 48%) την χαρακτήρισε αρκετά ή πολύ κακή, το 33% ούτε καλή ούτε κακή, ενώ μόλις το 19% έχει καλή άποψη για το άθλημα στη χώρα μας.

Ακόμη σχετικά με το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου η βία συγκέντρωσε το 52% και ακολούθησαν τα οικονομικά συμφέροντα/παράγοντες (30%), η κακή διαιτησία (24%), οι κακές εγκαταστάσεις/γήπεδα (21%), οι κακές διοικήσεις των ομάδων (20%), η έλλειψη καλών παικτών (18%), η έλλειψη διαφάνειας (12%) και τα στημένα παιχνίδια (8%).

Παράλληλα όμως κακή είναι και η άποψη για την Σούπερ Λίγκα καθώς το 39% δεν θεωρεί ότι η διοργανώτρια συμβάλλει στην αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με το 38% που απάντησε θετικά για τη Λίγκα. Ακόμη το 41% (έναντι του 33%) διαφωνεί ως προς το ότι η Σούπερ Λίγκα προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ το 42% (έναντι του 33%) φρονεί πως η Σούπερ Λίγκα δεν προσφέρει λύσεις για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ΕΠΟ όπου το 43% έναντι του 34% θεωρεί ότι η ομοσπονδία δεν συμβάλει στην αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το 44% (έναντι του 33%),δεν προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και το 49% (έναντι του 28%).

Πίεση στους διαιτητές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα αποτελέσματα για τη διαιτησία καθώς το 83% υποστηρίζει ότι οι διαιτητές δέχονται πίεση από τις διοικήσεις των συλλόγων ενώ το 80% θεωρεί ότι δέχονται πίεση από τους φιλάθλους στην διάρκεια των αγώνων. Το 55% ακόμη φρονεί πως είναι διαπλεκόμενοι ή χρηματίζονται, ενώ μόλις το 36% θα έλεγε "ναι" σε αλλοδαπό αρχιδιαιτητή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το δείγμα δέχεται σε ποσοστό 76% ότι οι Έλληνες διαιτητές γνωρίζουν τους κανονισμούς.

Επίσης όσον αφορά στην πολιτεία το 48% κρίνει ως επαρκείς τους υπάρχοντες νόμους για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων (μη επαρκείς τους θεωρεί το 41%), το 49% (έναντι 37%) θεωρεί πως η Πολιτεία έχει επενδύσει αρκετά χρήματα στο ποδόσφαιρο, το 47% (έναντι 37%) ότι το κράτος φροντίζει για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, το 75% ότι η Πολιτεία εφαρμόζει αποτελεσματικά τους νόμους και το 53% (έναντι 29%) ότι υπάρχει επαρκές δίκτυο υποδομής για την ανάδειξη των νέων ταλέντων.

Για την αστυνομία το 46% θεωρεί ότι η παρουσία της στα γήπεδα ενισχύει την προσπάθεια για επιβολή της τάξης αλλά το 53% υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της τάξης δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες για την αντιμετώπιση των επεισοδίων.

"Μαύρο" στους παράγοντες
Αρνητική είναι η άποψη του φίλαθλου κοινού για τους παράγοντες καθώς θεωρούνται ως πηγή του κακού. Σύμφωνα με το 82% οι οι παράγοντες των ομάδων επηρεάζουν την εξέλιξη του πρωταθλήματος, το 63% (έναντι του 22%) κρίνει ότι οι παράγοντες δεν ενδιαφέρονται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, το 54% (έναντι 20%) τους θεωρεί ανάξιους να ασκούν διοίκηση, ενώ το 63% (έναντι του 27%) είναι απολύτως πεπεισμένο ότι οι παράγοντες κρατούν την τύχη του αθλήματος στα χέρια τους, αφού μπορούν -κατά το κοινό- να συμβάλλουν στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Οι ποδοσφαιριστές σύμφωνα με το 79% ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χρήματα σε σχέση με τις ομάδες τους ενώ το 48% πιστεύει ότι αλλοδαποί δεν αξίζουν τα χρήματα που παίρνουν, το 38% (έναντι του 37%) πως το αποτέλεσμα σε πρωτάθλημα και κύπελλο είναι "στημένο" και το 56% (έναντι του 27%) ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν προσφέρει καλό θέαμα.

Τέλος όσον αφορά στους οργανωμένους οπαδούς το 81% θεωρεί ότι είναι από τις αιτίες για τη δημιουργία επεισοδίων ενώ το 76% ότι καθοδηγούνται από τους παράγοντες και το 69% πως οι οργανωμένοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο το 68% παραδέχεται ότι οι οργανωμένοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ομάδας τους και το 55% κρίνει ανεπαρκείς τους προπονητικούς χώρους των ομάδων και τα γήπεδα τέλεσης των αγώνων.

























TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ