ΠΑΟΚ

Σταφυλίδης: "Όλα έγιναν τόσο ξαφνικά..."

Σταφυλίδης: "Όλα έγιναν τόσο ξαφνικά..."
Σταφυλίδης INTIME SPORTS

Ο Κώστας Σταφυλίδης μιλά στο Sport24.gr για την ταχεία καθιέρωσή του στον ΠΑΟΚ. Η πρωτοβουλία που έφερε το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ, η πίστη για πρωτιά στα πλει οφ και οι αξέχαστες εμπειρίες με Τότεναμ και Ουντινέζε (videos)

Αν υπάρχει ένα βέβαιο κέρδος,με όνομα και επίθετο,που έχει αποκομίσει ο ΠΑΟΚ από τη φετινή σεζόν, αυτό δεν είναι άλλο από τον Κώστα Σταφυλίδη.

Ο νεαρός μπακ χαφ έχει παρουσιάσει αλματώδη εξέλιξη από την αρχή της περιόδου, όταν του πρωτοδόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί και πλέον έχει φθάσει στο σημείο να μπορεί να παίρνει πάνω του τηνομάδα.

Ο 18χρονος μπακ έβαλε τη σφραγίδα του στην προχθεσινή πρμιέρα των πλέι οφ κόντρα στην ΑΕΚ, αφού από δική του ατομική ενέργεια προήλθε το γκολ του Γεωργιάδη. Ο ίδιος περιέγραψε τη φάση στο Sport24.gr: "Πήρα την μπάλα και άκουσα το Φωτάκη που έβλεπε καλύτερα το χώρο να μου φωνάζει να προχωρήσω. Ξεπερνάω τον Μάκο, φθάνω στην περιοχή, κάνω το σουτ και μετά την κόντρα, ήρθε το γκολ του Γεωργιάδη. Κάθε φορά που μπαίνω στην αντίπαλη περιοχή, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι να κάνω πάσα, αλλά, επειδή στη συγκεκριμένη φάση δεν είχα καλή ορατότητα, προτίμησα το σουτ".

Επέμεινε, μάλιστα, ιδιαίτερα στη βοήθεια που πήρε από τον Φωτάκη: "Δεν θα προχωρούσα αν δεν μου το 'λεγε ο Φωτάκης. Έβλεπα μόνο τον Μάκο μπροστά μου, ενώ εκείνος όλο το γήπεδο και με ώθησε να προχωρήσω".Δεν παρέλειψε ακόμη να εκφράσει τα συναισθήματά του για το γκολ του Γεωργιάδη: "Ένιωσα μεγάλη χαρά. Όταν βάζεις γκολ μέσα στο γήπεδο της Τούμπας, είναι κάτι το φανταστικό. Ο κόσμος είχε τον πρώτο λόγο στο ματς της Τετάρτης. Φώναζε συνεχώς και μας έσπρωχνε προς τη νίκη. Αμέσως μετά το γκολ δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα. Έτρεξε ο Γεωργιάδης προς το πέταλο, και εμείς ακολουθήσαμε".

Αμέσως μετά η συζήτηση με τον Κώστα Σταφυλίδη άνοιξε και περιστράφηκε γύρω από διάφορα ζητήματα.

Φάκελος πλέι οφ

Μεγαλώνει το πιστεύω σας για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ μετά τα αποτελέσματα της Τετάρτης (2/5); "Ναι γιατί μειώσαμε τη διαφορά από τον Παναθηναϊκό και, αν νικήσουμε και στο ματς της Δευτέρας με τον Ατρόμητο, τότε θα βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στον στόχο μας".

Με δεδομένο το στόχο της πρωτιάς, στο μυαλό σας έχετε μόνο τη νίκη για τον αγώνα με τον Ατρόμητο; "Ο Ατρόμητος είναι μια πολύ σοβαρή ομάδα, αλλά εμείς θα πάμε για να κερδίσουμε, αφού στόχος είναι η πρώτη θέση".

Ποιον θεωρείς το μεγαλύτερο αντίπαλο του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ και τι θα χρειαστεί ο ΠΑΟΚ για να ανταπεξέλθει; "Νομίζω ότι όλες οι ομάδες που συμμετέχουν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ο Ατρόμητος, όμως, παρουσιάζεται ως η πιο σοβαρή. Δεν θέλω να πώ ότι η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι, όλοι είναι στο ίδιο επίπεδο. Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η ομάδα που θα δείξει ότι θέλει πιο πολύ την πρωτιά, θα έχει δύναμη και πάθος στο παιχνίδι της, αλλά και την τύχη με το μέρος της".

Αισθάνεσαι έτοιμος να ανταποκριθείς με επιτυχία σ’ αυτή τη σειρά των αγώνων για τα πλέι οφ; "Πρώτα απ’ όλα ένας παίκτης πρέπει να είναι ξεκούραστος για να αντέξει στα συνεχόμενα παιχνίδια. Νομίζω, όμως, ότι λίγο πολύ η ομάδα είναι προσαρμοσμένη να ανταποκριθεί με επιτυχία σ΄ αυτή τη σειρά των αγώνων".

Η νίκη επί της ΑΕΚ ήρθε από μία προσπάθεια δική σου και του Γεωργιάδη. Είναι αυτό μία απόδειξη ότι η νέα φουρνιά του ΠΑΟΚ μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες, χωρίς να έχει απαραίτητα την βοήθεια των περισσότερο έμπειρων παικτών;

"Πάντα χρειαζόμαστε τη βοήθεια των έμπειρων παικτών. Παραδείγματος χάρη, αν στη φάση του γκολ ο Φωτάκης δεν μου έλεγε να προχωρήσω, εγώ δεν θα το έκανα. Υπάρχει ταλέντο στη δεύτερη ομάδα, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για τους νεαρούς παίκτες για να το δείξουν. Άλλωστε, οι ομάδες νέων του ΠΑΟΚ διεκδικούν πρωταθλήματα στις κατηγορίες τους. Προσωπικά, δεν είχα την τύχη να γευτώ μια τέτοια διάκριση. Γίνεται καλή δουλειά στις υποδομές και οι παίκτες αξίζουν να βγουν πρώτοι, γιατί προσπαθούν πολύ στις προπονήσεις. Κι αυτό σας το λέω από την προσωπική μου εμπειρία".

Επί προσωπικού

Στη διάρκεια της φετινής περιόδου έχεις κάνει πολλά βήματα προόδου. Πώς έχεις βιώσει όλη αυτή την πορεία; "Να σας πω την αλήθεια, δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων. Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ήμουν με την Εθνική νέων, με κάλεσαν πίσω, έπαιξα με τον Παναιτωλικό. Ευχαριστώ τον προπονητή μου, κι όσους με πίστεψαν και μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Μέσα από τα παιχνίδια, προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να τους ικανοποιήσω".

Πώς σου αρέσει να κινείσαι ως αριστερό μπακ; Ακολουθείς κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή σου; "Προσπαθώ τις περισσότερες φορές να ακολουθώ τις εντολές του προπονητή. Κάποιες άλλες, όμως, μου βγαίνουν άλλα πράγματα, αυθόρμητα. Προσπαθώ να μαθαίνω από τον Λίνο, που είναι ένας μεγάλος παίκτης, και πολύ καλός στην τακτική και στην επίθεση. Προσπαθώ να παίρνω πράγματα απ’ αυτόν".

Ποιο πιστεύεις πώς είναι το μεγάλο σου ελάττωμα, αυτό που πρέπει να διορθώσεις; "Πολλές φορές είμαι επιπόλαιος. Σκέφτομαι περισσότερο πώς θα κερδίσω την μπάλα και να προχωρήσω μόνος. Ίσως παρασύρομαι από τον ενθουσιασμό μου".

Υπάρχει κάποιος συμπαίκτης σου που λειτουργεί σαν πατέρας για σένα μέσα στην ομάδα; "Ναι, ο Μαλεζάς, ο οποίος και μου δίνει συμβουλές, αλλά και ορισμένες φορές, με... κράζει. Δεν το κάνει, όμως, από κακία. Θέλει να με βοηθήσει, έχει δίκιο κι εγώ τον ακούω. Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές…".

Είσαι ψυχολογικά έτοιμος να πάρεις θέση βασικού; "Βασικός δεν μπορώ να κρίνω εγώ αν είμαι. Πάντως, μετά από δέκα-δεκαπέντε συμμετοχές που έχω κάνει, σίγουρα έχω μπει στο κλίμα της ομάδας. Τα υπόλοιπα είναι θέμα του προπονητή".

Η Τούμπα, ακόμη κι αν κάνεις μία καλή ενέργεια σε χειροκροτεί. Πώς το σχολιάζεις αυτό; "Το έχω προσέξει και ευχαριστώ τον κόσμο για τη στήριξη του. Βέβαια, η στήριξη και η βοήθεια δεν θα πρέπει να δίνεται μόνο στα νέα παιδιά, αλλά σ’ όλη την ομάδα. Όταν ένας παίκτης κάνει ένα λάθος γέμισμα της μπάλας ή μια λάθος πάσα και το γήπεδο τον αποδοκιμάζει, τότε η ψυχολογία του πέφτει, με συνέπεια να γίνεται περισσότερο διστακτικός στις κινήσεις του στη συνέχεια. Βλέπω τον κόσμο που με πιστεύει και προσπαθώ"

Οι ευρωπαϊκές εμπειρίες

Αλήθεια, Κώστα, ποιο θεωρείς το πιο δύσκολο παιχνίδι για σένα από αυτά που έχει δώσει μέχρι σήμερα; "Αυτό που δώσαμε εκτός έδρας με την Ουντινέζε. Η ιταλική ομάδα ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει σε επίπεδο τακτικής. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε εύκολα φάσεις, μας πίεζαν πολύ, κι αυτό μας δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες".

Φαντάζομαι το παιχνίδι που σου έμεινε περισσότερο ήταν αυτό κόντρα στην Τότεναμ που βίωσες και μία αποβολή νωρίς... "Απίστευτη εμπειρία να αγωνίζεσαι στην Ευρώπη, και ειδικά σε ένα γήπεδο, όπως είναι αυτό της Τότεναμ. Στη συγκεκριμένη φάση, η μπάλα με βρήκε στο αριστερό πλευρό, ο διαιτητής είδε χέρι και έδωσε το πέναλτι. Βλέποντας το ματς στη συνέχεια απ’ έξω, είχα περισσότερο άγχος, αφού η ομάδα είχε μείνει με δέκα παίκτες. Σκεφτόμουν πώς αν οι Άγγλοι γύριζαν το ματς, θα έφταιγα εγώ. Όχι σε ποσοστό 100%, αφού δεν είχα κάνει χέρι, αλλά ψυχολογικά θα ήμουν πολύ άσχημα".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ