Στη σέντρα η Εredivisie
Το πρωτάθλημα στην Ολλανδία μπαίνει στην σέντρα και όπως όλα δείχνουν θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών
Αιντχόφεν
Για ακόμα μία φορά η Αιντχόφεν ξεκινά ως το φαβορί για τον τίτλο, αλλά αυτή την φορά με πολύ μικρό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων συνδιεκδικηκτών. Η ομάδα του Κούμαν (παρέμεινε στον πάγκο) πέρυσι πήρε τον τίτλο στο ένα γκολ διαφορά (!!) και φέτος δεν θέλει να γευτεί αντίστοιχες στιγμές. Η Ομάδα ενισχύθηκε πολύ στην επίθεση με την απόκτηση των Πέρεζ (Άγιαξ) και Λάζοβιτς (Φίτεσε) αλλά έχασε τους στυλοβάτες Κοκού και Άλεξ. Η ομάδα διαθέτει εξαιρετικό υλικό με τους Φαρφάν, Κονέ, Σίμονς, Γκόμεζ, Σαλσίδο, Αφελάι, Κρόμκαμπ, Μέντεζ, να αποτελούν πολύ καλές μονάδες. Το γήπεδο θα είναι κάθε αγωνιστική γεμάτο με τα 29.000 διαρκείας να αποτελούν ρεκόρ των τελευταίων ετών.
Εκτίμηση: 1η-2η
Άγιαξ
Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τον Αίαντα με το σοκ της ήττας από την Σλάβια στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το περσινό πάθημα από την Κοπενχάγη δεν έγινε μάθημα και η ομάδα τρέχει για την πρόκριση. Παρά τον επικείμενο αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα θέλει τον τίτλο στην Ολλανδία. Ταλέντο υπάρχει αλλά οι απώλειες των Μπάμπελ (Λίβερπουλ) και Σνάιντερ (Ρεάλ) δεν καλύπτονται. Οι Μπακιρκίογλου, Σουάρες, Ρόμενταλ, Ουρθάιθ θα δώσουν βάθος στην ομάδα αλλά δεν έχουν την ποιότητα των αποχωρησάντων. Η ομάδα λογικά θα κάνει δύο ακόμα μεταγραφές, αλλά ο τίτλος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Εκτίμηση: 2η-4η
Αλκμάαρ
Luis Knows…Αυτό είναι το μότο των φιλάθλων της Αλκμάαρ τα τελευταία χρόνια και ο πολύπειρος προπονητής δεν τους απογοήτευσε. Η ομάδα έφτασε μία ανάσα από το νταμπλ, αλλά λύγισε (ακόμα μία χρονιά) στο τέλος. Η έλλειψη βαριάς φανέλας και εμπειρίας στοιχίζει πολύ στην Αλκμάαρ που έχει τεράστιο ταλέντο και παίκτες μικρής ηλικίας. Η ομάδα έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο πέρυσι με ατελείωτο τρέξιμο και πολύ θέαμα. Φέτος ο Φαν Χάαλ απέκτησε και άλλα ταλέντα στην προσπάθεια του να χτίσει την ομάδα της επόμενης 5ατίς. Ο βασικός κορμός παρέμεινε και πλέον όλα δείχνουν πως φέτος όλα μπορούν να γίνουν από τα τρομερά μωρά του Λουίς. Άρι, Ρομέρο, Πογκονόλι και Πελέ είναι όλοι κάτω από 22 ετών και αποτελούν το μέλλον της ομάδας αφού όλοι τους έχουν τεράστιο ταλέντο. Μαζί με τους Κούφερμανς, Μάρτενς, Ντεμπέλε, Ντε Ζέου, Φερέιρα, Ντονκ, Σχάαρς η ομάδα έχει να προσφέρει πολλά και φέτος στους φιλάθλους που θα την απολάυσουν. Τα ονόματα δεν γεμίζουν τα μάτι αλλά τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν.
Εκτίμηση: 1η-3η
Φέγενορντ
Η Φέγενορντ είναι εδώ. Μετά την περσινή καταστροφική σεζόν (7η) όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης. Ο Μπερτ Φαν Μάρβεικ γυρίζει στον πάγκο της ομάδας που κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ το 2002. Μαζί του έρχονται σημαντικότατα ονόματα που μπορούν να πάνε το κλαμπ ακόμα και στον τίτλο. Τα 42.000 διαρκείας είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην ομάδα και η φανέλα είναι πολύ βαριά για να την αμελήσεις. Μακάι, Χόφλαντ, Φαν Μπρόχοστ και Ντε Κλερ αποτελούν τα μπαμ στην Ολλανδία φέτος. Παίκτες τεράστιας κλάσης που μπορούν να κάνουν την Εκτίμηση: 1η-2η διαφορά…με το καλημέρα στο μέτριο Ολλανδικό πρωτάθλημα. Η απώλειες των Ντρέντε και Καστελέν είναιο σημαντικές αλλά η ομάδα έχει ταλέντο. Το καλό κλίμα, η έλευση πολύ καλών παικτών, η βαριά φανέλα και τα 40.000 διαρκείας δείχνουν τίτλο. Αν όχι το Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί σίγουρα εφικτό στόχο.
Εκτίμηση: 1η-3η
ΟΥΕΦΑ…το πολύ
Τβέντε
Η Τβέντε ήταν η ευχάριστη έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος. Η ομάδα βγήκε στο ΟΥΕΦΑ ενώ διεκδίκησε το Τσάμπιονς Λιγκ στα πλέι οφ. Επιθετικότατο ποδόσφαιρο από την ομάδα ρου Ρούτεν που προτιμά ένα επιθετικότατο 4-3-3. Η ομάδα διαθέτει έδρα φρούριο με 13-3-1 πέρυσι. Η ομάδα έχασε πολύ αξιόλογους παίκτες αφού δεν μπορούσε να τους αρνηθεί την αποχώρηση (Τουμα, Μπακιρτζίογλου, Αισάτι, Μπακάλ) αλλά πήρε πολύ αξιόλογους παίκτες από ομάδες της δεύτερης ταχύτητας της χώρας. Η ομάδα δείχνει στα ίδια επίπεδα, αν όχι ενισχυμένη, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να δέσουν οι νεοαποκτηθέντες. Ενγκελάαρ, Χούστζιεμς, Ν’Κουφό, Ντένεμπουμ, Χέρσι, και Βίελαρτ ξεχωρίζουν από την ομάδα που σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο για την 5η θέση.
Εκτίμηση: 5η
Χέρενφεν
Μαζί με την Τβέντε η έκπληξη της περσινής χρονιάς. Η ομάδα τερμάτισε 5η αφού εκμεταλλεύτηκε την τραγική κατάσταση της Φέγενορντ. Το θέμα είναι πως φέτος η Φέγενορντ θα είναι στην 4αδα και έτσι ο στόχος της 5αδας είναι ο μεγάλος στόχος. Η ομάδα έχασε τους Μπόσβελτ και Χάνσον και γενικότερα δεν ενισχύθηκε πάρα πολύ. Η ομάδα εξαρτάται από τις ορέξεις του Άλβες που ήταν στο Κόπα Αμέρικα και είναι προφανές ότι θέλει να φύγει. Άγιαξ, Αιντχόφεν τον θέλουν σαν τρελοί ενώ τον πολιορκούν πολλά κλαμπ από Ισπανία και Πορτογαλία. Η Χέρενφεν θέλει να τον κρατήσει αλλά αν τα λεφτά πάνε σε μεγάλα επίπεδα, μάλλον θα τον δώσει. Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα φέτος και λογικά η ομάδα θα είναι χειρότερη από πέρυσι.
Εκτίμηση: 6η-7η
Γκρόνιγκεν
Από τις πιο σοβαρές ομάδες της Λίγκας. Πέρυσι τερμάτισε 8η αλλά τελικά βγήκε στο ΟΥΕΦΑ. Ομάδα με τρομερή συνοχή και ισορροπία στο γήπεδο. Η έδρα είναι κάτι παραπάνω από καυτή και όλα δουλεύουν σωστά στην, κατά τα άλλα, μικρή σε δυναμική ομάδα. Η ομάδα κράτησε τον βασικό της κορμό και έκανε ελάχιστες μεταγραφές με ουσιαστική ενίσχυση στο τέρμα. Η απώλεια του επιθετικού Σουάρες (Άγιαξ) είναι τεράστια. Στην θέση του αποκτήθηκε ο Σουηδός Μπέργκ από την Γκέντεμποργκ που είναι πολύ ταλαντούχος και αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας. Στόχος οι θέσεις των πλέι οφ 6-9, στόχος αναμφίβολα κάτι παραπάνω από εφικτός.
Εκτίμηση: 6η-7η
Στόχος η 8αδα
Μετά τις θεωρητικά πιο δυνατές ομάδες της κατηγορίας ακολουθεί ένα γκρουπ ομάδων που έχει ως αρχικό στόχο την 8αδα και γενικότερα την είσοδο στα πλέι οφ για τις θέσεις 6-9. Ουτρέχτη, Ρόντα, Φίτεσε, Μπρέντα και Ναιμέγκεν συνθέτουν μία ομάδα σχεδόν ισάξιων ομάδων αν και η Ουτρέχτη είναι ξεκάθαρα σε καλύτερη θέση από τους υπόλοιπους. Η Ουτρέχτη απέκτησε μόλις 1 παίκτη αλλά διατήρησε όλη την περσινή ομάδα. Η ομοιογένεια είναι το προσόν της ομάδας που πέρυσι τερμάτισε στην 9η θέση. Εφικτή η 8αδα για φέτος. Η Ρόντα δεν ενισχύθηκε σημαντικά και οι ειδικοί της χώρας την βλέπουν να οπισθοχωρεί από την 6η περσινή θέση. Είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο αφού πέρυσι η ομάδα έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Φέτος το πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό και λογικά η 8αδα είναι ο στόχος.
Ακολουθεί η Φίτεσε. Η ομάδα έχει ταλέντο και μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο φέτος από την 1η περσινή θέση. Η απώλεια του Λάζοβιτς σε συνδυασμό με τους απείθαρχους παίκτες που διαθέτει είναι τα κυριότερα προβλήματα για φέτος. Πάντως το ταλέντο ξεχειλίζει και η ομάδα μπορεί να βλέπει ακόμα και την 8η θέση, αν δεν έχει τραυματισμούς όπως πέρυσι. Η Μπρέντα έχασε σημαντικούς παίκτες (Ζόνεφελντ, Ντιμπά, Σάλμον (ΠΑΟΚ), Σλοτ και Ρίχτερς) και δύσκολα θα πάει καλύτερα από πέρυσι. Λογικά θα είναι κάτω από την 10αδα. Τέλος, η Ναιμέγκεν πήρε κάποιους αξιόλογους παίκτες για τα δεδομένα της χώρας αλλά έχασε τους πολυτιμότατους Ντένεμπουμ και Μπαρέτο που δεν θα αντικατασταθούν από αυτούς που αποκτήθηκαν. Το ρόστερ της ομάδας έχει αξιόλογα γρανάζια αλλά πολύ δύσκολα θα είναι στην πρώτη 10αδα της λίγκας.
Εκτίμηση: Ουτρέχτη 8η, Φίτεσε 9η, Ρόντα 10η, Μπρέντα 11η, Ναιμέγκεν 12η.
Χαμός στην ουρά
Ακολουθεί ένα γκρουπ 6 ομάδων που δείχνουν να έχουν στόχο την σωτηρία. Η μάχη για την σωτηρία φέτος αναμένεται πολύ έντονη αφού οι Βίλεμ, Εξέλσιορ, Ντε Γκράαφτσαπ, Σπάρτα Ρότερνταμ, Φένλο και Χέρακλες δείχνουν σχεδόν ισοδύναμες. Η Χέρακλες φαίνεται να είναι στην καλύτερη θέση από τις 6 ομάδες ελέω έδρας. 7-6-4 πέρυσι στο γήπεδο Πόλμαν η Χέρακλες που είναι γνωστή για την δυναμική των οπαδών της. Στα φιλικά η ομάδα έχει δείξει χαρακτήρα και όλα δείχνουν πως η ομάδα θα σωθεί. Παρόμοιες καταστάσεις και στην Βίλεμ. Η ομάδα κράτησε τον κορμό της και λογικά μπορεί να κάνει την περσινή της πορεία (15η θέση). Η ομοιογένεια είναι το προσόν της ομάδας για φέτος που δείχνει να έχει καλύτερο ρόστερ από τις νεοφώτιστες. Ενισχυμένη παρουσιάζεται και η Σπάρτα του Ρότερνταμ στο μεταγραφικό παζάρι. Η ομάδα πήρε παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στην Ολλανδία και μάλλον μπορούν να κρατήσουν την Σπάρτα στην κατηγορία. Αν βρεθούν λύσεις στην επίθεση, λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Δύσκολη χρονιά αναμένεται για την Εξέλσιορ. Η ομάδα αποδυναμώθηκε, έχασε τους Σλόρι και Μπράουνς και δεν τους αντικατέστησε. Δύσκολα θα αποφύγει τα μπαράζ του υποβιβασμού. Δύσκολα τα πράγματα και για την νεοφώτιστη Φένλο. Η ομάδα ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία μετά το 1994. Έφυγαν πολλοί παίκτες και δεν ήρθαν αντίστοιχης αξίας. Πολύ δύσκολα θα μείνει στην κατηγορία. Τέλος, δύσκολο έργο και για την Ντε Γκράαφτσαπ. Η ομάδα απέκτησε πολλούς παίκτες αλλά με περιορισμένες δυνατότητες. Το ρόστερ δεν είναι αξιόλογο και πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση των υπόλοιπων…μελλοθάνατων.
Εκτίμηση: 13η Βίλεμ, 14η Σπάρτα, 15η Χέρακλες, 16η Εξέλσιορ, 17η Ντε Γκράαφτσαπ, 18η Φένλο.