X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΥΡΩΠΗ

Απειλείται η κυριαρχία της Ντίναμο Ζάγκρεμπ -και της οικογένειας Μάμιτς

Ο Zdravko Μamic είναι ο ισχυρός άνδρας, στο ποδόσφαιρο της Κροατίας. Είναι και κατηγορούμενος για τα 3/4 εξ όσων αναφέρονται ως παραβάσεις, στη λίστα της Επιτροπής κατά της διαφθοράς. Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση του αφεντικού της Ντίναμο Ζάγκρεμπ -των δέκα σερί τίτλων- είναι ο Luka Modric.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η ιστορία που αφορά τον μέσο της Real Madrid, Luka Modric, που τον κάνει βασικό μάρτυρα στην υπόθεση που έχει στοιχειοθετήσει η κυβέρνηση της Κροατίας, για τη φοροδιαφυγή (εκβιασμούς, δωροδοκίες, υπεξαιρέσεις κλπ, κλπ) των αδελφών Mamic, πρέπει να σας πούμε πρώτα ποιοι είναι οι Zdravko και Zoran Mamic -μαζί και ο πρωτότοκος της οικογενείας των Joseph και Lucia, Stojan.

Ο πατέρας τους είχε μεταναστεύσει στο Μόναχο, όπου δημιούργησε τρία εστιατόρια, με τα οποία ουδεμία σχέση ήθελαν να 'χουν οι γιοι του. Εκείνοι ήθελαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Οι Stojan και Zdrvako δοκίμασαν την τύχη τους, στην NK Bjelovar Cranes (η οικογένεια έμενε στο Bjelovar που βρίσκεται στο κέντρο της Κροατίας) , ενώ ο Zoran πήγε στην Dinamo Zagreb. Εκεί δηλαδή, όπου οραματίζονταν τον εαυτό τους -ως παίκτες- τα αδέλφια του. Αυτό το όνειρο δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Οπότε επαναπροσδιόρισαν τα "θέλω" τους.

Τη δεκαετία του '70, μετακόμισαν στο Zagreb, με τον δευτερότοκο να βρίσκει το δρόμο του για την Dinamo, μέσω των Bad Blue Boys (του συνδέσμου των φανατικών οπαδών). Η πιο σημαντική χρονιά στη ζωή του, ήταν το 1980 οπότε η ομάδα προσέλαβε τον Miroslav Blazevic, για προπονητή (ναι, εκείνος που είχε καθίσει και στον πάγκο του ΠΑΟΚ, την περίοδο 1991-92). Τον έκανε κολλητό, τον έκανε και κουμπάρο και έτσι, πέρασε την πόρτα της εισόδου. Το 1993 έγινε διευθυντής της Civil HASK (νυν Dinamo), αλλά έφυγε ένα χρόνο μετά, γιατί -όπως είπε- τσακώθηκε με τον Blazevic.

Από το 1991, έπιασε δουλειά και σε ξυλουργική εταιρία -η οποία προμήθευσε με καθίσματα το γήπεδο της Dinamo. Υπήρχαν πληροφορίες ότι δούλευε και στο Υπουργείο εθνικής αμύνης. Δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Εν πάση περιπτώσει, στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Κροατίας, εκείνος έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει ιδιωτική η ČESMA FURNIR (η εταιρία που λέγαμε) και έφτασε στο σημείο να τελεί χρέη επιβλέποντα του διοικητικού συμβουλίου.

Είχε δείξει δείγματα από νωρίς

Το 2000 η εν λόγω εταιρία κατηγορήθηκε από την αστυνομία εγκλήματος ως ύποπτη για ενέργειες που είχαν ζημιώσει το κράτος, κατά 1.800.000 ευρώ. Μεταξύ των στοιχείων που είχαν συγκεντρώσει οι αρχές, ήταν και κάποια που αποδείκνυαν πως ο Mamic είχε αγοράσει παρανόμως, μετοχές στην εταιρία το 1994 και το 1995 και ό,τι είχε κάνει, ήταν στην πλάτη των εργατών. Από τους 1218 υπαλλήλους που είχε η ČESMA, το 1991, δέκα χρόνια μετά είχαν μείνει οι 663. Η εισαγγελική αρχή είχε αποκαλύψει πως τον Ιούλιο του 2002 είχε ζητήσει να γίνει έρευνα για τις πράξεις του Μamic και των συνεργατών του, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο. Λίγο μετά, η εταιρία κήρυξε πτώχευση. Εν τω μεταξύ, ως αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας Badel (με αλκοολούχα ποτά), το οποίο πούλησε στον έμπορο όπλων, Ferdinando Jukic.

Στη Dinamo είχε φτάσει στη θέση του αντιπροέδρου. Ήταν ο σύμβουλος του Velimir Zajec, τη σεζόν 2008-09 και αυτός που τον απέλυσε. Τον είχαν κατηγορήσει πως κάνει ό,τι κάνει, για να προωθήσει τον αδελφό του, Zoran, στη θέση του πρώτου προπονητή. "Όπως βλέπετε, δεν κάθεται καν στον πάγκο. Είναι κύριος. Δεν έχει καμία σχέση", απάντησε. Τον Οκτώβριο του 2013, ο Zoran Mamic ανακοινώθηκε ως ο αντικαταστάτης του Branko Ivankovic. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο Zdravko είχε γίνει πρόεδρος. Στο τελευταίο ματς της περιόδου 2014-15, πιάστηκαν στα χέρια, όταν ο τεχνικός δεν έβαλε τον Vukojevic -κάτι που ήθελε ο πρόεδρος.

Σε όλη τη διαδρομή, είχε σειρά από επεισόδια με δημοσιογράφους, πολλά κατέληξαν σε δικαστικές αίθουσες, με εκείνον να χάνει και να καλείται να πληρώσει για "δημόσια προσβολή και πρόκληση συναισθηματικού πόνου". Σιγά μην πλήρωσε. Είχε αντιδικία και με τον Υπουργό Παιδείας της Σερβίας, Zeljko Jovanovic, τον οποίον κατηγόρησε για εθνική προδοσία, σε εγκληματικό επίπεδο, έγινε μήνυση, αλλά... αθωώθηκε.

Στις 2 Ιουλίου, στις 8 το πρωί και ενώ τα αδέλφια ήταν στην προετοιμασία της ομάδας, στη Σλοβενία, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι τους και το έκανε φύλλο και φτερό. Το αυτό έγινε και στο σπίτι του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Damir Vrbanovic, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Προηγήθηκε η κατηγορία για εγκληματικές πράξεις, για δωροδοκίες, φοροδιαφυγή και πλήθος άλλων πραγμάτων που αφορούσαν εμπορικές συναλλαγές. Επίσης, υπήρχαν στοιχεία ότι έπαιρναν χρήματα, για την πάρτη τους, από πωλήσεις παικτών και για την ακρίβεια τον Luka Modric (Tottenham), Ζvonimir Boban (AC Milan), Robert Prosinecki (Real Madrid), Eduardo da Silva (Arsenal) και Alen Halilovic (Barcelona), με τους οποίους είχαν υπογράψει παράνομα συμβόλαια Οι αρχές εκτιμούν πως έκλεψαν από την Dinamo 15.5 εκατ. ευρώ και από το κράτος 2 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να διαφύγουν της σύλληψης. Δεν κατέστη δυνατό και η αστυνομία τους πρόλαβε (στις 4/7) στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία, για να τους συνοδεύσει έως το Ζάγκρεμπ. Αρχικά, αρνήθηκαν κάθε συνεργασία. Όσο όμως, εμπλουτίζονταν τα στοιχεία (το δημαρχείο του Ζάγκρεμπ είχε θέσει θέμα να βρεθούν στοιχεία για τη χρήση των 670.000 ευρώ που έδινε στην Dinamo, κάθε χρόνο, ενώ έγινε έρευνα και στο πρακτορείο μάνατζμεντ παικτών που είχε στήσει ο Zdravko Mamic, το 2000 και ανέλαβε αργότερα ο γιος του, Mario, με την Dinamo να είναι ο καλύτερος πελάτης), είπαν να αλλάξουν λίγο τακτική.

Ο 56χρονος, σήμερα, Zdravko τόνισε πως οι κατηγορίες αποτελούσαν "γενοκτονία εναντίον μου, της οικογένειας μου, της Dinamo και της Κροατίας", με την Dinamo να εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία... στήριζε τα μέλη της και κατέληγε στο "όλοι οι εργαζόμενοι στο σύλλογο είναι πεπεισμένοι πως θα αποδειχθεί η αθωότητα τους", με το αφεντικό να προσθέτει στο δικό του μανιφέστο πως "η αριστερή κυβέρνηση τρομοκρατεί όποιον έχει πατριωτικό πνεύμα". Το 2014 καταδικάστηκε για "συκοφαντία" και πλήρωσε 17.000 ευρώ σε δικηγόρο που εκπροσωπούσε τον Eduardo da Silva.

Η δικογραφία για τον Modric

Μεταξύ των κατηγοριών που απηύθυνε η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της Κροατίας στους αδελφούς Mamic, ήταν μία που αφορούσε τον Luka Modric -νυν παίκτη της Ρεάλ και καλύτερο παίκτη της εθνικής Κροατίας- και την πώληση του στην Tottenham, το 2009. Σημείωση: ανήκει στο πρακτορείο του γιου Μamic. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν πλήρωσαν φόρους για αυτήν την πώληση, ενώ καταπάτησαν και κάτι άλλους νόμους. Η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας είχε δώσει 21 εκατ. ευρώ για τον παίκτη, εκ των οποίων τα 7.700.000 ευρώ κατέληξαν στην τσέπη της οικογενείας.

Οι αρχές κάλεσαν τον Modric για κατάθεση, την περασμένη Κυριακή (30/8) και αυτός φέρεται να είπε την πάσα αλήθεια -εξ ου και η USKOK (η αρχή κατά της διαφθοράς) να τον θεωρεί πια βασικό μάρτυρα, στην υπόθεση εναντίον των Mamic. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Dejan Lovren, ο οποίος επίσης, έλαβε πρόσκληση για κατάθεση, όπως αποκάλυψε σήμερα (3/9) η Equipe.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ