Στο ΟΑΚΑ το τρόπαιο του Μουντιάλ
Το αυθεντικό τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και πλήθος κόσμου πήγε για... προσκύνημα
Όλοι είχαν την δυνατότητα να βγάλουν μία φωτογραφία με το 36 εκατοστών ύψους τρόπαιο αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Όσοι βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ απόλαυσαν ποδόσφαιρο σε 3D (πραγματικά εντυπωσιακό), είχαν την ευκαιρία να δουν το Ζακουμι (μασκότ της διοργάνωσης) και να παίξουν αρκετά παιχνίδια.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Ροζέρ Μιλά, ο οποίος μοίρασε πολλά αυτόγραφα και μίλησε με τον κόσμο. Στη συνέχεια δήλωσε στον NovaΣΠΟΡ FM: “ Η Νότιος Αφρική είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Μουντιάλ. Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το περασμένο καλοκαίρι πήγε πολύ καλά και πιστεύω πως η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι άρτια από κάθε άποψη", τόνισε ο 58χρονος πλέον Μιλά.
O Μιλά αναφέρθηκε στην αναμέτρηση της Ελλάδα με τη Νιγηρία στα τελικά. “ Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο. Η Νιγηρία είναι δυνατή και σκληρή ομάδα. Εξαρτάται σε τι κατάσταση θα βρεθεί η Ελλάδα σε αυτό το παιχνίδι και το αν θα καταφέρει να σπάσει το ρυθμό της Νιγηρίας για να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει”.
Για το ρεκόρ που κατέχει (ο γηραιότερος σκόρερ με το γκολ που πέτυχε στα 42 του απέναντι στη Ρωσία στο Μουντιάλ του 1994): “ Είναι δύσκολο να καταρριφθεί το ρεκόρ μου. Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που πήρα μέρος σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 1982, το 1990 και το 1994”.
Λίγα λόγια για το τρόπαιο
Από το 1930 μέχρι το 1970, στους νικητές δινόταν το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ. Αρχικά ήταν γνωστό ως Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το 1946 μετονομάστηκε σε Ζιλ Ριμέ προς τιμήν του ανθρώπου που διοργάνωσε το Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970, η ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά και αποφασίστηκε να της δοθεί το κύπελλο μόνιμα. Όμως κλάπηκε το 1983 και δεν βρέθηκε ποτέ.
Μετά το 1970, σχεδιάστηκε ένα νέο τρόπαιο, γνωστό σαν Τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μετά τη κλοπή του Ζιλ Ριμέ, αποφασίστηκε να μη δοθεί ποτέ σε κανέναν μόνιμα, όσες φορές κι αν το κερδίσει μια ομάδα. Η Αργεντινή, Η Γερμανία (ως Δυτική Γερμανία), η Ιταλία κι η Βραζιλία, έχουν κερδίσει το δεύτερο τρόπαιο δύο φορές. Το τρόπαιο δεν θα αντικατασταθεί μέχρι το 2038, οπότε και θα γεμίσει ο χώρος στο κύπελλο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των τροπαιούχων.
Το τρόπαιο έχει ύψος 36 εκατοστά, είναι από χρυσό 18 καρατίων και ζυγίζει 10,97 κιλά. Η βάση του αποτελείται από δυο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη και στο κάτω μέρος του αναγράφονται οι χρονιές και οι νικητές του κυπέλλου από το 1974 και ύστερα.
Οι νικητές κρατάνε το κύπελλο για 4 χρόνια, μέχρι την επόμενη διοργάνωση και ύστερα παίρνουν ένα επιχρυσωμένο ακριβές αντίγραφο.