Στον... όγκο η Γερμανία
Ο Στάικος Βεργέτης γράφει στο Sport24.gr τι άλλαξε ο Γιόαχιμ Λεβ και η Γερμανία παρουσίασε την πιο επιθετική της συμπεριφορά στους ομίλους του Euro 2016.
Στο παιχνίδι που κλείνει την αυλαία για τη φάση των ομίλων για τις δύο ομάδες η Γερμανία παρουσιάστηκε πολύ επιθετική και αποφασισμένη να τελειώσει το θέμα πρωτιάς του ομίλου.
Με ποσοστό κατοχής 71-29% είναι αντιληπτό ότι επέβαλλε το ρυθμό της σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, γεγονός που αποτυπώνεται και από τις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε αλλά και έχασε.
Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι ο Λεβ διέκρινε και διόρθωσε αποτελεσματικά τα αρνητικά στίγματα που είχε παρουσιάσει η ομάδα του στα δύο πρώτα παιχνίδια. Συγκεκριμένα έδωσε όγκο και παρουσία στην αντίπαλη περιοχή με παίκτη φορ σημείο αναφοράς, τον Gomez αντί του Getze που έκανε την περιοχή να φαίνεται άδεια.
Το γεγονός αυτό είχε αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις όπως τη δυνατότητα του Μίλερ να παίζει πίσω και κοντά στον φορ και να έρχεται κοντά στο γκολ(2 δοκάρια και 2 τετ α τετ στο 1 ημίχρονο), καθώς και να φανεί πιο ουσιαστικός ο Οζίλ που είχε παίκτες – επιλογές για τελική πάσα.
Επίσης η επιλογή του Kimich στη θέση του δεξιού μπακ προσέδωσε ταχύτητα και επιθετικότητα στη Γερμανία σε σχέση με τον Howedes που είχε επιλεγεί στα δύο πρώτα παιχνίδια.
Στο 1-4-5-1 με πολυπρόσωπο κέντρο που παρατάχθηκε η Βορειος Ιρλανδία η Γερμανία αντιπαρέταξε επιθετικό πλάτος με τα μπακ ψηλά και ανοικτά, τους δύο αμυντικούς μέσους Khedira και Kroos παίκτες υποστήριξης για να μη χάνεται η κατοχή της μπάλας και για την άμεση πίεση και κάλυψη στο χάσιμο της μπάλας αφού τα μπακ απουσίαζαν.
Από εκεί και πέρα οι δύο ακραίοι Gotze και Ozil έκλειναν προς το κέντρο αφήνοντας χώρο στις πλευρές για τα μπακ και έπαιρναν πάσες στα εσωτερικά μεσοδιαστήματα για να απειλήσουν ή να κάνουν τελική πάσα.
Ο Gomez κρατούσε το επιθετικό βάθος και ο Muller κινούταν πίσω και κοντά του γεμίζοντας με κάθετες κινήσεις την αντίπαλη περιοχή.
Το πρεσινγκ των Γερμανών ήταν αφόρητο και αυτό εμπόδισε τη Βόρειο Ιρλανδία να βγάλει αντεπιθέσεις όπως αυτή στο 25:35’’.
Οι αλλαγές ήταν αλλαγές προσώπων που δεν επηρέασαν τη λειτουργία των ομάδων ή δεν άλλαξαν τους σχηματισμούς. Το άξιο αναφοράς είναι ότι η Γερμανία βελτίωσε τη λειτουργία της είχε για άλλη μία φορά υψηλά ποσοστά κατοχής και εύστοχων πασών όμως πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική για να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της στη διοργάνωση