Super League: Έντεκα ξένοι που έπαιξαν Ελλάδα και ψάχνουν ομάδα εδώ και μήνες
Από τον Μπράιαν Καμπέσας στον Ντιόγκο Φιγκέιρας και από τον Λέριν Ντουάρτε στον Γιαγιά Μπανανά, το SPORT24 βρήκε έντεκα παίκτες που πέρασαν από τη Super League κι έχουν μείνει στα αζήτητα εδώ και μισή σεζόν.
Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου δίνει την ευκαιρία και σε παίκτες που έμειναν ελεύθεροι τους τελευταίους μήνες να βρουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Το ίδιο ισχύει και με ποδοσφαιριστές που έψαξαν και το περασμένο καλοκαίρι να βρουν ομάδα, όμως δεν τα κατάφεραν.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές που γνωρίσαμε στην Ελλάδα εξαιτίας κάποιας θητείας τους, μικρής ή μεγάλης, και οι οποίοι ουσιαστικά είναι στα αζήτητα εδώ και μισή σεζόν.
Το SPORT24 επέλεξε μία ενδεκάδα παικτών που αναζητούν ομάδα για δεύτερη μεταγραφική περίοδο και έχουν αγωνιστεί στη Super League.
Μάρκο Σέποβιτς (Ολυμπιακός)
Ένας από τους παίκτες που δεν έπιασαν στον Ολυμπιακό, αν και δεν αποκτήθηκε φθηνά. Οι Πειραιώτες έδωσαν 2.500.000 ευρώ για να τον αγοράσουν από την Παρτίζαν το καλοκαίρι του 2013. Στον ένα χρόνο που έμεινε στο λιμάνι δεν κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού φορ, αν και οι αριθμοί του δεν ήταν τόσο κακοί. Σημείωσε επτά γκολ κι έβγαλε τρεις ασίστ σε 854 λεπτά (17 αγώνες), αλλά κυρίως απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους.
Ακολούθησε ένα γαϊτανάκι δανεισμών σε Μαγιόρκα, Τέρεκ και Μουσκρόν μέχρι να φύγει οριστικά για τη Βίντι το 2016. Ακολούθησε η Ρίζεσπορ, μισή σεζόν χωρίς ομάδα, μετακόμιση στην Ταϊλάνδη για την Μπουριράμ Γιουνάιτεντ και από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι το καλοκαίρι του 2022 βρισκόταν στην Ομόνοια.
Κλαρκ Ενσικουλού (Πλατανιάς, Ατρόμητος)
Ύστερα από τέσσερα χρόνια στις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας, ο Κονγκολέζος επιθετικός βγήκε για πρώτη φορά από τα σύνορα της πατρίδας του για λογαριασμό του Πλατανιά το καλοκαίρι του 2017.
Ύστερα από μία σεζόν στους Κρητικούς, μετακινήθηκε στον Ατρόμητο, όπου έμεινε για τρία χρόνια. Οι αριθμοί του δεν ήταν εντυπωσιακοί, με εννέα γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε συνολικά 79 παιχνίδια και το καλοκαίρι του 2021 έφυγε ως ελεύθερος με προορισμό την Μπουλόν. Έπειτα από μία σεζόν ψάχνει ξανά ομάδα.
Μαρτίν Τόνσο (Ατρόμητος, Αστέρας, Άρης)
Ο Αργεντινός αποκτήθηκε από τον Ατρόμητο τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχε μια αξιοπρόσεκτη παρουσία, με οκτώ γκολ και μία ασίστ. Ο Αστέρας τον πρόσθεσε στη λάτιν παροικία του στην Τρίπολη την επόμενη σεζόν και ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός πρόσφερε με οκτώ γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε 1,5 σεζόν.
Τον Ιανουάριο του 2019 ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη όπου έμεινε επίσης για 1,5 χρόνο, όμως όχι με την ίδια επιτυχία. Από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο έμεινε χωρίς ομάδα. Υπέγραψε στη Λα Σερένα της Χιλής και το επόμενο καλοκαίρι στην ιταλική Πέζαρο της τρίτης κατηγορίας, από την οποία έμεινε ελεύθερος το 2022.
Μπράιαν Καμπέσας (Παναθηναϊκός)
Ο Παναθηναϊκός είχε καταβάλει 120.000 το καλοκαίρι του 2017 για να δανειστεί τον Μπράιαν Καμπέσας για ένα χρόνο από την Αταλάντα, η οποία τον είχε αποκτήσει μία σεζόν νωρίτερα, αλλά δεν του είχε δώσει χρόνο συμμετοχής. Μισή σεζόν κράτησε η θητεία του στους "πράσινους", στην οποία έχει να επιδείξει μόνο δύο γκολ στα προκριματικά του Europa League.
Η παρουσία του δεν ήταν καλή και τον Ιανουάριο του 2018 ανακλήθηκε ο δανεισμός του. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις δανεισμοί σε Αβελίνο, Φλουμινένσε, Έμελεκ (για δύο χρόνια) και Κοτζαέλισπορ μέχρι το καλοκαίρι του 2022, όταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του κι έμεινε ελεύθερος χωρίς να βρει ομάδα.
Ντιόγκο Φιγκέιρας (Ολυμπιακός)
Η παρουσία του Πορτογάλου δεξιού μπακ άρχισε επεισοδιακά, με τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά στα προκριματικά του Champions League. Ήταν ένας από τους παίκτες που δέχθηκαν τα περισσότερα πυρά, όμως παρέμεινε στο ρόστερ και τελικά εξελίχθηκε σε βασικό για 1,5 χρόνο.
Τον Ιανουάριο του 2018 πωλήθηκε στην Μπράγκα για 1.250.000 και από εκεί παραχωρήθηκε δανεικός στη Ρίο Άβε. Τον Ιανουάριο του 2021 μετακόμισε στη Φαμαλικάο, με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται το περασμένο καλοκαίρι.
Λέριν Ντουάρτε (Άρης)
Έξι χρόνια έπειτα από τη μεταγραφή του στον Άγιαξ, ο Ολλανδός μέσος ερχόταν στην Ελλάδα για τον Άρη, έχοντας στο ενεργητικό του μια καριέρα χωρίς διακρίσεις. Από τα ιατρικά φαινόταν ότι η σχέση αυτή δεν θα είχε αίσιο τέλος, όμως οι "κίτρινοι" αποδέχθηκαν το όποιο ρίσκο στον επιρρεπή σε τραυματισμούς παίκτη. Εν τέλει, το χειρότερο στοιχείο ήταν η απόδοσή του στις προπονήσεις, που δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί παρά μόνο για μερικά λεπτά.
Οι συζητήσεις για πρόωρη αποδέσμευση δεν είχαν την επιθυμητή για το σύλλογο κατάληξη, ο Ντουάρτε κλήθηκε να προπονείται μόνος κι όταν επέστρεψε στα playoffs του 2019-2020 λόγω έλλειψης παικτών στην ομάδα, υπέστη ρήξη χιαστού. Η σεζόν 2020-2021 χάθηκε και τη σεζόν 2021-2022 παρέμεινε εκτός ομάδας, αφού αρνιόταν να λύσει το συμβόλαιό του. Το καλοκαίρι αυτό εξέπνευσε, όμως ύστερα από τρία χρόνια με μόλις 88 λεπτά συμμετοχής (σε τρεις αγώνες της σεζόν 2019-2020) ήταν απίθανο να βρει ομάδα.
Γιουνούς Σανκαρέ (Παναθηναϊκός)
Βρέθηκε στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2021, με μεταγραφή από τη Λέφσκι. Η άσχημη συγκυρία στην οποία βρίσκονταν οι "πράσινοι" ουσιαστικά εξουδετέρωσαν την εμπειρία του από τη Ligue 1. Αποχώρησε τον Αύγουστο με προορισμό την Γκιρεσούνσπορ, όμως η παραμονή του στην Τουρκία ήταν επεισοδιακή.
Ο 32χρονος Σενεγαλέζος μέσος κατήγγειλε εκβιασμό και bullying ακόμα και από τον πρόεδρο των Τούρκων και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι του έκοψαν το ρεύμα και το ίντερνετ στο σπίτι όπου διέμενε με στόχο να πιεστεί για να αποχωρήσει. Τον Φεβρουάριο του 2022 έλυσε τελικά το συμβόλαιό του και επέστρεψε στη Γαλλία, όπου ψάχνει ομάδα.
Ντίντακ Βιλά (ΑΕΚ)
Κάποτε μεγάλη ελπίδα του ισπανικού ποδοσφαίρου, ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της Μίλαν που τον αγόρασε το 2011 από την Εσπανιόλ και τελικά τον έδωσε τρεις φορές δανεικό. Ύστερα από την τελευταία φορά τον άφησε ελεύθερο και τον υπέγραψε η ΑΕΚ. η οποία μόλις είχε επιστρέψει στη Super League.
Για δύο χρόνια κάλυπτε το αριστερό άκρο της άμυνας ως βασικός για την Ένωση, όμως στο τέλος Αυγούστου του 2017 δέχθηκε κρούση να επιστρέψει στην Εσπανιόλ και ζήτησε να φύγει. Ύστερα από ένα μίνι σίριαλ, η μεταγραφή ολοκληρώθηκε με πολλά "ευχαριστώ" από την πλευρά του παίκτη, ο οποίος έμεινε άλλα πέντε χρόνια στη Βαρκελώνη, μέχρι να τελειώσει κι η δεύτερη θητεία του στην καταλανική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.
Γκαετάν Μπονγκ (Ολυμπιακός)
Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2013 για 1.000.000 και δεν κάλυψε επαρκώς τις ανάγκες του Ολυμπιακού στο αριστερό άκρο της άμυνας. Έμεινε στους Πειραιώτες για 1,5 χρόνο, μέχρι να φύγει ως ελεύθερος με προορισμό τη Γουίγκαν.
Ύστερα από μισή σεζόν πήρε μεταγραφή στην Premier League για λογαριασμό της Μπράιτον, όπου έμεινε για 4,5 σεζόν. Τον Ιανουάριο του 2020 επέστρεψε στην Championship για τη Νότιγχαμ, από την οποία αποδεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2022.
Λουκ Καστάνιος (ΟΦΗ)
Ταξίδεψε στην Κρήτη τον Ιανουάριο του 2021 με τη φήμη του πρώην παίκτη των Φέγενορντ, Ίντερ, Άιντραχτ και Σπόρτινγκ μεταξύ άλλων, όμως έφυγε ως μία αποτυχημένη μεταγραφή. Ο Ολλανδός επιθετικός σκόραρε μόλις στο τρίτο παιχνίδι του στο σύλλογο, όμως ήταν και το τελευταίο γκολ του στο πρωτάθλημα.
Τη νέα σεζόν πέτυχε δύο γκολ στο κύπελλο και αυτός ήταν ο απολογισμός του σε 24 αγώνες μέχρι να μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2022.
Γιαγιά Μπανανά (Πλατανιάς, Ολυμπιακός, Πανιώνιος)
Βρέθηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2014, ως ελεύθερη μεταγραφή του Πλατανιά από τη Σοσό. Στην Κρήτη έμεινε για τρία χρόνια και οι εμφανίσεις του Καμερουνέζου κεντρικού αμυντικού τον οδήγησε στον Ολυμπιακό. Δεν έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά όμως, αφού παραχωρήθηκε δανεικός στον Πανιώνιο.
Ο δανεισμός του διήρκεσε δύο σεζόν και το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στον Ολυμπιακό για μισή σεζόν, μέχρι να αποδεσμευτεί, αφού δεν πήρε ευκαιρίες. Έμεινε χωρίς ομάδα για περίπου 10 μήνες, μέχρι να πάει στην Ιορδανία για την Σαμπάμπ αλ Ορντόν. Ύστερα από 1,5 σεζόν πήγε ακόμα πιο ανατολικά, στην Ινδία, για την Μπενγκαλούρου, από την οποία ο 31χρονος έμεινε ελεύθερος τον περασμένο Ιούνιο.