Super League Interwetten: Αυτά έχασαν οι ομάδες το καλοκαίρι
Η δημιουργία του Φορτούνη και η απειλή του Ολιβέιρα. Ο Γιαννούλης, το πακέτο του Τζόλη και ο κορυφαίος Σα. Λίγο πριν τη σέντρα της Super League Interwetten, ο Θέμης Καίσαρης αναλύει αυτά που έχασαν οι ομάδες το καλοκαίρι.
Αγορές, δανεισμοί, ελεύθεροι. Το καλοκαίρι είναι η χαρά του οπαδού, γιατί οι μεταγραφές είναι η τρέλα του. Όλοι όσοι έρχονται στην ομάδα του είναι καλοί και έτοιμοι να την ανεβάσουν επίπεδο, αυτή είναι η πάντα αισιόδοξη ματιά του.
Όμως, το καλοκαίρι δεν προσθέτει μόνο: αφαιρεί κιόλας. Παίκτες φεύγουν και μαζί τους παίρνουν όσα προσέφεραν στο χορτάρι, ενώ δεν λείπουν και οι σοβαροί τραυματισμοί, που αφήνουν έξω για μεγάλο διάστημα τους ποδοσφαιριστές.
Λίγο πριν τη σέντρα, όλοι περιμένουν να δουν στα γήπεδα της Super League Interwetten τα νέα αποκτήματα. Γι'αυτούς, το μέλλον θα τα δείξει όλα και το SPORT24 θα είναι εδώ για να τους αναλύσει και φέτος με τη βοήθεια της Opta / Stats Perform, της κορυφαίας εταιρείας στατιστικής στο ποδόσφαιρο.
Πριν δούμε τους νέους, ας ρίξουμε μια ματιά σ'αυτά που έχασαν οι ομάδες, στους παίκτες και τα στοιχεία που δεν έχουν στο οπλοστάσιό τους μπαίνοντας στο πρωτάθλημα.
Ποιοι θα δώσουν τη δημιουργία του Φορτούνη και του Γιαννούλη;
Ξεκινάμε από τη δημιουργία, αυτή που βλέπουμε στο γράφημα με τους κορυφαίους της περσινής κανονικής διάρκειας στις xAssists ανά 90'.
Ο Φορτούνης ήταν μακράν ο κορυφαίος και θα λείψει στον Ολυμπιακό μετά τον νέο σοβαρό τραυματισμό του τον Ιούνιο. Οι τέσσερις επόμενοι της λίστας θα δώσουν και φέτος το παρών, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους δύο επόμενους.
Ο Γιαννούλης ήταν ο 2ος πιο δημιουργικός παίκτης του ΠΑΟΚ πίσω από τον Ζίβκοβιτς μέχρι να φύγει τον Ιανουάριο για τη Νόριτς. Το ίδιο δρομολόγιο ακολούθησε το καλοκαίρι και ο Τζόλης, που ήταν ψηλά και στη δημιουργία για τον Δικέφαλο.
Η απειλή του Ολιβέιρα, του Ουάρντα και του Τζόλη
Πάμε και στην επίθεση. Το επόμενο γράφημα απεικονίζει τους πιο απειλητικούς παίκτες του περσινού πρωταθλήματος, εκείνους δηλαδή με τα περισσότερα xGoals ανά 90', χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε τα πέναλτι.
Οι κορυφαίοι Ελ Αραμπί, Σβιντέρσκι και Μασούρας παραμένουν στις ομάδες τους, αλλά πιο κάτω καταγράφονται οι απώλειες. Ο Ουάρντα μπορεί να έχει τη φήμη του ντριμπλέρ - δημιουργού, όμως στην πραγματικότητα το βασικό προσόν του είναι η συχνή παρουσία στην απειλή, στην εκτέλεση.
Ο Αιγύπτιος με 0.46 xG ανά αγώνα ήταν ο 4ος πιο απειλητικός παίκτης της περσινής κανονικής περιόδου, επίδοση εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασε τον πρώτο γύρο αγωνιζόμενος στον Βόλο.
Πέμπτος ο Ολιβέιρα με 0.45. Ο Πορτογάλος μπορεί να χρεωθεί ως "καλοκαιρινή" απώλεια και στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ. Η Ένωση άφησε ελεύθερο τον πιο απειλητικό της παίκτη, τον μόνο του περσινού ρόστερ που θα μπορούσε να κάνει σεζόν με πολλά γκολ.
Ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε, αλλά ο Ολιβέιρα υπέστη ρήξη χιαστού κι έτσι ο Δικέφαλος δεν προσέθεσε παίκτη με μεγάλη απειλή δίπλα στον Σβιντέρσκι. Στη θέση του ήρθε ο Άκπομ και μένει να δούμε αν ο Άγγλος θα προσφέρει τα νούμερα του Πορτογάλου.
Να μην ξεχάσουμε και τον Τζόλη. Ο μικρός δεν ήταν ψηλά μόνο στη δημιουργία, αλλά και στην απειλή. Το 19χρονο wonderkid του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε 0.30 xG να προσθέσει στο 0.21 των xAssists.
Στο σύνολο ο ΠΑΟΚ έπαιρνε "μισό γκολ" σε κάθε παιχνίδι από τα πόδια του Τζόλη, μια φοβερή επίδοση για παίκτη 18 χρόνων, που ήταν φυσικά αυτή που του έδωσε τη μεταγραφή για τη Νόριτς.
Ο Σα ήταν "τείχος" για δύο χρόνια
Αφήνουμε την επίθεση και πάνω πίσω, στη θέση του τερματοφύλακα. Στο γράφημα βλέπετε το πως τα πήγαν πέρυσι οι γκολκίπερς της Super League σε σχέση με έναν μέσο τερματοφύλακα.
Με τις κόκκινες μπάρες είναι εκείνοι που έφαγαν λιγότερα γκολ από τον μέσο όρο, με τις μπλε αυτοί που δέχτηκαν περισσότερα γκολ από όσα θα έπρεπε.
Ο Βερούλστ ήταν ο καλύτερος όλων στις επεμβάσεις, είναι σπουδαίο για τον Απόλλωνα που τον κράτησε. Δεν συνέβη το ίδιο για τον Ζοζέ Σα, που άφησε τον Ολυμπιακό για να πάει στη Γουλβς.
Ο Πορτογάλος κίπερ πέρυσι έφαγε τέσσερα γκολ λιγότερα από τον μέσο όρο και συνολικά την τελευταία διετία έφαγε εννέα γκολ λιγότερα στην παρουσία του στη Super League.
Μια εντυπωσιακή επίδοση, αφού ο Σα έφαγε 28% λιγότερα γκολ απ'αυτά που θα έπρεπε. Ο Τσέχος Βατσλίκ που ήρθε στη θέση του δεν θα είναι εύκολο να επαναλάβει αυτήν την παρουσία, όχι γιατί δεν είναι καλός ή έμπερος, αλλά διότι ο Σα για δύο χρόνια έσπασε τα κοντέρ.
Περισσότερα για τη σύγκριση των δύο τερματοφυλάκων μπορείτε να δείτε και στο σχετικό video.