Super League Interwetten: Οι παίκτες που ξεχάσαμε ότι πέρυσι αγωνίζονταν στην Ελλάδα
Μπράιτ Ενομπακάρε, Γιασίν Μπενζιά, Ζοάο Νούνες, Πόντους Βέρνμπλουμ. Κι όμως, αυτοί οι παίκτες "αγωνίζονταν" στη Super League Interwetten μόλις πέρυσι...
Το 2021 φεύγει, όμως όσο ακόμα είναι εδώ προσφέρει την ευκαιρία για ανασκοπήσεις. Το μυαλό "τρέχει" στο παρελθόν και ανασύρει ποδοσφαιριστές που μόλις πέρυσι αγωνίζονταν στη Super League Interwetten, όμως είτε επειδή στην πραγματικότητα δεν αγωνίζονταν είτε λόγω του περίεργου καλενταριού λόγω κορονοϊού, λίγοι το θυμούνται.
Ο Καφού έπαιζε στον Ολυμπιακό την περσινή σεζόν, όπως και ο Γιουνούς Σανκαρέ στον Παναθηναϊκό, όμως υπάρχουν ακόμα πιο αξιόλογα παραδείγματα παικτών που λίγοι θυμούνται ότι μέχρι πριν μερικούς μήνες έπαιζαν (ή έστω ανήκαν) σε ομάδες της Super League Interwetten.
Ούγκο Κάιπερς (Ολυμπιακός)
Το ρόστερ του Ολυμπιακού αριθμεί πολλά πρόσωπα τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολλών υποχρεώσεων. Αναπόφευκτα, ορισμένα εξ αυτών περνούν και δεν ακουμπούν από το λιμάνι. Πέρυσι ήταν παίκτες όπως ο Πέπε, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Ρούμπεν Βινάγκρε ή ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ. Όμως στο ίδιο ρόστερ ανήκε κι ένας παίκτης που το 2019-2020 ήταν δανεικός στην Αζαξιό και γύρισε για να... βοηθήσει. Ο Ούγκο Κάιπερς ήταν ο τρίτος επιθετικός του Ολυμπιακού, πίσω από Γιουσέφ ελ Αραμπί και Αχμέντ Χασάν. Η συνεισφορά του; Συνολικά 14 αγώνες (κανείς στην Ευρώπη) και 590 λεπτά, εκ των οποίων μόλις 154 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, που κατέληξαν σε δύο γκολ και δύο ασίστ. Ύστερα από δύο χρόνια στα βιβλία του Ολυμπιακού και χωρίς να πείσει ότι μπορεί να βοηθήσει, ο 24χρονος Βέλγος γύρισε στην πατρίδα του το καλοκαίρι, παίρνοντας μεταγραφή στη Μέχελεν για 750.000 ευρώ (το 50% των δικαιωμάτων παραμένει στους "ερυθρολεύκων"). Τα πεπραγμένα του εκεί; Για επιστροφή στον Ολυμπιακό! Σε 18 αγώνες όλων των διοργανώσεων έχει 5 γκολ και 7 ασίστ, ωστόσο στις αρχές Δεκεμβρίου υπέστη κάταγμα ζυγωματικού και δεν έχει αγωνιστεί έκτοτε.
Λέο Μάτος (ΠΑΟΚ)
Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ αποτελεί κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη συλλογή τροπαίων των τελευταίων ετών. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία του στην Τούμπα αποτελεί ιδανική περίπτωση για ερώτηση trivia, αφού ήταν παίκτης της ομάδας την περσινή σεζόν και μάλιστα με συμμετοχές σε σημαντικά παιχνίδια! Ο κορονοϊός οδήγησε στην καθυστέρηση της έναρξης του πρωταθλήματος, όμως όχι τόσο πολύ ώστε ο Βραζιλιάνος να μην προλάβει να κάνει τρεις συμμετοχές με τον δικέφαλο στο στήθος, εκ των οποίων η μία ως αρχηγός, κόντρα στην Ομόνοια για τους ομίλους του Europa League. Οι άλλες δύο ήταν στη νίκη 3-0 επί του ΟΦΗ στην Τούμπα και το 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για τη Super League Interwetten, προτού ανακοινωθεί από τη Βάσκο στις 27 Οκτωβρίου 2020. Πίσω στην πατρίδα του, ο 35χρονος δεξιός μπακ πήρε φανέλα βασικού, αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει ώστε η Βάσκο να προβιβαστεί από τη Série B.
Φάμπιαν Έμαν (Άρης)
Ο Άρης βασίστηκε σε τρεις τερματοφύλακες την περσινή σεζόν. Ο Ζακαρί Μπουσέ αγωνίστηκε 9 φορές και 18 κάθισε στον πάγκο, ο Μάριος Σιαμπάνης έπαιξε σε 10 παιχνίδια και ήταν αναπληρωματικός σε 10, ενώ ο Χουλιάν Κουέστα ήταν πρώτος σε συμμετοχές (22) αλλά και σε πάγκο (33). Υπήρχε και το εντός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα όμως, στο οποίο ο Σιαμπάνης ήταν κάτω από τα καρέ και ουδείς εκ των Μπουσέ και Κουέστα βρέθηκε στον πάγκο. Τι συνέβη; Ο αναπληρωματικός του Σιαμπάνη ήταν ο Φαμπιάν Έμαν, ο οποίος είχε... ξεμείνει στο ρόστερ από τη σεζόν 2019-2020 όπου ήταν πιο ενεργός. Ο Αυστριακός τερματοφύλακας δεν είχε βρει ομάδα για το 2020-2021, όμως ο Άκης Μάντζιος δεν τον υπολόγιζε και πλην αυτού του παιχνιδιού, δεν βρέθηκε ξανά σε αποστολή, μέχρι να φύγει τον Ιανουάριο για τη Δανία. Στη 2η κατηγορία και για λογαριασμό της Βέντισελ, ο 23χρονος τερματοφύλακας έκανε έξι συμμετοχές στην κανονική σεζόν και έπαιξε στην πρεμιέρα των playout, αλλά στη συνέχεια έχασε τη θέση του. Το καλοκαίρι επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Χορν, στη 2η κατηγορία ξανά, όπου δεν τα πηγαίνει καλά, αφού σε 15 αγώνες έχει δεχθεί 29 γκολ.
Μπράιτ Ενομπακάρε (ΑΕΚ)
Μπορεί η ΑΕΚ να είχε στο ρόστερ της τον Νταβίντ Σιμάο μέχρι το φετινό καλοκαίρι, όμως υπάρχει μία ακόμα πιο ιδιαίτερη περίπτωση, αυτή του Μπράιτ Ενομπακάρε. Αποκτήθηκε στις 3 Αυγούστου και στις 5 Οκτωβρίου δεν άνηκε πλέον στο δυναμικό της ΑΕΚ. Το ρεκόρ του όμως είναι εντυπωσιακό, αφού πιθανότατα έχει τον καλύτερο δείκτη γκολ ανά αγώνα στην ιστορία του συλλόγου. Πέρασε ως αλλαγή στο 76' του αγώνα κόντρα στη Λαμία για το πρωτάθλημα, σκόραρε και αυτή ήταν η μοναδική συνεισφορά του στην ΑΕΚ. Τα συνεχή πειθαρχικά παραπτώματα και οι μικροτραυματισμοί που προέκυπταν από αυτά οδήγησαν στο "διαζύγιο" σύμφωνα με την πλευρά της ΑΕΚ, οικογενειακά θέματα ήταν οι λόγοι σύμφωνα με την πλευρά του Νιγηριανού εξτρέμ. Δύο μήνες αργότερα βρήκε συμβόλαιο στην Ιστ Μπενγκάλ της Ινδίας, όπου σε 12 αγώνες πρωταθλήματος είχε 3 γκολ και μία ασίστ. Τη φετινή σεζόν, η ιστορία επαναλήφθηκε. Υπέγραψε στην Κόβεντρι (όπου είχε περάσει ως δανεικός το 2019-2020) στις 13 Ιουλίου, δεν αγωνίστηκε λεπτό σε αγώνα της Championship και έλυσε το συμβόλαιό του την 1η Νοεμβρίου. Έκτοτε, 0 23χρονος ποδοσφαιριστής είναι ελεύθερος και περιμένει την επόμενη ομάδα του.
Κρίστιαν Κονάν (Παναθηναϊκός)
Δοκιμάστηκε το καλοκαίρι του 2019 και αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, έχοντας περάσει από τις ακαδημίες της Ίντερ, της Μίλαν και της Μπορντό. Έμεινε στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι, στερώντας ευκαιρίες από άλλους παίκτες στην ίδια θέση, για να φύγει τελικά δανεικός στον Λεβαδειακό τον Σεπτέμβριο. Ο δανεισμός τελείωσε τον Ιανουάριο του 2020 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 ανήκε στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού. Τη σεζόν 2020-2021, ο νεαρός επιθετικός βρέθηκε σε μία αποστολή αγώνα, στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΛ για τη 16η αγωνιστική της Super League Interwetten. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2021 αποχώρησε για τη Λογρονιές, όπου κάνει δύο συμμετοχές συνολικά 65 λεπτών στα playoffs προβιβασμού στη Segunda Division. Το καλοκαίρι έφυγε ως ελεύθερος για την Ετουάλ Καρούζ της 3ης κατηγορίας Ελβετίας, όπου μέχρι στιγμής έχει 12 συμμετοχές και κανένα γκολ. Πανηγύρισε το πρώτο γκολ του σε επαγγελματικό επίπεδο (έχει και μια ασίστ στα 7 παιχνίδια του με τον Λεβαδειακό) στο κύπελλο Ελβετίας, όπου έχει άλλα τρία ματς.
Έρικ Γέντρισεκ (Βόλος)
Ο Σλοβάκος επιθετικός σημείωσε αθροιστικά 20 γκολ σε δύο χρονιές στην Ξάνθη και μεταπήδησε το καλοκαίρι του 2019 στον Βόλο για να τον βοηθήσει στα πρώτα βήματά του στη Super League 1. Δεν τα κατάφερε, αφού σκόραρε μόλις τέσσερις φορές σε 20 αγώνες. Παρ' όλα αυτά, παρέμεινε και πέρυσι στο δυναμικό των Θεσσαλών, έστω για το πρώτο μισό της σεζόν. Μάλιστα, αγωνίστηκε και σε τέσσερα παιχνίδια, αλλά συνολικά μόλις 60 λεπτά και απέτυχε να βάλει κάποιο γκολ. Αναπόφευκτα, τον Ιανουάριο αποχώρησε για τη Νίτρα, όπου σε 13 αγώνες σκόραρε δύο φορές, ενώ η φετινή σεζόν τον βρίσκει στην Τρέντσιν, όπου σε 14 αγώνες έχει 4 γκολ.
Γκεβόργκ Γκαζαριάν (Λαμία)
Ο Αρμένιος επιθετικός έκανε πέρυσι το δεύτερο πέρασμά του από την Ελλάδα, ύστερα από τη θητεία του σε Ολυμπιακό και Κέρκυρα. Η Λαμία τον πήρε με τη μορφή δανεισμού από την ΑΕΛ Λεμεσού τον Ιανουάριο, όμως στο τέλος της σεζόν είχε αγωνιστεί σε μόλις 7 αγώνες για 317 λεπτά. Ύστερα από έναν Φεβρουάριο με 5 συμμετοχές, ο διεθνής ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε και επέστρεψε στη δράση τον Μάιο, με συνέπεια να μην προλάβει να δώσει όσα θα μπορούσε. Γύρισε στην Κύπρο, από όπου έφυγε ως ελεύθερος για να πάει στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Πιουνίκ. Ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός ξανά για ένα μεγάλο μέρος της σεζόν, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 5 συμμετοχές και 2 γκολ.
Χαμζά Γιουνές (ΑΕΛ)
Ο 1ος σκόρερ της Super League 2016-2017 με 19 γκολ σε 27 αγώνες πέρυσι αγωνιζόταν ξανά στην Ελλάδα, σε ένα... διάλειμμα από την παρουσία του στη Ρουμανία. Η ΑΕΛ τον απέκτησε από την Πετρολούλ στις 16 Οκτωβρίου και τον έδωσε στην Κονκόρντια στις 25 Φεβρουαρίου. Σε αυτούς τους περίπου τέσσερις μήνες, ο Τυνήσιος επιθετικός δεν κατάφερε να πιάσει την απόδοση που είχε προ πενταετίας ή έστω εκείνη που είχε στον Άρη, όταν το 2018-2019 είχε 9 γκολ σε 25 αγώνες. Σκόραρε μόλις μία φορά, σε ήττα κόντρα στον Παναιτωλικό, ενώ συνολικά αγωνίστηκε μόλις σε 214 λεπτά, προτού επιστρέψει στο ρουμανικό πρωτάθλημα. Ούτε κι εκεί είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής πέρυσι, αν και φέτος έγινε βασικός και πάλι χωρίς να σκοράρει κατά ριπάς (2 γκολ σε 14 αγώνες πρωταθλήματος).
Και αυτοί έπαιζαν το 2020 στην Ελλάδα
Το 2021 δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε είναι δόκιμο να αναφερθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι παίκτες που αγωνίζονταν πέρυσι στην Ελλάδα, ωστόσο μοιάζει να έχουν φύγει εδώ και έναν... αιώνα, αφού μόνο αισθητή δεν έκαναν την παρουσία τους.
Για παράδειγμα, μέσα στο 2020 έχουν φορέσει τη φανέλα ή έχουν κάτσει στον πάγκο του Ολυμπιακού οι Γιασίν Μπενζιά, Γιασίν Μεριά, Μπρούνο Γκασπάρ και Εμρέ Μορ μεταξύ άλλων. Ο Παναθηναϊκός το 2020 είχε παίκτες που άφησαν καλή ή δυσάρεστη γεύση, αλλά είχαν ένα κοινό, έρχονταν και έφευγαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ο Ανουάρ, ο Ζοάο Νούνες, ο Φάουστο ή ο Ντόμινικ Νάγκι.
Η ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2020 είχε ακόμα στο ρόστερ της ως δανεικό τον Τσίκο Ζεράλντες, ενώ ο ΠΑΟΚ πλήρωνε αδρά τον Πόντους Βέρνμπλουμ και τον Μίροσλαβ Στοχ μέχρι το περσινό καλοκαίρι. Ο Άρης είχε ακόμα τον Μαρτίν Τόνσο και τον Άλεξ Μενέντεθ, ενώ ο Ούγκο Σόουζα ανήκε τυπικά στο ρόστερ μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, οπότε και τη σεζόν 2020-2021!