Συγκίνησε η τυφλή οπαδός της Σάλκε που βρέθηκε στην Τούμπα
Η ιστορία-μάθημα ζωής της Ζαμπρίνα Φίρερ, εκ γενετής τυφλής οπαδού της Σάλκε, που βρέθηκε στις σουίτες της Τούμπας με το λαμπραντόρ της για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Το παράπονό της που δεν έζησε την "καυτή" ατμόσφαιρα των φιλάθλων του "δικεφάλου".
Γήπεδο Τούμπας, βράδυ Τρίτης.... Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη γερμανική Σάλκε έχει αρχίσει. Οι λίγοι, αλλά σίγουρα τυχεροί, ποδοσφαιρόφιλοι που έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση στην "τιμωρημένη" Τούμπα αρχίζουν να καταφθάνουν.
Ανάμεσα τους είναι δύο οπαδοί της Σάλκε: η Ζαμπρίνα και ο Γκίνες.
Με αργό βηματισμό ανεβαίνουν στον 3ο όροφο των λεγόμενων VIP's του άδειου γηπέδου. Η άφιξή τους δεν περνάει απαρατήρητη από τους επιφορτισμένους με την ασφάλεια του γηπέδου υπαλλήλους, που αμέσως παίρνουν εντολή να τους οδηγήσουν σε μία από τις πολυτελείς σουίτες της Τούμπας. Δεν είναι τόσο η Ζαμπρίνα, μια ψηλή κοπέλα με ξανθό καρέ μαλλί, που τραβάει την προσοχή των "σεκιουριτάδων" όσο ο τετράποδος συνοδός και πιστός της φίλος: ένα εντυπωσιακό αρσενικό σκυλί, ράτσας λαμπραντόρ, με γυαλιστερό μαύρο τρίχωμα, που στο λαιμό του φοράει ένα γαλανόλευκο φουλάρι -σε ασορτί χρώματα με αυτά τη Σάλκε- και την επιγραφή "Οδηγός Τυφλών".
Εκ γενετής τυφλή, η 31 ετών Ζαμπρίνα Φίρερ, που το επίθετό της στα γερμανικά σημαίνει "Οδηγός", έχει ως δικό της... οδηγό τον χαρισματικό και ήρεμο Γκίνες, που τη βοηθάει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που προκύπτουν στην καθημερινότητά της, εξαιτίας της συγγενούς πάθησης.
"Ο τριών ετών Γκίνες είναι ο πιο πιστός μου φίλος", λέει με χαμόγελο και ρίχνοντας μια "πονηρή" ματιά προς τον σύντροφο της, τον Φρανκ, που είναι δάσκαλος δημοτικού. Το πρόσωπό της "λάμπει", όταν αναφέρεται στον Γκίνες.
"Είναι έξυπνος, κοινωνικός και ευρηματικός, αρετές που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ράτσα", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί της στο ημίχρονο του χθεσινοβραδινού ματς.
"Έχει πάρει και μαθήματα ποδοσφαίρου: στο άκουσμα της λέξης 'Σάλκε' είναι γεμάτος χαρά. Αντίθετα, όταν φωνάζω 'Ντόρτμουντ' (σ.σ. ιστορική αντίπαλος της Σάλκε, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να είναι άσπονδοι εχθροί) με κοιτάζει κατσούφικα", λέει γεμάτη υπερηφάνεια.
Για τη Ζαμπρίνα, το πρόβλημα όρασής της δεν την εμποδίζει από το να ζει μια φυσιολογική ζωή. Εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου στο Πανεπιστήμιο του Βίτεν, μιας πόλης περίπου 100.000 κατοίκων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ, κοντά στην πόλη του Γκελζενκίρχεν, όπου εδρεύει η Σάλκε.
Γεμάτη αγωνία για την έκβαση του κρίσιμου αγώνα της αγαπημένης της ομάδας, αναφέρεται στο μεγάλο της πάθος για το ποδόσφαιρο και τη Σάλκε. "Σε ηλικία δέκα ετών πρωτοπήγα με τον πατέρα μου στο γήπεδο. Τότε, η ομάδα αγωνιζόμασταν στο παλιό Παρκ-Στάντιον", δηλώνει με πάθος και μας εξηγεί πως οι επονομαζόμενοι "βασιλικοί μπλε" έχουν παράδοση στην οικογένειά της.
"Ο παππούς μου ήταν φανατικός οπαδός του συλλόγου, μεταφέροντας αυτό το πάθος στον πατέρα μου κι αυτός με τη σειρά του σε μένα", λέει, υπογραμμίζοντας ότι σπάνια χάνει εντός έδρας ματς του αγαπημένου της κλαμπ.
Η Ζαμπρίνα ακολουθεί τη Σάλκε και στα εκτός έδρας ματς και ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια: Μπιλμπάο, Λευκωσία, Λονδίνο είναι μερικές μόνο από τις πόλεις όπου ταξίδεψε για να βρεθεί στο πλευρό της "καψούρας" της, όπως λέει, γράφοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα στο "κοντέρ" της.
Απαλλαγμένη από κόμπλεξ και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, απαντάει στην πιο συνηθισμένη ερώτηση που της κάνουν και -μοιραία- δεν αποφύγαμε ούτε εμείς: "Αλήθεια, πώς βλέπεις ποδόσφαιρο;". Η απάντησή της, αφοπλιστική: "Βλέπω με τα αυτιά, τα χέρια και τη μύτη".
Δεν λείπουν βέβαια και οι φορές που θα χρειαστεί να ρωτήσει τον φίλο της Φρανκ για κάποια αμφισβητούμενη φάση ή να του ζητήσει να της περιγράψει ένα όμορφο γκολ του αγαπημένου της Γιούλιαν Ντράξλερ. Ο Φρανκ σίγουρα έμελλε, χθες το βράδυ, να έχει πολλή δουλειά ως προσωπικός "σπορτκάστερ" της Ζαμπρίνας, μιας και ο εν λόγω ποδοσφαιριστής σημείωσε το δεύτερο γκολ της Σάλκε και "σέρβιρε" επιπλέον το τρίτο της τέρμα, βάζοντας έτσι τέλος στο "όνειρο" του ΠΑΟΚ να συμμετάσχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ένα "όνειρο" που έγινε τελικά πραγματικότητα ή μάλλον συνεχίζεται για τη Ζαμπρίνα, η οποία δεν είναι σίγουρη εάν θα πάρει μαζί της στο επόμενο ταξίδι με τη Σάλκε τον Γκίνες. Αντίθετα, για ένα πράγμα δηλώνει απολύτως βέβαιη: Ότι θα είναι γεμάτες οι κερκίδες του γηπέδου και δεν θα βιώσει ξανά αυτή τη νεκρική σιγή, όπως στην Τούμπα. "Κρίμα, γιατί ξέρουμε ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι ένθερμοι φίλαθλοι και θα θέλαμε να ζήσουμε αυτή την καυτή ατμόσφαιρα", σημειώνει με παράπονο, κλείνοντας την κουβέντα.
Σίγουρα, η πρόκριση της δικής της Σάλκε τη βοήθησε να ξεπεράσει αυτό το παράπονο και, ποιος ξέρει, ίσως η τύχη ξαναφέρει την ομάδα της αντιμέτωπη με τον ΠΑΟΚ. Την άλλη φορά, όμως, με οπαδούς στις κερκίδες της Τούμπας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ