Τα 10 δεδομένα για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Οι κυβερνητικές επαφές, η στάση του Γιάννη Αλαφούζου το μετριοπαθές παναθηναϊκό ενδιαφέρον του Δημήτρη Γιαννακόπουλο και η αλλαγή του τοπίου για την αλλαγή σελίδας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες από την 21η Σεπτεμβρίου, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος στο πιο "τρελό" timing και ενώ η σεζόν είχε ήδη αρχίσει, αποφάσισε να ανακοινώσει την "αποχώρησή" του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Να "αποχωρήσει", βεβαίως, δεν μπορεί, αν δεν βρεθεί ο διάδοχος. Γι' αυτό και είναι ακόμα εδώ, ως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Κι ας μην εμφανίζεται ούτε στη Λεωφόρο, ούτε στα γραφεία της ΠΑΕ. Είναι ακόμα εδώ διότι η "συστράτευση" όλων των παναθηναϊκών για τη σωτηρία ήταν απλώς μια εύηχη λέξη στη γραπτή ανακοίνωσή του, διότι το πλάνο με τον Βασίλη Κωνσταντίνου απέτυχε παταγωδώς (αν υπήρχε τέτοιο...) καιν διότι η πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν είχε γίνει αποδεκτή τον Οκτώβριο.
Από τους "ιστορικούς πρωταγωνιστές της παναθηναϊκής οικογένειας" μόνο ο ηγέτης της ΚΑΕ ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διάσωση του συλλόγου. Και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, για μια ημέρα. Προτού αποσυρθεί διακριτικά, χωρίς ουδέποτε να μάθουμε αναλυτικά το σχέδιό του.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όμως, δεν έχει... αποσυρθεί. "Φωνάζει" πολλάκις για θέματα της ΚΑΕ. Για την ΠΑΕ δεν έχει πει λέξη. Κι όμως, η σκέψη του για το "PAO Foundation" δεν έχει σβηστεί. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί, παρά τις φήμες για "προετοιμασία της κίνησης" στο τέλος της σεζόν. Προς το παρόν, συνεπώς, και με την απαραίτητη υποσημείωση της υποχρέωσης καταγραφής των γεγονότων μέρα με τη μέρα, ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα δεδομένα που γνωρίζουμε για τη διαμόρφωση του σημερινού τοπίου ως προς την "επόμενη μέρα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός...
ΤΑ ΔΕΚΑ FACTS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ
-
Μετά τις συζητήσεις Αλαφούζου – Γιαννακόπουλου οι οποίες δεν οδήγησαν σε συμφωνία τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο ηγέτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν έπαψε να ασχολείται ούτε με το πρότζεκτ του ΟΑΚΑ, ούτε με τα τεκταινόμενα στην ΠΑΕ και στον Ερασιτέχνη
-
Γίνονται πολλά που δεν δημοσιοποιούνται και αυτό μάλλον είναι δείγμα σοβαρότητας και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει αποδειχθεί και παλαιότερα με το mediaκό σόου του Βλάση Τσάκα, αλλά και πρόσφατα με την περίπτωση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος “τρελάθηκε” με την ταχύτητα και την επιρροή των μέσων ενημέρωσης στην πρωτοβουλία του, ο ρόλος των media σε τέτοιου είδους υποθέσεις δεν είναι πάντα... θετικός. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις “χειραγώγησης” και “γραμμής” ορισμένων εξ' αυτών, τα οποία ενδεχομένως να εξυπηρετούν κατά το δοκούν συμφέροντα. Τέτοιου είδους mediaκοί χειρισμοί είναι σχεδόν πάντα μέσα στο “παιχνίδι” και ως τώρα στο συγκεκριμένο θέμα έχουν αποφευχθεί.
-
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν πρόκειται να κάνει βιαστική κίνηση υπό την πίεση κανενός. Τα βήματά του – ΑΝ τελικά διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι γόνιμες για να ηγηθεί νέας τελικής πρότασης για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα είναι προσεκτικά και χωρίς “τυμπανοκρουσίες”. Τουλάχιστον αυτή είναι η σκέψη του στο συγκεκριμένο timing...
-
Είναι πάρα πολύ δύσκολο – για να μην πούμε απίθανο – να κάνει την κίνησή του, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από “συμπαίκτες”, οι οποίοι θα συνδράμουν στην προσπάθειά του συνολικά για τον σύλλογο. Και για την ΠΑΕ – για την οποία έχει τονίσει ότι δεν θα ήθελε... αξιώματα – και για την ΚΑΕ (προκειμένου να αυξηθεί το μπάτζετ του “Εξάστερου”) και για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, όπου πλέον δεν υπάρχει το “εμπόδιο” του Δημήτρη Μπαλτάκου και τα συνολικά χρέη (τα περισσότερα διακανονισμένα) δεν ξεπερνούν τα 3 εκατ. Ευρώ.
-
Ο Γιάννης Αλαφούζος ασχολείται και πάλι πολύ ενεργά (όχι μόνο με “υψηλή εποπτεία” περί των οικονομικών) με τον Παναθηναϊκό από τον Δεκέμβριο. Γι' αυτό και ενεργοποιήθηκε εκ νέου ο πρώην στενός συνεργάτης του (και) στην ΠΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος. Απόφαση του μεγαλομετόχου ήταν η αποπομπή και του γενικού διευθυντή, Αγησίλαου Τουμαζάτου και του τεχνικού διευθυντή, Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου. Θέλησε πάλι να πάρει τον έλεγχο, θεωρώντας ότι τα δύο στελέχη δεν ανταποκρίθηκαν στο πλάνο περικοπών και εσόδων από πωλήσεις που εκείνος επιθυμούσε.
-
Πρόθεση του μεγαλομετόχου από τον Δεκέμβριο ήταν να βάλει 3 εκατ. Ευρώ μέχρι το καλοκαίρι (περίπου 600.000 ευρώ μηνιαίως είναι η εφορία) και μαζί με τα χρήματα που προϋπολόγιζε από τις πωλήσεις (4-5 εκατ. Ευρώ), να “βγει” αναίμακτα για τον Παναθηναϊκό η σεζόν, δεδομένου ότι και με την απομάκρυνση 10-12 παικτών το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει μειωθεί κατά 60%. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ήταν πολύ λιγότερα (1,4 εκατ. Ευρώ από Βιγιαφάνιες – Μολέντο – Χουλτ), ουδείς είναι βέβαιος για το αν και πόσα χρήματα θα βάλει πλέον...
-
Η “ευρωπαϊκή” άδεια πολύ δύσκολα θα εξασφαλιστεί από τον Παναθηναϊκό που καλείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να διακανονίσει ή να πληρώσει τις οφειλές που είχε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Ακόμη και δίμηνη παράταση να λάβει η ΠΑΕ (πάρα πολύ δύσκολο) αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ίχνος ελπίδας (δηλαδή ρευστού...). Πιθανότατα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός θα “κουβαλά” την ποινή αποκλεισμού ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την οποία θα εκτίσει... όταν εξασφαλίσει ξανά “ευρωπαϊκό” εισιτήριο.
-
Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της “ελληνικής” άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν, αλλά οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Δεδομένο είναι, ωστόσο, ότι εν αντιθέσει με πολλές περιπτώσεις παλαιότερων ετών, άπαντες δείχνουν “φιλική” διάθεση απέναντι στον Παναθηναϊκό: Κυβέρνηση, ΕΠΟ, Λίγκα, ακόμη και οι ιστορικοί αντίπαλοί του, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ.
-
Η Κυβέρνηση είχε δείξει (και με επίσημες δηλώσεις του Γιώργου Βασιλειάδη) για το θέμα του γηπέδου στο Γουδί ότι θέλει να διευκολύνει την επιβίωση του συλλόγου, Χωρίς, όμως, να του “χαρίσει” τίποτα γιατί αυτό θα είχε και τεράστιο επικοινωνιακό κόστος. Χωρίς να χαρίσει χρέη, επί παραδείγματι! Και σ' αυτό το πλαίσιο δεν εντάσσεται μόνο η επικείμενη ένταξη της ΠΑΕ στο νόμο περί εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών σε 120 δόσεις (απαιτείται το πράσινο φως και της Τρόικας), το οποίο θα “απεγκλωβίσει” και το δεσμευμένο για δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικό συμβόλαιο του Παναθηναϊκού. Ούτε το πρότζεκτ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με πυρήνα το ΟΑΚΑ έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, ούτε το ενδιαφέρον στελεχών της για εύρεση επενδυτών έχει ατονίσει. Κι ας μην θεωρεί – αν μη τι άλλο – αυτή η κυβέρνηση “σύμμαχό” της τον Γιάννη Αλαφούζο...
-
Το επόμενο δίμηνο, μέχρι δηλαδή τη λήξη του πρωταθλήματος, το πεδίο για οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι πολύ πιο “στρωμένο” συγκριτικά με το αντίστοιχο του προηγούμενου Σεπτεμβρίου όταν ο Γιάννης Αλαφούζος με γραπτή δήλωσή του ζητούσε συγγνώμη από τους οπαδούς και φίλους του Τριφυλλιού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ”. Θα είναι επιφορτισμένο με χρέη εκατομμυρίων, αλλά πιο “στρωμένο” λόγω της μείωσης του μπάτζετ, του διακανονισμού για τις 120 δόσεις, ίσως και του πρότζεκτ για νέο γήπεδο. ΑΝ, βεβαίως, ως τότε, την έχει βγάλει “καθαρή” ο σύλλογος...