X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα 10 μεγαλύτερα διαιτητικά εγκλήματα σε Μουντιάλ

Εκεί όπου το σενάριο θα μπορούσε να γραφτεί... αλλιώς. Δείτε 10 διάσημους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου που οι διαιτητές έγραψαν την ιστορία με ολόμαυρα γράμματα!

Όταν οι άρχοντες των αγώνων κάνουν καλά τη δουλειά τους, ουδείς τους προσέχει. Όταν όμως κάνουν λάθος και δη σε αγώνα για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε εθνικό επίπεδο, το Μουντιάλ, τότε όχι μόνο μπαίνουν στο στόχαστρο των αδικημένων αλλά το λάθος αυτό τους ακολουθεί... εσαεί.

Τα παραδείγματα είναι πολλά από το 1930 και μετά που ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου όμως κάποια από αυτά έχουν σαφώς "περίοπτη" θέση σε σύγκριση με όλα τα άλλα για τον ντόρο που δημιούργησαν αλλά και την αίσθηση που προκαλούν ακόμα και αρκετά χρόνια (ή και δεκαετίες) αργότερα.

Δείτε 10 ιστορίες αγώνων που οι διαιτητές στάθηκαν (πολύ) κατώτεροι των περιστάσεων και κατάφεραν όχι να γράψουν αλλά να... μουτζουρώσουν την ποδοσφαιρική ιστορία.

1. Αγγλία - Αργεντινή (1986)

Πιθανότατα το διασημότερο "σκάνδαλο" στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου λόγω των ομάδων που πήραν μέρος στον αγώνα αλλά και στον (αρνητικό) πρωταγωνιστή. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε ένα από τα κορυφαία γκολ όλων των εποχών σε Μουντιάλ όταν πέρασε τη μισή Εθνική Αγγλίας και τον Πίτερ Σίλτον πριν στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο λίγο πριν γράψει το 2-0 μέσα σε αποθέωση είχε ξεγελάσει με τον πλέον πανούργο τρόπο τον διαιτητή. Και αυτό γιατί διεκδικώντας τη μπάλα από τον γκολκίπερ των "λιονταριών" χρησιμοποίησε το χέρι του για να ανοίξει το σκορ για λογαριασμό της Αργεντινής. Ο άρχοντας του αγώνα όμως δεν είδε το "χέρι του Θεού" (όπως το βάφτισε ο Ντιέγκο λίγο αργότερα και έμεινε έτσι στην ιστορία) και έτσι η "αλμπισελέστε" πήρε εν τέλει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 αφήνοντας τους Άγγλους να "βράζουν στο ζουμί τους" για αυτή την τεράστια αδικία.

2. Αγγλία - Δυτική Γερμανία (1966)

Το πιο αμφιλεγόμενο τέρμα σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκε αναμφισβήτητα το 1966 στην αναμέτρηση της (οικοδέσποινας) Αγγλίας με τη Δυτική Γερμανία. Οι δύο ομάδες είχαν οδηγηθεί στην παράταση με το σκορ στο 2-2 στον κανονικό αγώνα (λίγο πριν το φινάλε είχαν στείλει το ματς στην παράσταση οι Γερμανοί) και στο 109' ο Τζεφ Χερστ έκανε ένα σουτ-κεραυνό που έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι, για να αναπηδήσει στη συνέχεια πάνω(;) στη γραμμή και να απομακρυνθεί. Πέρασε ή δεν πέρασε άραγε τη γραμμή; Ακόμα και τώρα, 48 χρόνια μετά, ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα, ωστόσο αυτό που είχε τότε σημασία ήταν η απόφαση του διαιτητή. Και ο Ελβετός ρέφερι αφού συμβουλεύτηκε τον linesman από το Αζερμπαϊτζάν έδειξε τη σέντρα, με το 3-2 να είναι γεγονός και τους Άγγλους να παίρνουν ουσιαστικά το πάνω χέρι για τη νίκη. Το σίγουρο είναι πως η φράση γκολ-φάντασμα ταιριάζει γάντι σε εκείνο το γκολ...

3. Κροατία - Αυστραλία (2006)

Η πιο παράξενη στιγμή στο Μουντιάλ της Γερμανίας του 2006 ανήκει δικαιωματικά στον αγώνα της Κροατίας με την Αυστραλία, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον διαιτητή Γκράχαμ Πολ και τον Κροάτη αμυντικό Γιόζιπ Σίμουνιτς. Αιτία το γεγονός ότι χρειάστηκαν να βγουν τρεις κίτρινες κάρτες από το τσεπάκι του Άγγλου ρέφερι για να αποχωρήσει από το χορτάρι ο Σίμουνιτς. Την πρώτη την αντίκρυσε στο 63' για φάουλ στον Χάρι Κιούελ και τη δεύτερη στο 90' για φάουλ πάνω στον Κένεντι, όμως βλέποντας πως ο διαιτητής δεν του έδειξε κόκκινη κάρτα "σφύριξε αδιάφορα" και έμεινε στο παιχνίδι. Στις καθυστερήσεις δέχτηκε και τρίτη κίτρινη κάρτα (!), με τον Πολ να κάνει έστω και ετεροχρονισμένα τη δουλειά του και να τον αποβάλλει, σφυρίζοντας παράλληλα τη λήξη του αγώνα.

4. Δυτική Γερμανία - Γαλλία (1982)

Ο Χάρολντ Σουμάχερ "προσέφερε" το πιο ανατριχιαστικό στιγμιότυπο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και το εντυπωσιακό είναι πως έμεινε ατιμώρητος. Με το σκορ στο 1-1 μεταξύ της Γαλλίας και της Δυτικής Γερμανίας στον προημιτελικό, ο Πατρίκ Μπατιστόν ξεχύθηκε προς την γερμανική εστία με στόχο να σκοράρει όμως ο Γερμανός γκολκίπερ Σουμάχερ όχι μόνο δεν τον άφησε αλλά τον έβγαλε νοκ-άουτ. Με μία απίστευτη καρατιά έσπασε το σαγόνι του Μπατιστόν και τον υποχρέωσε να αποχωρήσει με φορείο από το γήπεδο, ωστόσο ο διαιτητής δεν έδειξε ούτε καν φάουλ και ο Σουμάχερ ήταν μάλιστα ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην διαδικασία των πέναλτι! Για αυτό πάντως το φάουλ ο Σουμάχερ απέκτησε το προσωνύμιο "ο χασάπης της Σεβίλλης" που τον ακολουθεί πάντα...

5. Βραζιλία - Σουηδία (1978)

Ο Ουαλός διαιτητής Κλάιβ Τόμας είχε δώσει λαβές για ουκ ολίγα πικρόχολα σχόλια με τα σφυρίγματά του κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ωστόσο η απόφασή του που ξεπέρασε το φράγμα της λογικής έλαβε χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978. Βραζιλία και Σουηδία ήταν ισόπαλες με σκορ 1-1 και στην τελευταία φάση του αγώνα ο Ζίκο λύτρωσε τη "σελεσάο" όταν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ. Λογάριαζε όμως χωρίς τον... ξενοδόχο, με τον διαιτητή να έχει σφυρίξει τη λήξη του αγώνα όταν η μπάλα βρισκόταν στον αέρα ( "μισό δευτερόλεπτο νωρίτερα", όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά στον Τύπο), προκαλώντας την οργή των Νοτιοαμερικανών.

6. Νότια Κορέα - Ιταλία (2002)

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα Μουντιάλ και αν αφήσουν πίσω τους, οι Ιταλοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον τρόπο με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός τους στο Μουντιάλ του 2002, στη φάση των "16", απέναντι στη Νότια Κορέα. Ο άνθρωπος που στοιχειώνει τα όνειρά τους είναι ο Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ, με τον διαιτητή εκείνου του αγώνα να κατηγορείται από τους Ιταλούς πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να στείλει τους οικοδεσπότες (μαζί με την Ιαπωνία) του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην επόμενη φάση. Τρεις ήταν οι φάσεις που αισθάνθηκαν την αδικία στο πετσί τους: το αυστηρό πέναλτι που κέρδισε η Νότια Κορέα στο ξεκίνημα του αγώνα, η αποβολή του Τότι με δεύτερη κίτρινη κάρτα για "θέατρο" (εκείνος είχε ζητήσει πέναλτι σε ανατροπή του μέσα στην περιοχή) και ο καταλογισμός οφσάιντ σε καθοριστικό γκολ του Νταμιάνο Τομάζι στο φινάλε. Για την ιστορία, ο Μορένο συνελήφθη 8 χρόνια αργότερα (21/9/2010) στο αεροδρόμιο John F.Kennedy της Νέας Υόρκης στην προσπάθειά του να περάσει παράνομα 6 κιλά ηρωίνης, που ήταν κρυμμένα στα εσώρουχά του. Για αυτό το αδίκημα έμεινε 26 μήνες στη φυλακή πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.

7. Νότια Κορέα - Ισπανία (2002)

Αν οι Ιταλοί αισθάνθηκαν κατάφορα αδικημένοι στο νοκ-άουτ ματς με την Νότια Κορέα, τι να πουν και οι Ισπανοί που αντιμετώπισαν την ομάδα του Γκους Χίντινκ στα προημιτελικά; Η "φούρια ρόχα" πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση όμως δεν της μέτρησαν δύο πεντακάθαρα γκολ και έτσι το ματς "κόλλησε" στο μηδέν και έχασε το εισιτήριο για τους "4" στα πέναλτι. Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ο Κιμ Τάε πέτυχε ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ με κεφαλιά όμως ο Αιγύπτιος διαιτητής Γκαμάλ Γκαντούρ υπέδειξε... επιθετικό φάουλ στον Μοριέντες, ενώ στο δεύτερο λεπτό της παράτασης ο Μοριέντες έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά προηγουμένως ο βοηθός διαιτητή είχε υποδείξει λανθασμένα πως η μπάλα είχε βγει εκτός τελικής γραμμής πριν τη σέντρα του Χοακίν. "Νόμιζα πως ο διαιτητής θα ήταν πιο δίκαιος σε έναν τέτοιο προημιτελικό. Κάτι παρόμοιο συνέβη με Ιταλία και Πορτογαλία αλλά πίστευα πως θα ήταν αλλιώς τα πράγματα στον προημιτελικό καθώς βλέπει ολόκληρος ο κόσμος".

8. Αργεντινή - Γαλλία (1930)

Η Γαλλία ηττήθηκε με 1-0 από την Αργεντινή στο δεύτερο παιχνίδι της στην τελική φάση του Μουντιάλ 1930 (πρώτο στην ιστορία), με τους Ευρωπαίους να έχουν πάντως έντονα παράπονα από τον διαιτητή που σφύριξε... φινάλε έξι λεπτά πριν το τέλος του 90λέπτου! Μετά πάντως από τις "φωνές" τους ο άρχοντας του αγώνα φώναξε ξανά στο γήπεδο τους παίκτες για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι, με αρκετούς πάντως να έχουν ήδη πάει για μπάνιο!

9. Γερμανία - Αγγλία (2010)

Η Γερμανία ήταν καταιγιστική απέναντι στην Αγγλία και τη συνέτριψε με 4-1 στον νοκ-άουτ αγώνα των δύο ομάδων για την φάση των "16" του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, όμως η Αγγλία είχε ταυτόχρονα κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένη κατά την έξοδό της από τη διοργάνωση. Οι Κλόζε και Ποντόλσκι έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στα "πάντσερ" με τα γκολ τους στο 20' και στο 32' αλλά τα "λιοντάρια" αντεπιτέθηκαν άμεσα και αφού μείωσαν στο 37' με τον Άπσον στη συνέχεια ο Λάμπαρντ νίκησε με δυνατό σουτ τον Νόιερ για το 2-2. Το γκολ όμως αυτό δεν μέτρησε ποτέ καθώς ο διαιτητής ήταν ίσως ο μοναδικός από όσους βρέθηκαν στο "Free State Stadium" που δεν είδαν πως η μπάλα είχε περάσει καθαρά τη γραμμή του τέρματος και διέταξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Για τους Γερμανούς ίσως αυτή η φάση να χαρακτηρίζεται και "άτυπη ρεβάνς" για το περίφημο γκολ του Χερστ στον τελικό του 1966 μεταξύ των δύο ομάδων...

10. . Αργεντινή - Μεξικό (2010)

Λίγες ώρες μετά το καραμπινάτο λάθος του διαιτητή στη μάχη της Γερμανίας με την Αγγλία το γλυκό... έδεσε με μία ακόμα διαιτητική "πατάτα", αυτή τη φορά στο λατινοαμερικανικό ντέρμπι μεταξύ Αργεντινής και Μεξικού. Αιτιά ο τρόπος με τον οποίο η "αλμπισελέστε" άνοιξε το σκορ απέναντι στους Μεξικανούς: ο Λιονέλ Μέσι εβγαλε κάθετη μπαλιά για τον Κάρλος Τέβες στο 26', εκείνος ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ όμως ο διαιτητής Ροζέτι και ο βοηθός του δεν έδειξαν τίποτα και έτσι συνέχισε και με πλασέ έκανε το 1-0! "Ξέρω ότι ήμουν σε αντικανονική θέση και ξέρω πως ακούγεται εγωιστικό αλλά από τη στιγμή που θεωρούσαν πως ήμουν σε κανονική θέση, το δέχτηκα", δήλωσε μετά το ματς ο "Απάτσε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ