ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Τα 19 "ευρωπαϊκά" θαύματα

Τα 19 "ευρωπαϊκά" θαύματα
New Image

Μπορεί η Γιουβέντους να πάρει το σκουντέτο στην επιστροφή της στη Serie A; Τα παραδείγματα της ιστορίας της αφήνουν ελπίδες...

Για το ποιός από τους δύο έχει δίκιο είναι δύσκολο να πάρει κανείς θέση, άλλωστε τα αποτελέσματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι αυτά που δικαιώνουν ή "αδειάζουν" κάποιον.
Οι Ιταλοί πάντως φρόντισαν να ψάξουν πιο ενδελεχώς το θέμα, με την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της γειτονικής χώρας "Gazzetta dello Sport" να κάνει μία... βουτιά στο παρελθόν και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αναζητώντας ομάδες που κατόρθωσαν το φαινομενικά... ακατόρθωτο, να ανέβουν δηλαδή τη μία χρονιά στην μεγάλη κατηγορίρα και την επόμενη να ανακηρύσονται πρωταθλητές.

Η έρευνα αυτή αφήνει ανοιχτό το... παράθυρο στις ελπίδες του Μπουφόν αλλά και στους οπαδούς των "μπιανκονέρι" , καθώς υπάρχουν 19 νεοφώτιστες ομάδες στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχουν καταφέρει να πάρουν την κούπα στην πρώτη του χρονιά στα μεγάλα σαλόνια.

Και αν η έρευνα περιοριστεί στα πιο top πρωταθλήματα (Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πορτογαλία) τότε οι ομάδες που έχουν κάνει το θαύμα είναι συνολικά 9.

H "γηραιά Αλβιώνα" έχει τα σκήπτρα
Η χώρα που έχει φιλοξενήσει τις μεγαλύτερα... θαύματα είναι φυσικά η Αγγλία, το πρωτάθλημα που θεωρείται άλλωστε διαχρονικά το πιο απρόβλεπτο από πλευράς αποτελεσμάτων. Πριν την ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ (1992-93), 5 ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή στην πρώτη τους χρονιά στην κατηγορία των μεγάλων.

Αυτές ήταν οι Λίβερπουλ (1906), η Έβερτον (1932), η Τότεναμ (1951), η Ίπσουιτς (1962), με τελευταία και... καλύτερη την μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ του θρυλικού Μπράιαν Κλαφ.

Ο μεγάλος αυτός προπονητής που δεν είχε την τύχη να αναλάβει ποτέ την Εθνική Αγγλίας, ανέβασε την ομάδα του Νότιγχαμ στην πρώτη κατηγορία το 1977, την αμέσως επόμενη χρονιά (1978) πήρε το πρωτάθλημα, ενώ ακολούθησαν δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (!) το 1979 και το 1980.

Στα υπόλοιπα προηγμένα πρωταθλήματα της "γηραιάς ηπείρου", η τελευταία ομάδα που κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα στην πρώτη της χρονιά στην μεγάλη κατηγορία ήταν η Καϊζερσλάουτερν στη Γερμανία, όταν είχε στον πάγκο τον "δικό" μας Ότο Ρεχάγκελ (το κείμενο στην ηλεκτρονική έκδοση της Gazzetta συνοδεύεται από φώτο του Ρεχάγκελ), ο οποίος τρέλανε άλλωστε έξι χρόνια αργότερα όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο, κατακτώντας το Euro 2004 με την Εθνική Ελλάδας, στην δεύτερη μόλις παρουσία της "γαλανόλευκης" σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Γίνονται και αλλού τα "θαύματα"
Στην Γαλλία υπάρχουν τα "λαμπρά" παραδείγματα των Μπορντό (1950), Σεντ Ετιέν (1964) και Μονακό (1978), ενώ στην Ολλανδία έχουμε τον Άγιαξ (1918), την Σίενταμ (1949) και την D.W.S Άμστερνταμ (1964)

Στη γενική σούμα μπορούμε να προσθέσουμε τις Λοκομοτίβ Σόφιας (1940), Λίτεξ Λόβετς (1998) από το βουλγαρικό πρωτάθλημα, την Όμπιλιτς (1998) από την Γιουγκοσλαβία, τις Κρακοβία (1937) και Ρουχ Χορζόφ (1989) από την Πολωνία, καθώς και τις Έλφσμποργκ (1961) και Όστερς Βάξο (1968) από Σουηδία.

Και αν ο Μπουφόν μπορεί να ισχυριστεί ότι άλλες 19 ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν καταφέρει αυτό που φαντάζει αδύνατο, ο Νέντβεντ έχει να αντιπαρατάξει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε Καμπιονάτο και Πριμέρα Ντιβισιόν, στα δύο δυσκολότερα πρωταθλήματα -κατά πολλούς- της Ευρώπης.

Ένα λοιπόν επιπλέον κίνητρο για τον Κλαούντιο Ρανιέρι, στην πρώτη του σεζόν στη Γιουβέντους, καθώς έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Το αν η Γιουβέντους θα γίνει μόλις η 20η ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που θα πάρει πρωτάθλημα έχοντας μόλις προβιβαστεί στη μεγάλη κατηγορία, θα το ξέρουμε σε περίπου ένα χρόνο από τώρα...






















TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ