Τα 3 Πρωταθλητριών της Μπαρτσελόνα
Το Sport24.gr σας θυμίζει τους 3 τίτλους της Μπαρτσελόνα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όλες οι μεγάλες βραδιές των «μπλαουγκράνα», από τη βολίδα του Κούμαν και τις ασίστ του Λάρσον, μέχρι την προικισμένη γενιά της Μασία (pics & videos)
Η Μπαρτσελόνα διεκδικεί απόψε το βράδυ τον τέταρτο τίτλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Το Sport24.gr παρουσιάζει τις τρεις προηγούμενες κατακτήσεις των «μπλαουγκράνα» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Οι πιτσιρικάδες της Μασία – η κορυφαία ποδοσφαιρική «παρέα» των τελευταίων χρόνων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο – βρίσκονται πλέον στην πλήρη ωριμότητά τους. Την τελευταία τριετία έχουν κατακτήσει κυριολεκτικά τα πάντα, τόσο με την Μπαρτσελόνα σε επίπεδο συλλόγων, όσο και με την «φούρια ρόχα» σε επίπεδο Εθνικών ομάδων.
Η περίφημη Pep team αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του αθλήματος και η πορεία της είναι γεμάτη επιτυχίες, τρόπαια και τίτλους. Το Σάββατο το βράδυ στο Γουέμπλεϊ, η ομάδα του Γουαρδιόλα αντιμετωπίζει ακόμα μια πρόκληση: τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Βίντεο: Το αφιέρωμα του Sport24.gr στα 3 Πρωταθλητριών της Μπαρτσελόνα. Ο ύμνος των "μπλαουγκράνα" με φωτογραφικό υλικό από τις 3 κατακτήσεις.
Οι δυο σύλλογοι είχαν τεθεί αντιμέτωποι και πριν δυο χρόνια, το 2009 στη Ρώμη και εκεί οι «μπλαουγκράνα» είχαν επιβληθεί με 2-0, σταματώντας το αήττητο σερί των «red devils» στους τελικούς της διοργάνωσης. Όποια από τις Μπαρτσελόνα ή Μάντσεστερ επικρατήσει στον καινούργιο «ναό» του βρετανικού ποδοσφαίρου, θα μετράει τέσσερις κατακτήσεις, αφού αμφότερες έχουν φτάσει 3 φορές μέχρι σήμερα στην κορυφή της Ευρώπης.
Η Μπαρτσελόνα έχει ένα ιστορικό ρεκόρ, το οποίο δεν μπορεί να της το καταρρίψει καμία άλλη ομάδα της γηραιάς ηπείρου. Πρόκειται για τον μοναδικό σύλλογο που δεν έχει χάσει ούτε μια συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, από το 1955 μέχρι και σήμερα. Χρειάστηκε όμως να περιμένει πολλά χρόνια, μέχρι να καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή. Προηγήθηκαν δυο αποτυχημένες προσπάθειες: η πρώτη το 1961, όταν στον τελικό της Βέρνης, οι «μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν 3-2 από την Μπενφίκα.
Το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της Μπαρτσελόνα στο μουσείο του συλλόγου στο Καμπ Νόου.
Η δεύτερη ήταν και η πιο «τραγική». Το 1986, μέσα στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης, η Μπαρτσελόνα έχασε τον τίτλο από τη Στεάουα Βουκουρεστίου, αστοχώντας στη διαδικασία των πέναλτι σε όλα (!) τα χτυπήματα από τα 11 μέτρα, βρίσκοντας απέναντί της τον θρυλικό Ντουκαντάμ, τον τερματοφύλακα των Ρουμάνων, που με τις αποκρούσεις του γκρέμισε τα όνειρα των Καταλανών για το πρώτο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους. Τελικά η τρίτη ήταν και η «φαρμακερή». Ας δούμε όμως αναλυτικά τους κερδισμένους τελικούς της Μπαρτσελόνα.
Για το photostory πατήστε εδώ.
1. FC BARCELONA – UC SAMPDORIA 1-0 (παρ.)
European Cup 1991-92
Γήπεδο: Wembley Stadium, Λονδίνο (20-5-1992)
Θεατές: 70.827
Διαιτητής: Aron Schmidhuber (Γερμανία)
Γκολ: 111’ Koeman (1-0)
FC Barcelona (Johan Cruyff): Zubizarreta, Nando, Ferrer, Koeman, Juan Carlos, Bakero, Salinas (64’ Goikoetxea), Stoichkov, Laudrup, Guardiola (113’ Alexanko), Eusebio.
UC Sampdoria (Vujadin Boskov): Pagliuca, Mannini, Katanec, Pari, Vierchowod, Lanna, Lombardo, Cerezo, Vialli (100’ Buso), Mancini, Bonetti (72’ Invernizzi).
Η φωτοβολίδα του Τεν Τεν
Έχοντας κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην Ισπανία με τον Κρόιφ στον πάγκο της, η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1991-92. Ήταν η τελευταία χρονιά πριν μετονομαστεί ο θεσμός σε Τσάμπιονς Λιγκ και η ΟΥΕΦΑ δοκίμαζε για πρώτη φορά τις φάσεις των ομίλων.
Οι «μπλαουγκράνα» ξεπέρασαν αρχικά τις Χάνσα Ροστόκ και Καϊζερσλάουτερν, ενώ στη συνέχεια πήραν την πρώτη θέση στον β’ όμιλο (Μπενφίκα, Σπάρτα Πράγας και Δυναμό Κιέβου) φτάνοντας έτσι στον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ απέναντι στην ιταλική Σαμπντόρια.
Η φωτοβολίδα του Κούμαν έχει καταλήξει στα δίχτυα του Παλιούκα και ο Ολλανδός ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το μοναδικό γκολ του τελικού.
Ήταν το τρίτο ραντεβού της Μπαρτσελόνα με την ιστορία, μετά τα δυο αποτυχημένα του 1961 (με την Μπενφίκα) και του 1986 (με την Στεάουα Βουκουρεστίου). Οι Καταλανοί ήταν καλύτεροι στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, όμως το δοκάρι στέρησε από τον Στόιτσκοφ το νικητήριο γκολ. Στην παράταση ξύπνησαν άλλα φαντάσματα, αυτά του 1986 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» με τα χαμένα πέναλτι και την «παράσταση» του Ντουκαντάμ, όμως η λύτρωση για τους «μπλαουγκράνα» ήρθε στο 111’.
Η Μπαρτσελόνα κέρδισε φάουλ έξω από την ιταλική περιοχή και ο Κούμαν εξαπέλυσε ένα κεραυνό, αναγκάζοντας τον Παλιούκα να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του. 1-0 και ντελίριο σε ολόκληρη την Καταλονία που βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει το τελευταίο, το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό οχυρό που είχε επιτέλους κατακτηθεί, το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Βίντεο: Highlights από τον τελικό του 1992
Μοναδικές στιγμές, όταν οι παίκτες, που στο μεταξύ είχαν βγάλει τις πορτοκαλί φανέλες φορώντας τις μπλαουγκράνα, ανέβηκαν τα 29 σκαλοπάτια μέχρι το πάλκο των επισήμων, κάτω από τις επευφημίες των οπαδών τους: «Visca el Barca! Visca Catalunya!». Και τη στιγμή που ο μεγάλος αρχηγός, Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο, σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Λονδίνου, με 30.000 περίπου Καταλανούς να τραγουδούν εκστασιασμένοι τον ύμνο της ομάδας, όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη υποκλίθηκε στη μεγάλη dream team του Γιόχαν Κρόιφ, που γινόταν ο τρίτος που κατακτούσε το Πρωταθλητριών ως παίκτης και ως προπονητής μετά τους Μουνιόθ και Τραπατόνι.
2. FC BARCELONA – ARSENAL FC 2-1
Champions League 2005-06
Γήπεδο: Stade de France, Παρίσι (17-5-2006)
Θεατές: 79.500
Διαιτητής: Terje Hauge (Νορβηγία)
Γκολ: 37’ Campbell (0-1), 76’ Eto’o (1-1), 81’ Belletti (2-1)
FC Barcelona (Frank Rijkaard): Valdes, Oleguer (71’ Belletti), Marquez, Puyol, Van Bronckhorst, Edmilson (46’ Iniesta), Deco, Van Bommel (61’ Larsson), Giuly, Ronadinho, Eto’o.
Arsenal FC (Arsene Wenger): Lehmann, Eboue, Toure, Campbell, Cole, Pires (18’ Almunia), Silva, Fabregas (74’ Flamini), Hleb (85’ Reyes), Ljungberg, Henry.
Η παράσταση των κομπάρσων
Ξεκινώντας από τον όμιλο (μαζί με Βέρντερ Βρέμης, Ουντινέζε και Παναθηναϊκό) όπου τερμάτισε πρώτη, η Μπαρτσελόνα απέκλεισε στη συνέχεια κατά σειρά τις Τσέλσι, Μπενφίκα και Μίλαν, φτάνοντας αήττητη μέχρι τον τελικό. Με 8 νίκες και μόλις 4 ισοπαλίες (μια εξ αυτών απέναντι στον ΠΑΟ), οι «μπλαουγκράνα» έδωσαν το παρόν στο Παρίσι με τον τίτλο του ακλόνητου φαβορί για την κατάκτηση της δεύτερης κούπας στην ιστορία τους.
Απέναντί τους η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, μια πραγματική ομάδα μοντέλο με ονόματα όπως ο δικός μας Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο Φάμπρεγκας, ο Πιρές και βέβαια ο Τιερί Ανρί. Οι «Λονδρέζοι» έφτασαν και αυτοί στο Stade de France χωρίς να έχουν γνωρίσει την ήττα (επίσης 8 νίκες και 4 ισοπαλίες).
Ο Σάμουελ Ετό πλασάρει τον Αλμούνια και ισοφαρίζει τον τελικό στο 76' του αγώνα.
Ο Νορβηγός διαιτητής Τέριε Χάουγκε τα θαλάσσωσε μόλις στο 18’, όταν απέβαλλε τον Λέμαν, αντί να τον «κιτρινίσει» και να κατακυρώσει το γκολ που πέτυχε στη συνέχεια ο Ζουλί. Η αποβολή του Γερμανού ήταν η πρώτη σε τελικό της διοργάνωσης, παρόλα αυτά η Άρσεναλ προηγήθηκε στο σκορ με την κεφαλιά του Κάμπελ στο 37’ του πρώτου ημιχρόνου.
Η Μπαρτσελόνα προσπάθησε, αλλά χρειάστηκαν οι 3 χρυσές αλλαγές του Ράικαρντ για να γυρίσει το παιχνίδι. Ο Ινιέστα έδωσε το κέντρο στους «μπλαουγκράνα», ο Λάρσον έβγαλε δυο ασίστ και ο Μπελέτι σκόραρε το νικητήριο γκολ, ολοκληρώνοντας την ανατροπή.
Ο Ροναλντίνιο βγήκε πρώτος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ (7 τέρματα), ο Σαμουέλ Ετό έγινε ο πρώτος Καμερουνέζος που έπαιξε, σκόραρε και κατέκτησε το Πρωταθλητριών, ο Πουγιόλ σήκωσε τη δεύτερη κούπα της Μπαρτσελόνα και η Άρσεναλ κράτησε την εστία της απαραβίαστη για 997 λεπτά στη διοργάνωση.
Βίντεο: Highlights από τον τελικό του 2006
Ο Τιερί Ανρί είχε συμφωνήσει προφορικά με τους Καταλανούς πριν τον τελικό, βλέποντας όμως τους συμπαίκτες του απαρηγόρητους μετά το ματς στα αποδυτήρια, άλλαξε γνώμη και ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους «κανονιέρηδες». Τέλος, η Μπαρτσελόνα έγινε η ένατη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που κατέκτησε αήττητη τον τίτλο.
3. FC BARCELONA – MANCHESTER UTD FC 2-0
Champions League 2008-09
Γήπεδο: Stadio Olimpico, Ρώμη (27-5-2009)
Θεατές: 62.467
Διαιτητής: Massimo Busacca (Ελβετία)
Γκολ: 10’ Eto’o (1-0), 70’ Messi (2-0)
FC Barcelona (Josep Guardiola): Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Busquets, Xavi, Iniesta (92’ Pedro), Messi, Henry (72’ Keita), Eto’o.
Manchester Utd FC (Sir Alex Ferguson): Van der Sar, O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Anderson (46’ Tevez), Carrick, Giggs (75’ Scholes), Park (66’ Berbatov), Rooney, Ronaldo.
Η ώρα της Μασία
Με τον Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο της και έχοντας ήδη κερδίσει πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα βρέθηκε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της κατάκτησης του «τρεμπλ» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι Καταλανοί ξεκίνησαν το Τσάμπιονς Λιγκ παίρνοντας την πρώτη θέση στον γ’ όμιλο (με Σπόρτινγκ, Σαχτάρ και Βασιλεία).
Με 18 γκολ στην επίθεση, έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους και έφτασαν στον τελικό της Ρώμης αποκλείοντας κατά σειρά τη Λιόν (6-3 συνολικό σκορ), τη Μπάγερν (5-1 συνολικό σκορ) και την Τσέλσι με το εκτός έδρας γκολ. Με 30 τέρματα σε 12 αγώνες και μόλις μια ήττα (από την Σαχτάρ στον όμιλο), οι πιτσιρικάδες της Μασία ήταν έτοιμοι να γράψουν τη δική τους ιστορία.
Ο Γουαρδιόλα σε πανηγυρική πτήση μετά τη λήξη του τελικού.
Απέναντί τους βρέθηκε η αήττητη Μάντσεστερ (6 νίκες & 6 ισοπαλίες) που υπερασπιζόταν τον τίτλο που είχε κερδίσει την προηγούμενη χρονιά (επίσης αήττητη). Οι Άγγλοι είχαν κερδίσει και τους 3 τελικούς στους οποίους είχαν πάρει μέρος (1968, 1999 & 2008) και ήθελαν να διατηρήσουν το απόλυτο και στο Ολίμπικο της Ρώμης.
Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα της Γιουνάιτεντ στα πρώτα λεπτά, ήρθε μόλις στο 10’ η απάντηση της Μπαρτσελόνα. Ο Ετό άνοιξε το σκορ με ένα υπέροχο γκολ και από εκεί και μετά το ματς έγινε παράσταση για ένα ρόλο. Ο Μέσι έκλεισε τον λογαριασμό της ομάδας του, πετυχαίνοντας το δεύτερο τέρμα με κεφαλιά (70’) και ο αγώνας απέκτησε πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα.
Οι Καταλανοί πρόσθεσαν το τρίτο Πρωταθλητριών στη συλλογή τους, κάνοντας διψήφιο τον αριθμό των ευρωπαϊκών τροπαίων τους (3 Πρωταθλητριών, 4 ΟΥΕΦΑ & 3 Κυπελλούχων). Η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ισπανική ομάδα που κατέκτησε το τρεμπλ, ενώ ακολούθησαν 3 ακόμα τίτλοι στην μαγική χρονιά των «μπλαουγκράνα».
Βίντεο: Highlights από τον τελικό του 2009
Πάνω απ’ όλα όμως, ο συγκεκριμένος τελικός ήταν η δικαίωση της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας των Καταλανών με την παραγωγή παικτών από τα περίφημα φυτώρια της Μασία. Οκτώ από αυτούς αγωνίστηκαν στη Ρώμη (Βαλντές, Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι και Πέδρο) και υπό την καθοδήγηση του Γουαρδιόλα επιβεβαίωσαν ότι είναι μια από τις κορυφαίες «φουρνιές» στην ιστορία του ποδοσφαίρου.